Народна Освіта » Хімія » Поняття про оксиди. Номенклатура і фізичні властивості оксидів

НАРОДНА ОСВІТА

Поняття про оксиди. Номенклатура і фізичні властивості оксидів

Вивчення параграфа допоможе вам:

називати оксиди за сучасною науковою українською номенклатурою; за назвою оксиду складати його хімічну формулу; характеризувати фізичні властивості оксидів.

 

З поділом речовин на 2 великі групи — органічні та неорганічні речовини — ви знайомі ще з природознавства та уроків хімії в 7-му класі.

Хоча неорганічних речовин у десятки разів менше від органічних, їхній якісний склад порівняно з органічними речовинами набагато різноманітніший. Майже всі металічні та неметал Ічні елементи трапляються у складі неорганічних речовин, тоді як у складі органічних речовин обов’язково є Карбон, зустрічаються Гідроген, Оксиген, Нітроген, галогени та деякі інші

За складом, будовою та властивостями неорганічні речовини поділяють на класи неорганічних сполук — оксиди, основи, кислоти, солі.

СКЛАД ОКСИДІВ. З’ясуємо склад оксидів на прикладі наведених нижче формул:

 

Кожна з формул складається з атомів двох хімічних елементів, одним із яких завжди є Оксиген. Вам відомо, що бінарні сполуки Оксигену з металічним або неметалічним хімічним елементом називають оксидами. Тож якісний склад наведених формул речовин свідчить про їх належність до оксидів.

У складі розглянутих формул відзначаємо наявність металічних і не-металічних хімічних елементів, елементів зі сталою та змінною валентністю. На підставі цього формулюємо визначення оксидів:

Оксиди — це бінарні сполуки будь-якого хімічного елемента з Окси-геном, ступінь окиснення якого — 2.

Позначимо сполучений з Оксигеном металічний чи неметалічний еле мент великою літерою E і запишемо загальну формулу оксидів:

 

де X — валентність елемента, а II — валентність Оксигену.

Якщо при складанні формул оксидів індекси виявляться парними числами, то їх слід скоротити на 2, наприклад:

Після скорочення на 2 одержуємо формулу оксиду

CO2.

НОМЕНКЛАТУРА OiCCliДІВ. До запровадження порядку складання, написання та читання назв речовин, тобто їх номенклатури, оксиди, як і багато інших речовин, називали довільно. Нині користуються сучасною науковою українською номенклатурою оксидів:

Назва кожного оксиду складається з двох слів, ужитих у називному відмінку. Перше слово — це назва хімічного елемента, друге — «оксид».

Якщо елемент має змінну валентність, її вказують у круглих дужках після назви елемента. Обидва слова пишуться з малої літери, за винятком початку речення.

Між назвою елемента та записом числа валентності проміжку немає.

Відповідно до сучасної номенклатури оксидів, оксид, формула якого Ee2O2, має назву «ферум(ПІ) оксид», а з формулою FeO — «ферум(ІІ) оксид».

ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ОІССНДІВ. Оксиди за нормальних умов різні за агрегатним станом. Так, купрум(ІІ) оксид — тверда речовина чорного кольору, CO2 — безбарвний газ, H2O — безбарвна прозора рідина. І все ж серед оксидів переважають тверді речовини, які здебільшого мають білий колір (наприклад, цинк оксид, алюміній оксид, кальцій оксид). Безбарвними є газуваті за звичайних умов оксиди: карбон(ІІ) оксид, карбон(ІУ) оксид, сульфур(ГУ) оксид та деякі інші. Трапляються оксиди, забарвлені в той чи інший колір, наприклад, хром(Ш) оксид — темно-зелений, нітроген(ІУ) оксид — бурий, купрум(ІІ) оксид — чорний.

Серед оксидів є шкідливі для здоров’я людини. Це карбон(ІІ) оксид, сульфур(ІУ) оксид, нітроген(І) оксид, нітроген(ІУ) оксид та інші.

1. Визначте й запишіть у зошит валентність елементів у наведених на початку параграфа формулах оксидів, назвіть їх.

2. Потренуйтеся у складанні назв оксидів на прикладі розглянутих формул.

3. Складіть формули оксидів, про які йдеться в частині параграфа «Фізичні властивості оксидів».

4. Складіть таблицю «Фізичні властивості оксидів». Для її заповнення скористайтесь навчальним матеріалом підручника та додатковою інформацією.

З різних джерел інформації дізнайтесь, які оксиди називають чадним газом, сірчистим газом та яка фізіологічна дія цих речовин на організм людини.

інформацію підручника про колір оксидів доповніть новими прикладами.

 

Оксид — це бінарна сполука будь-якого елемента з Оксигеном. Загальна формула оксидів

В оксидах Оксиген проявляє валентність II.

Більшість хімічних елементів періодичної системи здатні сполучатися з Оксигеном з утворенням оксидів.

Номенклатура оксидів — перелік правил, яких дотримуються, коли потрібно назвати ці сполуки. Назва оксиду складається з двох слів, записаних у називному відмінку з малої літери: назви хімічного елемента (із зазначенням валентності, якщо вона й у нього змінна) і слова «оксид».

Фізичні властивості оксидів досить різноманітні. Серед них трапляються речовини трьох агрегатних станів за звичайних умов — твердого, рідкого, газоподібного.

Крім оксидів, існують інші групи бінарних сполук елементів з Оксигеном, зокрема пероксиди (префікс «пер» означає надлишок, понад). Тобто пероксиди мають у своєму складі більше атомів Оксигену, ніж їх повинно бути, виходячи з усталених правил визначення валентності елементів у бінарних сполуках. Справді, відомий вам гідроген пероксид H2O2 (перекис водню) має на один атом Оксигену більше, ніж вода H2O. На перший погляд здається, що Оксиген у цій сполуці одновалентний. Але це лише на перший погляд. Насправді в оксидах і пероксидах Оксиген проявляє однакову валентність II, і це добре видно зі структурної формули гідроген пероксиду:

Порівняємо структурну формулу гідроген пероксиду зі структурною форму лою води

і з’ясуємо, у чому полягає відмінність між пероксидами та оксидами.

Відмінність полягає в тому, що у воді (гідроген оксиді), як і в інших оксидах, наприклад карбон(ІУ) оксиді, атоми Оксигену між собою не сполучені один з одним:

тоді як у пероксидах завжди наявний оксигеновий ланцюжок:

За рахунок однієї валентності атоми Оксигену сполучаються між собою, а друга валентність використовується для сполучення з атомом іншого хімічного елемента.

Пероксиди знаходять різноманітне застосування. Так, гідроген пероксид незамінний у виробництві вибілювачів паперу, текстильних матеріалів, синтетичних мийних засобів, як антисептичний засіб, для реставрації живопису на основі свинцевих фарб, як окисник ракетного палива та джерело кисню.

Пригадайте добування кисню з гідроген пероксиду, запишіть рівняння цієї реакції.

Натрій пероксид застосовують на підводних човнах для очищення повітря від надлишку вуглекислого газу та збагачення його киснем:

і

Сформулюйте означення оксидів, наведіть приклади.

Назвіть правила номенклатури оксидів, наведіть приклади.

На прикладі двох-трьох оксидів схарактеризуйте фізичні властивості оксидів.

Як за складом молекули оксиди відрізняються від пероксидів? Наведіть приклади. Знайдіть помилки, допущені у назвах деяких оксидів, і виправте їх відповідно до сучасної наукової української номенклатури:

K2O — калій(І) оксид; CaO — кальцій оксид; CO — карбон оксид; SO4 — сульфур(УІ) оксид, Na2O — оксид натрію; АІ20з — алюміній(ІІІ) оксид.

Укажіть, пари хімічних формул оксидів із однаковою валентністю елементів A CaO і N2O Б АІ20з і BaO В NO2 і MnO2 Г MgO і CO

Укажіть, у якому рядку записано лише хімічні формуло оксидів A HBriNO Б H2OiNa2O2 В NH3SCaS Г ZnOiCuO

Укажіть рядок оксидів, утворений лише з назв речовин, твердих за звичайних умов А натрій оксид, купрум(ІІ) оксид), гідроген оксид Б карбон(ІУ) оксид, карбон(ІІ) оксид, сульфур(УІ) оксид В фосфор(У) оксид, кальцій оксид, силіцій(ІУ) оксид Г нітроген(І\/) оксид, магній оксид, гідроген оксид

У запропонованому переліку формул зазначте формули оксидів, класифікуйте їх на групи — оксиди металічних та оксиди неметалічних елементів:

Назвіть оксиди, формули яких зазначено в завданні 4, за сучасною науковою українською номенклатурою.

Складіть формули: калій оксиду, сульфур(УІ) оксиду, фосфор(ІІІ) оксиду, хлор(І) оксиду, плюмбум(ІУ) оксиду. Чому в одних назвах оксидів зазначено валентність, а в інших — ні?

Заповніть у зошитах таблицю, склавши формули оксидів поданих елементів та записавши їх назви.

Обчисліть густину за повітрям таких оксидів: а) нітроген(ІУ) оксиду; б) карбон(ІІ) оксиду; в) сульфур(ІУ) оксиду.

Склад смарагдово-зеленого мінералу малахіту позначається хімічною формулою Cu2CH2O5. Напишіть рівняння реакції розкладу цієї речовини, якщо відомо, що всі речовини належать до оксидів, а валентність Купруму — II.

Установіть відповідність між речовиною і типом кристалічної ґратки.

 

 

 

Це матеріал з підручника Хімія 8 клас Ярошенко

 

Категорія: Хімія

Автор: admin от 23-10-2016, 02:23, Переглядів: 2313