Народна Освіта » Основи здоров'я » Види підліткових компаній. Ознаки небезпечних компаній. Способи протидії негативному соціальному впливу

НАРОДНА ОСВІТА

Види підліткових компаній. Ознаки небезпечних компаній. Способи протидії негативному соціальному впливу

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. В Андрія є можливість спілкуватися з компанією підлітків, які ходять на додаткові заняття з літератури, багато читають, обговорюють прочитане й самі пишуть вірші. Але він більше часу витрачає на спілкування з підлітками, які сидять увечері у дворі, курять, п'ють пиво й обговорюють, у кого з них кращий одяг і взуття. Чим відрізняється спілкування у цих двох компаніях?

Види підліткових компаній.

Ознаки небезпечних компаній

Підліткові компанії можуть бути дуже різними за своїми цілями, складом і особливостями відносин. Це можуть бути відносини залежності, підпорядкування, співпраці, взаємодопомоги. За соціальною спрямованістю групи підлітків можуть бути соціально позитивними, які діють у межах закону, і соціально негативними — такими, дії яких можуть бути асоціальними і протизаконними.

На жаль, компанія може стати небезпечною, якщо ті, хто в неї входить, чинять протиправні дії. Підлітку треба вміти відрізняти безпечні і небезпечні для нього компанії.

Компанія буде для вас небезпечною, якщо в ній:

• вам забороняють розповідати дорослим, що з вами відбувається, оголошують все, що стосується компанії, «таємницею»;

• є люди, яких принижують і ображають;

• вас самого починають принижувати й ображати;

• вас змушують чинити протиправні дії;

• часто вдаються до цькування когось;

• уживають алкоголь, наркотики, курять;

• вам пропонують алкоголь, наркотики і сигарети, кажучи, що це ознака дорослості;

• вам заважають учитися.

Компанія буде для вас безпечною, якщо в ній:

• про все, що відбувається, можна розповісти дорослим;

• і до вас, і до всіх членів групи ставляться шанобливо;

• вам допомагають учитися;

• піклуються про ваше здоров’я;

• займаються корисною для суспільства справою;

• ведуть здоровий спосіб життя.

Добре, коли в будь-якій компанії панує благополучна психологічна атмосфера, коли кожен член колективу почувається в безпеці. Погано і небезпечно, коли в компанії вживають алкоголь, панує грубість, зневага до людини як до особистості, насильство, заборона на висловлення власної думки.

Наприклад, у вашому найближчому оточенні часто вживають алкоголь, і ви так само можете до цього звикнути. Чим це вам загрожує із соціальної точки зору? Насамперед, соціальними є самі причини, через які підліток починає пити. Передумовами першого вживання алкоголю зазвичай стають традиційні приводи: свято, вечірка, день народження. Окрім того, нерідко п’ють тому, що «незручно було перед друзями», «друзі вмовили», «за компанію», «для веселощів» і навіть «просто так, з нудьги». Виходить, що, приймаючи рішення, багато хто не замислюється про його наслідки. Завдяки цьому починає формуватися пияцтво як тип поведінки, який часто призводить до правопорушень.

Обираючи компанію, з якою ви плануєте спілкуватися, обов’язково враховуйте ті наслідки, до яких призведе це спілкування.

Способи протидії негативному соціальному впливу

У суспільстві живуть дуже різні люди. Не всі з-поміж них є моральними, добрими, не всі поважають чуже життя й чуже здоров’я, не всі дотримуються законів. Ви можете зустрітися з такими людьми в різних ситуаціях.

Наприклад, є чимало сект, потрапляючи в які, підлітки припиняють спілкуватися зі своїми рідними й фактично залишають родину. Сектанти, знаючи психологію підлітка, граючи на її вразливих місцях, переконують його, що найкраще — це стати членом секти, де вас усі начебто люблять і розуміють. Насправді ж підліток фактично стає рабом цієї секти, виконує різні доручення її керівника, втрачає свою власну соціальну місію. Такий підліток соціально нездоровий. Потрапити в секту легко, а вийти з неї складно. Отож, зіткнувшись із такою ситуацією, коли вас втягують у якусь групу, мета якої вам невідома, слід бути дуже обережним. Ви неодмінно маєте розповісти про це своїм рідним і не тримати в таємниці нові стосунки.

Є ризик потрапити в зовсім скрутне становище, зустрівшись з тими, хто нелегально торгує людьми. Попри те, що держава бореться із цим явищем, торгівля людьми приносить великі гроші, й подолати її важко. У жодному разі не контактуйте з незнайомцями, якими б люб’язними й щедрими вони вам не здавалися. Не їдьте у незнайоме вам місце, не сідайте в чужу машину, не заходьте до незнайомого будинку з незнайомими людьми. Бажано, щоб батьки завжди знали, де ви знаходитеся, тоді вони зможуть вчасно вам допомогти!

Є ошуканці, які навмисне починають розмову з підлітками для того, щоб потрапити до їхнього помешкання й розжитися там чимось цінним. Як правило, такі люди люб’язні й увічливі, і здається, що їм можна довіряти. Насправді ж вони чудово грають свою роль. З такими людьми не можна ані розмовляти, ані вести їх до свого помешкання.

Ви можете зіткнутися з насильством у компанії, з якою спілкуєтеся, або на вулиці. Насильницькі дії свідчать про соціальне нездоров’я тих людей, які до них вдаються. Треба обов’язково опиратися насильству, захищати себе всіма можливими способами: тікати, кликати на допомогу, битися. У жодному разі не підкорюватися і не мовчати!

Вас самих можуть спробувати залучити до насильства. Наприклад, умовлятимуть разом побити когось. Пам’ятайте, що насильство над вами, і насильство, яке чините ви самі, завдає шкоди вашому психічному, фізичному й соціальному здоров’ю. Зіткнувшись із насильством, не мовчіть, а неодмінно розкажіть про це дорослим.

Опорні точки. Підліткові компанії можуть бути дуже різними за своїми цілями, складом і особливостями стосунків. Вам треба вміти відрізняти безпечні й небезпечні компанії.

Для того щоб захистити себе й своє здоров'я, ви мусите знати, як слід поводитися з людьми, які схильні до насильства.

Запитання для повторення й обговорення

і-іі рівні

1. Яка компанія може стати небезпечною?

2. Чому бажано, щоб батьки завжди знали, де ви перебуваєте?

3. Чому слід обережно й зважено поводитися із чужими людьми?

ііі рівень

4. Наведіть приклади відносин, які ґрунтуються на співпраці і взаємодопомозі, серед підлітків.

5. Про що треба подумати, обираючи компанію, з якою ви плануєте спілкуватися?

V рівень

6. Доведіть, що підліткові компанії можуть бути дуже різними за своїми цілями й особливостями відносин.

7. Доведіть, що компанія, у якій курять, буде завдавати шкоди вашому здоров'ю.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 7 клас О. В. Тагліна

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 5-11-2016, 16:42, Переглядів: 42837