Народна Освіта » Основи здоров'я » Забруднення навколишнього середовища та вплив техногенних чинників на здоров’я. Питна вода й здоров’я. Небезпека купання в забруднених водоймах

НАРОДНА ОСВІТА

Забруднення навколишнього середовища та вплив техногенних чинників на здоров’я. Питна вода й здоров’я. Небезпека купання в забруднених водоймах

Па цьому уроці ви дізнаєтеся:

• про забруднення навколишнього середовища;

• про чинники техногенного впливу на довкілля; про способи очищення та доочищення питної води;

• про безпечні джерела питної води.

Що таке безпека? Від яких чинників і наскільки залежить здоров’я людини?

Як ви розумієте вислів: -Жити щасливо й жити в злагоді з природою — одно й те саме - (Сенека)?

Людина та її безпека. Найбільша цінність суспільства — людина, її життя, здоров’я. Протез кожним роком збільшується кількість чинників, що негативно впливають на її життя та здоров’я. Здебільшого їх спричиняє сама людина: ЇЇ діяльність, небезпечна поведінка, науково-технічний прогрес. Як складова частина біосфери людина постійно взаємодіє з довкіллям, змінює його, пристосовуючи до власних потреб, і водночас безпосередньо залежить від нього.

Кожен із нас для забезпечення життєдіяльності повинен дихати чистим повітрям, харчуватися нешкідливими продуктами, жити в безпечних умовах. Що ж таке безпека?

Безпека — це стан певних умов життєдіяльності людини, за яких у її оточенні відсутні (або зведені до мінімуму) зовнішні чинники, що заірожують її життю та здоров'ю.

Чи можлива абсолютна безпека? Ні, будь-яка діяльність є потенційно небезпечною. Тому важливо вміти запобігати ризикам, які можуть призвести до ТОП) чи іншого виду небезпеки.

Екологічна безпека людини. Екологічна безпека — це компонент національної безпеки, що забезпечує захищеність життєво важливих інтересів людини, суспільства, довкілля та держави від реальних або потенційних заіроз, що створюються антропогенними чи природними чинниками щодо навко-л шин ього середини ща.

Об'єктами екологічної безпеки є природні ресурси та довкілля як матеріальна основа державного та суспільного розвитку.

У наш час через неухильне насичення середо ви ща технікою люди на дедалі більше прагне спілкуватися з природою — джерелом відновлення її фізичних і духовних сил. У дні відпочинку багато людей виїжджає з міст на природу — у ліси, на береги річок і озер (мил. 59). Чому ж деякі люди по-хижацькому ставляться до природи, знищують Ті?

Це відбувається тому, що таку моральну норму, як любов до природи, дехто розуміє як споживацьку. Моральна норма — бережливе ставлення до природи — повинна змінити традиційне ставлення до неї як до невичерпного джерела ресурсів, які можна витрачати, не дбаючи про збереження. Важливо, щоб людина не ставила особисті інтереси над інтересами суспільства.

Відповідно до статгі 1(і Конституції України, забезпечення еколоПчної безпеки й підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи — катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду українського народу є обов’язком держави. Тож першочерговими проблемами екологічної безпеки є збереження генофонду людства, виживання, забезпечення права на життя й сприятливе природне середовище.

Здоров’я людини та довкілля. Екологія (від грецьк. ойкос — житло, місцеперебування та логос — наука) — одна з головних фундаментальних наук про відносини живої і неживої природи. Це наука про середовище нашого проживання, узгодження стратегії ПРИРОДИ й стратегії ЛЮДИНИ. Проблемою здоров'я людини й екологічною безпекою опікується одна з нових галузей екології — медична екологія.

Людина пристосовується до умов довкілля завдяки численним захисним і пристосувальним реакціям організму. Вони забезпечують нормальну життєдіяльність, але в разі втручання якогось несприятливого чинника се[>едовища в організмі починаються патологічні зміни, іцо свідчить про певне захворювання.

Про вплив техногенних чинників. Отруєння (токсикози) розвиваються внаслідок потрапляння в організм у небезпечних концентраціях тих чи інших речовин — токсикантін. Це отрутохімікати, нітрати, важкі метали, численні промислові й побутові хімічні речовини.

Алергічні реакції (алергії) стали «візитною карткою»' людського суспільства XX ст. Алергія — це стан підвищеної чутливості організму до певних речовин — алергенів. Унаслідок контакту з алергеном знижується імунітет організму й можуть розвинутися різні захворювання, насамперед запалення шкіри, бронхіальна астма, сінна нропасниПя, набряки, ураження слизових оболонок внутрішніх органів. Припинення контактів з алергенами сприяє одужанню. Алергенами можуть бути: шерсть тварин, пір’я, лікарські засоби, продукти харчування, численні речовини природного й штучного походження, побутова хімія.

Злоякісні пухлини — це велика група захворювань, одне з яких — рак. Речовини, що стимулюють розвиток злоякісних пухлин, навівають канцерогенами. Найпоширеніший канцероген — бензопірен, що виділяється з тютюну під час куріння, переробки нафтопродуктів, потрапляє в атмосферу з автомобільними вихлопами, — спричиняє рак легенів. Нині відомо майже 60 хімічних канцерогенів і 2 фізичні — ультрафіолетове випромінювання та іонізуюча радіація. До канцерогенів належать також деякі віруси.

Спадкові хвороби пов'язані я ушкодженнями ДІЇ К чи хромосом. Нони спричинюють безпліддя, призводять до народження мертвих дітей, дітей із фізичними чи розумовими вадами. Людина є частиною природи, і чинники середовища впливають на неї так само, як і на інші живі організми.

Ендемічні хвороби — це хвороби, властиві певним регіонам, наприклад дефіцит йоду у воді й продуктах харчування спричиняє захворювання щитоподібної залози; нестача кальцію — ламкість кісток; нестача кобальту чи заліза — недокрів'я. Надлишок тих чи інших елементів також небезпечний. Так, надлишок бору спричиняє захворювання органів 'іравлення та пневмонію. Через нестачу фтору зазвичай виникає карієс, але його надлишок призводить до ураження зубів — флюорозу; при ще більших концентраціях починається закостеніння зв’язок, порушується робота печінки й шлунка.

Збудники багатьох хвороб зберігаються в довкіллі че[»ез їх розвиток у диких тваринах-хазяїнах Такий характер мають природні осередки чуми, туляремії, жовтої гарячки, малярії, вірусного гепатиту, кліщового енцефаліту. Переносниками багатьох таких хвороб є комахи-кровососи — москіти, комарі, блохи, кліщі (мал. 60).

Тютюновий дим — поширений і вкрай небезпечний чинник, що впливає на здоров'я людини. Курець у дихає повітря, рівень забруднення якого в 384 тис. разів (!) перевищує всі допустимі норми. Куріння в абсолютно чистій атмосфері завдає такої самої шкоди, як перебування в місцях, де забруднення в тисячі разів перевищує допустиме. За оцінками медиків, удихати тютюновий дим у чотири рази шкідливіше, ніж гази безпосередньо з вихлопної труби автомобіля. Варто врахувати також, що протягом останніх десятиліть тютюн став набагато токсичнішим, аніж був, наприклад, у XIX ст. Це зумовлено високою гігроскопічністю тютюнового листка, що активно поглинає з повітря шкідливі домішки, кількість яких постійно зростає.

Багато із зазначених хімічних речовин но розкладаються протягом тривалого часу й здатні нагромаджуватися в навколишньому середовищі. Деякі речовини довго не виводяться з організму, накопичуються в тканинах та органах; через таке збільшення концентрації їхній негативний вплив на організм постійно зростає й посилюється.

Як ви розумієте вислів: «Вода, у тебе немає ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не відаючи, що ти таке. Не можна сказати, що ти необхідна для життя: ти — саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, яку не пояснити нашими почуттями» (А. до Сент-Екзюпері)?

 

Пінна вода та здоров'я. Вода — незамінне джерело життєвих процесів організму людей, тварин і рослин (мал. 61). Вода е розчинником різних речовин. Усі біохімічні реакції, що пов'язані з процесами травлення та засвоєння поживних речовин, протікають у водному середовищі. Завдяки воді з організму виводяться шкідливі продукти обміну речовин.

Людина надзвичайно гостро відчуває зміни вмісту води в організмі й може прожити без неї всього кілька діб. При втраті води до 2 % ваги тіла (1-1,5 л) — з'являється спрага, при втраті 6-8 % — наступає напівнепритомний стан, при нестачі 10 % — з’являються галюцинації. Утрата понад 20 % води для організму — смертельна. Якщо в організм потрапляє недостатня кількість води, то зменшується вага тіла, збільшується в'язкість крові, частішає пульс і дихання, виникає спрага, нудота,знижується працездатність. При надмірному вживанні рідини відбувається перевантаження серцево-судинної системи, порушується травлення, збільшується навантаження на нирки, з'являється виснажливе потовиділення, послаблюється організм. З потом і сечею інтенсивно ви водяться мікроелементи, це порушує сольовий баланс. Тому, на думку лікарів, потрібно споживати 1,5—2 л рідини на добу. У нормі у воді розчинені десятки речовин, які зумовлюють її смак і є; джерелом мікроелементів для організму. Недостатня кількість мікроелементів, так само як і їх надлишок, можуть бути причиною хвороб (ендемічніхвороби). Тому вживання води з малою мінералізацією (вмістом мік|юелементів) повинне компенсуватися додатковим отриманням мікроелементів із продуктами харчування.

Знідки добувають питну воду та як її очищують. Уживання якісної та безпечної води для ниття є однією з найважливіших запорук збереження здоров'я людини та її довголіття.

Поверхневі й Грунтові води — основні джерела водопостачання. Обидва водні ресурси взаємопов'язані й мають як переваги, так і недоліки при використанні їх як джерела питної води.

Для поверхневих вод характерна відносна м’якість, високий вміст органічних сполук і наявність мікроорганізмів. Для Грунтових вод характерні досить високий рівень мінералізації, висока жорсткість, низький вміст органічних [іечовин і практично повна відсутність мікроорганізмів.

Централізовані джерела водопостачання. Процес очищення води та потрапляння в наші домівки (за умов централізованого водопостачання) починається з водозабірних споруд, де вода, проходячи через сітки, очищається від грубих забруднень: водоростей, риби, Ппок, листя. Після цього на водо-прийомних спорудах воду обробляють реагентами. Це знезаражувальні речовини, які знищують усі віруси (маг. 62).

Далі воду очищують на наиорних високоіивидкісних фільтрах. Після попередньою очищення та первинного знезараження воду очищують удруге від дрібних частинок і бактерій. Далі її очищують на швидких фільтрах, завантажених сучасним фільтруючим матеріалом, який поглинає всі шкідливі речовини, що можуть бути у воді, — радіонукліди, важкі метали, марганець, хлорні сполуки тощо. Відфільтрована вода, яка відповідає всім нормативним вимогам, іде в резерву ар-накопичував і насосами під певним тиском подається в розподільчу мережу водогону, щоб потім надійти до споживача. Контрольна якістю питної води здійснюється цілодобово.

Однак не всі жителі України користуються водою з централізованих джерел водопостачання, частина населення вживає воду з децентралізованих джерел водо постачай ня.

Децентралізовані джерела водопостачання. У сільських населених пунктах, у приватних секторах міст найпоиіиі»енПпнм джерелом питного водопостачання є підземні Грунтові води, які потрапляють до населення найчастіше через артезіанські свердловини та шахтні колодязі. 1 Ід вода не проходить очищення, тому існує небезпека інфікування Грунтової води. Вона може відбутися як у Грунтовому потоці, так і в шахтних колодязях при потраплянні до них виділень хворих і бактеріоносіїв різними шляхами, а саме: при просочуванні в Грунтову воду господарсько-фекальних стічних вод, побутових і п{юмислових вод, при потраплянні в колодязі трупів іризунів. Дезінфекцію колодязів проводять при встановленні бактеріальнот забруднення води, при виникненні надзвичайних ситуацій (повеней, затопленні територій, у результаті танення снігів, сильних зли в), а також обов'язково з профілактичною метою після очищення (ремонту) колодязя, яке бажано проводити 2 рази на рік, але не рідше 1 разу на рік.

Знезараження води в колодязях проводиться передбаченими для цих цілей дезінфекційними засобами, дозволеними для застосування Міністерством охорони здоров'я України.

Обговоріть правила щодо облаштування та утримання колодязів. На яку небезпеку наражається людина, якщо не буде їх дотримуватися?

• Не рекомендується облаштовувати колодязь у заболочених місцях і на ділянках, що затоплюються паводковими водами.

• Індивідуальний колодязь треба розміщувати на відстані не менше 20 м, а колодязь громадського користування на відстані не менше 50 м від джерел можливого забруднення (вбиралень, вигрібних ям, мережі каналізації, тваринницьких ферм).

• Стінки колодязів мають бути без щілин, такими, що добре ізолюють колодязь від проникнення поверхневих стоків (дощові й талі води) — зазвичай використовують для цього монолітний залізобетон, бетонні або залізобетонні кільця, а за їх відсутності — кераміку, цеглу, камінь або дерево.

• Підводну частину стінок колодязя потрібно заглиблювати не більше ніж на 1 м.

• Дно колодязя треба покривати фільтруючим шаром щебеню товщиною 20-30 см.

• Наземна частина колодязя повинна бути не менше 0,8 м вищою від поверхні землі.

• Для підйому води з колодязя застосовують насоси, а в інших випадках обладнують корбу або міцно прикріплений -журавель» з відром для загального користування.

• Навколо колодязя потрібно добре утрамбувати глину, глибиною 2 м і шириною 2 м, з ухилом від колодязя (висота ухилу — 0,1 м).

• Колодязь повинен бути огороджений, мати кришку, навіс, корбу з відром для загального користування, лавку для відер.

• Не дозволяється набирати воду з громадського колодязя відрами, які населення приносить з дому.

Про способи доочищеним Пнтної води. Ви вже з насте, як відбувається процес очищення води та потрапляння в наші домівки. Але поки вода дійде у квартиру з місця, звідки йде її постачання, вона пройде через сотні кілометрів труб (старих, іржавих). У ній розчиняється безліч домішок, оскільки вода є універсальним розчинником. Недоочищена вода призводить до виникнення багатьох хвороб.

Тому перед тим, як споживати воду для пиття, її потрібно очистити. Для цього розглянемо способи очищення та доочищення питної води в побуті.

Відстоюваним води. Це один із способів очищення води, що триває не менше 6-7 сод. У процесі відстоювання на дні посуду осідатимуть хімічні сполуки, шкідливі для організму, важкі елементи, хлорка, солі тощо. Тому рекомендується з посудини, у якій нона відстоюється, виливати її, коли залишається приблизно 1/3 об’єму.

Використання побутових фільтрів. Для жителів великих міст рекомендується проводити очищення питної води також за допомогою побутових фільтрів. Завдяки їм вода очищається від залишкового хлору, органічних забруднень і навіть від важких металів (мал. 63).

Фільтри для очищення води від механічних частинок. Спочатку на трубопровід у квартиру (будинок) установлюють фільтри, що здійснюють механічне очищення води. Вони нрияначені для того, щоб затримувати великі домішки (частинки піску, окалини тощо), що виносяться із свердловини або надходять з водопроводу.

Як ви розумієте вислів: «Ми пізнаємо цінність води лише тоді, коли джерело пересихає» (6. Франклін)?

Про безпечні джерела питної води та культуру її використання. Якщо ви користуєтеся централізованими джерелами водопостачання, то можна не турбуватися, бо лабораторії водоканалів цілодобово контролюють якість питної води в розподільчій мережі, крім того, паралельні дослідження здійснює санепідемслужба. Щоб дізнатися, що ж за воду ми п’ємо з криниць, природних джерел, артезіанських свердловин, бюветів, її потрібно перевірити. Тільки проведення аналізу води дасть вам упевненість, що вода безпечна для здоров'я. Де ж можна провести аналіз води? У санітарно-епідеміологічній станції, у спеціалізованих лабораторіях (наприклад, на водоканалі).

Якісна питна вода має бути:

• безпечною в епідемічному плані. Вона не повинна містити патогенних мікробів, вірусів та інших біологічних домішок, небезпечних для здоров’я споживачів;

• придатною за хімічним складом (бажано, щоб він був найсприятливіший із фізіологічної точки зору). Шкідливі речовини не повинні наносити шкоду споживачеві, обмежувати використання води в побуті;

• безпечною а радіаційному плані.

• з добрими органолептичними властивостями (бути прозорою, без кольору, не мати будь-якого присмаку або запаху).

Безпека вживання питної води великою мірою залежить від культури її використання. Необхідно пам’ятати, що гарячу воду з крана (що поступає з бойлери их) не можна використовувати для ниття. Адже в гарячу воду додають речовини, що не дають їй змоги швидко охолоджуватися. Ці сполуки можуть викликати алергію, захворювання печінки, нирок. Отже, після миття посуду гарячою водою обов’язково споліскуйте його холодною. Не зливайте в каналізацію отруйні речовини (отруту для шкідників, залишки розчинників і фарб) — ця отрута повернеться до нас з водою та продуктами харчування. Пестициди, що потрапляють у воду з йолів, не можна знищити кип’ятінням. Тому використовуйте для питгя воду, іцо очищена водоканалом. Якщо ви ви копали колодязь — зверніться до СЕС для аналізу води. Зберігати воду для пиття краще в скляному або емальованому посуді. Бажано, щоб перед приготуванням їжі вода відстоялася хоча б 1,5—2 шд. Забруднена патогенними мікроорганізмами та вірусами питна вода становить значну небезпеку для здоров'я людей як джерело шлунково-кишкових інфекційних захворювань.

Небезпека купання в забруднених водоймах. Часто люди забувають про заходи безпеки та купаються в непризначених для цього місцях. Місце для купання та відпочинку повинне мати санітарний паспорт, а купатися на неорганізованих місцях відпочинку небезпечно для здоров'я (мал. П4). Гак, чистий на перший погляд кар'єр, ставок чи озеро може виявитися розсадником серйозних захворювань. Особливу небезпеку становлять водойми з непроточною (стоячою) водою. У них розмножуються різноманітні живі організми, які здатні призвести до багатьох захворювань. Гак, якщо в людини є порізи або подряпини, то підвищується ризик захворіти лептоспірозом. До його перших симптомів належать: блювота, пронос, сильний головний біль,

м'ямовиП біль, утома. При їх появі треба негайно ввернутися до лікарні. Черев забруднену воду можуть передаватися ептеровірусні інфекції, геяьміптні аа-хворюнання, гепатит А. У літній період найпоширеніша небезпека, що підстерігає охочих покупатися в заборонених водоймах, — «сверблячка купальника»

 

(церкщгіоз, мал. 65). До проявів захворювання належать свербіж і червоні пухирі на шкірі (через кілька годин після купання). При появі подібних симптомів необхідно звернутися до лікаря. Збудниками цього захворювання е личинки качиних глистів, що знаходяться у воді. Тому від купання у водоймі, де плавають качки, краще утриматися. Купальникам також може загрожувати стрептококова й стафілококова інфекції, запальні захворювання статевих органів.

Кожна жива клітина організму людини містить цілющий водний розчин різних живильних речовин. Достатнє надходження якісної води в організм є однією з основних умов здорового способу життя.

Ми будуємо міста й села біля річок, відпочиваємо біля води, використовуємо її у виробництві. Наша економіка побудована на використанні води, і продукція, яку ми купуємо або продаємо, так чи інакше складається з води. Повсякденне життя людей залех<ить від води. Без води, що оточує нас, — вологості повітря, бурхливої течії річок, струменю води в крані на кухні, — наше життя було б неможливим.

Тому кожен із нас повинен зробити якусь добру справу для збереження, охорони та відтворення водних ресурсів. Хтось із вас учасно закриє кран на кухні чи у ванній кімнаті й збереже декілька літрів чистої води, інший викине пляшку не в річку, а в спеціальний сміттєвий контейнер, а дехто навіть очистить джерело, що повністю замулене й може просто пересохнути спекотним літом. А що саме зробити, хай вам підкаже серце. Но відмовляйтеся від добрих справ, адже все, що ви зробите, повернеться вам сторицею. Не будьте байдужими, не будьте осторонь!

1. Що таке екологічна безпека?

2. Як техногенні чинники впливають на довкілля?

3. Як здоров'я людини залежить від якості питної води?

Обговоріть із батьками та близькими людьми матеріал уроку й ту небезпеку, на яку ви можете наразитися, не дотримуючись правил використання та споживання води. Який внесок ви особисто можете зробити для збереження природи та водних ресурсів?

Підготуйте повідомлення про забруднення навколишнього середовища (атмосферні, транспортні, забруднення грунтів) і їх вплив на здоров'я людини.

 

Це матеріал з підрчника Основи здоров'я 8 клас Поліщук

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 4-11-2016, 12:50, Переглядів: 2994