Народна Освіта » Основи здоров'я » § 8. Фізичні якості людини та фізична активність

НАРОДНА ОСВІТА

§ 8. Фізичні якості людини та фізична активність

Восьмикласник Антон — фанат спорту. Він ходить у секцію хокею. Кожного ранку і після уроків — тренування. Навчається посередньо, бо у майбутньому бачить себе видатним хокеїстом, через це віддає перевагу спорту над навчанням. Антон — хлопець сильний і задиркуватий. Сусідові по парті — Арсенові — часто від нього перепадає. І постояти за себе Арсенові не завжди вдається, адже він фізично слабший. Більшість часу він проводить за книжками чи за комп'ютером. Фізичними вправами займається лише на уроках фізкультури. Арсен вважає, що краще прочитати книжку, дізнатись щось нове, ніж провести цей час, займаючись спортом. Йому краще подивитися увечері цікавий фільм, а вранці довше поспати, ніж вставати о шостій ранку, щоб о сьомій бути на тренуванні.

1. Чи вартий хтось із цих хлопців наслідування? Чому?

2. Чи потрібен спорт підліткам?

Фізичні якості людини — це певні фізичні характеристики: сила, швидкість, спритність, витривалість і гнучкість.

Схема 7

Фізичні якості людини

Спорт та фізкультура — це рух, здоров'я, сила волі. Усі про це знають, проте пе всі займаються спортом, не всі роблять ранкову гімнастику. Сучасним підліткам, які багато часу проводять сидячи — у школі па уроках і вдома під час виконання домашніх завдань, особливо необхідні фізичні вправи. Адже саме в підлітковому віці швидко розвивається серцево-судинна система, організм потребує зміцнення шляхом тренувань і навантажень. Від рівня фізичної активності в підлітковому віці залежить те, чи буде людина сильною й витривалою в дорослому житті.

Хбргннг — повнокон-тактний комплексний вид бойового мистецтві!, заснований в Україні. Базується на принципах спортивної ПІДГОТОВКИ, патріотичному вихованні, пов'язаний з відродженням давніх народних традицій.

Значної популярності сьогодні набули тренування на вуличних турніках і тренажерах — Street Workout. Такі тренування доступні в будь-який час і безкоштовно, ними займаються і хлопці, й дівчата.

 

Рівень фізичного навантаження має бути дозований і прийнятний для певного віку. Подана нижче інформація допоможе вам у виборі виду спорту чи рухової активності.

Високим дівчатам та хлопцям варто зайпятись баскетболом, волейболом.

Худорлявим із довгими ногами підійдуть біг, стрибки в довжину чи висоту.

 

Які фізичні якості розвиває кожний із зображених видів рухової активності?

Хороша гнучкість — це запорука успіху в акробатиці, спортивній чи художній гімнастиці.

Міцним, гнучким підліткам, які добре відчувають музику, можуть підійти фігурне катання, спортивні танці.

Спокійні й посидючі підлітки, ймовірніше, пе оберуть командні види спорту. Хоча саме такі види спорту можуть бути корисним для розвитку комунікативних умінь, павичок гри в команді. Таким підліткам команда допоможе соціально адаптуватись і знайти друзів.

Занадто емоційні й непосидючі, навпаки, будуть почуватись комфортно у грі, відчувати себе корисними і значимими.

Заняття карате або у-шу допоможе несміливим дівчатам чи хлопцям набути впевненості в собі, неспокійним і збентеженим стати більш урівноваженими. Задирикуваті підлітки в навчальних боях зможуть витрачати надлишок енергії з користю для себе та безпечно для інших.

Усі водні види спорту сприяють зміцненню організму і розвитку витривалості, рівномірному розвитку всіх м’язів.

Ті, хто займається аеробікою, стають більш витривалими й гнучкими, позбавляються зайвої ваги.

Заняття йогою корисні, але підліткам займатись йогою, особливо дихальними вправами, потрібно в супроводі тренера.

Заняття силовими видами спорту у підлітків можуть призвести до багатьох проблем зі здоров’ям: частих запаморочень і навіть непритомності. Готувати організм до силових навантажень слід дуже обережно й повільно. Краще просто займатись фізичними вправами, а силові заняття починати не раніше 16 років для дівчаток і не раніше 18 років для хлопчиків. Так радять лікарі.

Не секрет, що дорослі спортсмени використовують харчові добавки з підвищеним вмістом білкових компонентів для нарощування м’язів. Це абсолютно неприйнятно для підлітків. Лікарі забороняють вживати харчові добавки юним спортсменам.

1. Чи можна підлітку займатись силовими видами спорту? Чому?

2. Із якого віку можна виконувати силові тренування?

3. Із якого віку можна качати м'язи?

Що, окрім хорошого фізичного розвитку, дає людині спорт? Щоб відповісти на це запитання, ознайомтесь із поданою нижче інформацією.

Формує характер і силу волі. Спорт змінює характер підлітка на краще: сприяє прагненню до перемоги, розвиває витримку, вміння долити перешкоди, тримати удари, достойно переживати поразки.

Закладає установку па успіх. Багато відомих людей з дитинства й донині виймається спортом. Спорт і успіх — взаємопов'язані поняття. Спорт навчить ставити цілі й досягати їх.

Дисциплінує. Тінейджери, які займаються спортом, більш зібрані і дисципліновані. А це — важливі якості для досягнення успіхів у навчанні та інших сферах життя. І в дорослому житті вони точно знадобляться.

Створює цікаве й безпечне дозвілля. У юних спортсменів зазвичай багато друзів, у них менше шансів потрапити в погану компанію, їм не цікаво безцільно гаяти час у пошуках пригод.

Попрацюйте в групах. Проаналізуйте прочитаний текст. Оцініть переваги заняття спортом.

• Чи з усіма твердженнями ви згодні?

• Чого, на вашу думку, у цьому переліку не вистачає?

• Що з переліченого найважливіше для вас?

У спорті головне — не рекорди, а розвиток особистих фізичних якостей. Заняття спортом, фізичними вправами, танцями — це щасливе, повноцінне та успішне життя в майбутньому.

Ключові Ідеї параграфа

1. Назвіть кілька видів спорту й перелічіть фізичні якості, які вони розвивають.

2. Наведіть можливі ризики надмірного захоплення спортом.

3. Спрогнозуйте наслідки для підлітка, який не займається фізичними вправами й веде малорухливий спосіб життя.

4. Чи займаєтесь ви спортом? Чому?

5. Яким видом спорту ви хотіли б займатись? Що може дати корисного цей вид спорту особисто вам?

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Гущина

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 02:35, Переглядів: 5433