Народна Освіта » Основи здоров'я » Атмосферні забруднення та їх вплив на здоров’я. Вплив транспорту на навколишнє ссрсдовтцс та здоров’я. Вплив забруднення ґрунтів на здоров'я

НАРОДНА ОСВІТА

Атмосферні забруднення та їх вплив на здоров’я. Вплив транспорту на навколишнє ссрсдовтцс та здоров’я. Вплив забруднення ґрунтів на здоров'я

На цьому уроці ви дізнаєтеся:

  • про вплив природних чинників на здоров’я;
  • про атмосферні забруднення та забруднення фунтів, їх вплив на здоров’я;
  • про вплив транспорту на навколишнє середовище та здоров'я.

Пригадайте чинники техногенного впливу на довкілля. Як взаємопов'язані здоров'я людини та якість питної води?

Як ви розумієте вислів; «Природа не знає жодних прав, їй відомі тільки закони» (Д. Адамса)?

Он.пік природних чинників на здоров’я людини. Вплив сонячного випромінювання на здоров’я людини було помічено ще в глибоку давнину. У роки підвищеної сонячної активності або під час магнітних бурь частішають випадки порушення діяльності серцево-судинної та нервової систем, психіки

й поведінки. Підвищення сонячної активності призводить, з одного боку, до

ослаблення імунітету, з іншого — до збільшення інфекційних захворювань, які можуть набувати характеру епідемій: Ірину, холери, дизентерії.

Рівень ультрафіолетового випромінювання для людини в невеликих дозах корисний: він запобігає запальним процесам, пригнічує розвиток хвороботворних ірибів, що спричиняють захворювання шкіри. 1 Іроте надмірне опромінення підвищує ймовірність розвитку злоякісних утворень — раку, саркоми, лейкозу (мол. 66).

 

Кліматичні й метеорологічні чинники, З них на людину найбільшою мірою впливають: температура, відносна вологість повітря й атмосферний тиск. Висока температура пригнічує фізичну активність людей, призводить до збільшення захворювань серцево-судинної системи й нирок. Низька температура спричиняє розвиток запалення органів дихання та ревматизму. Уважають, іцо низька температура й відносна вологість повітря, менша за 50 %, впливають на виживання й поширення вірусу грипу. Раптові коливання температури призводять до порушення діяльності серцево-судинної системи, психічних розладів. Зміни атмосферного тиску позначаються на стані здоров’я насамперед людей, хворих на артрити (захворювання, іцо супроводжуються болем у суглобах і зміною їхньої форми).

Атмосферні забруднення та їх вплив на здоров’я. Пригадайте з курсу географії, що атмосфера — це газова оболонка, яка оточує Землю. Наявність атмосфери — одна з найголовніших умов життя на планеті.

З розвитком промисловості, міст і транспорту з’явилося нове джерело потрапляння речовин в атмосферу — техногенне забруднення, яке за потужністю викидів таке саме, як сучасна вулканічна діяльність. Атмосферне забруднення — потрапляння в повітря різних газів, частинок рідких або твердих речовин, парів, що перевищує нормальну концентрацію речовин і негативно впливає на організм людини, погіршує її життєві умови (моя. 67).

Постійні атмосферні забруднення несприятливо впливають на здоров’я людини.

Смог — фотохімічний туман, що утворюється в повітрі міст, спричинює сльозотечу, різь в очах, сухий кашель, нудоту, головний біль, стискання в грудях, задишку, загальну слабкість. Нін є причиною розладів функцій органів дихання, що призводить до утворення злоякісних пухлин. Забруднення атмосферного повітря (Иоксш)ом сірки найчастіше призводить до виникнення таких захворювань, як хронічний і астматичний бронхіт, бронхіальна астма, емфізема легенів.

Дуже несприятливо діє на організм оксид вуглецю (чадний газ). Нін міститься в атмосферному повітрі, погіршує стан тканинного дихання, негативно впливає на функцію центральної нервової і серцево-судинної систем. Забруднення повітря свинцем призводить до накопичення його в печінці, селе-

кінці, нирках та інших органах. Свинець, що міститься у відпрацьованих гаках автомобіліьноїчі транспорту, прискорюючи рокнад ерит|н)цитів, діє як отрута. Свинцеве отруєння зумовлює також функціональні зміни вищої нервової діяльності. Унаслідок свинцевого отруєння з'являються головний біль, запаморочення, підвищена роздратованість, швидка втомлюваність, порушення сну. Луже небезпечними для людини є сполуки нітрогену — нітрити й нітрати, що потрапляють у повітря з відпрацьованими газами автомобілів і під час використання мінеральних добрив. Деякі з них є вихідними продуктами для синтезу канцерогенних речовин. У дихавші оксидів нітрогену є причиною розвитку емфіземи легенів, звуження дихальних шляхів, набряку легенів.

13 Україні негативного впливу атмосферних забруднень зазнає майже 17 млн осіб, або 34 % від загальної кількості. Фізичні вади розвитку дітей у містах із забрудненням навколишнього середовища бувають у 3-4 рази частіше, ніж у відносно чистих містах, хвороби органів дихання реєструють удвічі частіше, вищий загальний рівень захворюваності населення (на 25—40 %), а також рівень алергій них, онкологічних, серцево-судинних та інших захворювань. Генетичні наслідки забруднення проявлятимуться ще багато десятиліть.

Про вплив транспорту на навколишнє середовище та здоров’я. Автомобілі, літаки, тепловози, судна, сільгоспмашини й дорожня техніка — основні забруднювачі атмосфери (мол. 68). При цьому забруднення довкілля автомобілями становить майже 70 %, залізничним транспортом — 25, дорожньо-будівельними машинами — 1,4, авіацією — 2 і суднами — 1 %.

Обговоріть подану інформацію та дайте відповідь на запитання: «Автомобіль — цс благо чи зло?»

Н основі процесів, які приводять автомобіль у рух, — горіння палива, що неможливе без кисню. У середньому сучасний автомобіль для спалювання І л бензину (приблизно 10-15-кілометровий пробіг машини) використовує майже 15 кг повітря, або майже 2,5 тис. л кисню, — більше за обсяг, який людина вдихає протягом доби. Легковий автомобіль за 1-1,5 тис. км пробігу використовує річну норму кисню однієї людини. Якщо врахувати, що середній річний пробіг автомобіля становить 10 тис. км, то він щороку поглинає з ат-

мосфери 2,5 млн л, або майже А т кисню. Шишв автомобільного транспорту на навколишнє середовище супроводжується не лише споживанням природних ресурсів, але і його забрудненням шкідливими домішками. Найбільше атмосферне повітря забруднюється викидами відпрацьованих газів автотранспортних засобів. Складовими викидів є; майже 280 різних шкідливих речовин. Забруднення довкілля автомобільними викидами відбувається не лише вихлопними газами, а й випарами пального з паливної системи автомобіля, витіканням пального через негерметичність тощо. У результаті неповного згоряння вуглецю в пальному утворюється оксид вуглецю (чадний іаз). При вдиханні він сполучається з гемоглобіном крові, витісняючи з неї кисень, у результаті чого настає кисневе голодування. Отруєння оксидом вуглецю відбувається непомітно, тому що він зовсім не пахне й не подразнює очі. Йот невеликі дози викликають запаморочення, головний біль, послаблення пам’яті, уваги, порушення сну, відчуття втоми й уповільнення реакції у водія.

Токсичними є й вуглеводні — не,догорілі хімічні складники рідкого палива. Викиди цих речовин на перехрестях і біля світлофорів у декілька разів більші, ніж підчас руху на магістралі. Це є причиною багатьох хронічних захворювань. Найнебезиечпішим увижається бензоігірен, у якого вкрай активні канцерогенні властивості. Характерно, що при низькій швидкості пересування та частому гальмуванні (такі умови руху характерні для міст) обсяг викидів автомобіля в 3—5 разів більший, ніж під час руху на великій швидкості. Небезпечними для організму є оксиди нітрогену, які викликають подразнення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів і в тяжких випадках можуть призвести до смерті внаслідок набряку легень (наприклад, у закритих приміщеннях — гаражах). Автотранспорт, що використовує етильований бензин, — основне джерело свинцевого забруднення атмосфери. До цього часу в Україні використовується переважно дуже шкідливий етильований бензин, який забруднює повітря свинцем. Небезпека отруєння сполуками свинцю ускладнюється тим, що нони, як і канцерогенні речовини, не видаляються з організму, а затримуються в ньому, накопичуються до небезпечних концентрацій. Поблизу автомагістралей свинець наїромаджується в Грунті й рослинах.

Дуже шкідливими є вуглеводні (парафіни, нафтени тощо), які спричиняють утворення фотохімічного смогу в містах-гігантах. Реальну небезпеку для здоров’я людини становлять викиди в атмосферу транспортного пороху, особливо попелу, який містить значну кількість токсичних речовин. Дрібні частинки проникають у дихальні шляхи й подразнюють слизові оболонки. Крім хімічного забруднення навколишнього середовища, автомобілі створюють шумове та вібраційне забруднення.

Прочитайте вислів бельгійського вченого Г. Тазієва: «Природа, у якій вам, молодим, доведеться жити, забруднюється, піддасться знищенню, руйнується. Чи багатьом із вас пощастило бачити прозору річкову воду, чистий пісок, насолоджуватися тишею боз ревіння моторів, дихати чистим повітрям боз домішок

бензину, мазуту, пестицидів? Ваше майбутнє може стати жахливим, якщо негайно но почати лікувати цю проказу. Настав ваш час діяти».

Які почуття викликали у вас ці слова? Що, на вашу думку, означають слова вченого: «Настав ваш час діяти»?

Вилив забруднення Грунтів на здоров'я. Основними джерелами забруднення грунтів є промисловість і транспорт, від яких у ґрунти через атмосферу потрапляють пил, сажа й величезна кількість шкідливих речовин. Ірунт накопичує майже всі шкідливі речовини, які згадувалися в рубриках про забруднення повітря транспортом. Які ще чинники діяльності людини впливають на її здоров'я?

Отрутохімікати, або пестициди. За призначенням отрутохімікати поділяють на: інсектициди (застосовують для боротьби із шкідливими комахами); бактерициди (спрямовані проти збудників бактеріальних хвороб); фунгіциди (протигрибкові препарати); зооциди (застосовують для винищення гризунів); нематоциди (спрямовані проти круглих червів, зокрема нематод); гербіциди (застосовують для боротьби з бур'янами) та ін. Основними характеристиками отрутохімікатів є їхні леткість, здатність проникати крізь шкіру, нагромаджуватися, розкладатися й виводитися з організму.

Мінеральні добрива належать до основних забруднювачів довкілля. Щороку в грунти вносять десятки мільйонів тонн добрив. Питна вода, забруднена мінеральними добривами, стала звичним явищем у багатьох регіонах світу. Крім того, через надмірні концентрації добрив у фунті вони також у надмірних кількостях нзгромаджуються в рослинах і потрапляють у наш раціон.

Важкі метали. Отруєння ними посідають третє місце після отруєнь пестицидами й нітратами. Важкі метали — ртуть, свинець, цинк, хром, нікель — людина використовує з давніх часів. Наприклад, свинець потрапляє в атмосферу під час згоряння бензину в двигунах автомобілів. Тому в стометровій смузі вглиб від шосе вміст свинцю набагато перевищує допустимі норми. Він потрапляє в довкілля і під час видобування свинцевих руд. В Україні велика кількість свинцю забруднила Грунт і водойми.

Будівельні матеріали й побутова хімія. Джерел» постійного шкідливого впливу на здоров’я людини — це речі, які її оточують у побуті (мал. 69). Будівельні матеріали, лаки, фарби, органічні розчинники, синтетичні мийні

засоби, дезодоранти, зволожувачі повітря, аерозолі, численні полімери — усе це виливає на здоров'я людини. 'Гак, навіть із хлорованої гарячої води в невеликій кількості виділяється канцероген хлороформ, а з пластмасових виробів і штучних килимових покриттів — речовини, шкідливі для внутрішніх органів.

Радіація. Протягом усієї історії людина зазнавала впливу радіоактивного випромінювання, що надходило» космосу. Ноно становило природний радіаційний фон. Із середини XX ст. людина почала інтенсивно освоювати атомну енергію. З'явились атомна зброя, атомні електростанції (АЕС), дослідні й лікувальні радіоактивні препарати й пристрої. У результаті випробувань і застосування ядерної зброї, аварій на АЕС зростає рівень радіаційного забруднення планети. Іонізуюче випромінювання має високу біологічну активність. Ноно негативно впливає на живу речовину й на людину зокрема. Іонізуюче випромінювання здатне вражати клітини й тканини та спричиняти опіки, знижувати імунітет, негативно впливати на перебіг вагітності, {юзвнток злоякісних пухлин різних органів, а в разі великих доз призводить до смерті.

Дайте оцінку твердженням про розв'язання суперечностей між науково-технічним прогресом і завданням збереження природи. Обґрунтуйте кожне з них.

• Людина, якщо вона хоче зберегти природу, не повинна чіпати П, зменшити свій вплив на неї.

• Треба раціоналізувати природокористування — розробити замкнуті виробничі процеси, щоб відходи виробництва знову ним використовувалися.

• Людина повинна прагнути виправляти те, що зруйнувала в природі, очистити то, що забруднила, і цього буде досить.

• Проблема вирішиться сама. Адже змінюється не тільки природа, а й людина. Вона пристосується до радіації, навчиться дихати забрудненим повітрям, носити протигаз стане модним.

• Якщо погано буде на Землі, людина почне освоювати космос або інші планоти.

• Технічно розвинене суспільство мимоволі згубно опливає на природу. Понівечена природа — плата за комфорт, за технічний прогрес. У цьому розумінні діяльність людини ворожа природі.

Хто н Україні здійснює контроль за станом довкілля? В Україні контроль за станом довкілля здійснюють численні служби Держкомгідромету, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство екології та природних ресурсів, громадські організації. Основний метод контролю ріння чистоти середовища — це оцінка вмісту в ньому певних шкідливих речовин щодо гранично допустимих концентрацій і доз. В Україні спеціалізовані науково-дослідні організації контролюють вміст у довкіллі 80(1 речовин. Утім такий контроль не охоплює навіть третини відомих речовин, небезпечних для людини.

Відомий німецький філософ та еколог Е. Кзлпепбах запропонував етичні правила поводження людини на Землі. Чи погоджуєтеся ви з ними? Чи зможуть

вони допомогти людині у вирішенні тих проблем, які ми розглянули на сьогоднішньому уроці?

• Люби й шануй Землю, яка благословляє життя та керує ним.

• Кожний твій день на Землі є священним. Не вважай себе вищим за інші живі істоти й не поводься так, щоб вони зникали.

• Будь вдячним тваринам і рослинам за їжу, яку вони тобі дають.

• Не занапащуй і не забруднюй багатств Землі зброєю.

• Не ганяйся за прибутками від багатств Землі, а намагайся відновлювати її виснажені сили.

• Не приховуй від себе й від інших наслідків твоєї діяльності на Землі.

• Не обкрадай майбутні покоління, виснажуючи й забруднюючи Землю. Споживай дари Землі в міру, бо всі люди мають однакове право на її багатства.

Папа Римський Іоанн Паоло II казав: «Найглибше й найсерйозніше свідчення моральних наслідків, пов’язаних з екологічною проблемою, — неповага до життя, яка проявляється в поведінці людей, що забруднюють довкілля». Як ви розумієте його слова?

Різноманітність засобів, шкідливих для здоров’я, не може не вражати: отрутохімікати й побутова хімія, важкі метали й пластмаси, наркотики й тютюн, шум та електромагнітні поля, радіація й кислотні дощі, біологічна й хімічна зброя, промислові відходи, нафта й багато іншого. За умов життя, що змінюються й ускладнюються, людині потрібно підтримувати здоров'я, навчитися пристосовуватися до тих змін, які вона сама провокує. На 50 % здоров’я людини залежить від способу життя, який вона веде. Тож замисліться над вашим способом життя. Чи можна його назвати здоровим? Що треба зробити, щоб він був таким?

Давньогрецький філософ Домокріт писав: «Подібно до того, як буває хвороба тіла, буває також хвороба способу життя». Тому потрібно пам’ятати, що вирішення проблеми здоров'я людини закладено в ній самій, у знанні та розумінні нею низки проблем (пригадайте навички формування, збереження, зміцнення та відновлення свого здоров'я), а також в умінні дотримуватися правил здорового способу життя.

1. Як впливає атмосферне забруднення на здоров’я людини?

2. Чи позначається вплив забруднення грунтів на здоров'ї людини?

3. Яких правил поводження людини на Землі повинен дотримуватися кожен з її мешканців?

Використовуючи матеріал уроку, складіть перелік небезпек, які можуть очікувати на людину внаслідок її господарської діяльності. Складіть план, який дасть змогу звести їх до мінімуму.

Знайдіть інформацію про органи охорони правопорядку. Підготуйте реферат про їхню діяльність.

 

Це матеріал з підрчника Основи здоров'я 8 клас Поліщук

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 4-11-2016, 12:52, Переглядів: 4769