Народна Освіта » Основи здоров'я » Правова відповідальність і закони України

НАРОДНА ОСВІТА

Правова відповідальність і закони України

На цьому уроці ви дізнаєтеся:

• про правову відповідальність і закони України;

• про функції правоохоронних органів України щодо збереження життя та здоров’я громадян.

Пригадайте норми моралі, які ои вивчали на попередніх уроках.

Як ои розумієте вислів: «Загальний закон — це свобода, яка закінчується там, де починається свобода іншого» (В. Гюго)7

Про правила, за якими живуть люди в суспільстві. Важливим принципом життя в сучасному суспільстві є дотримання хороших стосунків між людьми П уникнення конфліктів. У наш час заслужити повагу від інпінх людей можна лише за умов дотримання правил і норм поведінки. (При/.идай-те вивчене раніше). Загальні правила поведінки, шо склалися в суспільстві, називають соціальними нормами. Соціальне існування людини характеризується здатністю до аналізу себе й навколишнього середовища, на відміну від переважно інстинктивної поведінки тварин. Тому кожна людина повинна дотримуватися соціальних норм — правил поведінки загального характеру, які регулюють різні сфери суспільних відносин. І Іовага до моралі, звичаїв, правші поведінки, установлені різними віросповіданнями (релігійні норми), — це види соціальних норм. А ще — це норми права, які встановлюються державок» та охороняються нею, корпоративні норми — правила, які встановлюються й забезпечуються об’єднаннями громадян.

Який вид соціальних норм відображений у наведених прикладах?

• На Різдво Христово, від хати до хати Із вертепом діти йдуть колядувати...

• Уважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби.

• Стаття 3. Людина, її життя та здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права та свободи людини, їх гарантії визначають змісті спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження та забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

• Багатий і знатний удівець із дочкою від першого шлюбу, чарівною й доброю дівчиною, одружився на злій і чванливій пані з двома дочками, які були схожі на матір. Батько в усьому слухався своєї нової дружини. Мачуха змушувала пасербицю жити на горищі, спати на солом’яній підстилці й виконувати найважчу та найбруднішу роботу. Після роботи дівчина зазвичай відпочивала, сидячи на ящику з попелом біля комина, тому сестри прозвали ії Попелюшкою. Зведені сестри Попелюшки купаються в розкоші, а вона покірливо зносить їхні знущання (Уривок з казки Ш. Псрро).

 

• Асоціація рибалок України є Всеукраїнською громадською організацією, яка утворена з метою задоволення та захисту законних інтересів своїх членів шляхом сприяння аматорському рибальству, активному розвитку рибальського спорту, охороні, відтворенню, збереженню, раціональному використанню природних багатств річок і водойм та їх рекреаційного потенціалу, вихованню громадян України як цивілізованих природокористувачів (мал. 70) (Із статуту Асоціації рибалок України).

У кожній державі складається своя правова система. Що, на вашу думку, можна назвати правовою системою та які чинники її формують?

Що таке прано. Іноді н житті складаються ситуації, у я кнх м и зіштовхуемо-ся з порушенням правил поведінки, соціальних норм і прав між людьми в су-сиіл ьстві. 11 [о ж та ке право) Правом нами ва ють систему за гал ьнсюбов’язкових, формально визначених норм, правил поведінки, що встановлюються й підтримуються державою та регулюють важливі суспільні відносини. Ви знаєте про те, що маете право звертатися до державних органів для захисту своїх інтересів, безкоштовно отримувати лікарську допомогу, навчатися в школі Ваші близькі та рідні мають право на своєчасне отримання заробітної плати, пенсії, щорічної відпустки тощо.

Право регулює найзагальніші, найважливіші стосунки між людьми, установами, організаціями, державою в ситуаціях, які неодноразово повторюються й стосуються багатьох учасників суспільного життя.

Серед багатьох правил, які існують у суспільстві, є особливі, які встановлює держава. Такі правила отримали назву норми права. Це загальнообов'язкове правило поведінки, установлене державою. На відміну від багатьох інших правил, норми права є загальнообов’язковими для всіх, хто перебуває на території держави, яка їх прийняла, незалежно від бажання, ставлення до права й держави. Це означає, що норми права закріплюють у чітких нормах і правилах поведінки, поданих здебільшого в спеціальних документах.

Як ви розумієте вислів: -Рівність прав но в тому, що всі ними користуються, а в тому, що всім вони надані» (Сенека)?

Про галузі права. Норми прана регулюють відносини майже в усіх сферах суспільного життя (.нал. 71). Щодня люди звільняються чи влаштовуються на роботу, |»ееетрують шлюби, укладають уітїди, відкривають власний бізнес, отримують землю в аренду, як покупці мають відносини з продавцями на ринку, у магазині. Зрозуміло, що такі правові норми, які регулюють надзвичайно різні відносини, теж суттєво відрізняються між собой» й становлять окремі галузі права. Н Україні розрізняють такі галузі права: конституційне право; цивільне право; трудове право; сімейне право; земельне право; адміністративне право; кримінальне право.

 

Як ви розумієте народну мудрість: -Закон любити — у мирі жити»?

Що таке закони та иідзакинні нормативні акти. У повсякденному житті з екранів телевізорів ви майже кожного дня чуете слово закон. Що таке закон? Закон — це нормативно-правовий акт, прийнятий в особливому порядку органом законодавчої влади або на референдумі, володіє вищою юридичною силою та регулює найбільш важливі суспільні відносини. Законів України повинні дотримуватися як громадяни нашої держави, так і іноземці й особи без іромадянства, які перебувають на території нашої країни. Якщо ж особа порушує закон, Ті чекає притягнення до юридичної відповідальності. (Про це чи 'дізнаєтеся на наступному уроці).

До законів належать: Конституція — Основний Закон держави, що має найвищу юридичну силу, кодекси, нормативні акти, які регулюють велику кількість відносин у певній сфері (в Україні, наприклад, діють кримінальний, цивільний, сімейний, земельний і чимало інших кодексів).

У будь-якій країні існують питання, які вимагають правового врегулювання, але в той же час не потребують прийняття законів. Для їх урегулювання існують підзаконні нормативні акти. Пі<):шконний нормативний акт — це письмовий документ уповноваженого суб’єкта, прийнятий на підставі та на виконання закону, у якому закріплені правила поведінки загального характеру, що забезпечуються державою. Підзаконні нормативні акти приймають державні органи, вони обов'язково повинні відповідати законам і забезпечувати їх виконання. І5 Україні до них відносять: укази та розпорядження П()е-зидента України, постанови Кабінету Міністрів України, накази міністерств, рішення органів місцевого самоврядування тощо.

Як Конституція регулює життя громадян. Конституція України та національне законодавство гарантують нам багато прав і свобод. Як зазначається в Конституції, права та свободи людини й громадянина, закріплені в ній, не є

вичерпними. Ніхто не може бути обмежений у своїх правах на підставі раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного й соціального походження, майнового стану та на іншими ознаками. Ніхто не може бути обмеженим у своїх правах на основі віку, хоча щодо деяких прав існує віковий ценз, як, наприклад. участь у виборах, політичних партіях тощо. Усі ми маємо знати свої права, гарантовані Конституцією України й іншими законодавчими актами, а держава повинна довести їх до нашого відома, тобто опублікувати закони й інші нормативно-правові документи, що визначають права й обов’язки іромаднн.

 

Деякі правії гарантовані Конституцією та законами України (мал. 72). Це насамперед невід’ємне прано на життя (ст. 27). Україна, використовуючи європейську практику, скасувала смертну кару як міру покарання навіть за найтяжчі злочини. Очевидно, що гарантіями права на життя є: здійснення державою миролюбної політики, яка виключає війни та конфлікти; ефективна боротьба зі злочинністю, особливо з терористичними акціями; відповідний рівень системи охорони здоров’я, зокрема запобігання дитячій смертності тощо.

Конституція України закріплює право кожного на повагу до його гідності та встановлює норму, за якою катування й інші жорстокі, нелюдські або такі, що принижують гідність, види поведінки й покарання є грубим порушенням прав людини (ст. 28).

Конституція України передбачає право кожної людини на свободу й особисту недоторканність (ст. 29). І (є право як одне з найважливіших прав людини передбачає: презумпцію невинуватості, процесуальні права людини під час попереднього слідства, судочинства, у випадках позбавлення волі, а також право на компенсацію в разі, коли людина стала жертвою незаконного затримання або арешту.

Конституція України гарантує кожному недоторканність житла, таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції (ст. ЗО). Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте й сімейне життя (ст. 32).

Друга група прав — процесуальні права, які передбачають доступ індивіда до системи справедливого судочинства. Насамперед — це захист прав і свобод людини судом, право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб (ст. 55). Якщо ж ці органи вчинили незаконні дії чи допустили бездіяльність, вони несуть майнову відповідальність.

Кожна особа має право ни правову допомогу, якії реалізується в наданні консультацій і роз’яснень з юридичних питань, усних і письмових довідок щодо законодавства, посвідченні копій відповідних документів, здійсненні представництва в суді, інших державних органах, у правовому забезпеченні підприємницької та зовнішньоекономічної діяльності громадян тощо.

У Конституції України вперше накоплений принцип — одна дія двічі не карається, відомий до цього тільки з норм міжнарод-ноїх) права, тобто ніхто не може бути вдруге засуджений чи покараний за злочин, за який він уже був остаточно засуджений або виправданий відповідно до закону (мал. 73).

 

Третю групу прав становлять громадянські та політичні права. Це право на свободу пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України як громадянам України, так і всім іншим особам, що на законних підставах перебувають на її території (ст. 33); право на свободу думки й слови, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен мас право вільно збирати, зберігати, використовувати й поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб — на свій вибір. Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або іромадського порядку, для охо]юни здоров’я населення, захисту репутації або прав інших людей та ін. (ст. 34). Конституція України також гарантує кожному право на свободу світогляду і віросповідання (ст. 35). Невід’ємним правом громадян України є право на свободу об'єднання в політичні партії та громадські організації (ст. 36). Конституція України гарантує: право брати участь в управлінні державними справами, всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати й бути обраним (ст. 38); право на мирні збори, мітинги, походи ти демонстрації (ст. 39).

Важливу ірупу прав становлять економічні права, серед яких право володіти, користуватися й розпоряджатися своєю власністю та результатами своєї інтелектуальної праці (ст. 41), право па підприємницьку діяльність. яка не забо]юнена законом (ст. 42). Відповідно до Конституції України, систему соціальних прав становлять права на працю (ст. 43), страйк (ст. 44), соціальний захист (ст. 46), житло (ст. 47), достатній життєвий рівень (ст. 48), а також на охорону здоров ’я. медичну допомогу й медичне страхування (ст. 49). Самостійною ірупою конституційних прав є право на освіту (ст. 53); свободу літературної, художньої, ішукової і технічної творчості; право на результати своєї інтелектуальної, творчої діяльності (ст. 54) тощо.

Об'єднайтеся в групи. Обговоріть, використовуючи статті Конституції України, права, які вам гарантовані. Наведіть приклади з особистого життя про значущість Основного Закону.

До кого можна звернутися по допомогу, щоб захистити свої права. Поліція захищає особисту безпеку іромадян, їхні законні інтереси, права та свободи, забезпечує іромадський порядок, захищає державну й приватну власність від незаконних посягань. забезпечує безпеку дорожнього руху, запобігає та припиняє правопорушення, виявляє й розкриває злочини, розшукує осіб, які їх учинили, тощо.

Суд вирішує правові суперечності, визначає відповідність правових актів Конституції України, захищає гарантовані Конституцією орава та свободи іромадян, визначає осіб, винних у правопорушеннях, і призначає покарання за них, захищає права іромадян, організацій чи держави шляхом визнання за ними права на спадок, житлову площу, поновлення на роботі тощо.

Прокуратури підтримує державне обвинувачення в суді, у визначених законом випадках представляє інтереси іромадян або держави, наглядає за дотриманням законів під час досудоного слідства, оперативно-розшукової діяльності, дізнання, наглядає за дотриманням законів під час виконання судових рішень і заходів, пов'язаних з обмеженням особистої свободи іромадян.

Право у формі правових звичаїв з'явилося задовго до виникнення держави. З часу виникнення держава почала пристосовувати правові звичаї до нових економічних і політичних відносин, видавати законодавчі акти для регулювання нових суспільних відносин. Право відіграє дуже важливу роль у суспільному житті для особи, держави та суспільства. Якби не існувало права, то в суспільстві була б анархія, безладдя або стосунки міх< людьми вирішувалися б з позиції сили. Мораль та інші соціальні норми поки що не мох<уть замінити нормативно-правові акти, які видаються дерх<авою. За допомогою права держава та суспільство юридично закріплюють рівність і рівноправність громадян. Право регламентує свободу діяльності та поведінку особи й інших суб’єктів суспільних відносин. За допомогою права закріплюють форму державного устрою, політичний режим і форму правління певної дерх<ави. Право визначає компетенцію державних органів і компетенцію посадових осіб, що представляють державні органи. Сучасне суспільство вимагає від громадянина високої правової культури. Тому кожному потрібно знати свої права й обов'язки.

1. Назвіть відомі вам соціальні норми.

2. Що таке право?

3. Як Конституція регулює життя громадян?

Обговоріть із батьками та близькими людьми матеріал, який ви вивчали на уроці. Поцікавтесь, які соціальні норми вони вважають найголовнішими.

Знайдіть інформацію про органи та види правопорушень. Підготуйте реферат про них.

 

Це матеріал з підрчника Основи здоров'я 8 клас Поліщук

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 4-11-2016, 12:56, Переглядів: 2210