Народна Освіта » Хімія » Йони. Йонний зв'язок, його утворення

НАРОДНА ОСВІТА

Йони. Йонний зв'язок, його утворення

Вивчення параграфа допоможе вам:

характеризувати йони як заряджені частинки речовини;

розрізняти катіони й аніони;

пояснювати утворення йонного зв’язку та його особливості;

визначати вид хімічного зв'язку.

 

Багато неорганічних речовин утворені з атомів металічних і неметалічних елементів, наприклад, оксиди, основи, солі.

Хімічний зв’язок у цих сполуках відрізняється від ковалентного.

Пригадайте і наведіть приклади відповідних сполук та їхні формули.

 

ПОНЯТТЯ ПРО ЙОННИЙ ЗВ’ЯЗОК. Утворення хімічного зв’язку між атомами металічного і иеметалічного елементів теж підпорядковане правилу октету. Однак завершення зовнішніх енергетичних рівнів досягається не за рахунок утворення спільних електронних пар, а шляхом віддачі електронів атомами металічних елементів та приєднання їх атомами неметалічних хімічних елементів.

Розглянемо це на прикладі натрій хлориду NaCl (мал. 33). Зважаючи на розміщення Натрію і Хлору в ряді електронегативності, робимо висновок, що за здатністю притягувати електрони Натрій значно поступається Хлору. До того ж зовнішньому енергетичному рівню електронної оболонки його атома далеко до завершеної 8-електронної конфігурації — не вистачає 7 електронів:

 

Тому для атома Натрію енергетично вигідніше віддати один електрон, ніж приєднати сім. Як ви вже знаєте, металічний елемент Натрій досягає завершення зовнішнього енергетичного рівня, віддаючи єдиний електрон третього енергетичного рівня.

Неметалічний елемент Хлор, навпаки, має близький до завершення зовнішній енергетичний рівень:

 

Маючи 7 електронів на зовнішньому енергетичному рівні, він приєднує електрон, відданий атомом Натрію. У такий спосіб його зовнішній енергетичний рівень стає завершеним.

Віддаючи один електрон, атом Натрію перетворюється на позитивно заряджену частинку — йон, назва якої катіон:

Йони — це заряджені частинки, на які перетворюються нейтрачьні атоми, віддаючи або приєднуючи електрони.

Звідки з’явився заряд у катіона Натрію і чому’ його не було в атома Натрію? Після того, як атом віддав 1 е , порушилася рівновага позитивного заряду ядра і негативного заряду електронної оболонки. Позитивно заряджених протонів у ядрі, як і раніше, залишилося 11, а негативно заряджених електронів в електронній оболонці атома — на один менше, тобто 10. Відтак, утворений катіон має заряд +1.

Назва «катіон» походить від назви негативно зарядженого електрода (катода), до якого в електричному полі рухаються позитивно заряджені йони.

Порівняння будови нейтрального атома Натрію й позитивно зарядженого йона (катіона) цього елемента вказує на спільну будову ядра, але різну будову електронної оболонки. Так, атом Натрію має три енергетичні рівні, у катіона їх два.

За рахунок приєднання одного електрона нейтральний атом Хлору перетворюється на негативно заряджений йон — аніон:

Протилежно заряджені йони Натрію та Хлору притягуються один до одного, й утворюється натрій хлорид.

Йонний хімічний зв’язок — це зв’язок між протилежно заряджени ми йонами (катіонами й аніонами).

Запишемо рівняння взаємодії простих речовин натрію і хлору та позначимо перехід електронів у цій реакції:

Скориставшись умовним позначенням валентних електронів зовнішнього енергетичного рівня за допомогою крапок, зобразимо перехід електронів під час утворення йонного хімічного зв’язку між Натрієм та Хлором:

Між позитивно зарядженим катіоном Натрію та негативно зарадже-ним аніоном Хлору утворюється міцний йонний зв’язок. Речовина натрій хлорид за звичайних умов перебуває у твердому агрегатному стані.

За визначенням йонного зв’язку передбачається повний перехід електронів від менш електронегативного атома до атома з більшою електроне-гативністю. У дійсності ж абсолютно чистого йонного зв’язку не існує тому, що окремі атоми, з яких утворюється сполука, мають хоч і незначну, проте не нульову електронегативність. Із цієї причини при домінуванні йонного зв’язку має місце невеликий відсоток утворення спільних електронних пар.

Як зазначалося на початку параграфа, йонний зв’язок властивий солям, оксид азі металічних елементів, основам. Це речовини немолекуляр-ної будови.

Щоб зрозуміти, наскільки різними за властивостями є атоми й утворені з них іони, скористайтесь текстом попередніх параграфів і повторіть властивості простих речовин натрію і хлору. Як було розглянуто, ці дві прості речовини взаємодіють між собою, утворюючи складну речовину натрій хлорид (кухонну сіль).

Додаючи кухонну сіль до супу чи борщу, ви не спостерігаєте бурхливого виділення водню, як у реакції натрію з водою. І не відчуваєте задушливого запаху отруйного хлору. Отже, лише один приєднаний чи відданий електрон забезпечує утворення не тільки хімічного зв’язку, а й нових структурних частинок речовин із притаманними лише їм властивостями.

Йони — заряджені частинки, на які перетворюються атоми, віддаючи або приєднуючи електрони.

Позитивно заряджені йони називають катіонами, негативно заряджені — аніонами.

Йонний зв’язок — це зв’язок за рахунок притягування протилежно заряджених йонів.

Утворення йонного хімічного зв’язку супроводжується переходом валентних електронів від атомів металічного елемента до атомів немета-лічних.

Сформулюйте визначення понять: катіон, аніон, йонний хімічний зв'язок. Порівняйте та розкажіть. Що спільного й чим відрізняються:

а) атом і катіон одного хімічного елемента;

б) атом і аніон одного хімічного елемента?

Наведіть приклади.

У чому полягає відмінність між ковалентним і йонним хімічними зв’язками?

Спрогнозуйте вид хімічного зв'язку між атомами, що мають таку будову зовнішніх енергетичних рівнів: ...3s2 і ...2s22p5. Напишіть формулу речовини.

Атом хімічного елемента має на 2 електрони більше, ніж катіон Натрію. Назвіть елемент.

Атом хімічного елемента має на 3 електрони менше, ніж аніон Хлору. Назвіть елемент.

 

Це матеріал з підручника Хімія 8 клас Ярошенко

 

Категорія: Хімія

Автор: admin от 23-10-2016, 02:18, Переглядів: 3895