Народна Освіта » Основи здоров'я » § 11. Краса і здоров’я

НАРОДНА ОСВІТА

§ 11. Краса і здоров’я

У цьому параграф і ти:

поміркуєш про ознаки зовнішньої і внутрішньої краси; простежиш, як змінювались ідеали краси; дізнаєшся про можливі небезпеки пластичної хірургії, пір-спнгу і татуювання;

обговориш, які особисті якості та риси характеру роблять людей привабл ивими.

Самоїдентифікація передбачає пошук власного іміджу У цьому підлітки є естетами. їх вабить усе красиве, стильне. Вони годинами роздивляються себе у дзеркалі, впадають у відчай через найменший припоне, десятки разів приміряють свій одяг.

1. Об’єднайтесь у дві груші (хлопці і дівчата) й назвіть ознаки зовнішньої та внутрішньої краси протилежної статі.

2. Поміркуйте, чи всі люди мають однакові уявлення про красу.

Ідеали краси і здоров’я

Ідеали краси змінювалися в історичному процесі (мал. 19 па с. 7-і). Венера з Віллендорфа — найдавніша скульптура, яка втілює доісторичний ідеал жіночої краси: великі груди, стегна, округлий живіт.

В епоху класичної Греції (V— IV ст. до п. е.) краса була предметом культу. Статуї бога Аполлона встановлювали в багатьох оселях, бо господарі вірили, що це допоможе їхнім нащадкам перейняти його божественну вроду. Філософ Платой вважав, що кожна людина повинна мати три бажання: бути здоровою, красивою і розбагатіти чеспим шляхом.

Еталонами жіночої краси у різні часи були: Афродіта Праксителя (330 р. до н. е.), Венера Мілоська (М85 р.), Венера Сандро Боттічеллі (бл. М83 — 1484 рр.), образи жінок з полотен Ель Греко, Мікелапджело, Рубенса.

Ідеали краси залежали від історичних умов і допомагали людям пристосовуватися до них. Наприклад, у так звані «голодні віки» цінувалася повнота. Вопа свідчила про здатність людини здобувати їжу й забезпечувати себе і своїх нащадків усім необхідним для виживання.

У наш час, коли проблеми голоду в більшості країн пе існує, струнка, підтягнута статура свідчить про наявність можливостей для підтримання хорошої фізичної форми. Адже відомо, що надмірна вага пов’язана з ризиком багатьох захворювань, під яких люди хотіли 6 уберегтися самі й захистити своїх дітей.

Вснсра я Пракситель. Лфродіта Леохар. Аноллон Вснсра Мілоська Віллсндорфа Кнідська (330 р. до Бсльведсрськни (148.» р.) (XX ст. до н. с.) н. с.) (330 320 рр. до н. с.)

Мікеланджело. Леопард» да Війні. Плі. Грек». Марія Рубоне. Ранковий Давид Мона Ліна Магдалнна, яка кається туалет Венерн. (1501 1504 рр.) (1503 р.) (1580 р.) (1612-1615 рр.)

Саидро Ботгічеллі. Акторка Акторка Народження Венерн Мсрнлін Монро Анджсліна Джолі (1486 р.) (1926 -1962 рр.) (1975 р.)

Мал. 19. Ідеали краси ріпних часів і народів

1. Методом маисового штурму назвіть, що люди роблять для того, щоб бути красивими (стежать за модою, фарбують волосся, роблять макіяж, татуювання, пірсипг, дотримуються дієти, займаються спортом, зважуються па пластичні операції...).

2. Що з цього переліку, на твою думку, може бути пебезпечішм для здоров’я?

Врода і мода

Сучасні ідеали краси <|юрмуютьея під впливом моди і засобів масової інформації, зокрема кінематографа. Можливо, ти здивуєшся, та врода і мода — різні речі. Врода — поняття естетичне, а мода — комерційне. Наприклад, ївші модними є брюки із заниженою талією. Однак щойпо більшість придбає такий фасон, попит на цей товар змеїппиться, і модельєри, прибутки яких залежать від обсягів продажу, проголосять його застарілим і запропопують попий крій брюк, напртслад, із залишеною талією.

З кожним роком індустрія моди набирає обертів. Телебачення, реклама, шоу-бізнес пропагують образи ідеальних чоловіків та жінок і тисячі товарів та послуг, які начебто допомагають кожному наблизитися до них.

Та чи варто сліпо гпатися за модою? По-перше, так ти завжди ризикуєш *на п’ять хвилин спізнитися». По-друге, який сенс падягати ультрамодну річ, якщо вона тобі ие пасує? По-третє, гоиптва за модою вимагає значних витрат. Це не лите кошти твоєї родипи, якими можна було б розпорядитися з більшою користю. Це й природні ресурси, які витрачають на виробництво нових товарів й утилізацію того, що вийшло з моди.

Зрештою, моделі, зірки кіно і іпоу-бізнесу завдячують своєю відповідністю ідеалам моди цілій армії стилістів, візажистів, дизайнерів, дієтологів, масажистів, перукарів, гримеріп, освітлювачів, фотографів і навіть художників, які удосконалюють готові фото на комп’ютері. От і усміхаються з телеекранів, рекламних плакатів і обкладинок модних журналів переально красиві люди. Часом павіть здається, що попи трохи ненатуральні. У цьому є частка правди, адже серед них чимало клієнтів пластичних хірургів: один змінив форму носа, другий зробив підтяжку обличчя, третій збільшив чи змептив об’єми тощо.

З історії пластичної хірургії

 

Почалося все в Індії. У давнину (000—700 років до н. е.) там відрізали полоненим носи. Винахідливі лікарі навчилися відновлювати їх. Для цього з центральної частини лоба відрізали шматок шкіри, розгортали його на 180° і пришивали туди, де раніше був ніс. Ніздрі випилювали з дерева.

Оскільки війті між індійськими племенами не вщухали, пацієнтів для таких операцій не бракувало. Коли британські колонізатори підкорили Індію, вони були вражені досягненнями і п дусі в у цій галузі медицини.

Повторити таку операцію європейці зважилися ліппе у 18Н році. Коли хірург Джозеф Карпю з Лондона зняв через

три дні пов’язку я обличчя пацієнта, піп вигукнув: «Господи, та пе ж ніс!» Новий ніс мав цілком натуральний вигляд, а рана на лобі пацієнта загоїлася через три місяці.

У 1898 році хірург Жак Жозеф зробив у Берліні першу операцію з виправлення форми носа. Bin вкоротив ніс юнакові, який через свою ваду соромився ппходнтн з дому.

Під час Пертої світової вінілі було створепо спеціалізовані центри, в яких хірурги лікували вогпепальні порапеипя обличчя. У період між двома світовими війнами в таких цептрах розробили методики більшості сучасних пластичних операцій. Хірурги навчилися лікувати складні переломи, опіки, обмороження, ураженпя первіп. Згодом розвиток технологій уможливив створення реводюпіїпіпх методик корекції вроджених вад і складних травм.

Небезпеки пластичної хірургії

Отже, головне завдання пластичної хірургії — виправлення вроджених вад і допомога потерпілим зі складними травмами. Одпак паприкіпці XX ст. послугами пластпчпої хірургії почали користуватися дня омолодження іі удосконалення зовиішпості. З’явилася мода па пластичні операції. Та будь-яка операція пов’язана з ризиком, особливо якщо її роблять під загальпнм наркозом. Під час і після операції можливі ускладнення.

Так, за офіційною статистикою, 9 із 10 операцій зі збі.тьіпення грудей завершилися розривом силіконових імплантатів протягом 10 років. На початку 90-х років XX ст. тисячі жінок повідомили про такі розриви, інфекції та запалення сполучних ткапин. Це мало наслідком банкрутство найбільшого у США виробника імплаптантів.

Попри те, що якість імплантантів згодом поліпшилася, максимальний термін до иаступпої операції, на який може розраховувати жінка, досі не перевищує 10 — 12 років. Та жодна клініка пе гарантує, що імплантати не доведеться видаляти раніше. У будь-який час можуть виникнути усклад-пеіпія. Наприклад, груди почпуть обвисати пе через 10, а вже через 3 роки. Зваж також на те, що кожна така операція піші коштує 3 тисячі доларів.

 

Не менше проблем пов’язало з операціями на обличчі. Перетягнута шкіра, провалені носи, перекачані губи — ось деякі можливі наслідки для тих, хто відважиться сперечатися з природою. Відома телеведуча, яка постраждала під неякісної «ін’єкції краси», зняла фільм про іпппіх жертв естетичної хірургії. Ось що вона говорить: «Ви не уявляєте, що можуть зробити з людиною пеякіспі препарати! Я спілкуюся з багатьма жінками, обличчя яких перекошені, вкриті жахливими буграми. Воіпі схожі па потвор, яких навіть у кунсткамері немає. Одпа моя героїня три роки боїться виходити з дому через свій жахливий вигляд».

Подивіться на наслідки невдалих пластичіпіх операцій, які зробили відомим людям, за адресою:

htl.p:/ / doseng.org/stars/'9-167-neudachnye-plasticheskie-operacii. html

Пірсинг і татуювання

На щастя, без згоди батьків підлітки не можуть робити пластичні операції. Але поїш нерідко обирають інші доступні методи «удосконалення* свого тіла: пірсинг і татуювання (мал. 20).

Пірсинг — проколювапня різних частин обличчя і тіла. Май па увазі, що на місці проколу може виникнути запалення, а коли захочеш зняти з себе «залізо*, то в місцях проколів нерідко з’являються рубці. У багатьох людей воіпі дуже помітні й практично не піддаються лікуванню.

Татуювання — введення у дермальний шар ппсірн чорнила. Чому ж організм, який має здатність підторгпеиня всього чужого, не виводить чорнило? Тому, що воно містить занадто великі часточки, з якими клітини імунної системи не можуть упоратися.

Кожен підліток з пірсішгом чи татуюванням, каже, що робив їх у фахівця, стерильним інструментом. Однак і досі реєструють випадки зараження під час цієї процедури гепатитом С, та іі ризику ВІЛ-інфікування пе можна попністю уникнути.

Важливо пам'ятати, що татуювання залишиться з тобою па псе життя. А вже через кілька років ти можеш змінити свої уявлеппя про красу. Малюнок на тілі може не сподобатися твоїіі дівчипі або хлопцю, не кажучи вже про батьків. Позбутися ж татуюваппя набагато складніше, ніж зробити його. Коштує ця процедура дуже дорого, це, по суті, операція і роблять її в клініці.

1. Назвіть причини, з яких люди роблять пірсинг чи татуювання (вважають, що це модно, це такий спосіб самовираження, дехто робить це, щоб не відрізнятися від друзів, інші — щоб виділитися...).

2. Поміркуйте, як інакше можна досягти тих самих цілей.

Як стати красивим

Упевненість у своїіі привабливості дуже важлива, особливо для молоді. Але твоя привабливість визначається пе лише рисами обличчя чи пропорціями тіла. Озирнись довкола, і ти, напевно, побачиш когось, хто начебто зовні гарний, але не викликає симпатії, з ким навіть пе хочеться або нема про що говорити. І навпаки, пригадай багатьох відомих музикантів, акторів, політиків, які зовні аж ніяк не фотомоделі. Та це пе завадило їм стати популярними, почуватися привабливими і подобатись багатьом.

Краса — це гармонія фізичної привабливості, духовності, емоційної зарядженості, розвішеного інтелекту й соціальності (мал. 21).

1. Розгляньте мал. 21. зверніться до результатів стартового завдання і підсумуііте, які особисті якості та риси характеру роблять людей привабливими.

2. Об’єднайтесь у пари і по черзі скажіть, що вам найбільше подобається у вашому партнерові. Почпіть зі слів: «Іване (Катю), мені подобається в тобі те, що...»

Ідеали зовнішньої красп змінювалися залежно від історнчпих умов. У так звані «голодні віки» цілувалася повнота. У наш час красивою вважається струнка, під тяг пута статура.

Індустрія моди експлуатує прагнеипя людини до краси. Бездумна гонитва за модою призводить до погіршення матеріального стану родин і виснажетшя ресурсів планети.

Головне завданпя пластичної хірургії — виправлення вроджених вад і допомога потерпілим зі складними травмами. Пластичні операції пов'язані з багатьма ризиками, тому їх використання для вдосконалення зовнітпості нерідко ме протилежні наслідки.

Під час викопання пірсингу і татуюванпя іспуе ризик заражепня інфекціями, що передаються через кров. Татуювання може залишитися з людиною на псе життя, адже процедура його видалеппя дорога і малодоступна.

Справжня краса є ознакою фізичного, психологічного і соціального благополуччя.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Бех

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 17:19, Переглядів: 3648