Народна Освіта » Основи здоров'я » § 28. Інформаційна безпека

НАРОДНА ОСВІТА

§ 28. Інформаційна безпека

У цьому параграфі ти:

• пригадаєш, що пппчап про інформаційну безпеку;

• дізнаєшся, що таке булінг та його види;

• проаналізуєш правила безпеки в Іптернеті.

Глобальний інформаційний иростір

Телебачення, радіо, Тнтерпет, інші засоби масової інформації (ЗМІ) відіграють важливу роль у нашому житті. .3 них ми дізнаємося новини, вони впливають па папіі цінності, ставлення, рішетія і поведінку. Цей вплив може бути позитивним і негативним. Наприклад, реклама продуктів швидкого харчування негативно впливає на формування наших харчових звичок, а отже, є шкідливою для здоров’я.

Об'єднайтесь у три команди («плюс*, «мінус», «судді»). Завдання: команда «плюс»: наводить приклади позитивного вп.гшву ЗМІ; команда «мінус»: розказує про негативний вплип ЗМІ; команда «судді»: вислуховує аргументи сторін і дає поради, як можна послабити иегативптгй і посилити позитивний вплив засобів масової інформації.

 

Масштаби інформаційних впливів ЗМІ і швидкість формування громадської думки невпипно зростають. Нині завдяки впровадженню новітніх інформаційних технологій утворився гігантський інформаційний простір людства, іцо діє в режимі реального часу. Це означає, що інформація про будь-які важливі події стає миттєво доступною всьому світові.

З одного боку, наявність глобального інформаційного простору — дуже позитивне явище,

що сприяє взаємному збагаченню культур, посиленню зв’язків між народами і окремими людьми. З другого боку — уможливлює інформаційну експансію інших держав, що становить реальну загрозу національній безпеці. Інформаційні війни є ознакою нашого часу, стають дієвою альтернативою навіть збройним конфліктам. Адже нерідко за допомогою інформаційного пресипгу можна сформувати бажану громадську думку й у такий спосіб вплинути па політичну ситуацію в іншій країні.

Протягом декількох останніх років російські ЗМЇ ведуть пропагандистську війну проти України. Обговоріть:

 

• До яких негативних наслідків не призвело.

• Чому трансляцію російських телеканалів заборонено в Україні.

Інформаційна безпека держави

У 2009 році було затверджено доктрину інформаційної безпеки України. У ній визначено життєво важливі інтереси держави і припципп забезпечення інформаційної безпеки:

Життєво важливі інтереси держави:

недопущення інформаційної залежності, інформаційної блокади України, інформаційної експансії з боку інших держав та між-пародштх структур;

ефективна взаємодія оргапів державної влади та інститутів громадянського суспільства при формуванні, реалізації та корпгупаїті державної політики в інформаційній сфері;

побудова та розвиток інформаційного суспільства;

забезпечення економічного та пауїсово-технологічного розпитку України;

формування позитивного іміджу України; інтеграція України у світовий інформаційний простір.

Принципи забезпечення інформаційної безпеки України:

* свобода збирання, зберігання, використання та поширення інформації;

достопірпість, повнота та неупередженість інформації; обмеження доступу до інформації виключно па підставі закону; гармонізація особистих, суспільних і державних інтересів;

* запобігання правопорушенням в інформаційній сфері; економічна доцільність;

гармонізація українського законодавства в інформаційній сфері з міжнародним;

пріоритетність національної інформаціішої продукції.

Комп'ютерна безпека

Комп'ютери е невід'ємною частиною нашого життя. Вони керують складними системами енергозабезпечення, водопостачання, вироби питна, атомних електростанцій, авіаційних польотів, світлофорами тощо.

Обговоріть, до яких наслідків може призвести відмова комп'ютерів:

• па хімічних виробництвах;

• па диспетчерських пунктах аеропортів;

• па атомних електростанціях;

• па перехрестях, що регулюється світлофором

 

Зважаючи па катастрофічні наслідки відмови комп’ютерів у системах забезпечення життєдіяльності суспільства, питання надійності комп'ютерних мереж і програмного забезпечений є украй важливими.

Одна із найбільших загроз у функціювапні таких систем — несанкціоноване проникнення у них третіх осіб (хакерів) з метою отримання секретної інформації або часткового чи повного блокування роботи системи.

Для домашніх комп'ютерів чи особистих комп'ютерних пристроїв таке проникнення означає доступ третіх осіб до ваших особистих даних, файлів або повне руйнування операційних систем внаслідок дії комп'ютерних вірусів.

Обговоріть, які аптивірусні програми і засоби заборони несанкціонованого доступу ви використовуєте у ваших домашніх комп'ютерах, смартфонах, айпедах та інших пристроях.

Як ви оцінюєте надійність і ефективність цих засобів захисту?

Небезпеки комп'ютерних мереж

Інтернет — цікавий і корисний засіб для навчання, відпочинку, спілкування з друзями. Водночас світова комп’ютерних мережа таїть багато небезпек для психічного і фізичного благополуччя користувачів.

Об'єднайтесь у чотири групи: «кібербуліпг», «небезпечний контент», «кібершахрайство», «кіберрозбещеппя*.

Прочитайте інформацію на с. 175 — 176 і зробіть повідомлення про основні види Інтернет-небезпек.

І. Кібербуліт (кіберзиущапня) — агресивні дії з метою дошкулити, нашкодити, принизити гідність людини з використанням інформаційно-комунікаційних засобів (мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж тощо).

Існують такі форми кібербуліигу:

нападки, постійні виснажливі атаки — повторювані образливі пові-домлення, спрямовані на жертву, наприклад, сотні SMS, дзвінків па мобільний телефон тощо.

наклеп — поширення образливої та неправдивої інформації; самозванство — переслідувач видає себе за жертву і здійснює від її імені негативну комунікацію;

обдурювання — отримання персональної інформації та публікація її в їіггерпеті або передача тпм, кому вона не призначалася, переслідування — приховане вистежування жертви з метою організації нападу, побиття, зґвалтування тощо.

розміщення в Іитерпеті відеоролнків із записами реальних сцен фізичного чи психологічного насильства над жертвою.

2 Небезпечний контент — сайти, тцо містять інформацію, яка є загрозою для психічного, соціального та фізичного здоров’я, наприклад:

пропагують виготовлення, розповсюдження і вживання наркотичних речовин;

закликають до скоєння суїцндів;

містять фото або відео зі сценами насильства.

3. Кібер-шахрайство — заволодінпя чужим майном (правом на маііпо) через обман.

Найчастіше його здійснюють виманюванням у довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів онлайповпх аукціонів, інтернет-магазипів, послуг із переказу чи обміну валюти.

4. Кіберрозбещеппя — дії зловмисників у мережі Іптернет, спрямовані на розбещення дітей і використаппя їх із сексуальпою метою.

Правила беаиеки в Інтернеті

Щоб захистити свій комп'ютер і захиститися самому від дій зловмисників, слід дотримуватися простих правил.

Захищай свої персональних дані. Налапгтуй параметри конфіденційності в Тнтернет-переглядачі (браузері) таким чином, щоб твої особисті дані були недоступними для всіх користувачів;

Остерігайся інформації із неперевіретіх джерел. Не довіряй всьому, що бачиш в Інтернеті. Критично оцінюй прочитане, порівнюй його з інформацією із падійппх джерел;

Пам'ятай про публічність. Інтериет - це публічіпій простір, тобто все, що ти тппепі або викладаєш в Інтерпеті на веб-сторінках, може переглянути будь-хто. Цьому процесу складно перешкодити, навіть якщо видалити інформацію відразу після розміщеіпія. Зважай на це, перш ніж публікувати щось в Інтерпеті.

Дотримуйся авторських прав. У разі копіювання інформації та подальшого її використання обов'язково посилайся па джерело.

Дбай про безпеку. Якщо плануєш зустрітися із знайомими з Інтерпету, повідом своїх близьких, з ким і де зустрічаєшся, обирай для зустрічі безпечні та людні громадські місця.

1. Зайдіть на сайт інтерактивного курсу з Інтерпет-безпекп, створений у рамках програші Microsoft «Партнерство в навчанні»-:

http://disted.edu.vn.ua/meclia/bp/html/oppilailIe.htm

2. Цей сайт містить матеріали для дітей, батьків і вчителів, а також короткі тести, завдяки яким можна засвоїти основи безпечної роботи в Інтернеті.

3. Об'єднайтесь у 10 команд. До підсумкового уроку розподіліть між собою параграфи § 19 — 28 підручника і складіть карти пам’яті для кожного з них.

Масштаби інформаційних впливів ЗМІ і швидкість формування громадської думки невпинно зростають. Нині завдяки впровадженню повітпіх інформаційних технологій витік гігантський інформаційний простір людства.

Доктрина інформаційної безпеки України визначає життєво важливі інтереси держави і принципи їх забезпечеппя.

Головними небезпеками мережі Іптериет, що загрожують психічному здоров'ю людей, є булінг (знущання), небезпечні сайти, шахрайство і розбещення.

Щоб захистити свій комп'ютер і захиститися самому від дій зловмисників, користувачам Інтернету треба дотримуватися правил безпеки.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Бех

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 17:43, Переглядів: 1473