Народна Освіта » Основи здоров'я » § 21. Проблема чистої води

НАРОДНА ОСВІТА

§ 21. Проблема чистої води

У цьому параграфі ти:

* оціниш екологічну безпеку свого населепого пункту;

* дізнаєшся, як очищують питну воду;

* проаналізуєш небезпеки купання у забруднеїшх водоймах.

Ти, напевно, часто чуєш слова «екологія», «екологічна ситуація», «екологічні проблеми», «екологічна безпека». Екологія спершу була галуззю біології, яка вивчає взаємозв’язок живпх оргапізмів і природпого середопіпца. У наш час цим терміном позначають науку про взаємовплив людини і природи та про засади раціонального природокористування.

1. Назвіть екологічні проблеми вашого населеного пункту.

2. Оцініть його екологічну безпеку. Для цього проведіть у класі умовну лінію. З одного її кіпця стають ті, хто вважає ваше місто чп село безпечним екологічним середовищем, а з іншого — ті, хто думає, що екологічна ситуація в ньому загрожує життю і здоров'ю людей. Решта — посередині чи ближче до того чи того кінця. Бажаючі можуть пояснити свою позицію.

Забруднення і здоров’я людини

Люди, як і всі живі істоти, повинні мати у навколишньому середовищі псе необхідне для своєї життєдіяльності: чисту воду, родючу землю, незабруднене повітря. Інакше їхньому життю і здоров’ю загрожує небезпека.

Дія забруднень не завжди виявляється швидко. Іноді шкідливі речовини накопичуються в організмі протягом тривалого часу і тільки згодом спричиняють захворювання. Однак добре відомо, що в місцях сильного забруднення довкілля люди частіше хворіють.

Лише переживши не одну екологічпу катастрофу, люди усвідомили, що рельєф, грунти, підземні і поверхневі води, рослинний і тварин пий світ тісно взаємопов’язані. Зміна одного елемента (наприклад, забруднення атмосфери) може призвести до непередбачуваних змін решти його елементів — забруднення поверхневих і підземних вод, землі та впрошених на ній продуктів харчування. Усе це негативно впливає на здоров’я людей, погіршує якість їхнього життя.

Проблема чистої води

Вода — невід'ємна складова життя. Рослини на 90%, а тварини на 75% складаються з води. Бел води людина може прожити лише кілька діб, а за рік вона випиває приблизно тонну води. Та люди використовують воду пе лише для пиття і приготування їжі, а й для інших потреб: миття, прання, прибирания, промислового і сільськогосподарського виробництва.

Так, для вирощування 1 кілограма пшениці потрібно 1,5 топни води, для виробництва 1 кілограма пластмаси — приблизно І тонну, а 1 кілограма паперу — аж 100 тони води.

Розподіл водних ресурсів на планеті нерівномірний. Є регіони, в яких пе відчувається нестача питної води, а в деяких — не основна проблемі! виживання.

Чи знаєш ти, що...

Землю називають блакитною планетою тому, що більша частіша її поверхні вкрита водою. Але людству дуже непросто задовольнити свої потреби у воді. І ось чому.

Понад 97% усієї води на Землі — це океани, моря і солоні озера. її не можна використовувати для пиття. 2,5% — це прісна вода, але 75% її запасів — кріпа поблизу полюсів. Отже, тільки 0,5% водних ресурсів Землі люди можуть використовувати для своїх потреб. Та більша частина цієї води така забруднена, що її невигідно очищувати. Лише 0,003% усієї води на планеті придатні для потреб людей, промисловості та сільського господарства.

Інтими словами, з кожних 100 літрів води може бути використано пе більш як одну чай тіл’ ложку.

Вплив діяльності людини на водні ресурси

Водні ресурси планети, які найбільше використовують люди, — це річки, озера та грунтові вода. Саме вони зазнають найвідчутиішого впливу господарської діяльності людини. Бурхливий розвиток цієї діяльності, зростання побутових потреб призвели до того, що водні ресурси планети суттєво скоротилися — води в річках поменшало па 12%. Але ще більших втрат вони зазнають унаслідок забруднення (мал. 10).

Очищення і доочищення НИ'ГНОЇ води

Чим загрожує використання неякісної питної води? Наприклад, .і крала тече каламутна вода. Це може свідчити про те, пто попа забруднена мікроорганізмами. Що каламутніша вода, то ймовірніше, що в ній містяться хво-роботворпі мікроби. Каламутність може бути ознакою надлишку заліза, мар-ганцю ’пі цинку, які потрапляють у воду із заржавілих труб, або аварії на водогоні, внаслідок якої піднявся осад. У будь-якому разі не пий такої води, дізнайся причину забруднення.

У старих будинках були водогінні труби зі свинцю. Тепер більшість із них замінили. Але якщо цього не зробили, слід мати на увазі, що свинець спрп-чипяє у дітей порушення координації рухів і відставання в розвитку. Тому мешканцям цих будинків рекомендують щоранку на кілька хвилин відкривати кран і спускати воду, а перед використанням її для пиття і приготування їжі додатково пропускати через побутовий фільтр.

І все ж основний процес очищення питної води здійснюють па водозабірних станціях, адже від цього залежить здоров’я населення. Bin потребує значних матеріальних витрат і людської праці.

Об'єднайтесь у 3 груші і за допомогою мал. 'll па с. 13G розкажіть про стадії очищення:

група 1: води з артезіанських свердловин; група 2: чистої річкової води: група 3: забрудненої річкової води.

У водогін вода потрапляє з різпих джерел: річок, озер, артезіанських свердловпп. Тому вся вона потребує очтпцеппя. Але більш лабрудпепу воду очищують ретельніше. Вода з деяких досить забрудпепих річкових водозаборів проходить додаткові стадії очищення.


Багато людей п домашніх умовах доочнщу-ють питну воду за допомогою побутових фільтрів. Існує три основні види фільтрів:

 

1) фільтри, які прилаштовують па крап. Вони затримують часточки піску, глини та іржі;

2) фільтри з активованим вугіллям — вилучають багато шкідливих речовин, але не затримують фтор і нітрати;

3) дистилятори і системи зворотного осмосу — вилучають з води більшість домішок, але водночас вилучають необхідні організму кальцій і магній і позбавляють воду смаку.

Небезпека купання у забруднених водоймах

У спеку в .людини розширюються потові залози. Крізь них у забруднених водоймах в організм можуть потрапити токсини і різпі інфекції. Особливо небепечне купання для дітей, які бавляться у воді й часто ковтають її.

Наслідком купання у забруднених водоймах може бути зараження таї піко ви ми інфекціями і захворюваннями шкіри (дерматитами).

Обговоріть небезпеку купання:

а) у магістральних каналах, які мають сильну течію і береги, викладеш бетонними плитами;

б) у замулених водоймах, де спостерігається «цвітіння» води;

в) поблизу заводів, тваринницьких ферм, очисних споруд;

г) у місцях випасання худоби;

г) поблизу звалпщ побутових чи промислових відходів:

д) поблизу гідротехнічних споруд (мостів, портів, причалів); ж) у суднохідному руслі.

Вода — невід’ємна складова життя. У воді зароджується життя. Без неї неможливе існування рослин і тварин.

Очищення питної води здійснюють на водозабірних станціях. Вопо потребує значних матеріальних витрат. Тому питну воду треба економити і пе використовувати для технічних потреб.

Багато людей в домашніх умовах доочищують питну воду за допомогою побутових фільтрів. Купання у забруднених водоймах може призвести до зараження кишковими інфекціями і захворювання шкіри.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Бех

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 17:31, Переглядів: 4989