Народна Освіта » Основи здоров'я » Цілісність здоров'я. Чинники впливу на здоров'я

НАРОДНА ОСВІТА

Цілісність здоров'я. Чинники впливу на здоров'я

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Семикласник Микола захопився боксом, тренування стали для нього найважливішою справою в житті. Він почав пропускати уроки, закинув навчання, рідко брав до рук книжку. Як такий спосіб життя впливає на здоров'я Миколи — зміцнює його чи шкодить йому?

Як спосіб життя пов'язаний зі здоров'ям

Кожна людина веде свій спосіб життя. Хтось звик рано лягати спати й рано вставати, а хтось, навпаки, любить посидіти запівніч і поспати довше вранці. Хтось веде активне життя і любить ходити в походи, а хтось віддає перевагу перегляду телевізійних програм. Є театрали, які не пропускають жодної прем’єри, а є люди, які відвідують театр раз на кілька років. Одні люблять читати і збирають удома великі бібліотеки, а в когось книжок майже немає. На всьому, що ми робимо, лежить відбиток нашого способу життя.

Формування способу життя може відбуватися якось непомітно, поволі. Ми можемо переймати його в оточуючих нас людей або будувати свій власний. Але все, що ми робимо протягом життя, так чи інакше впливає на нас. Те, як ми працюємо і спимо, харчуємося і стежимо

за своїм тілом, розвиваємо свій інтелект і володіємо своїми емоціями, впливає на стан різних складових нашого здоров’я.

 

Вибір способу життя разом з іншими чинниками визначає те, чи буде людина здоровою, чи, навпаки, її почнуть переслідувати хвороби. Саме здоровий спосіб життя, що складається з усіх умов, необхідних для нормального фізичного розвитку, особистісного й інтелектуального зростання, комфортного емоційного стану, допомагає зберегти здоров’я.

Здоровий спосіб життя не вимагає якоїсь спеціальної підготовки, оскільки він розрахований на звичайну людину. Будь-яка людина може правильно харчуватися, дотримуватися норм і правил гігієни, створювати собі комфортні умови на роботі й удома, займатися фізичною працею, інтелектуально й духовно розвиватися, бути моральною людиною.

Будь-яка людина може дотримуватися норм спілкування, правил хорошого тону, уважно вислуховувати думки інших людей, стримувати власні емоції під час конфліктів. Усе це й означає, що людина веде здоровий спосіб життя, який сприяє зміцненню її здоров’я. Здоровий спосіб життя допомагає нам досягати поставлених цілей, успішно реалізовувати свої плани, справлятися з труднощами.

У чому полягає цілісність здоров'я

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, здоров’я — це «стан повного фізичного, душевного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних вад». А ось у побутовому розумінні здоров’я — це всього-на-всього відсутність хвороб. Багатьох перш за все цікавить саме фізична складова здоров’я, але вона не єдина, хоча й дуже важлива.

З погляду фізичної складової здоров’я, людина є біологічною істотою з певними анатомічними та фізіологічними особливостями. Але разом з тим вона є особистістю — представником суспільства, який вільно і відповідально визначає своє місце серед інших людей. Тому ми можемо виділити й інші складові здоров’я.

Є соціальна складова здоров’я. Вона пов’язана з тим, що певна людина живе серед інших людей, навчається, працює, спілкується. Вона поводиться певним чином, передбачає можливі наслідки своїх дій, бере на себе відповідальність за їхній результат.

Є психічна і духовна складові здоров’я. Психічна складова здоров’я включає в себе здатність адекватно оцінювати і сприймати свої почуття й відчуття, свідомо керувати своїми емоціями. Будучи врівноваженою особистістю, людина здатна протистояти стресовим навантаженням, знаходити безпечні виходи для негативних емоцій. Вона володіє інтелектом, який дозволяє їй пізнавати світ і правильно орієнтуватися в ньому, досягати своїх цілей, успішно вчитися і працювати, розвивати свій духовний потенціал.

Саме духовна складова здоров’я дозволяє людині визначитися зі своїм ставленням до всіх складових здоров’я, об’єднати їх разом, забезпечити цілісність своєї особистості. Духовний розвиток людини визначає мету її існування, ідеали й життєві цінності. Духовно розвинена особистість живе відповідно до моральних і етичних принципів.

Отже, здоров’я людини визначають різні складові, які є взаємозв’язаними, і кожна з них робить свій внесок у здоров’я. У цьому й полягає цілісність здоров’я.

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Оленка вважає, що вона здорова, бо в неї нічого не болить, а її подруга Даринка каже, що цього мало і що здоров'я — це ще й гарний настрій. Чому різні люди розуміють слово «здоров'я» по-різному?

Які чинники впливають на здоров'я

Чинник — це причина будь-яких змін. Коли говорять про чинники здоров’я, то мають на увазі ті причини, які можуть змінити стан здоров’я, тобто впливають на нього.

Наше здоров’я визначається спадковістю, тобто батьки передають нам особливості свого організму (наприклад, колір шкіри, волосся, очей), у тому числі й ті, що визначають здоров’я. Але більшою мірою здоров’я залежить від самої людини, від її способу життя і звичок. Крім того, наше здоров’я визначається і системою охорони здоров’я, що існує в нашій країні. На здоров’я можуть впливати також соціально-економічні та природні чинники.

Кожен із чинників здоров’я може справляти як позитивний, так і негативний вплив на людину.

Опорні точки. Здоров'я людини включає в себе кілька складових. Це фізична, соціальна, психічна і духовна складові здоров'я, які становлять одне ціле. На здоров'я впливають безліч факторів, і один з найголовніших з них — це спосіб життя.

Запитання для повторення й обговорення

і-іі рівні

1.    Які чинники середовища можуть впливати на здоров'я людини?

2.    Які складові здоров'я ви знаєте?

ііі рівень

3.    У чому полягає цілісність здоров'я?

4.    Як пов'язані між собою спосіб життя людини та її здоров'я?

V рівень

5.    Як взаємозв'язані різні складові здоров'я? Наведіть приклади.

6.    Доведіть, що здоровий спосіб життя може вести звичайна людина.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 7 клас О. В. Тагліна

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 5-11-2016, 16:16, Переглядів: 14017