Народна Освіта » Основи здоров'я » § 23. Екологічна безпека

НАРОДНА ОСВІТА

§ 23. Екологічна безпека

Шматок землі, ти звешся Україною. Ти був до нас. Ти будеш після нас.

Л. Костенко

Людство все більше відчуває наслідки погіршення стану навколишнього середовища, перевитрати ресурсів та енергії, техногенного впливу па довкілля і здоров’я. Ми, люди, зобов’язані піклуватися про збереження природи на нашій планеті, тому що через нас відбуваються негативні зміни в навколишньому середовищі, з’являються: екологічні проблеми, які, зокрема, негативно впливають па здоров'я. Отже, захист довкілля — це важлива місія кожної людини, запорука здорового і щасливого життя.

Земля — паш великий спільний дім. І від того, наскільки в ньому все добре, залежить здоров’я і благополуччя кожного з пас.

Яким чином дбають про довкілля у вашому місті (селі)? Чи достатньо висвітлюють заходи контролю за станом довкілля в місцевій пресі?

Україна рухається в Європейський союз (ЄС). Варто зазначити, що в європейських країнах дбають про здоров’я населення та намагаються зменшувати негативний вплив техногенних чинників на довкілля.

В угоді про асоціацію між Україною та ЄС зазначені зобов’язання України із запровадження заходів з наближення стану довкілля у нашій країні до європейських стандартів (детальніше про це буде сказано далі).

З 1 листопада 2014 року набрало чинності тимчасове застосування угоди, її положення впроваджуються в Україні поступово.

Атмосферні забруднення та їх вплив на здоров’я

Основні джерела забруднення повітря промислові підприємства і транспорт. Вопи викидають в атмосферу пил, сажу, різні хімічні сполуки. Забруднене повітря небезпечне для людей тим, що воно відразу потрапляє в легені і кров, викликає алергію, отруєння, захворювання легенів. Таке повітря стає загрозою для всього живого. Наслідками забруднення повітря є кислотні дощі, утворення озонових дір та глобальне потепління клімату.

Пригадайте, як потепління клімату може вплинути на нашу планету, на людей.

Кислотні дощі погіршують стан шкіри та волосся людей. Крім того, викликають всихаппя лісів, отруєння водойм. Шкідливі речовини накопичуються в рослинах, вживання яких викликає захворювання у людей.

Збільшення ультрафіолетового випромінювання, яке падходить на Землю через озонові діри, призводить до захворювань шкіри, навіть онкологічних.

Проаналізуйте інфографіку (мал. 54, с. 130-131). Складіть список заходів на рівні держави, місцевої громади, що сприятимуть зменшенню атмосферних забруднень.

(За даними із сайтуtexfy.org.ua (на основі інфографіки: TEXTY.org.ua. Центр ЮЕЙ за підтримки фонду «Відродження», 2013 р.)>

Мал. 54. Як зменшити атмосферні забруднення та їх вплив на здоров'я

1. Проаналізуйте дані Укргідрометцентру, подані нижче, та оцініть якість повітря. Чи безпечне воно для жителів міста?

2. Яка шкода від кислотних дощів? Чим небезпечні озонові діри?

Результати досліджепь стаціонарних постів спостереження Центральної геофізичної обсерваторії станом па 09:00 00 лютого

м. Київ

Домішка

Гранично допустима конценірація, мг/м* (середньодобова)

Результати

досліджень

Пил

0.15

0,10-0,20 1

SO, (сульфур (IV) оксид)

0,050

0,005-0.031 1

СО, (карбон (II) оксид)

3

1-4

NO, (нітроген (ПО оксид)

0.04

0,07-0,16

П,СО (метаналь (формальдегід))

0.003

0,002-0.006

Питна вола і здоров'я

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 80 % захворювань людей пов’язані з якістю питної води. Унаслідок вживання неякісної води кожен рік приблизно 25 % населення України ризикують захворіти.

У Законі України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» зазначено, що громадяни мають право па безпечну для здоров’я питну воду.

Джерела добування питної води різні: артезіанські свердловини, підземні джерела, вода річок та озер, поверхневі води та іп. Найбезпечнішою для пиття є вода з великих глибин, яка очищується природним шляхом.

Дослідження показали, що більшість населення (82 %) використовує в побуті водопровідну водуг,

 

З % — воду з криниць та артезіанських свердловин. Найшкід-ливіші хімічпі речовини у складі водопровідної води — діоксини, які спричиняють пригнічення імунної системи людини.

Пригадайте, які ви знаєте стандартні методи очищення питної води. Як ви гадаєте, чи достатньо їх, щоб забезпечити високу якість питної води?

Найкраще рішення проблеми очищення води замінити хлорування озопу'ваппям. Проте в Україні цей метод не поширений через високу вартість.

Водопровідну воду в більшості населених пунктів України треба доочшцувати. Для цього можна застосувати в домашніх умовах кілька способів (мал. 56).

 

Варто пам’ятати, що важливо й те, у якій воді ми купаємось. Стан міських та сільських пляжів перевіряє саиітарно-епідеміоло-гічпа служба. Якщо у воді виявляють збудників хвороб чи перевищення вмісту шкідливих речовин, такий пляж закривають через небезпеку захворювань. Перед тим як купатись та відпочивати па пляжі, звертайте увагу на офіційні оголошення та попередження щодо етапу пляжів та води у водоймах.

Вплив забруднення ґрунтів на здоров'я

Усі шкідливі речовини з повітря згодом опиняються у ґрунтах. Ще їх забруднюють отрутохімікатами та міиеральпи-Рекульгивацін ми добривами. Отруйні хімічні речовини

(земель) — повторне 3 ГруПТів потрапляють у рослини, вжи-

використання

ворушених у процесі вшшя яких спричиняє захворювання лю-госиодарської Дей і тварин.

діяльності територій. На етапі ґрунтів негативно позначаєть

ся неправильне зберігання, складування і захоропення рідких і твердих відходів промисловості, побутового сміття.

(За даними із сайгу texty.org.ua(на основі інфографіхи: TEXTY.org.ua, Центр ЮЕЙ за підтримки фонду «Відродження», 2013 р.))

Мал. 57. Контроль за сміттям

Попрацюйте в групах. Проаналізуйте інфографіку (мал. 57). Складіть список заходів на рівні місцевої влади, громади, кожного жителя, що сприятимуть зменшенню площ сміттєзвалищ.

Європейці вже давно сортують побутове сміття па кілька груп: скло, пластмаса, папір, органічні рештки тощо.

Проаналізуйте інфографіку (мал. 59). Складіть звернення до мешканців вашого будинку, вулиці чи до адміністрації населеного пункту про необхідність сортування побутового сміття.

Сміття вивозять па сміттєзвалища, які займають величезні площі, забруднюють Грунти та повітря. Саме тому в Україні так гостро стоїть питання про повну вторинну переробку сміття, як це практикують у Європейських країнах. Першим кроком до цього має стати сортування побутового сміття.

Ключові Ідеї параграфа

Попрацюйте в групах. Складіть інтелект-карту екологічної безпеки за матеріалами параграфа.

1. Назвіть основні джерела забруднення довкілля.

2. Які проблеми зі здоров’ям виникають у людей внаслідок забруднення повітря?

3. Чому потрібно доочищувати водопровідну воду? Який спосіб прийнятний для вашої родини?

4. У чому полягає небезпека купання в забрудненій воді?

5. Чим небезпечні кислотні дощі?

6. Як можна знизити негативний вплив довкілля та екологічних проблем на здоров’я людини?

7. Проведіть дослідження стану природи своєї місцевості:

• Визначте основні види забруднення навколишнього середовища у своїй місцевості (небезпечні підприємства).

• Як можуть впливати результати діяльності небезпечних підприємств на здоров'я мешканців?

• Які захворювання часто виникають у вашій місцевості?

• Які зміни, що відбуваються у вашій місцевості, шкідливі для здоров’я людей?

• Що робить громада для покращення стану довкілля (екологічні акції, масові природоохоронні заходи, висаджування лісів, парків тощо)?

• Що можете зробити ви — учні 8 класу — для покращення екологічного стану свого регіону, країни, планети?

8. Зробіть висновок про стан природи своєї місцевості. Можливо, ви з однокласниками приєднаєтесь до екологічної акції, що вже проходить у вашому населеному пункті, а можливо, придумаєте ідею щодо захисту довкілля, яку підтримують інші учні вашої школи. Складіть для учнів вашого класу план дій, що сприятимуть покращенню екологічного стану місцевості, де ви живете.

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 02:55, Переглядів: 1576