Народна Освіта » Основи здоров'я » § 20. Мотоцикл і безпека

НАРОДНА ОСВІТА

§ 20. Мотоцикл і безпека

У цьому параграфі ти:

• обгопорппг переваги і недоліки мотоцикла;

• ознайомишся з правилами для водія і пасажирів мотоцикла;

• потренуєш навички підмови від небезпечних пропозицій.

Мотоцикл і безпека

Мотоцикл — двоколісний транспортний засіб з моторним приводом, який має двигун з робочим об’ємом понад 50 сма. Мотоцикли дуже популярні, зокрема серед молоді. Та водночас мотоцикл — один із найпебезпечпіших видів транспорту.

Об'єднайтесь у 2 групи. Назвіть переваги і недоліки мотоциклів. Поясніть свій вибір:

• висока потужність;

• відсутність павколо подія і пасажирів зовнішньої захисної оболонки (кузова);

• велика швидкість руху;

• маневреність (здатність легко долати бездоріжжя та автомобільні затори);

• відносно мала вага;

• невисока стійкість;

 

• порівняно невисока вартість;

• сезоіпте використання.

Деякі з цих пунктів, напевно, не викличуть у вас сумнівів: наприклад, порівняно низька ціпа чи маневреність мотоцикла є безумовними його перевагами. Так само, як відсутність кузова із засобами пасивної безпеки і нестійкість цього двоколісного транспорту — його недоліки. Суттєвою вадою є й вимушені перерви в холодну пору року, коли мотоциклами майже не користуються, і мотоциклісти втрачають навички впевненого водіння.

А як щодо потужності? З одного боку — приваблива здатність за короткий час розпивати високу швидкість. А з іншого — це може мати наслідком відрив переднього колеса від дороги, занос і перекидання мотоцикла.

Мотоцикл і алкоголь

Особливо небезпечними є ситуації, коли за кермо мотоцикла сідає нетверезий водій. Серед мотоциклістів, які спричинили аварію, майже половина ('і 3%) перебувала під вплітом алкоголю.

Пояснюється це просто. Алкоголь порушує дію вестибулярного апарату і здатність люди и и утримувати рівновагу, навіть стоячи на ногах, не кажучи вже про те, щоб одночасно утримувати рівновагу па мотоциклі й стежити за дорожньою ситуацією.

До того ж алкоголь суттєво уповільнює реакцію. Так, 100 г спиртного щонайменше удвічі збільшують час, що тіпає з моменту, коли водій побачить перешкоду, до моменту, коли він натисне на гальма чи почне виконувати маневр. На швидкості 50 км/год тверезий водій за цей час проїде не більш як 11 метрів, а той, що вжив алкоголь, — від 20 до ■ІО метрів (мал. 37).

 

Хто може керувати мотоциклом

Вчитися водити мотоцикл дозволено з 1Г> років. Але, звісно, пе на дорозі, а па порожньому стадіоні чи вигоні. Найкраще записатися па спеціальні курси при автошколах, мотоклубах.

 

Право па керування мотоциклом можна отримати з 16-рїчного піку. Для цього треба пройти медичне обстеження, навчання за програмою з профілактики зловживання алкоголем і наркотиками серед водіїв траиспортпих засобів, падання першої медичної допомоги потерпілим унаслідок нещасних випадків і ДТП.

Для отримання посвідчення необхідно також пройти курс теоретичного і практичного навчання з підготовки водіїв категорії «А» і скласти іспити.

Особам, які успішно склали іспити, видасться посвідчення єдиного зразка мал. (38).

Деякими характеристиками мотоцикл подібний до велосипеда, а деякими — до автомобіля. Дізнайся про це більше з такого простеє ту.

1. Двоколісні мотоцикли дозволено паркуватн в один (5) чи два ряди (Г>)?

2. Група мотоциклістів пошита рухатися дорогою одни за одним (7) чи у два ряди (8)?

3. Чи повинен мотоцикліст укомплектувати спій транспорт медичною аптечкою і знаком аварійної зупинки, подібно до автомобіліста (10), чи віп пе зобов'язаний цього робити (9)?

4. Мотоциклісти повинні виконувати .тівин поворот і розворот на дорозі як велосипедисти (11) чи як водії автомобілів (12)?

5. Ти маєш ще один шанс (1).

6. Чаркувати мотоцикли без коляски можна у два ряди (2).

7. Дорогою мотоциклісти повинні їхати один за одним (3).

8. Хоч чаркування мотоциклів дозволено у два ряди, рух двох мотоциклів поруч (як, до речі, і велосипедів) може створити перешкоди для іншого транспорту (2).

9. Мотоцикл — небезпечний вид транспорту, тому його треба укомплектувати медичною аптечкою і знаком аварійної зупинки (3).

10. Правильно. У разі ДТП мотоцикліст зобов'язаний позначити місце аварії, надати невідкладну медичну допомогу потерпілим, викликати «швидку допомогу» і повідомити поліцію {4).

11. Велосипедист не має правії повертати на дорозі ліворуч чи пикопувати розворот. Віп повинен доїхати до перехрестя, зійти з велосипеда і перейти з ним на інший бік дороги як пішохід. Водій мопеда повинен вчинити так само, а мотоцикліст не зобов'язаний цього робити (4).

12. Мопед повертає ліворуч і розвертається як велосипед, а мотоцикл виконує ці маневри як автомобіль (13).

13. Молодець! Ти дістався кішці.

1. Як велосипедист виконує розворот, лівші поворот і подає сигнал про маневр (поворот праворуч, об’їзд перешкоди ліворуч, зупинку)? Продемонструйте ці сигнали.

2й. Водії якого транспорт}' зобов’язані:

При лівому повороті й розпороті доїхати до перехрестя і пішкп перевести транспорт на ітптпій бік дорога?

Мати при собі посвідчення подія та медичну аптечку?

їхати дорогою в один ряд, а паркуватись у два ряди?

У багатьох людей виникають негативні емоції від пертої поїздки на мотоциклі. Наприклад, знайомий пропонує покататися, мотоцикл зривається з місця, і пасажир переживає кілька хвилин жаху Після такої «розваги'* дехто тривалий час боїться мотоциклів. Тому перш піж скористатися пропо-зіщіею, придивись до водія. Недосвідченого чи легковажного мотоцикліста легко розпізнати. Він зривається з місця, різко гальмує. Від його пропозиції покататись краще відмовіггися.

За допомогою блок-схеми ознайомся з правилами для пасажирів мотоцикла.

Тренінг навичок

відмови від небезпечних пропозицій

Потренуйтеся приймати відповідальні рішення щодо пропозиції покататися па мотоциклі.

Об’єднайтесь у 2 групи. Прочитайте і за допомогою правила чотирьох кроків (с. 110) та алгоритм}’ відмови від небезпечної пропозиції (мал. 39 на с. 131) розіграйте наведені ситуації методом «стоп-кадру»1.

Ситуація 1. На свій шістнадцятий день народження Денис отримав від батьків довгоочікуваний подарунок — мотоцикл. Хлопцеві здалося, що керувати ним дуже легко, і наступного дня пін запропонував своїй однокласниці покататись. Дівчина відмовилася.

Ситуація 2. Іванові батьки поїхали у відпустку й залишили вдома мотоцикл. До нього прийшли друзі, і хтось запропонував покататись на мотоциклі. Іван вирішив відмовитися.

Мотоцикл — двоколісний транспортний засіб з моторним приводом, робочий об'єм двигуна якого понад 50 смз

Мотоцикл — один із пайнебезпечніппіх видів трапспорту. Особливо небезпечними є ситуації, коли за кермо мотоцикла сідає нетверезий водій.

Право на керування мотоциклом можна отримати з 16-річного віку.

Водії та пасажири мотоциклів повинні знати свої права та обов’язки і дотримуватися Правил дорожнього руху для мотоциклістів.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Бех

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 17:29, Переглядів: 4510