Народна Освіта » Біологія » Хімічний склад клітини

НАРОДНА ОСВІТА

Хімічний склад клітини

 

 

Хімічний

компонент

Характеристика

Неорганічні речовини

Вода

Складає до 70 % маси клітини. Вміст води в клітинах залежить від інтенсивності обмінних процесів у клітині (чим вищою є інтенсивність, тим більше води), від властивостей і функцій клітин. У клітинах легень та серця вода складає 70 %, в емалі зуба — до 10 %. Вода є середовищем для хімічних реакцій клітини, має високу теплоємність і теплопровідність, визначає фізичні властивості клітини — об’єм і пружність. Дефіцит води не може перевищувати 14 діб

Мінерали

Є умовою нормальної життєдіяльності клітини. Розрізняють макроелементи (Гідроген, Оксиген, Карбон, Нітроген, Натрій, Калій, Кальцій, Хлор, Фосфор, Сульфур, Ферум, Магній) і мікроелементи (Цинк, Купрум, Іод, Фтор та ін.) Нітроген і Сульфур є у складі амінокислот і білків;

Фосфор — у складі ДНК, РНК і АТФ;

Ферум — у складі гемоглобіну;

Магній — у складі ферментів;

Іод є компонентом тироксину;

завдяки йонам Калію, Натрію та Хлору проходять нервові імпульси;

Кальцій і Фосфор забезпечують міцність кісток

Органічні сполуки

Білки

Становлять до 18 % загальної маси клітини. Є біополімерами, що складаються

з мономерів — амінокислот. Властивості, структура, послідовність амінокислот і функції білка визначаються генетично.

Функції білків:

1)    Структурна — білки є компонентами всіх клітинних мембран, органел, хромосом і ядерець.

2)    Каталітична (ферментативна) — білки — ферменти, здатні прискорювати (каталізувати) перебіг біохімічних реакцій. Дія ферментів суворо специфічна.

3)    Захисна — специфічні білки (антитіла), що виробляються лейкоцитами, здатні нейтралізувати чужорідні білки та мікроорганізми.

4)    Транспортна — білки здатні зв’язувати певні речовини, що є їх переносниками (гемоглобін, гормони).

5)    Рухова — скорочення м’язового волокна забезпечується білковим актинміо-зиновим комплексом

 

Хімічний

компонент

Характеристика

Вуглеводи

У складі вуглеводів є Карбон, Гідроген і Оксиген. Розрізняють моно- (глюкоза й галактоза), ди- та полісахариди (крохмаль).

Функції:

1)    Структурна — у поєднанні з білками входять до складу кісток, хрящів, сухожилків і зв’язок.

2)    Енергетична — вуглеводи є основним джерелом енергії: під час окиснення 1 г вуглеводів вивільняється 17,6 кДж енергії

Жири

Є обов’язковими компонентами всіх клітин.

Функції:

1)    Будівельна — фосфоліпіди входять до складу клітинних мембран і оболонок нейронів.

2)    Енергетична — під час розщеплення 1 г жиру вивільняється 38,9 кДж енергії

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-06-2013, 23:56, Переглядів: 3411