Народна Освіта » Основи здоров'я » § 10. Дієтичне харчування

НАРОДНА ОСВІТА

§ 10. Дієтичне харчування

Сьогодні проблема надмірної ваги дуже актуальна. Вона поширюється навіть на жителів країн з низьким рівнем життя. У світі нараховують близько мільярда людей із зайвою вагою. За даними Міжнародної асоціації з вивчення ожиріння, близько 200 млн дітей шкільного віку страждають від надлишкової ваги або ожиріння. Для Європейського Союзу ця цифра становить 12 млн дітей — тобто проблему надлишкової ваги мають понад 20 % школярів. Наприклад, у Польщі від зайвої ваги або ожиріння страждають 16 % дівчат і 28 % хлопців. У Португалії — 22 % і 24 % відповідно, у Фінляндії — 19 % і 24 %.

В Україні щорічно фіксують 18-20 тис. нових випадків ожиріння серед дітей і підлітків. А надмірна вага тіла, яка виявлена в дітей віком до 12 років, дає підстави прогнозувати надмірну вагу тіла та ожиріння в майбутньому.

Ожиріння призводить до серйозних проблем зі здоров ’ям. Так, у Європі понад мільйон дітей має підвищений артеріальний тиск, що збільшує ризик розвитку серцевих хвороб. У 1,4 млн дітей є ризик виникнення порушень функцій печінки.

1. Чи є у вашому оточенні люди з надлишковою вагою? Як можна їм допомогти?

2. Чи бувають у людей проблеми, протилежні ожирінню? Як можна зарадити цим проблемам?

Підлітки й молодь часто спокушаються на красиву, але шкідливу їжу — гамбургери з майонезом, чипси, шоколадні батончики тощо. Це висококалорійна їжа, проте після її вживання вже через невеликий проміжок часу знову хочеться їсти. Фастфуд витісняє з раціону харчування корисні овочі та фрукти. Це призводить до надлишкової ваги навіть у молодих людей.

Наслідки незбалансованого харчування

Ситуація з надлишковою вагою погіршується тим, що змінився спосіб життя людей, особливо в містах. Люди мало рухаються, не дотримуються режиму харчування, часто їдять, що доведеться, незважаючи на те, чи корисна обрана їжа.

У сільській місцевості значно менше людей мають надлишкову вагу, бо вони багато рухаються завдяки різноманітній сільськогосподарській діяльності. Крім того, їхпій раціон включає хоч і висококалорійні, проте натуральні продукти без шкідливих добавок.

Здоровий спосіб життя — це не відмова від смачної калорійної їжі, а дотримання міри в харчуванні й рухова активність. Найчастіше ті, хто хоче схуднути, обмежують себе у харчуванні. Проте худнути потрібно дуже обережно.

Пригадайте, що таке анорексія. Чим вона небезпечна? А чим небезпечне ожиріння?

Коли люди їдять недостатньо, вживають одноманітну їжу, вони відчувають втому, їм постійно хочеться спати, у них може випадати волосся, розвиваються хвороби шлунка, виникають гормональні проблеми.

Незбалапсовапе харчування небезпечне для здоров'я, бо викликає хвороби, що залежать від способів харчування: гастрит, карієс, панкреатит, захворювання, спричинені навантаженням на печінку, судини тощо. Переїдання, споживання висококалорійних продуктів, зловживання солодощами призводить до надлишкової ваги й пов’язаних із нею захворювань. І навпаки, недоїдання, відмова від їжі тваринного походження — спричиняють постійне відчуття голоду, запаморочення, знесилення.

Лікувальні дієти

Хол есте рол — жироподібна речовина, необхідна організму для нормального функціонування. Холестерол надходить в організм з жирною їжею. Його надлишок призводить до утворення жовчних каменів, кристалічних бляшок на внутрішніх стінках судин, що призводить до серцево-судинних захворювань, створює ризик інфаркту або інсульту.

 

Варто розрізняти лікувальне дієтичне харчування та дієти для схуднення.

Лікувальне дієтичне харчування — це спеціальне харчування хворої людини, що є обов'язковою частиною комплексного лікування. Дієтичне харчування Грунтується на принципі максимальної збалансованості основних поживних речовин у добовому раціоні з урахуванням особливостей хвороби.

Лікувальний вплив дієтичного харчування забезпечується: спеціальним підбором харчових продуктів; визначеними співвідношеннями між основними харчовими речовинами; відповідною технологією приготування дієтичних страв.

Якщо виключити з раціону окремі харчові продукти, можна значно знизити рівень холестеролу, жирів, натрію, цукру. А якщо відварювати м’ясо та рибу знизити вміст у них шкідливих речовин.

Для хворих на діабет важливо дотримуватись лікувальної дієти протягом усього життя. Навіть незначне відхилення від неї може призвести до швидкого збільшення вмісту цукру в крові і, як наслідок, до втрати свідомості чи навіть діабетичної коми.

Іноді виникає необхідність тимчасового дотримання дієти, наприклад, після операції або для лікування захворювання. Із середини XX ст. активно використовують лікувальні та оздоровчо-лікувальні дієти. Основні з них пронумеровані (від 1 до 16). Крім основних, є ще підвиди дієт, і загалом їх нараховують близько 60. Ці дієти добре відомі лікарям, які призначають їх залежно від потреб хворих.

Міфи і факти про дієти

Сьогодні багато людей, особливо дівчат, захоплюється дієтами для схуднення, обирає популярні та розрекламовані дієти. Такі дієти призначені для швидкого зниження ваги, яке досягають істотними обмеженнями порцій їжі та виключенням певних продуктів харчування. Це призводить до незбалансованого харчування, про наслідки якого ви вже читали вище.

Прокоментуємо деякі найпоширеніші думки щодо харчування.

«Вечерю віддай ворогу». Вважають, що вночі шлунок не функціонує і їжа перевантажує організм. Проте це не зовсім так. Нервова система направляє необхідні імпульси, що стимулюють роботу кишково-шлункового тракту й під час сну.

Вставати з-за столу потрібно з почуттям легкого голоду. Можливо, з уроків біології вам відомо, що мозку потрібно 15 хвилин, щоб «усвідомити», що організм наситився. Отже, якщо ви поїли, то не відразу відчуваєте насичення.

їсти потрібно мало. Це не так. Недостача їжі може призвести до уповільнення росту, поганої розумової діяльності, раннього старіння.

Недостатньо споживати певну кількість калорій, важливо вживати збалансовану їжу. Відмова від вживання висококалорійних продуктів — жирів, м’яса, хліба, цукру — спричиняє швидку втомлюваність, зниження працездатності, поганий настрій.

Після швидкого схуднення втрачена вага швидко повертається. Після довгого утримання від смачного люди часто надолужують втрачене, зловживаючи солодощами тощо. Та й сам організм починає запасати жир «па чорний день» — це закон фізіології. Адже жир — це енергетичний запас організму, який він витрачає під час дієти. Організм «вважає» дні дієти саме такими «чорними» і надалі ще завзятіше «відкладає запас», тому маса тіла збільшується.

Проаналізуйте цей розділ параграфа. Оцініть, що — міф, а що — факт. Пригадайте інші розповсюджені думки щодо дієт та аргументуйте їх правдивість чи помилковість.

Вживання харчових добавок

Продукти із супермаркету часто містять харчові добавки: консерванти, прянощі, барвники. їх додають виробники для поліпшеипя смаку, збільшення терміну зберігання, підвищення поживної цінності, запобігання псуванню. Деякі добавки є шкідливими, наприклад, барвники не рекомендують використовувати у дитячому та дієтичному харчуванні. У країнах Європейського союзу

заборонено використовувати деякі харчові добавки через їхню канцерогенну дію.

Крім того, е біологічно активні харчові добавки, так звані БАДи. Вони також можуть зашкодити. їх пекоитрольоване вживання може призвести до надлишку певних речовин в організмі, що так само небезпечно, як і недостатність цих речовин. Харчові добавки не е ліками, вони не виліковують хвороб, хоча й сприяють одужанню.

Якщо харчування збалансоване, то організм отримує достатньо необхідних вітамінів, мікроелементів, поживних речовин і ніяких добавок не потребує.

Харчові добавки лікарі можуть призначити вагітним жінкам; тим, хто займається спортом; людям похилого віку тощо.

У період епідемій грипу можна пити спеціальні імуностимулю-ючі настоянки, приймати вітамін С.

Але в будь-якому випадку щодо вживання харчових добавок необхідно консультуватись із лікарем.

Ключові Ідеї параграфа

1. Перелічіть негативні наслідки незбалансованого харчування для підлітків.

2. Коли дієта допомагає, а коли — шкодить? Наведіть приклади з життя своїх знайомих.

3. Чим можуть бути небезпечні харчові добавки?

4. Прочитайте уривок із наукової статті (с. 54). Яка інформація вам знайома? Що ви дізнались нового? Що вас найбільше вразило? Що ви порадите своєму приятелю, який планує вживати стероїди? Чому?

Дія анаболічішх стероїдів на підлітків

За статистичними даними, більше 60 % усіх людей, що вживають анаболічні стероїди, почали їх приймати у віці до 16 років. Встановлено: що раніше за віком людина починає вживати ці препарати, то більший ризик побічних ефектів.

Допінг — НСНХОНКТИВНІ речовини, що здатні штучно підгримува-ти працездатність, нівелювати відчуття В'ГОМИ,

 

Деякі люди, особливо ті, що прагнуть мати гарну статуру й рельєфні м'язи, вживають анаболі-тичні стероїди. Ці стероїди посилюють білковий та мінеральний обмін речовин, сприяють формуванню мускулатури. Анаболітичні стероїди — гормональні препарати, в їх основі чоловічий гормон тестостерон. Крім того, анаболічні стероїди визнані допінгом, їх заборонено вживати спортсменам. Вони є психо-активними речовинами і формують залежність.

Вживання анаболіків підлітками негативно позначається на рості й розвитку організму. Це проявляється в тому. що довгі кістки рук і ніг, які ще повинні рости, припиняють свій розвиток. Таким чином, тіло може стати непропорційним.

Крім того, їх приймання призводить до агресивності, тривалого головного болю, порушення сну. Відбуваються незворот-ні зміни у структурі печінки, нирках, крові: може розвинутись навіть рак. Та головне, що вони пригнічують імунітет, і організм стає незахищеним від будь-яких інфекцій.

Також може виникати висип, який поступово посилюється. Відомий випадок, коли через надмірно поширений висип підліток був госпіталізований.

Припинення вживання анаболіків сприяє зменшенню висипу. але шрами від нього можуть залишитися на все життя.

Лікування висипу з продовженням прийому анаболіків малоефективне. Ліки, які зазвичай застосовують для лікування висипу(тетрациклін або ізотретиноїн), для людей, що вживають анаболіки, є токсичними навіть у малих дозах. Ферменти печінки, що нейтралізують анаболіки, не можуть нормально взаємодіяти з лікарськими препаратами. У результаті ліки від висипу накопичуються в організмі і призводять до його отруєння.

Вживання анаболіків призводить до облисіння навіть молодих людей. Відновлення росту волосся можливе тільки після припинення прийому цих препаратів. Проте часто буває, що волосся втрачають називжди.

5. Ознайомтесь із переліком харчових продуктів і страв. Визначте ті, що варто включити в раціон: а) підлітка із зайвою вагою; б) спортсмена; в) худого юнака.

• склянка молока

• житній хліб з маслом

• вівсяна каша

• мюслі з фруктами

• банан

• яблуко

• варене яйце

• омлет

• овочевий салат

• сир

• запечена риба

• сепдвіч із куркою

• овочеве рагу

• газовані напої

• овочевий суп

• питна вода

• стейк

• чипси

• еклери

6. Знайдіть інформацію про харчові добавки та їх вплив на здоров’я людини.

7. Складіть список харчових добавок: консервантів, посилювачів смаку, барвників тощо та вкажіть рівень їх безпеки для підлітків.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Гущина

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 02:42, Переглядів: 1703