Народна Освіта » Основи здоров'я » Психологічні та соціальні наслідки ранніх статевих стосунків, підліткової вагітності

НАРОДНА ОСВІТА

Психологічні та соціальні наслідки ранніх статевих стосунків, підліткової вагітності

На цьому уроці ви дізнаєтеся:

• про наслідки раннього статевого життя та вагітності неповнолітніх;

• про причини утримання від ранніх статевих стосунків.

Що таке статева дозрівання?

Що таке раннє статеве життя. Раннє статеве життя — це початок сексуальних стосунків до того моменту, як молода людина стала зрілою: біологічно, психологічно, соціально. Ноно може мати небажані наслідки, як-от: інфекції, що недодаються статевим шляхом (ШСШ), небажана вагітність тощо. Мабуть, ви вже вважаєте себе дорослими, незважаючи на те, що думають про вас батьки чи оточення. Але дорослою людина стає не в якомусь певному віці, а тоді, коли навчиться відповідати за свої вчинки й навіть навчиться робити їх усвідомлено. А що робити, коли тіло доросле, а душа ще дитини? Чи можна їй фати в «дорослі іфи»? У багатьох розвинутих країнах пропагується утримання від раннього статевого життя. Часто молоді люди плутають потребу в поцілунках, пестощах з потребою в сексуальній близькості. Хлопець і дівчина можуть зустрічатися, товаришувати, подобатися одне одному, але їм зовсім не обов'язково вступати в статеві зносини.

Раннє статеве життя спричиняє: багато проблем, пов’язаних із психологічною, фізіологічною, моральною неготовністю дівчини та юнака до сексуальних стосунків, впливом на здоров'я молодих людей і майбутнє: життя. Статева зрілість настає: раніше, ніж повне дозрівання організму. Тому ранні статеві стосунки — це надмірні навантаження для молодоіч: організму. Адже в період дозрівання, коли людина ще формується, їй для повноцінного розвитку потрібно значно більше сил, ніж дорослому організмові.

Особливо зафозлнвою для здоров’я молодих неповнолітніх дівчат є: вагітність. Надодження дитини — це радість і величезне щастя для жінки. Та якщо її організм ще не готовий до цього, вагітність може стати загрозою для життя й здоров’я молодої матері та її дитини. Окрім фізіологічних проблем, пов’язаних із вагітністю, постає й проблема тиліхологічіюїне/.отоншн:ті дівчи-ни виховувати свою доньку або сина. Про це має знати не тільки дівчина, а й хлопець, адже відповідальні за народження дитини обоє.

Дружба й товаришування будуть загальною нормою поведінки і для дівчат, і для хлопців за умов особистої симпатії, спільності інтересів, відкритості, чесності.

 

Продовження роду як одне з основних призначень людини. Природа створила людей двох статей і подарувала їм один з основних інстинктів — продовження роду. Загалом обидві статі біологічно рівноцінні. Однак організм жінки має певні пристосування для виношування дитини, нормальних пологів, грудного вигодовування немовляти. Отже, відрізняється відповідним обміном речовин, більшою пристосованістю, умовами середовища (природного й соціального) і тривалістю життя. Жінкам притаманні такі риси, як доброта, ніжність, емоційна чутливість і лагідність. Організм чоловіка пристосований до передачі спадкової інформації нащадкам, а також для захисту своєї родини. Тому чоловікові властиві такі риси: сила, мужність, сміливість тощо.

1 Іеі>едумовою продовження роду є статеві стосунки, тобто інтимна близькість між чоловіком і жінкою. Людство поступово виробило моральні засади цих стосунків, які гармонійно поєднують і біологічну, і соціальну сутність людини. У сучасному суспільстві стосунки між чоловіком і жінкою стани глибшими, наповненими духовним змістом (.шиї. 44). Завдяки цим почуттям чоловік і жінка можуть створити сім’ю, мати дітей, насолоджуватися взаємним спілкуванням.

Висловте своє уявлення про щасливу сім'ю.

Повноцінний розвиток дитини можливий лише в дружній щасливій родині. Реалізувати свої життєві плани, створити родину й мати здорових і бажаних дітей дає змогу лише міцне здоров'я. Однак іноді на заваді щасливому повноцінному шлюбу стає неможливість продовження роду, спричинена порушенням репродуктивного здоров'я.

Що таке репродуктивне здоров'я. За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я: репродуктивне здоров'я — це стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя, що характеризує здатність людей до зачаття й народження дітей, можливість сексуальних відносин без заірози захворювань, що передаються статевим шляхом, гарантія безпеки вагітності, пологів, виживання та здоров’я дитини, благополуччя матері, можливість планування наступних вагітностей, попередження небажаної вагітності.

Репродуктивне здоров'я означає можливість безпечного статевого життя, здатність до продовження роду та можливість вирішувати, коли та як часто народжу вати дітей.

Найпоширеніші причини порушення репродуктивного здоров'я, які унеможливлюють народження здорової дитини, є: • недотримання правил особистої гігієни; • хронічні інфекції (як-от: карієс, гайморит, тонзиліт тощо); • гострі інфекційні хвороби; • переохолодження; • шкідливі звички; «раннє й безладне статеве життя; • аборти.

З'ясуйте, які з перелічених чинників порушення репродуктивного здоров'я належать до соціальних.

Для більшості людей репродуктивне здоров’я зазвичай асоціюється з жіночими питаннями — вагітністю й народженням дитини, або навпаки, попередженням вагітності, захворюваннями репродуктивної системи, проблемами безпліддя. Насправді всі ці питання тією чи іншою мірою стосуються як жінок, так і чоловіків.

Охорона репродуктивного здоров'я — це сукупність чинників, методів, процедур і послуг, які надають підтримку репродуктивному здоров’ю та сприяють добробуту сім’ї чи окремої людини за допомогою профілактики й вирішення проблем, пов'язаних із репродуктивним здоров'ям.

Вплив соціальних чинників на репродуктивне здоров’я. Українська культура завжди була зорієнтована на здоровий спосіб життя. Пригадайте звичаї та обряди українського народу, твори письменників, спрямовані на формування вміння зберігати й розвивати здоров'я як особисту та культурну цінність. Українцям властиві традиційні норми збереження здоров’я — статева мораль, вірність, цнотливість. Проте іноді підлітки в гонитві за «підвищенням самооцінки», соціального статусу серед однолітків призвичаюються до тютюнокуріння, уживання алкоголю, наркотичних речовин, а також починають раннє статеве житія, не підозрюючи, що руйнують цим своє здоров'я, і репродуктивне зокрема. Розплата настає пізніше (пов'язана з дебільні от з неможливістю запліднення або з народженням хворої дитини). Не може стати трагедією всього життя.

Що таке культура стосунків. Молодість — це відкриття самого життя з усіма його радощам и П турботами. Особливо важливими в цей період е різноманітні контакти з однолітками, завдяки яким ви навчаєтеся розуміти одне одного н самих себе, стосунки з особами протилежної статі. Між юнаком і дівчиною можливі товариські стосунки, справжня дружба. Нони Грунтуються на взаємній повазі, довірі, порядності.

Статеве дозрівання в дівчат настає раніше, ніж у хлопців, тому дівчата шукають собі друзів серед юнаків старшого віку. І якщо дружба між юнаком і дівчиною навіть не ґрунтується на усвідомленій закоханості, то часто передує їй. Отже, дружба та кохання як високі людські почуття мають не тільки спільну моральну основу, а П спільний психологічний фундамент.

У людини статевий інстинкт збагачений інтелектом, уявою. Кохання характеризується особливим станом особи, мобілізацією всіх її фізичних і душевних сил. Це красиве, благородне почуття. Соромитись його не треба, а от керувати ним варто. Дотримання вимог порядності у взаєминах між дівчиною та юнаком — результат моральності людини. Чисті, сильні почуття завжди перемагають цинізм і вульгарність.

Хлопці повинні пам'ятати, що мужній чоловік уміє поєднувати фізіологічні потреби з відповідальністю перед жінкою, суспільством, нормами моралі, повагою до людської гідності. А дівчата не повинні забувати про культуру поведінки, дівочу честь і гідність.

Як хлопцям, так і дівчатам варто зрозуміти, що незайманість — це не тільки фізичне поняття, а й моральне, яке не|»едбачає певні життєві настанови: високе почуття обов'язку, самодисципліну, відповідальність за свої вчинки, людську гідність.

Людині іноді буває складно впоратися з тим, що закладено природою, — з інстинктами, особливо таким, як статевий, тобто потягом до протилежної статі. Однак, крім законів природи, у суспільстві діють соціальні закони, норми моралі. Тому критерієм людських учинків має бути розум.

Як ви розумієте вислів: «Кохання повинно назавжди, на все життя залишитися для людини найсвітлішим, найінтимнішим і найциотливішим» (В. Сухомпин-ськийр

Шкідливість ранньою статевою життя. Пригадаймо, чому раннє статеве життя є серйозним чинником погіршення репродуктивного здоров'я неповнолітніх. Воно є величезним фізичним і емоційним навантаженням на організм підлітка. Фізичне й емоційне перенапруження призводить до зниження працездатності, звуження інтелектуальних інтересів.

З початком статевого життя може настати вагітність. Виношування дитини й пологи в неповнолітніх часто пов'язані я ускладненнями. Крім того, вагітна жінка чи молода мати, зазвичай, не може продовжувати навчання. Це стримує її інтелектуальний розвиток, обмежує прагнення та можливості до самовдосконалення, творчості, пошуків гідного місця в житті. Неповнолітні

вагітні часто опиняються в складному матеріальному становищі, незважаючи вже на ті моральні страждання, які випадають на їхню долю, утрачають віру в добро, самоізолюються від друзів і подруг. Здебільшого молода мама змушена віддати немовля до будинку маляти, поповнюючи ряди сиріт.

 

Раннє статеве життя загрожує й іншими сумними наслідками. Для того щоб мати статеві стосунки з коханою людиною, потрібен певний життєвий досвід, уміння розібратися в людині, а це приходить з віком (мал.45).

Завагітніти можна: • навіть при першому статевому контакті; • у якій би позі не відбувався статевий акт; • навіть якщо статевий акт був перерваний; • якщо статевий акт не був захищений (без презерватива тощо).

Ознаки вагітності: • припинення місячних або їхня нерегулярність; • зміни в молочних залозах (набрякання, біль); • часті зміни настрою; • поява відчуття нудоти, блювання, запаморочення.

 

Вагітність — це щаслива подія для подружжя, коли вона бажана. Але що робити, коли вона небажана? Тоді вагітність із радісної події перетворюється на проблему, а для декого — і на трагедію. Потрібно зробити вибір: переривати вагітність чи народжувати дитину? Адже дитина — це велика відповідальність і праця. Тому нерідко одним із способів вирішення цієї проблеми для молодих людей є аборт (штучне переривання вагітності).

Деяким необізнаним із цим питанням процедура аборту уявляється досить простою, практично безболісною й без жодних негативних наслідків. Насправді це не так. Аборт — хірургічна операція, що часто має такі негативні наслідки: • сильна кровотеча; • інфікування матки з наступними запаленнями; • розлади менструальної функції; • нервозність, роздратованіст ь;

• швидка втомлюваність; • безсоння; • депресія; • безпліддя в майбутньому (його ймовірність підвищується з перериванням саме першої вагітності);

• ускладнення наступних вагітностей, пологів; • емоційний стрес, адже це позбавлення життя майбутньої дитини.

Особливо небезпечним в аборт під час першої вагітності, а кримінальні аборти (які роблять поза медичними закладами) заірожують самому життю дівчини.

Об'єднайтесь у групи та проаналізуйте причини, які спонукають підлітків до вступу в статеві контакти.

1. Причини вступу в статеві контакти, які найчастіше називають підлітки: кохання; фізіологічна потреба й цікавість; неможливість відмовити партнеру, причина -так усі роблять»; вплив алкоголю, наркотиків; бажання бути схожими на інших; страх утратити кохану людину; ситуації тиску й погроз.

2. Рольова гра.Один з учасників у ролі людини, яка примушує вступити в статеві стосунки, другий учасник, який відмовляється від цих пропозицій. Фрази-переконання, які можуть використовувати для примушення вступити в статеві стосунки, і приблизні варіанти відмови від цих пропозицій.

Доведи мені свою любов!

— Якщо ти мене кохаєш, то маєш погодитися!

— Чому ти не хочеш? Що тобі не подобається?

— Я знаю, що ти сама цього хочеш!

— Ми з тобою вже дорослі й треба скористатися нагодою спробувати це!

— Ти хочеш мене втратити?

— У тебе є до мене якісь почуття, чи не так?

— Не бійся, усе буде добре, тобі сподобається!

 

— Ти ж сам знаєш — ліжко нічого не доводить.

— А якщо ти мене кохаєш, то не будеш на мене тиснути.

— Я боюся наслідків: можливої вагітності, хвороб.

— Ні, цього хочеш ти, а не я.

— Я не хочу поспішати.

— Знаєш, мені здається, що краще втратити тебе, ніж своє здоров'я.

— Так, але в мене немає впевненості у твоїх почуттях.

— Я не кохаю тебе.

 

Ніхто, крім вас, не може керувати вашим особистим життям. Перед тим як розпочати статеве життя, треба врахувати всі можливі наслідки, зокрема небажану вагітність і різні захворювання та інфекції, що передаються статевим шляхом. -Дорослі ігри» можуть завдати шкоди вашому здоров’ю й призвести до великих розчарувань. (Прочитайте додатки 12, 13).

Кожен із вас мріє про велике, справжнє кохання, та не в кожного вистачає терпіння й мужності дочекатися цього почуття, не має сили волі вдосконалювати себе, щоб бути гідним його, не вистачає мудрості розпізнати справжнє кохання.

У сучасному суспільстві стосунки між чоловіком і жінкою наповнені глибоким духовним змістом: взаємною симпатією, пошаною, вірністю й обов'язково коханням. Лише в коханні та через кохання людина стає щасливою. Без кохання вона неповноцінна істота, позбавлена справжнього життя та глибини, не здатна ані діяти ефективно, ані розуміти інших і себе. Тому потрібно бережливо ставитися до свого кохання, не поспішати зі статевими стосунками — це дасть змогу уникнути багатьох проблем, пов’язаних із психологічною, фізіологічною, моральною неготовпістю дівчини та юнака до -дорослого» життя.

Бездумність і легковажність є причиною багатьох сумних наслідків. Фізичні й моральні страждання — ось результат несерйозного ставлення до важливих життєвих питань. Сенека писав: -Найсильніший той, хто має владу над собою».

Стриманість, уміння володіти собою, обережність у знайомствах потрібні, щоб уберегти себе від зайвих страждань і прикрощів. Найдавніший і найнадійніший контрацептив — це вчасно сказане «ні».

1. Ни вважаєте ви, що продовження роду є одним з основних призначень людини?

2. Чим небезпечне раннє статеве життя та якими наслідками воно загрожує?

3. Що таке культура стосунків між статями?

Обговоріть із батьками та близькими людьми відомі приклади з літератури, життя, коли в неповнолітніх народжується дитина. Подумайте, яку міру відповідальності несуть молоді батьки, які вони повинні подолати перешкоди на життєвому шляху у зв’язку з появою дитини.

Знайдіть інформацію про історію відкриття ВІЛ та ІПСШ.

 

Це матеріал з підрчника Основи здоров'я 8 клас Поліщук

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 4-11-2016, 12:39, Переглядів: 6313