Народна Освіта » Основи здоров'я » Особливості дії тютюнового диму, алкоголю та наркотиків на розвиток репродуктивної системи підлітків

НАРОДНА ОСВІТА

Особливості дії тютюнового диму, алкоголю та наркотиків на розвиток репродуктивної системи підлітків

На цьому уроці ни дізнаєтеся:

• про вплив психоактивных речовин на розвиток репродуктивної системи підлітків.

Як впливають алкоголь, тютюновий дим і наркотичні речовини на організм людини?

Як ви розумієте народну мудрість: «Хто друг поганим звичкам, той ворог собі?

Особливості дії тютюнового диму на розвиток репродуктивної системи.

У 7 класі ви дізналися, що куріння є одним із соціальних чинників ризику «хвороб цивілізацій* і наслідками його е онкологічні хвороби, інфаркти, інсульти тощо. А як впливає тютюнокуріння на організм підлітків?

Для організму, який ще не сформований та інтенсивно розвивається, тютюновий дим особливо шкідливий. Діти й підлітки, які часто перебувають у приміщенні, де курять («пасивне куріння»), відстають у фізичному та розумовому розвитку, стають млявими, дратівливими, утрачають апетит, у них [юзвинасть-ся кисневе голодування організму й порушується обмін речовин. У школярів, які курять, погіршується пам'ять, послаблюється увага, кмітливість, виникає загальна розслабленість і, як наслідок, знижується успішність. Тютюновий дим спричиняє часті респіраторні захворювання, алергічні висипи.

З давніх-давен відомий негативний вплив куріння на статеве дозрівання. Так, у підлітків обох статей хронічне отруєння нікотином та іншими складовими тютюновою диму негативно діє на функцію статевих залоз, що призводить до затримки статевою дозрівання. У дівчаток-підлітків, які почали курити, слабше розвиваються груди, порушується менструальний цикл. До топ) ж яйцеклітини, які закладаються в організмі дівчини ще до її народження, накопичують протягом років токсичні речовини. З часом це позначається на дітородній функції (передчасні пологи, загибель плоду та новонародженої

дитини), зумовлює запалювальні та перед пухлини і процеси. У чоловіків куріння може порушувати вдатність до зачаття. Отже, куріння вменшує можливість мати дітей і в чоловіків, і в жінок, скорочує тривалість репродуктивного віку — кількість років, коли людина може мати дітей. На жаль, у більшості випадків батьки, які курили до народження дитини, продовжують курити н далі. Тютюновий дим, впливаючи на дитину, спричиняє бронхіт, бронхіальну астму, пневмонії, потенційно смертельні інфекції нижніх дихальних шляхів, хвороби очей і вух тощо (мал. 48).

Робота в парах.Обговоріть міфи та факти про куріння.

Міф }. Деякі люди вірять, що, якщо курити, не затягуючись, щоб дим не потрапляв у легені, можна уникнути негативних наслідків куріння.

Факт. Навіть якщо просто тримаєш у руці запалену сигарету, то вже вдихаєш тютюновий дим. Тому неважливо — затягуєшся ти чи ні тютюновий дим однаково потрапляє в легені.

Міф 2. Деякі вірять, що сигарети з фільтром безпечні для здоров'я.

Факт. Куріння будь-яких тютюнових виробів (сигарет із фільтром і без фільтра, цигарок, трубок), уживання жувального тютюну шкідливі для здоров’я. Будь-які тютюнові вироби містять як високотоксичні речовини, так і канцерогени.

Міф 3. Деякі вірять, що помірковано курити для здоров’я не шкідливо.

Факт. Курити багато або мало однаково шкідливо. Нікотин, смоли й чадний газ потрапляють в організм із димом і однієї сигарети. Потрібно також пам'ятати, що нікотин викликає звикання, що може розвинутися й після декількох викурених сигарет.

Міф 4. Деякі дівчата вірять, що куріння це кращий засіб для схуднення. І ті з них, хто вже курять і хочуть кинути, бояться, що, кинувши курити, вони наберуть вагу.

Факт. Нікотин знижує апетит, але куріння не вирішує проблему ваги. Багато з тих, хто курять, мають надлишкову вагу.

Проблема ваги може бути вирішена тільки за допомогою правильного харчування. Можна, наприклад, перейти на низькокалорійну їжу: їсти більше овочів і фруктів. Яблука, морква — це кращий засіб для підтримки нормальної ваги.

Міф 5. Деякі хлопці вважають, що, якщо вони курять, то подобаються дівчатам. А деякі дівчата вважають, що, якщо вони курять, то виглядають елегантно. Факт. Щоб справити враження на дівчину, не обов’язково починати курити. Багатьом дівчатам-підліткам не подобаються хлопці, які курять. Багато дівчат-підлітків уважають, що від таких хлопців погано пахне.

Міф 6. Ті дівчата-підпітки, які вважають, що, якщо вони курять, то виглядають елегантно, часто думають так через рекламу або кіно, де вони бачать, як гарні жінки курять.

Факт. Гарні жінки -роблять- сигарети привабливими. Тютюнові кампанії виділяють величезні гроші на рекламу й кіно, щоб залучити якнайбільше покупців сигарет і заробити на цьому ще більше грошей.

Міф 7. Деякі підлітки вірять, що немає нічого простішого, ніж кинути курити. Вони міркують так: от зараз трохи позабавляємось, сьогодні покуримо, завтра на дискотеці покуримо, післязавтра на дні народження покуримо, а потім і кинемо. Факт. Коли людина курить, у неї змінюється баланс речовин у головному мозку, у результаті розвивається залежність від куріння. Людина починає відчувати постійний потяг до куріння. Після цього кинути курити стає зовсім не легко.

Особливості дії алкоголю на розвиток репродуктивної системи. Алкоголь особливо отруйно діє на дитячий і підлітковий організм. У підлітків, які вживають спиртні напої, може розвинутися цукровий діабет, спостерігатися порушення фізичного розвитку та статевого дозрівання. Під час систематичного надходження алкоголю в організм потерпає нервова система, органи травлення, зір, серце. Сильну токсичну дію має алкоголь на жіночі и чоловічі статеві клітини, що зумовлює в подальшому народження розумово відсталих або дітей із фізичними вадами. Алкоголізм є також причиною бездітних шлюбів. Під впливом алкоголю часто знижується здатність до запліднення. У всіх дітей, які народилися після 6-8 років пияцтва батьків, виявляється відставання в розвитку, а іноді й розумова неповноцінність. Тут алкоголь не лишає жодних надій. Величезної шкоди завдають своїм дітям жінки, які п'ють під час вагітності й у період годування дитини. У молодому організмі алкоголь швидко розноситься кров’ю й концентрується в мозку. До сумних наслідків може призвести уживання спиртного тільки одним із батьків. Алкоголь легко проникає через плаценту й потрапляє в кровоносну систему плоду, тому кожне вживання майбутньою матір'ю алкогольних напоїв на будь-якому етані вагітності — це отруєння життя, що розвивається, уповільнення й вади [юзнитку немовляти.

Розгляньте календар ембріона (мап. 49) і висловте припущення, які вади в його розвитку можливі на кожному отапі розвитку. Наведіть приклади із засобів масової інформації.

Мільйони клітин виникають у перші тижні життя. Згідно з чітким планом, нони збираються разом і будують людський організм:

4-6титПн:утворюється хребет, серце подає крон у печінку й основну кровоносну артерію, мозок, що розвивається, починає уловлювати перші сигнали;

7-8 тижніа: наявні всі органи, які частково виконують свої функції, плід рухає ручками н ніжками, починають формуватися нервові закінчення, щохвилини виникає майже 100 000 нових нервових клітин;

9— 11 тижнів: печінка, селезінка й кістковий мозок починають частково виконувати свої функції, розвивається вестибулярний анпарат;

16-17 тижнів: тіло дитини повністю сформоване, вона реагує на звуки, здатна відчувати дотик;

18—28 тижнів: стрімко зростає маса тіла дитини, розвиваються легені.

Висловте судження про те, чи варте сумнівне задоволення від викуреної сигарети та випитої чарки втрати здоров'я власної дитини.

Як ви розумієте вислів: -Пияцтво — це вправляння в безумстві» (Піфагор)?

Небезпека наркотиків для здоров'я людини. Пригадаємо, що наркотики мають наркотичну й токсичну дії. І (арктична дія виявляється в тому, що вони роблять людину психічно, а потім ще й фізично залежною. Токсична дія зумовлена отруйними властивостями речовин, що входять до складу наркотиків.

Наркоманія — це важка хвороба психіки й усього організму, якії без лікування призводить до деградації особистості, інвалідності в молодому віці та передчасної смерті. Однак це захворювання, на відміну від багатьох інших, людина спричиняє сама, стаючи заручником власної слабкості й необережності. У попередніх класах ви вивчали, що навіть одноразове застосування якої-небудь речовини з наркотичною метою небезпечне для здоров’я.

Ви вже знаєте, що наркотик залучається до обмінних процесів організму. Немає жодного органа, жодної системи органів, жодної сфери біологічної і

соціальної життєдіяльності людини, які не .чаннавали б його згубної дії. не страждали б від нього, руйнуючись иевною мірою.

Під дією наркотичних отрут гинуть мільярди клітин, порушується взаємодія всіх систем організму. Якщо отруєння починається з юності, то патологічні процеси, що відбуваються в організмі, стають незноротними. Не можна пояснити інтенсивнішим обміном речовин у молодому організмі, прискореним кровообігом, високою проникністю тканин та іншими властивостями, що полегшують наркотичним речовинам шлях до клітин, призводять до розладу здоров’я, до ранніх й важких ускладнень.

Кожна токсична речовина вибірково діє на той чи інший орган, має різну міру вираженості руйнівної дії на весь організм. Але серед наркотиків немає жодного нешкідливого — нони всі отруйні.

Негативний вплив наркотичних речовин на репродуктивне здоров’я. Уживання наркотиків особливо небезпечне в підлітковому та юнацькому віці (період росту та формування організму) (мал. 50). Що раніше залучається людина до наркотиків, то згубніше вони впливають на її природну здатність бути чоловіком, батьком, дружиною, матір'ю. Потрапляючи з кров’ю до статевих залоз, наркотики й токсичні речовини порушують їх функцію. Деякі сильнодіючі наркотики впливають на внутрішньоклітинні структури, що відповідають в організмі за спадковість.

Так, у чоловіків розвивається статеве безсилля, у жінок — розлади менструального циклу, викидні, передчасні пологи.

У дитини, народженої від матері, яка вживає наркотики, з перших годин життя виявляють ознаки наркоманії. її організм потребує тих наркотиків, які вона отримувала з кров'ю від матері. Позбавляючись наркотику після народження, дитина відчуває неймовірні страждання, бо перебуває в стані абстиненції. або «ломки». Часто ці діти народжуються з фізичними вадами або психічними відхиленнями, у них спостерігають затримку психічного розвитку, аж до вираженого недоумства.

Наркоманія дуже важке захворювання, яке руйнує весь організм і призводить до різкого скорочення тривалості життя. За даними ВООЗ, наркотичні за-

соби вийшли на перше місце у світі серед винуватців передчасної смерті людей, дефектів розвитку новонароджених, хромосомних аномалій.

Об'єднайтеся в пари, прочитайте інформацію, подану нижче, і дайте відповідь на запитання: «Чи є куріння одним з варіантів наркоманії?»

Характеристика дії нікотину в організмі людини:

• потреба в постійному чи періодичному поновлюваному вживанні нікотину для полегшення фізичного або психічного стану;

• виникнення підвищеної стійкості до дії нікотину внаслідок звикання до нього організму, тому для одержання такого ефекту доводиться збільшувати кількість викурених сигарет;

• розвиток фізичних і психічних розладів у разі припинення надходження в організм нікотину.

Відомий давньогрецький учений Гіппократ писав, що пияцтво — це причина хворобливості та слабкості дітей. Здоров'я майбутньої дитини закладається ще під час формування статевих клітин її батьків. У наш час, коли небезпека алкоголізму, куріння, наркоманії доведена та детально вивчена, виявлено безліч негативних наслідків, які проявляються в потомства. Навіть нетривале застосування наркотичних засобів обома батьками або одним із них незмінно позначиться на здоров’ї їхніх майбутніх дітей. Згубний вплив шкідливих звичок на молодий організм складно недооцінити. Фактично, алкоголізм, куріння, наркоманія здатні зруйнувати все життя людини та її потомство. «Початок шляху — одна чарка, затяжка тютюновим димом, один укол; середина — компанія пиятиків, легка затях<ка сигаретою; кінець — у тюрмі за вбивство в стані сп'яніння, наркотичної ейфорії, психіатрична лікарня, могила від випадкової легкої хвороби». Так застерігав людство від уживання тютюну, алкоголю та наркотиків видатний американський письменник Джек Лондон. Шкода, якщо супутниками вашого життя будуть куріння, алкоголь і наркотики. Тому перед тим, як зробити свій вибір, замисліться над словами Демокріта: «Найбільша перемога над собою, а найганебніше — це бути переможеним своїми пристрастями».

1. Як впливає тютюнокуріння на статеве дозрівання підлітків?

2. Дайте характеристику «дії» нікотину в організмі людини?

3. Як впливають на потомство: а) алкоголь; б) нікотин; в) наркотики?

Обговоріть із батьками та близькими людьми, хто з найближчого вашого оточення може запропонувати вам закурити сигарету, ужити алкоголь, наркотик. Порадьтеся, що потрібно зробити, щоб цього не сталося.

Обговоріть із батьками та близькими людьми поведінку, яка може спровокувати злочинця на вчинення певних дій. Підготуйте повідомлення про віктимиу поведінку.

 

Це матеріал з підрчника Основи здоров'я 8 клас Поліщук

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 4-11-2016, 12:42, Переглядів: 10923