Хімічний склад клітини
Хімічний компонент |
Характеристика |
Неорганічні речовини |
|
Вода |
Складає до 70 % маси клітини. Вміст води в клітинах залежить від інтенсивності обмінних процесів у клітині (чим вищою є інтенсивність, тим більше води), від властивостей і функцій клітин. У клітинах легень та серця вода складає 70 %, в емалі зуба — до 10 %. Вода є середовищем для хімічних реакцій клітини, має високу теплоємність і теплопровідність, визначає фізичні властивості клітини — об’єм і пружність. Дефіцит води не може перевищувати 14 діб |
Мінерали |
Є умовою нормальної життєдіяльності клітини. Розрізняють макроелементи (Гідроген, Оксиген, Карбон, Нітроген, Натрій, Калій, Кальцій, Хлор, Фосфор, Сульфур, Ферум, Магній) і мікроелементи (Цинк, Купрум, Іод, Фтор та ін.) Нітроген і Сульфур є у складі амінокислот і білків; Фосфор — у складі ДНК, РНК і АТФ; Ферум — у складі гемоглобіну; Магній — у складі ферментів; Іод є компонентом тироксину; завдяки йонам Калію, Натрію та Хлору проходять нервові імпульси; Кальцій і Фосфор забезпечують міцність кісток |
Органічні сполуки |
|
Білки |
Становлять до 18 % загальної маси клітини. Є біополімерами, що складаються з мономерів — амінокислот. Властивості, структура, послідовність амінокислот і функції білка визначаються генетично. Функції білків: 1) Структурна — білки є компонентами всіх клітинних мембран, органел, хромосом і ядерець. 2) Каталітична (ферментативна) — білки — ферменти, здатні прискорювати (каталізувати) перебіг біохімічних реакцій. Дія ферментів суворо специфічна. 3) Захисна — специфічні білки (антитіла), що виробляються лейкоцитами, здатні нейтралізувати чужорідні білки та мікроорганізми. 4) Транспортна — білки здатні зв’язувати певні речовини, що є їх переносниками (гемоглобін, гормони). 5) Рухова — скорочення м’язового волокна забезпечується білковим актинміо-зиновим комплексом |
Хімічний компонент |
Характеристика |
Вуглеводи |
У складі вуглеводів є Карбон, Гідроген і Оксиген. Розрізняють моно- (глюкоза й галактоза), ди- та полісахариди (крохмаль). Функції: 1) Структурна — у поєднанні з білками входять до складу кісток, хрящів, сухожилків і зв’язок. 2) Енергетична — вуглеводи є основним джерелом енергії: під час окиснення 1 г вуглеводів вивільняється 17,6 кДж енергії |
Жири |
Є обов’язковими компонентами всіх клітин. Функції: 1) Будівельна — фосфоліпіди входять до складу клітинних мембран і оболонок нейронів. 2) Енергетична — під час розщеплення 1 г жиру вивільняється 38,9 кДж енергії |
Автор: admin от 14-06-2013, 23:56, Переглядів: 3882