Народна Освіта » Хімія » Поняття про солі

НАРОДНА ОСВІТА

Поняття про солі

Вивчення параграфа допоможе вам:

  • називати солі за сучасною науковою українською номенклатурою;
  • складати хімічні формули солей;
  • характеризувати фізичні властивості солей.

У попередньому параграфі серед продуктів реакції були речовини, що мали формули MgSO4 та ZnCl2. Порівняємо склад цих формул і формули Na3PO4 щоб з’ясувати, що в них спільного. Для цього розділимо кожну7 формулу рискою на дві частини так, як показано нижче:

 

Легко помітити, що перша складова частина обох формул представлена атомами металічних елементів, а друга — кислотними залишками. Крім розглянутих прикладів, існує багато речовин, утворених з атомів металічних елементів і кислотних залишків. Усі вони належать до одного класу неорганічних сполук, що дістав назву солі.

Солі — де продукти заміщення атомами металів атомів Гідрогену7 в молекулах кислот.

Формулу солей у загальному вигляді можна записати так:

 

Поміркуйте і зробіть висновок, із чим у формулі солі співпадає валентність металічного елемента, а з чим — валентність кислотного залишку.

 

На відміну від кислот, представники цього класу мають немолекулярну будову, їхніми структурними частинками є йони — катіони металічних елементів та аніони кислотних залишків.

НОМЕНКЛАТУРА C OJlEIJ (ітиметься лише про середні солі, які відповідають наведеній загальній формулі та є продуктами повного заміщення атомів Гідрогену на атоми металу7).

Назва солей складається з двох слів: назви металічного елемента та назви кислотного залишку в називному відмінку.

NaCl — натрій хлорид.

Якщо металічний елемент має змінну валентність, її вказують, як в оксидах, у круглих дужках після його символу без інтервалу, наприклад: FeSO4 — ферум(Н) сульфат. Читається: «ферум-два-сульфат».

Назви солей пишуться з малої літери. За відмінками змінюється друге слово назви, наприклад:

«Для реакції було взято 10 г натрій хлориду*.

«При проведенні досліду скористалися калій сульфатом*.

Окрім сучасних назв солей, що відповідають зазначеним правилам, за деякими солями збереглись історичні назви, наприклад: NaCl — кухонна сіль, NaHCOa — питна сода.

КЛАСИФПСАЦ1Я СОЛЕЙ. Ознайомтеся з наведеними формулами солей:

Серед них тільки перша формула є продуктом повного заміщення атомів Гідрогену атомами одного металу в кислоті. Згідно з правилами номенклатури, її назва — калій сульфат. Вона є представником середвіх солей.

У другій формулі Гідроген заміщений атомом металу частково. Тобто один з двох атомів Гідрогену лишився у складі формульної одиниці речовини. Солі з неповним заміщенням атомів Гідрогену називають кислими. Складаючи назву кислої солі, обов’язково зазначають наявність Гідрогену. Тому назва солі під номером 2 — калій гідрогенсульфат.

Третя і четверта формули також належать солям. Так, формулі під номером 3, на відміну від середньої солі MgCla»не вистачає одного кислотного залишку, а замість нього присутня гідроксильна група. Ви знаєте, що ця група є характерною для основ. Тому сіль Mg(OH)Cl відносять до основних солей (наголос на другому складі). У четвертої формули заміщення Гідрогену відбулося атомами двох різних металів. Такі солі дістали назву подвійних солей.

Розглянуті приклади дозволяють скласти таку схему класифікації:

Вивчаючи хімію у школі, вам доведеться мати справу переважно із середніми солями та зрідка — із кислими.

СКЛАДАННЯ ХІМІЧНИХ ФОРМУЛ СЕРЕДНІХ СОЛЕЙ. Як і під час визначення валентності елементів у бінарних сполуках та складання їх формул, визначаючи валентність металічного елемента у формулі солі або складаючи формули солей, дотримуються загального правила:

У хімічній формулі солі сума одиниць валентності атомів металічного елемента дорівнює сумі одиниць валентності кислотного залишку.

Визначити валентність Хрому в солях, що мають формули: a) CrSO,; б) Cr2(SO1)3.

P о з в’я з а н н я

Обидві солі містять двовалентний кислотний залишок сульфатної кислоти.

Сума одиниць валентності кислотного залишку в першій формулі становить 2. Такою самою має бути й сума валентностей атомів Хрому. Оскільки атом Хрому8 9 10 11 12 в цій формулі один, то обидві валентності належать йому. Отже, валентність Хрому12 у формулі CrSO1 дорівнює II.

У другій формулі кислотних залишків три. Звідси сума одиниць їх валентності становить 6 (2 • 3 = 6). Оскільки атомів Хрому в цій формулі два, а сума одиниць їх валентностей також дорівнює 6, то для встановлення валентності атома Хрому виконаємо дію ділення: 6:2^3. Отже, валентність Хрому в цій сполуці дорівнює III.

Скласти формулу алюміній нітрату.

P о з в’я з а н н я

1. Записуємо символи металічного елемента й кислотного залишку: AlNO3.

2. Над символом металічного елемента й кислотним залишком позначаємо валентність:

нат, барій сульфат). Інформацію про розчинність солей, а також кислот й основ можна дістати з таблиці розчинності цих сполук у воді (див. Додаток).

Може здатися, що клас речовин «Солі» дістав таку назву через солоний смак його сполук. Насправді ж існує лише одна сіль із дійсно солоним смаком, і вона добре вам відома, бо це — натрій хлорид. Лікарі застерігають від надмірного вживання кухонної солі, проте життєво необхідних порцій натрій хлориду потребують організми і людини, і тварин. А потрібна вона для підтримання складу крові, а також вироблення шлункового соку. Фізіологічний розчин, крапельниці з яким використовують для лікування хворих, є нічим іншим, як розчином натрій хлориду.

Солодкі на смак солі Берилію, гіркі — Магнію, не має смаку кальцій карбонат CaCO8 (крейда). Здебільшого солі мають змішаний смак — солодко-кислий, солоно-гіркий тощо.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

У хімічному кабінеті солі (як і будь-які інші речовини) у жодному разі не можна куштувати на смак!

 

Солі здебільшого мають білий колір. Проте колір ферум(ІІІ) хлориду FeCl8 — коричнево-червоний, арґентум ортофосфату Ag8PO4 — жовтий, кобальт(ІІ) нітрату — смарагдово-зелений, нікель(П) нітрату — рожевий.

На підтвердження фізичних властивостей солей уважно розгляньте зразки солей, які вчитель демонструє вам на уроці, і перевірте зазначені властивості кожної з них.

І Дослідіть фізичні властивості солей, що є у вас удома (це можуть бути натрій хлорид, або кухонна сіль, натрій гідрогенкарбонат, або питна сода, купрум(ІІ) сульфат (входить до складу мідного купоросу), кальцій карбонат (основна складова частина крейди) та деякі інші), за таким планом: 1) агрегатний стан; 2) розчинність у воді; 3) колір; 4) запах. Одержані результати запишіть у зошит.

Дослідним шляхом переконайтесь у тугоплавкості кухонної солі. Для цього помістіть столову ложку солі на суху чисту сковорідку й нагрійте її на плиті протягом 2-3 хв (на побутовій плиті можна досягти температури близько 800 °С). Чи вдалося вам розплавити сіль? Зробіть висновок, до тугоплавких чи легкоплавких речовин належить кухонна сіль.

Проведіть дослідження розчинності у воді двох солей Натрію — кухонної солі та питної соди. Спершу скористайтеся холодною водою, а потім — теплою. Опишіть послідовність проведення досліду та одержані результати. Яка сіль за кімнатноїтемператури має більшу розчинність?

До класу солей належать складні речовини, хімічні формули яких складаються з металічних елементів і кислотних залишків.

У формулах солей сума одиниць валентності металічного елемента дорівнює сумі одиниць валентності кислотного залишку.

Складаючи формулу солі, необхідно знати валентність металічного елемента й кислотного залишку.

За сучасною номенклатурою, назви солей утворюють із назви металічного елемента й назви кислотного залишку та зазначають валентність тих металічних елементів, у яких вона змінна.

За звичайних умов солі перебувають у твердому агрегатному стані, чимало з них добре розчинні у воді, більшість — білого кольору.

Серед солей карбонатної кислоти найпоширеніша — кальцій карбонат CaCO3. Крім того, що ця сіль є основним складником мармуру, крейди, вапняку, доломіту, існує ще одна незвична форма знаходження її у природі — з кальцій карбонату та незначної кількості інших речовин у тілі деяких молюсків формуються перлини. Це округлі, гладенькі, з перламутровим відблиском утворення, у складі яких є 86-90 % кальцій карбонату. Крім нього перлини містять 6-12% органічної клейкої речовини конхіоліну, яку виділяє молюск.

Перлина формується в мушлі молюска навколо подразників — найчастіше піщинок — і виростає завбільшки з горошину приблизно за 12 років. Великі перлини правильної форми — надзвичайна рідкість.

Скелет коралових поліпів близький за складом до перлів. Великі скупчення коралових поліпів утворюють коралові рифи. За результатами археологічних роз-копок з'ясувалося, що люди здавна виготовляють прикраси з коралів (таку назву має скелет коралових поліпів). Залежно від вмісту певних органічних речовин корали мають різне забарвлення: рожеве, червоне й навіть чорне. Власникам коралів потрібно пам’ятати, що навіть при легкому нагріванні ці коштовності втрачають свій колір.

Дайте означення солей та опишіть їхні фізичні властивості.

Поясніть правила номенклатури солей.

Чому в назві солі купрум(ІІ) сульфат валентність металічного елемента зазначена, а в назві магній сульфат — ні?

З наведених формул випишіть формули солей і назвіть їх за сучасною номенклатурою:

 

Складіть формули солей: манган(ІІ) нітрату, кальцій карбонату, натрій сульфіту. ферум(ІІІ) сульфату, барій ортофосфату, калій селікату.

Виберіть зайве в кожному з переліків формул:

 

Аргументуйте свій вибір.

Установіть відповідність між формулами солей та їхніми назвами:

 

Розташуйте формули солей за зростанням суми всіх індексів у формулі:

 

Проаналізуйте твердження 1 і 2 та оберіть правильний варіант відповіді. Твердження 1. Солі — солоні на смак легкоплавкі речовини.

Твердження 2. Сума індексів у формулі натрій ортофосфату дорівнює 8.

А Правильне лише твердження 1 Б Правильне лише твердження 2 В Правильні обидва твердження Г Неправильні обидва твердження

На основі інформації параграфа запропонуйте спосіб розпізнавання в посудинах без етикеток трьох солей: натрій хлориду, купрум(ІІ) сульфату, кальцій карбонату.

 

Це матеріал з підручника Хімія 8 клас Ярошенко

 

Категорія: Хімія

Автор: admin от 23-10-2016, 02:27, Переглядів: 2828