Народна Освіта » Основи здоров'я » Дитяча безпритульність і бездоглядність. Протидія торгівлі людьми. Загроза тероризму

НАРОДНА ОСВІТА

Дитяча безпритульність і бездоглядність. Протидія торгівлі людьми. Загроза тероризму

На цьому уроці ви дізнаєтеся:

  • про небезпечні ситуації, пов’язані з торгівлею людьми;
  • про вияви тероризму;
  • про правила поведінки у випадку захоплення в заручники.

Дитина — це людина до досягнення 18-річного віку.

Як ви думаєте, чи є в Україні таке негативне явище, як викрадення дітей і торгівля ними?

Що таке торгівля людьми? Торгівля людьми — це грубе порушення прав людини. Це злочин, метою якого є придбання та щюдаж людей для їх сексуальної або економічної експлуатації. За різними даними, щороку від 600 до 800 тис. чоловіків, жінок і дітей стають жертвами торгівлі людьми, мігруючи за кордон. Пабагато більше стає жертвами торгівлі в межах їхніх власних країн. Щорічно злочинці від торгівлі людьми по всьому світу мають мільярдні прибутки. Жертв торгівлі часто роблять рабами, яких насильством чи иоіро-зами примушують працювати за малу платню чи зовсім безплатно.

 

Хто стає жертвами. Жертвами є: люди з різним життєвим досвідом, різних рас і соціальних категорій (мол. Н1). Злочинці примушують їх силою чи обманом, утягують у ситуації, у яких жертви стають безпорадними. Так, часто злочинці використовують надії честолюбних молодих людей, які шукають кращих економічних можливостей, пригод, мріють про подорожі чи здобуття освіти за кордоном. Є багато свідчень про використання вербувальниками примусу чи погроз. Молодих людей доводили до несвідомою стану за допомогою спиртних напоїв, наркотиків, токсичних речовин і вивозили транспортом.

Як торгують людьми. Щоб знайти своїх жертв, торгівці людьми користуються послугами вербувальників. Часто це люди, яким, ви

вважаєте, можна довіряти: знайомі, друзі й навіть рідні люди. Нони пропонують працевлаштування, подорожі за кордон з метою роботи або навчання та інші привабливі можливості. Вербувальники часто розміщують фальшиві оголошення в місцевій пресі, створюють фіктивні агенції та інтернет-саігги, у яких ідеться про працевлаштування за кордоном. Вони пропонують гарно оплачувану роботу для доглядальниць, офіціанток, секретарів, нянь, моделей, танцівниць, помічниць по дому, медсестер тощо; пропонують фінансову допомогу в оформленні документів. їхні пропозиції можуть здаватися дуже правдивими й привабливими.

Торгівля дітьми та пон’язані з нею злочини. З року в рік усе більше дітей у всьому світі вивозять в інші країни або регіони з метою використання у важкій нелегальній праці, для роботи у сфері секс-послуг, створення дитячої порнографії або з метою випрошування милостині. Торгівля дітьми — це ку-иівля-иродаж або інша оплатна передача неповнолітньої особи з метою незаконного використання. Основний спосіб утягненим дітей у ці злочини — це пропонування привабливих умов.

Залучення до небезпечних видів бізнесу й найгірших видів праці може мати такі форми:

• комерційна сексуальна експлуатація дітей;

• примушування дітей до заняття проституцією;

• дитяча порнографія;

• експлуатація дитячої праці;

• залучення неповнолітніх осіб до злочинної діяльності;

• усиновлення (удочеріння) в комерційних цілях;

• насильницьке донорство внутрішніх органів неповнолітніх осіб;

• утягнення неповнолітніх у збройні конфлікти;

• примус до жебрацтва.

 

Кримінальні структури втягують молодь у комерційну сексуальну експлуатацію. Це серйозне порушення прав дитини, яку розглядають як предмет сексу й торгівлі, прирівнюється до примусової праці й інших сучасних форм рабства.

Експлуатація дитячої праці — використання найманої праці неповнолітніх осіб без дотримання вимог чинного законодавства щодо нормування її оплати та забезпечення нормативних вимог її безпеки для здоров'я, надання соціальних та інших гарантій. Нерідко можна бачити, коли діти миють машини, працюють на базарах або жебракують замість топ», щоб навчатись у школі (мал. 82).

Найчастіше дітей вербують, пропонуючи їм такі види робіт, як торгівля на вулиці, хатня робота, робота в сільському тсподарстві, надання

секс-нослуг, танці, робота офіціантами, продавцями, прибиральниками. Часто їм доводиться працювати по 12 годин на добу. Вони ізольовані від сім'ї та знайомих. Як правило, діти не отримують винагороди на свою працю, а якщо це трапляється, то оплата здійснюється тютюном, наркотиками чи алкогольними напоями, з метою викликати в них належність.

 

Дитяча безпритульність і бездоглядність. За визначенням Дитячого фонду Об'єднаних Націй, до «дітей вулиці* належать:

безпритульні біти — діти, які не мають постійного місця проживання через утрату батьків, асоціальну поведінку дорослих у сім’ї; діти, котрих вигнали н дому батьки;

бездоглядні діти — діти, які мають визначене місце проживання, але вимушені перебувати на вулиці більшу частину дня, а іноді й ночі, у результаті неспроможності батьків або опікунів (родичів, бабусь, дідусів) матеріально забезпечувати їх; наявності психічних захворювань у батьків, їхнього байдужого ставлення до виховання дітей.

Хто такі діги-втікачі? Це діти, які втікають з навчально-виховних закладів (інтернатного типу або притулків), коли їх не влаштовують умови життя й виховання або вони зазнають психологічного, фізичного, сексуального насилля. Іноді бувають діти-втікачі із зовні благополучних сімей. Як правило, це діти з високим рівнем конфліктності, відхиленнями у психічному й особистішому розвитку. На жаль, одіти, які, за своїми психологічними ознаками схильні до постійного перебування на вулиці та безцільного проведення часу (мол. 83). Такі діти здебільшого позбавлені систематичної батьківської турботи, іноді трапляються аутсайдери шкільних колективів.

Обговоріть, на які небезпеки наражаються -діти вулиці».

 

Загроза тероризму. Терор (тероризм) (латин, страх, жах) — насильницькі дії (переслідування, захоплення заручників, убивства та ін.) з метою залякування, нав’язування людям певної поведінки (моя. 84). Розрізняють такі види терору: індивідуальний, груповий терор (дії екстремістських політичних угруповань), державний терор (репресії диктаторських і тоталітарних режимів), міжнародн и й тероризм.

Останніми десятиріччями набув особливого поширення міжнародний тероризм: убивства або викрадення людей, торгівля людьми, вибухи в місцях масового відпочинку людей, в аеро-

портах, на вокзалах, викрадення літаків та ін. Усе частіше його жертвами стають звичайні люди, мирні мешканці, серед яких і діти.

Основи самозахисту під час терористичних актів. Терористи можуть закласти вибухівку, тому:

• про виявлення підозрілого предмета негайно сповістіть правоохоронні орган и;

• дочекайтеся правоохоронців і укажіть їм на підозрілий предмет;

• не підходьте до підозрілою предмета, не чіпайте його, не підпускайте до нього інших.

Якщо ви почули постріли:

• на вулиці, а перебуваєте в приміщенні, негайно відійдіть від вікна й лягайте на підлогу, попередньо вимкнувши світло; пересувайтеся по квартирі пригнувшись;

• на вулиці, негайно лягайте на землю або сховайтеся за найближчим укриттям (стовпом, деревом тощо), притискайтеся до стіни будинку;

• намагайтеся не залишатися на середині вулиці й пересувайтеся, пригну впійсь, щоб не стати жертвою випадкової кулі.

Терористи можуть захопити заручників. Щоб зберегти своє життя та життя людей у непередбаченій ситуації, треба заспокоїтися (наскільки це можливо), прорахувати всі можливі варіанти порятунку, не виказувати свого страху терористам, не вступати з ними в суперечки, виконувати їхні вимоги, боротися за своє життя, не відмовлятися від їжі й води, намагайтеся визначити місце свого перебування та шукати можливості повідомити про себе. Урівноваженість, упевненість, хитрість, солідарність заручників, підтримка один одною — якості, які можуть допомогти під час утримання в заручниках. Паніка, страх, відчай, розгубленість призводять до загибелі. Спокій, позитивний настрій, елементарні засоби порятунку здатні підтримати нас, допоможуть вижити.

Часто торгівля людьми та захоплення в заручники супроводжується фізичним і психічним насильством (гвалтування, викрадення, позбавлення волі через рабство тощо).

Молоді люди перебувають у найбільшій небезпеці. їм, можливо, потрібні гроші, щоб поліпшити своє життя та життя своїх родин. Замість цього злочинці руйнують усі їхні надії та мрії. Уявіть собі, цс може статися з вами, з будь-яким вашим знайомим чи з близькою вам людиною. Кожен має однакове право на реалізацію власних надій і мрій, на пошук кращого життя для себе та своїх рідних, на свободу пересування, навчання та пошук кращої роботи. Для цього є багато законних шляхів і можливостей.

Для того щоб зробити правильний життєвий вибір, зберіть повну інформацію про тих людей, фірми, які вам пропонують послуги. Зверніться за порадою до якомога більшої кількості юристів, правозахисників і дослідіть усі джерела інформації. Беріть участь у прийнятті рішень вашими родичами, друзями й однокласниками. Бережіть своє майбутнє! Не дозволяйте торгівцям людьми вкрасти його у вас (скористайтеся інформацією в додатках 14-15).

1. Чи існують в Україні такі негативні явища, як торгівля людьми?

2. Які мають бути правила поведінки у випадку захоплення в заручники?

3. Які причини безпритульності?

Обговоріть із батьками та близькими людьми вивчене на уроці. Запитайте, які причини, на їхню думку, дитячої бездоглядності у вашому селищі, місті?

З курсу історії, зарубіжної літератури та географії пригадайте, як обмінювалися інформацією люди в різні епохи існування людської цивілізації. Знайдіть у ЗМІ та принесіть на наступний урок статті на різну тематику (про здоров'я, надзвичайні події, новини тощо).

 

Це матеріал з підрчника Основи здоров'я 8 клас Поліщук

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 4-11-2016, 13:02, Переглядів: 4279