Народна Освіта » Основи здоров'я » Класифікація надзвичайних ситуацій

НАРОДНА ОСВІТА

Класифікація надзвичайних ситуацій

На цьому уроці ви дізнаєтеся:

• про ознаки надзвичайних ситуацій;

• про рівні та види надзвичайних ситуацій.

Назвіть відомі вам з курсу 7 класу природні, техногенні та соціальні небезпеки.

Що таке надзвичайні ситуації. Майже щодня ви дізнаєтеся, що на якомусь континенті (а може, і в сусідньому районі) сталася аварія на залізниці, шахті; сильні зливи зруйнували дамбу й затопили населений пункт; землетрус зруйнував ціле місто й загинуло багато людей тощо.

Ситуації, за яких погіршується нормальна життєдіяльність населення, спричинені різними за походженням небезпечними явищами, що призводять до людських жертв, руйнують, нищать матеріальні цінності та потребують тривалого часу й зусиль для усунення їх наслідків, називають надзвичайними

Загальними ознаками надзвичайних ситуацій є:

• наявність або загроза загибелі людой чи значне порушення умов їхньої життєдіяльності;

• заподіяння економічних збитків;

• істотне погіршення стану довкілля.

Чи можна так сказати: -Під час надзвичайної ситуації відбувається те, що виходить за межі впливу звичайних, щоденних безпечних чинників-?

Надзвичайні ситуації та їх види. Повені, епідемії, пожежі, селі, обвали, снігопади, землетруси, урагани, сильні зливи, інфекційні захворювання людей, тварин — це надзвичайні ситуації щгироіУнояохаракшущ.

Аварії на залізницях, транспортні аварії (катастрофи), пожежі, неспро-воковані вибухи чи загроза пожежі на виробництвах з викидом токсичних і радіоактивних речовин — це надзвичайні ситуації техногенного характеру.

Терористичні акти, напади, крадіжки, пограбування,захоплення заручників, установлення вибухових пристроїв у і’ромадських місцях — це надзвичайні ситуації соціального характеру.

Існують надзвичайні ситуації воєнного характеру, пов'язані з наслідками застосування зброї масового ураження або звичайних засобів ураження.

Об'єднайтесь у пари та роздивіться малюнок 6. Які види надзвичайних ситуацій зображені на них? Які причини, на вашу думку, призвели до виникнення кожної з них? Чи можна було їх уникнути?

Надзвичайні ситуації природного походження та їх наслідки. І Іа території України періодично трапляються зливи, ураганні вітри, град, посухи, сильні снігопади. Весняні й літні селі, зимові лавини, повені найчастіше бувають у гірських районах. Землетруси най небезпечніш і також для гірських районів (Криму й Карпат). В інших районах сила землетрусу відчувається менше. Зсуви типові для узбереж Азовського та Чорного морів, водосховищ Дніпра. Від пилових бур потерпають переважно стенові й лісостепові райони, від пожеж (особливо в лісах і на торфовищах) — Полісся та лісостеп. Діяльність людини й природні катастрофи тісно пов'язані між собою. Так, через вирубування лісів почастішали зсуви, повені, селі, лавини в Карпатах. Через хижацьке видобування корисних копалин відходять Грунтові води, відчужуються великі площі Грунтів. Катастрофічно впливає на довкілля будівництво великих шахт, кар'єрів, потужних ліній електропередач, тунелів, каналів, створення великих сміттєзвалищ, териконів.

З найдавніших часів епідемії завдавшій людству багато страждань. Ви вже знаєте з курсу 7 класу, що будь-яка інфекційна хвороба за значного поширення може спричинити епідемію. Протягом багатьох століть епідемії чуми, холери, віспи, тифу забирали багато людських життів. На жаль, і в наш час Україна стоїть на порозі епідемії туберкульозу, ШЛ/СНІДу, гепатиту С.

Надзвичайні ситуації техногенного походження. Виникнення більшості надзвичайних ситуацій техногенного походження — катастроф — пов'язане з людською діяльністю, і. на жаль, вони дедалі частішають. Це війни, військові навчання, випробування хімічної та бактеріологічної зброї, поховання радіоактивних відходів, лісові пожежі. Значно збільшилася кількість катастроф, пов'язаних із розвитком нафтодобувної та переробної промисловості. Потенційну загрозу виникнення надзвичайних екологічних ситуацій становлять усі великі нафто- й газосховища, трубопроводи, склади хімічних речовин, на яких зберігають особливо отруйні речовини — кислоти, аміак, пестициди

тощо. Нони забруднюють навколишнє середовище (моя. 7), становлять заірозу для життя людини (спричиняють захворювання, які призводять до смерті, або раптову смерть), призве»,1 щть до народження дітей з уродженими вадами.

 

Надзвичайні ситуації соціального походження. Такі негативні явища, як крадіжки, зґвалтування, убивства, напади, захоплення заручників — надзвичайні ситуації соціального походження. Нони можуть статися в безлюдних місцях, невеликих селищах і містечках й у великих містах.

1 (осягання на життя людини, яке є найвищою цінністю, суворо карається законом. Кримінальним кодексом України (і міжнародними правовими актами всіх країн світу) передбачено відповідальність за такі злочини.

Надзвичайні ситуації воєнного походження. У мирний час можуть відбуватися надзвичайні ситуації, які відносяться до ситуацій воєнного походження, зокрема ядерні вибухи, хімічне та бактеріологічне зараження, що виникли внаслідок аварій або терористичної діяльності, руйнування атомних і гідроелектричних станцій, складів і сховищ радіоактивних і токсичних речовин і відходів, нафтопродуктів, вибухівки, транспортних та інженерних комунікацій тощо (моя. 8).

Рівні надзвичайних ситуацій. Залежно від територіального поширення, обсягів заподіяних або очікуваних економічних збитків, кількості людей, які загинули, розрівняють чотири рівні надзвичайних ситуацій (див. схему).

 

Об’єднайтесь у групи з умовними назвами: «Надзвичайні ситуації природного походження», «Надзвичайні ситуації техногенного походження», -Надзвичайні ситуації соціального походження», -Надзвичайні ситуації воєнного походження» та дослідіть ситуації. Назвіть їх види та рівні. Змоделюйте основні причини виникнення надзвичайних ситуацій та їх можливі наслідки для здоров'я та життя людини.

• 7 січня 2016 р. стався теракт у м. Злітені на Середземноморському узбережжі, на схід від столиці Тріполі.

• 25 квітня 2015 р. стався землетрус у Непалі, який забрав життя понад 3 тис. осіб.

• Восени 1992 р. через сильні дощі рівень води в р. Уж піднявся на 3-5 м, на значній площі було затоплено сільгоспугіддя, господарські об'єкти, деякі села, частково — міста Мукачеве, Сваляву й Ужгород, розмито кілька автодоріг, порушено енергопостачання багатьох сіл.

• Найвідоміший сильний землетрус в історії людства, який забрав найбільшу кількість життів, стався в містах ПІеньсі й Хекань у Китаї 2 лютого 1556 р. Тоді загинуло 830 тис. осіб.

• У вересні 1993 р. на Київській насосній каналізаційній станції вийшло з ладу кілька потужних насосів, і в р. Дніпро протягом тижня щоденно викидалося майже 1,5 млн м3 фекальних стоків.

• У 1918 1919 рр. пандемією грипу було охоплено декілька країн і континентів, захворіло 500 млн осіб.

• У квітні 1986 р. на Чорнобильській АЕС сталася аварія.

• 13 листопада 2015 р. невідомі відкрили стрілянину й узяли заручників у паризькому концертному залі Батаклан.

• 6 серпня 1945 р. атомна бомба -Малюк» була скинута на м. Хіросіму. Від вибухів миттєво загинуло 70 тис. осіб.

• У середині XIV ст. (1347-1353) Азією, Європою й частиною Африки прокотилася пандемія чуми, що була занесена зі Східного Китаю.

• 8 серпня 2015 р. на території комплексу лісового господарства -Чорнобильська пуща» в зоні відчуження й безумовного відселення в районі із с. Замостя й с. Ковшиловки Іванківського району виникла пожежа: сталося загорання сухої трави та листя.

• У квітні 2015 р. внаслідок тривалих дощів у с. Новосільському Рєнійського району Одеської області виникла надзвичайна ситуація, пов’язана з підняттям рівня ґрунтових вод (підтопленням). У зону підтоплення потрапило 204 приватних домоволодінь, у яких проживає понад 600 мешканців села.

• 8 червня 2015 р. сталася пожежа на нафтобазі у Васильківському районі Київської області, яка була спричинена вибухом з подальшим займанням нафтопродуктів і тривала 8 днів.

Кроки до і/спіхі/

Наша епоха ввійде в історію цивілізації не лише як ера великих досягнень людства, бурхливого розвитку науки, техніки й технологій, освоєння космосу, а й, на жаль, як доба глобальної екологічної кризи. Чим більше люди експлуатують природу, тим дужчає їі опір. Останнім часом почастішали катастрофи: землетруси, пожежі, селі, сходження лавин. Нині жителі нашої планети постали перед проблемою глобального потепління, зміни клімату, забруднення атмосфери, літосфери, гідросфери (пригадайте курс географії за 6-7 класи), виникнення озонових -дір» тощо.

«Люди нещадно знищують земні запаси. Вони ладні отруїти землю й повітря; вирубати ліси; зменшити кількість тварин. Люди витрачають надра, забуваючи, що рівновагу потрібно зберігати. Люди не замислюються над тим, що хімічні сполуки мають бути перевірені впродовж століття, бо одне покоління ще не покаже еволюції». Ці слова видатного громадського діяча, живописця, археолога, мандрівника М. Реріха повинні пам’ятати всі люди, які проживають на планеті Земля.

Протистояти катастрофам дуже складно. Адже під час надзвичайної ситуації відбувається те, що виходить за межі впливу звичайних, щоденних безпечних чинників. Тому всі мають бути готовими до стихійних лих. У будь-якому місці потрібно пам’ятати про власну безпеку, уміти надати допомогу іншим людям, урятувати своє життя.

1. Які ситуації називають надзвичайними?

2. Назвіть види надзвичайних ситуацій.

3. Які основні причини виникнення надзвичайних ситуацій?

4. Що може зробити людина, щоб запобігти виникненню надзвичайної ситуації?

Обговоріть із батьками та близькими людьми, як захистити себе від небезпек природного, техногенного та соціального походження. Складіть план, як потрібно діяти в разі виникнення таких ситуацій.

Розпитайте батьків, близьких вам людей і знайомих про учасників ліквідації природних і техногенних надзвичайних ситуацій. Візьміть у них інтерв’ю. Підготуйте повідомлення до наступного уроку.

 

Це матеріал з підрчника Основи здоров'я 8 клас Поліщук

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 4-11-2016, 11:48, Переглядів: 2990