Народна Освіта » Основи здоров'я » § 14. Кроса і здоров’я

НАРОДНА ОСВІТА

§ 14. Кроса і здоров’я

Ідеали краси і здоров'я

Слово ідеал(від лат. idealis,грец. idea)означає: «взірець», «норма», «прообраз», досконале втілення чогось; вищий, важко досяжний ступінь досконалості.

Людям притаманне прагнення до стрункості, пропорційності, гармонії тобто до краси. Це відображення в нас краси і гармонії природи.

У різні епохи уявлення про красу змінювалися.

Розгляньте мал. ЗО та пригадайте ідеали краси різних народів та епох, які відображені у творах мистецтва. Наприклад, єгипетська цариця Нефертіті, герої грецької або римської міфології, красуні епох Відродження та класицизму тощо. Ми вважаєте ви тих, хто зображений на цих творах мистецтва, красивими? Чому?

Як визначити ідеал краси? Чи можна виміряти красу?

Спроби виміряти красу мають давню історію. Про математику краси та «золотий перетині* почитайте у додатку (с. 158).

Наявність «золотого перетину» в зовнішності людини вважають ідеалом зовнішньої краси. Що точніша відповідність пропорцій людини правилу «золотого перетину», то красивішою людина видається іншим.

Красиві люди часто здаються нам особливими, ми вважаємо, що вони наділені якимись особливими якостями, і внутрішньо тягнемося до таких людей.

Однак буває, що краса — лише зовнішня. Іноді, поспілкувавшись із людиною, що спершу здалася нам красивою, ми розуміємо, що її внутрішня сутність відрізняється від зовнішності. З’ясовується, наприклад, що вона заздрісна, жадібна, егоїстична, зарозуміла. Спілкування з такою людиною не приносить задоволення. І ось уже її зовнішня краса починає здаватися нам недосконалою. Зрештою ми приходимо до висновку, що ця людина зовсім не така гарна, як нам здалося спочатку.

Буває й по-іншому: людина спершу' здасться нам не надто привабливою, але під час спілкування вона виявляється настільки милою, привітною, товариською, що вже через кілька хвилин ми

перестаємо помічати якісь недоліки в її зовнішності. Ця людина починає нам подобатись, і ми щиро вважаємо її красивою.

Сказане вище доводить, що люди, зрештою, більше цінують не зовнішню, а душевну красу. Нам подобається спілкуватися з людьми, які пробуджують у пас найкращі якості: оптимізм, доброту, щедрість. Так і в нас висвітлюють ті позитивні якості, які притаманні їм. Моральні ідеали є дороговказами, які допомагають чинити по-доброму, самовдосконалюватись, а отже, ставати красивішими.

Прочитайте вислів. Поясніть, як ви його розумієте.

Я люблю або, краще скалити, обожнюю осе прекрасне як у самій людині, починаючи з її прегарної зовнішності, так само, якщо не більше, і піднесене, витончене творіння розуму і рук людини.

{Т. Шевченко, «Художник»)

Зовнішня і внутрішня, духовна, краса складають дві половини єдиного цілого. Тому варто прагнути розвивати обидві ці складові, щоб бути гармонійними.

Прочитайте притчу.

Учень запитав у мудреця, яку красу вдосконалювати: внутрішню чи зовнішню. На що мудрець запитав його:«Якби ти купив будинок, а грошей вистачало б тільки на те, щоб прикрасити його або всередині, або зовні, чому б ти віддав перевагу?» «Я вибрав би внутрішню частину будинку», — сказав учень. «Якби ти був марнославним, то, без сумніву, захотів би гарний зовні будинок, незважаючи на те, що він був би порожнім і незатишним всередині, — зауважив мудрець. — Важливо, щоб будинок був гармонійний, щоб у ньому не було перекосів ані в одну, ані в другу сторону».

1. Як ви відповіли б на запитання мудреця?

2. Як ви розумієте поняття внутрішня краса?

3. Хто є для вас ідеалом внутрішньо красивої людини?

4. Попрацюйте в парах. Обговоріть, підтвердіть або спростуйте такі вислови:

Красивій людині легко побудувати стосунки; Красива людина — хороша людина; Люди з красивою зовнішністю — досконалі.

5. Що вам здається важливішим — зовнішня чи внутрішня краса?

Вплив модних тенденцій на здоров'я

Прагнучи покращити зовнішність, люди часто використовують небезпечні для здоров’я методи: наносять татуювання, вводять в організм шкідливі речовини, роблять пебезпечні операції.

Відомі історичні факти, коли через слідування модним тенденціям краси люди шкодили власному здоров'ю (див. додаток, с. 159).

Часто люди хочуть змінити свою зовнішність не тому, що мають недоліки, а тому, що наслідучоть когось або ж через моду на певний тип зовнішності.

Бажання вдосконалити свою зовнішність та бути модними і сьогодні примушує людей ризикувати своїм здоров’ям.

1. Розгляньте таблицю. Яка із представлених у ній модних тенденцій є найпопулярнішою серед молоді?

2. Що може спонукати молодь слідувати моді?

3. Назвіть можливі небезпечні наслідки представлених у таблиці модних тенденцій.

Модна тенденція

Ризик

Зменшення ризику

Підвищена чутливість до хімікатів, які є у фарбі для волосся. Через нанесення фарби може виникнути свербіж шкіри голови, іноді навіть набряк очей, шиї, утруднення дихання

Перш ніж фарбувати волосся, слід провести алеріійну пробу. Для цього нанести невелику кількість фарби на шкіру на зап’ястку. Якщо протягом 48 годин не виникли почервоніння шкіри, набряк, свербіж іощо, то алергічнім реакції нема»:. Якщо хоч один ІЗ СИМПТОМІВ Є — іо такою фарбою не слід користуватись

Проникнення в організм інфекцій, зокрема ВІЛ та гепатиту, через шкіру внаслідок проколювання голкою.

Побічні реакції на компонент чорнил — запалення, подразнення шкіри, виникнення рубців, підвищена чутливість до сонячного світла і навіть рак шкіри. Складність іа висока вартість маніпуляцій із видалення тату

Необхідно знати про негативні для здоров'я наслідки, які може спричинити таїуювання, проконсультуватися з лікарем. Слід переконатися, що тату буде зроблене правильно простерилізованими Інструментами, в|о обраний таї у-салон безпечний,чистий, а майстер професійний. Порадишся з дорослими

Можуть виникати висипання, синці і набряки,блокада кровоносних судин і подальше омертвіння тканин

Звернутися до косметологічної клініки з великим ДОСВІДОМ роботи,

проконсулы уватися 3 лікарем

У підлітковому віці організм продовжу»: формуватись, тому лікарі забороняють підліткам робити пластичні операції без серйозних показань.

Дтя імунної, кровоносної, серцево-судинної систем організму операція — це серйозна травма.

На думку лікарів, ризик, пов'язаний із поліпшенням зовнішност і, у більшості випадків невиправданий

Пройти медичне обстеження в серйозній медичній клініці. Зважуватись на операцію лише у випадку значноїчт косметичного Дефекту

Прочитайте пост із блогу лікаря.

Я не такни, як усі

Зараз стало модно прикрашати своє тіло пірсин-гом. Добре це чи погано? Поміркуймо.

Акуратний пірсинг може підкреслити стиль і дійсно виділити людину з натовпу. Це сильний аргумент «за», але. боюся, єдиний. Пірсинг, на жаль, має ряд досить серйозних недоліків.

Почну з неявної шкоди для здоров'я. На тілі людини дуже багато фізіологічно активних точок, що відповідають за ті чи ті внутрішні органи. Проколоти, наприклад, мочку вуха, не зачепивши жодну з цих точок, практично неможливо. Прокол язика теж вельми небезпечний: у разі неправильного вибору точки є ризик сильної кровотечі, ломки зубів, інфікування організму і навіть задухи. Пірсинг на носі буває достатньо болючим, довго заживає. «Тунелю-вання» вуха залишає дуже великий отвір назавжди. Багато лікарів категорично проти проколювання частин тіла.

Крім того, пірсинг потр<>.бує ретельного догляду. Деякий час після появи дірочки її потрібно утримувати в ідеальній чистоті, обробляти спеціальними .милями або розчинами, не розпарювати і не допускати контакту з грубим вовняним одягом. У підлітка цілком може вистачити сміливості на те, щоб зробити прокол, але може не вистачити сил і терпіння для догляду. А це загрожує наривами, деформаціями шкіри та інфекціями.

Якщо ви все ж готові ризикнути й зробити пірсинг, зачекайте хоча б до шістнадцяти років, коли організм зміцніє, та пам'ятайте, що слід звертатись лише в сертифіковині салони. Подумайте про небезпеки, які можуть чекати володаря кілечка в носі або в язиці. Можливо, тоді ваше бажання перестане бути таким сильним, і ви зрозумієте, що не варто виділятися саме таким чином...

1. Чому, на вашу думку, підлітки роблять пірсинг, тату?

2. Чим ризикує той, хто вирішив зробити пірсинг?

3. Що ви порадили б другу, який хоче зробити пірсинг?

Ключові Ідеї параграфа

Розвиваючи в собі прекрасні внутрішні якості і не забуваючи про вдосконалення свого тіла, людина стає гармонійною особистістю. Саме такою, про яку можна сказати: «Вона дійсно красива». Той, хто робить акцент па чомусь одному, порушує гармонію.

Прагнути зовнішньої привабливості не менш важливо, ніж вдосконалюватися внутрішньо. Приділяючи належну увагу своїй зовнішності, ви будете приємними для інших, створюватимете позитивне перше враження. Якщо ж у ваших словах і діях люди побачать вашу внутрішню красу, то вони потягнуться до вас усією душею.

1. Поясніть, що таке ідеал краси.

2. Наведіть приклади реклами, яка спирається на сучасні поняття про ідеал краси. Із якими модними тенденціями пов’язана ця реклама?

3. Наведіть приклади можливих небезпечних наслідків пластичної хірургії, пірсингу і татуювання.

4. Хто із сучасних відомих людей може слугувати для вас взірцем краси зовнішньої та внутрішньої?

5. Створіть словесний портрет людини — ідеалу краси та здоров'я.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Гущина

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 02:46, Переглядів: 1849