Народна Освіта » Основи здоров'я » § 15. Уміння вчитися

НАРОДНА ОСВІТА

§ 15. Уміння вчитися

Складові уміння вчитися

Уміння вчитися — це ефективне використання всіх ресурсів розуму: інтелекту, уваги, сприйняття, пам’яті, відтворення, мислення, це здатність успішно розв'язувати проблемні ситуації, планувати свій час та досягати поставленої мети. Якщо ви хочете бути успішними, вам доведеться бути проективними, тобто діяти згідно зі своїми життєвими принципами, незалежно від умов та обставин, та вчитися все життя.

Проаналізуйте схему 13. Дайте відповіді на запитання.

1. Що може мотивувати до навчання?

2. Як спланувати досягнення мети за принципом SMART?

3. Які підходи до планування часу вам відомі?

4. Які ви знаєте прийоми ефективного запам'ятовування?

5. Як можна визначити, що людина вміє вчитись?

Бар єри ефективного навчання

Лінощі, страх перед новим, перед змінами заважають мозку мислити ефективніше. Насправді ж новий досвід, нові знання розширюють наші можливості та підвищують нашу ефективність.

Навішування ярликів і стереотипів характерне для людей, які приймають рішення, спираючись на чужі принципи і судження. Такий підхід притупляє здатність мислити творчо і критично. Людина, яка звикла спиратись на думки інших, часто говорить і робить не те, що вважає найкращим, а те, що, па її думку, від неї очікують інші.

Ефективне мислення побудоване па осмисленні досвіду, отриманні нових знань, па їх аналізі та формуванні власної дамки.

Видатний американський психолог Абрахам Маслоу вважав, що багато людей приймає рішення не самостійно. Рішення їм нав'язують батьки, рекламодавці, пропагандисти, засоби масової інформації’.

Поміркуйте, хто або що заважає вам думати самостійно, найбільше впливає на ваші рішення. Як цього уникнути? Що означає для вас бути проактивним?

Необ’єктивна оцінка своїх можливостей. обставин та часу. Люди, які вірять у те, що їхні успіхи зумовлені вродженими здібностями, часто бояться помилитися, зазнати поразки. Адже це, па їхній погляд, буде свідчити про вроджений брак здібностей. Саме тому вопи уникають складних завдань, коли існує ризик невдачі, і взагалі не сприймають критику. Люди, які впевнені, що вони досягають усього завдяки наполегливій роботі, навіть програш розцінюють як стимул до розвитку, до самоосвіти. Такі люди не бояться складних завдань, не падають дахом за перших невдач, спокійно сприймають критику на свою адресу.

Не помиляється той, хто нічого не робить. Налаштуйтесь па успіх, не відкладайте роботу над собою на завтра. Починайте змінюватися вже зараз!

Важливість налаштування на успіх

Уміння вчитись передбачає, що людина сама пройде довгий шлях спроб і помилок, щоб визначити оптимальний спосіб добре вчитися. Для цього потрібно мати хорошу мотивацію і налаштування на успіх. Формула успіху проста — це поєднання складових ХОЧУ, МОЖУ, ПОТРІБНО.

Що допомагає ефективно вчитись

Важливою умовою успішного навчання є постійний інтелектуальний розвиток особистості.

Інтелект — це розум, здатність людини думати. Завдяки інтелекту вона може вирішувати життєві ситуації та долати труднощі. Він дає змогу приймати зважені і продумані рішення на основі чіткого бачення всіх «за» і «проти». Інтелект пов’язаний із пам’яттю: людина може запам'ятовувати великі обсяги інформації завдяки інтелектуальній обробці. Інтелект забезпечує управління часом, допомагає складати життєві плани.

Для успішного навчання важливо розвивати інтелект та усі пізнавальні здібності: відчуття, сприйняття, пам’ять, мислення, уяву.

Розвиток логічного та образного мислення

Розвивайте логічне мислення. Так ви навчитеся аналізувати факти, послідовно осмислювати інформацію, вирішувати складні задачі, успішно долати будь-які труднощі.

У будь-якої події є причина — те, що спричинило її, і є наслідок — те, до чого вона приведе. Розуміння цих залежностей і є логікою. Як же її розвивати? У цьому допоможуть логічні ігри. Грати в такі ігри корисно і весело. Ознайомтеся з інформацією про деякі з тіпх.

Шахи —- цс не просіо гра — це спорі. Суть іри — за псиними правилами побудувати стратегію та виробити тактику перемити.

Трохи простіша гра у шашки; вона ісж корисна для розвитку логіки

Гра «Ерудит» полягає в тому, щоб за певними правилами скласти якомога більше слів. Ця тра розвиває увагу, сприяє поповненню словникового запасу

Потренувати розум, розширити словниковий запас допоможуть і інші ігри в слова (скласти якомога більше слів із літер даного слова; скласти ланцюжок із оті в певної теми, щоб наступне слово починалося 3 останньої літери попереднього слона, та ін.)

У стратегічній грі «Реверсі» завдання гравців — оточити і привласнити фішки суперника Гра добре розвиває увагу, логічне мислення

Графічні або вербальні загадки також допомагають розвинути логічне мислення. їх можна знайти в Інтернеті

Ребуси і кросворди — це

інтелектуальний розвиток будь-де й у будь-яку вільну хвилину

   

Смартфонм, телефони — це наші постійні супутники. Логічні ігри для смартфоніа добре тренують розум та допомагають із корис тю провести час у дорозі, у черзі тощо. Але, граючи, не заважайте іншим людям та слідкуйте за особистими речами

Логічне мислення дає змогу людині робити правильні висновки, відокремлювати важливе від другорядного, виявляти взаємозв'язки, наводити докази і спростування, бути переконливою, приймати виважені рішення.

На відміну від логічного, образне мислення дозволяє бачити ситуацію цілісно, як певний образ.

Завдяки образному мисленню можна переключатися з однієї ідеї на іншу, знаходити нестандартні рішення проблемних ситуацій.

Розвиток образного мисленпя сприяє творчості. Фантазія допомагає людям удосконалювати життя, створювати художні, літературні, музичні шедеври. Творчі, здатні оригінально мислити особистості продукують ідеї, що відрізняються від загальноприйнятих поглядів, таким чином роблять винаходи і відкриття.

Пам’ять зберігає різноманітні образи: враження останньої миті і спогади далекого дитинства, запах моря з минулорічного літнього відпочинку і смак різдвяної куті. Образи можуть бути реалістичними, які ви

бачили колись мимохідь, або фантазійни- і

, . Образ — результат

ми, що існують лише в уяві. Розгляда- відображення явищ

ючи, наприклад, твори живопису, кожен і предметів матеріаль-бачить той образ, який відповідає його нот світу в свідомості настрою, душевному стану в цей час. Ба- людини, чення глядача не завжди збігається із тим, що мав на увазі митець.

Розгляньте репродукції картин. Розкажіть, який настрій вони викликали у вас. Які образи виникли у вашій уяві, коли ви розглядали ці твори? Який із них вам найбільше сподобався? Чому?

Прочитайте притчу.

До будинку мудреця якось зайшов його сусід — страшенний заздрісник.

— Я багатший, успішніший і розумніший за тебе. Але жителі нашого міста все одно поважають тебе більше, ніж мене. А що ти думаєш про мене? — запитав він.

— Ти схожий на людину великого розуму і заслужив, щоб тебе поважали, — відповів мудрець.

Заздрісникові сподобалася така відповідь, але він не зміг стриматися від бажання образити й принизити мудреця:

— Л ти схожий на шматок бруду! Не розумію, чому люди постійно ходять до тебе!

Мудрець промовчав і лише скептично посміхнувся. Сусіда розлютила його реакція, він вигукнув:

— Чого мовчиш? Чому посміхаєшся? Хіба тебе не образили мої слова?

— Ти ні. — відповів мудрець, — на що ж ображатися... Кожен бачить в інших те, що впізнає в собі.

Як герої притчі використовують образне мислення? Які образи бачать ці двоє в собі і в іншому? Наскільки кожен із них духовно розвинений?

Формуванню образного мислення найкраще сприяє духовний і творчий розвиток, споглядання естетичпих об’єктів, запам’ятовування віршів. Крім того, варто бути спостережливими, займатися спортом, подорожувати. Прокладайте уявні маршрути своїх подорожей і насичуйте їх образами, абстрактними і не тільки. Будьте про активними і позитивними.

Ключові Ідеї параграфа

1. Назвіть чинники, що сприяють розвитку уміння вчитись.

2. Що перешкоджає розвитку вашого інтелекту? Як це виправити?

3. Що означає поняття напаштованість на успіх особисто для вас?

4. Що важливо для успішного навчання у восьмому класі?

5. Чи важлива для успіху така якість, як наполегливість у досягненні мети? Чому?

6. Чи використовуєте ви навчальні й розвивальні ресурси Інтернету? Чому?

7. Порекомендуйте друзям ігри, які розвивають мислення.

Моделювання

Вправи на розвиток пам'яті та уваги

1. Для розвитку пам'яті, уваги й концентрації корисно грати! Пригадайте поданий у параграфі матеріал про ігри для розвитку логічного мислення. Спробуйте всі з перелічених та ще поскладайте пазли, порозгадуйте судоку. Визначте, які з цих ігор найбільше підходять особисто вам.

2. Знайдіть в Інтернеті декілька навчальних та розвивальних ресурсів. Установіть їх на свій телефон чи смартфон, комп'ютер чи планшет. Спробуйте, наприклад, такі ресурси:

• «КеигоКаііоп» — цей ресурс містить вправи, призначені для ефективного поліпшення довгострокової та короткострокової пам’яті, розвитку вміння швидко сприймати інформацію, приймати раціональні рішення;

© «Есііцгеі» — платформа, що пропонує велику кількість дистанційних курсів для розвитку та самовдосконалення;

• «Оио1іп£о» — додаток для вивчення різних мов; кожен урок містить різноманітні вправи па розвиток розмовних навичок, на переклад, на тренування вимови, тестові завдання;

* «Моуа» — освітній додаток для вдосконалення знань з української мови; містить графічні ілюстрації правил, цікаві вправи й корисні статті.

3. Прочитайте поради, як розвинути логічне та образне мислення.

: Розгадуйте з друзями та самі створюйте ребуси, анаграми. Це нескладне заняття добре підійде для логічної розминки. Спробуйте потренуватись у розгадуванні ребусів, поданих па с. 87.

• Придбайте збірки математичних тренажерів та за мінімальний час вирішуйте максимальну кількість арифметичних вправ; розв’язуйте задачі на логіку. Це допоможе також розвинути увагу, вміння концентруватись.

« Читайте. У класичній та сучасній літературі безліч цікавих образів, міркувань, думок, ідей, вартих вашої уваги. У книгах можна знайти відповіді па «вічні питання», натхнення для творчості. Можна фантазувати: продумати розвиток подальших подій, а потім порівняти свій варіант із авторським.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Гущина

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 02:47, Переглядів: 7132