Народна Освіта » Основи здоров'я » Найближче оточення підлітка. Вплив родини і друзів. Принципи формування міжособистісних стосунків

НАРОДНА ОСВІТА

Найближче оточення підлітка. Вплив родини і друзів. Принципи формування міжособистісних стосунків

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Мама попросила Марічку прибрати у своїй кімнаті, але дочка дивилася телевізор, гралася у дворі і не зробила цього. Увечері ж Марічка стала кричати, що в неї багато уроків і їй ніколи. Оцініть стосунки Марічки з мамою. Спробуйте припустити, до яких наслідків призведуть такі відносини.

Найближче оточення підлітка

Ми живемо не кожен сам по собі, а в оточенні людей. Люди, з якими ми спілкуємося щодня, входять у наше найближче оточення.

Спілкуючись, люди утворюють різні групи. Група — це спільнота людей, які об’єдналися для спільної роботи або спілкування. Люди, які входять до групи, перебувають в різних позиціях стосовно один до одного. Кожен член групи має свій статус.

Статус — це закріплені за людиною права й обов’язки, які говорять про її місце в групі.

Якщо ви член родини, то у вас обов’язково будуть сімейні обов’язки, які треба виконувати. Зверніть увагу, як багато обов’язків у родині лежить на мамі. Ваші завдання — допомагати їй і здобути свій статус у сім’ї.

Зверніть увагу! Усе ваше життя проходить у групах. Спочатку це сім’я. Потім це група в дитячому садочку, шкільний клас. Ви можете бути учасником гуртка, спортивної команди або секції, можете бути в дружній команді «хлопців з нашого двору». Спілкуючись, ви здобуваєте в кожній групі свій статус, знаходите в ній своє місце.

Дружня компанія виникає ніби сама собою. У таку групу люди об’єднуються добровільно, на основі спільних інтересів і симпатій. У них немає спеціально призначеного керівника.

Офіційні групи, наприклад ваш клас, створюються суспільством спеціально для того, щоб вони виконували певні функції. Основними в таких групах є ділові відносини. Людина оцінюється в такій групі за її внесок у спільну справу.

У кожній групі ви можете поводитися по-різному і мати різний статус. Наприклад, не виділятися у навчанні в класі, але бути найкращим художником на заняттях у художній студії.

Перебуваючи в групі, необхідно враховувати інтереси інших її членів й загальні інтереси групи. Треба бути готовим до того, що люди будуть поводитися по-різному. Не можна розраховувати на те, що всі люди стануть вас так само любити й розуміти, як члени вашої родини.

Вплив родини і друзів

Звичайно, і ваша родина, і ваші друзі впливають на вас, ваші погляди, думки, почуття. Саме в родині ви одержуєте перший життєвий досвід і вчитеся поводитися в різних ситуаціях. Родина дає відчуття

безпеки, навчає певних способів поведінки, є джерелом необхідного життєвого досвіду.

Спілкування в родині дозволяє підлітку формувати уявлення про добро і зло, про порядність, про шанобливе ставлення до матеріальних та духовних цінностей. Саме поряд з близькими людьми в нас виникає почуття любові, дружби, обов’язку, відповідальності, справедливості.

Вплив батьків на підлітка значно більший, ніж вплив ровесників. Хоча в підлітковому віці вам уже мало родини, вас цікавлять однолітки і ті сфери життя, які раніше вам не були доступні. Вам хочеться набути впевненості в міжособистісному спілкуванні, навчитися відстоювати свою думку, розв’язувати конфлікти, проявити свої лідерські якості. Є друзі, які допоможуть вам у цьому, а є такі, хто може завадити. Обираючи друзів, треба це враховувати.

Принципи формування міжособистісних стосунків

У кожного з нас складаються певні відносини з іншими людьми. Ви народжуєтеся в родині і відразу ж стаєте членом цієї сім’ї. Виникають родинні стосунки. Це відносини між батьками і дітьми, між братами і сестрами, між бабусями та дідусями й онуками. Родинні відносини характеризуються любов’ю, турботою, увагою один до одного протягом усього життя.

Найбезпечнішим місцем для людини є її дім. Це той простір, де людина максимально може проявити свою індивідуальність. У кожної родини є своя історія, яка передається її членам і дає відчуття приналежності саме до цієї родини.

Коли дитина підростає, у неї виникають відносини з різними людьми, які не є її родичами. З’являються друзі, і формуються дружні стосунки. Дитина стає членом інших малих груп. Це може бути і група друзів у дитячому садку, і група друзів у дворі, і група шкільних приятелів.

Дружні відносини характеризуються доброзичливістю і розумінням одне одного. Уміння встановлювати і зберігати дружні відносини — надзвичайно важлива здатність людини. Дружба завжди добровільна й заснована на взаємній симпатії. Друзі можуть ділитися своїми почуттями і страхами, обговорювати свої проблеми.

Якщо ви виконуєте з іншими людьми спільну роботу, то виникають ділові відносини. Ви стаєте членами колективу. Колектив — це група людей, у якій усі відносини визначаються спільною діяльністю. Ділові відносини характеризуються відповідальністю за виконання спільної справи.

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Якщо ви хочете попросити у свого сусіда по парті олівець, то яку з трьох запропонованих фраз ви оберете і чому: «Дай мені швидко олівець!», «Дай, будь ласка, свій олівець», «Не міг би ти дати мені свій олівець, якщо він тобі зараз не потрібен?»

Міжособистісні стосунки формуються завдяки спілкуванню, яке ґрунтується на відповідних принципах. Перш за все, це принцип доброзичливості, відкритості, готовності до діалогу.

Треба пам’ятати, що перше враження про людину створюється завдяки її зовнішньому вигляду. Тому завжди звертайте увагу на свою зачіску, одяг, ходу, вираз обличчя.

При спілкуванні важливо бути хорошим слухачем і показати співрозмовникові, що ви його розумієте. Коли ви слухаєте, не треба висловлювати свої оцінки і давати поради. Перш ніж переконувати людину в чому-небудь, треба зрозуміти її позицію.

Дуже важливо запам’ятовувати і не плутати імена людей. Людина може образитися на вас, якщо ви не пам’ятаєте, як її звуть. Пам’ятайте, що головні вороги міжособистісного спілкування — дратівливість і нетактовність.

Опорні точки. люди, з якими ми спілкуємося щодня, входять у наше найближче оточення. Ваша родина і ваші друзі впливають на вас, ваші погляди, думки, почуття. існують різні типи відносин між людьми: родинні, ділові, дружні. Для кожного типу відносин характерні свої особливості. треба дотримуватися певних принципів формування між-особистісних стосунків.

Запитання для повторення й обговорення

і-іі рівні

1. Які у вас сімейні обов'язки?

2. Чим дружня компанія відрізняється від офіційної групи?

3. Наведіть приклади дружніх відносин.

ііі рівень

4. Хто на вас впливає більше — батьки чи ровесники?

5. Яких правил спілкування треба дотримуватися у міжособистісних стосунках?

6. Який тип відносин переважає у вашому класі?

V рівень

7. Доведіть, що в родині ви одержуєте перший життєвий досвід і вчитеся поводитися певним чином.

8. Чи можна ваш клас назвати колективом?

9. У чому проявляється відповідальність за виконання спільної справи?

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 7 клас О. В. Тагліна

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 5-11-2016, 16:42, Переглядів: 19070