Народна Освіта » Хімія » Повторення матеріалу хімії за 7 клас

НАРОДНА ОСВІТА

Повторення матеріалу хімії за 7 клас

Пригадуємо! Закріплюємо!

Проминуло літо. Якщо під час канікул вам вдалося відпочити у горах, то ви дихали не просто повітрям, а повітрям із збільшеною масовою часткою кисню. Купаючись у водоймах ви, фактично, мали справу з водними сумішами: морською та річковою водою. Але вже час перейти й до навчання. Ось ви знову з підручником хімії. Перед тим, як почнете вивчати новий матеріал, давайте згадаємо, що ви вже знаєте з попереднього 7 класу.

Чому ж і для чого вам продовжувати вивчати хімію?

Недосвідчені семикласники прийшли на урок хімії. Залишили речі біля столів. Один із хлопців хотів швидко пройти між рядами, зачепився за сумку, що лежала на підлозі, і, падаючи, скинув на себе лоток із реактивами. Як потрібно діяти у цій ситуації? Які правила порушено? Хто їх порушив?

Пригадайте правила безпеки під час роботи у кабінеті хімії, пройшовши крос-схемою від правила, що на зеленій плашці, до правила, що на жовтій плашці.

Речовини. Суміші

У 7 класі ви ознайомились із важливими поняттями хімії: атом, молекула, хімічний елемент, речовина та хімічна реакція. Дізнались, що кисень є запорукою життя для більшості живих організмів (крім анаеробних'), що вода — це особлива сполука нашої планети та джерело життя, розглядали властивості розчинів. Ви зрозуміли, що нас оточують переважно не чисті речовини, а суміші, наприклад, суміш газів — повітря. Дізнались, як можна розділяти різні суміші, отримуючи таким чином індивідуальні та чисті речовини. Знання методів розділення сумішей допомагає людям. Використовуючи метод відстоювання, збирають нафту з поверхні моря після аварій, а японці з морської води видобувають не тільки натрій хлорид та прісну воду, а навіть золото.

Попрацюйте в парах. Проаналізуйте інтелект-карту та дайте відповіді на питання.

Анаеробні організми здатні жити без атмосферного кисню.

1.    Чому сумішей у природі багато, а чистих речовин майже немає?

2.    Для чого людям потрібні чисті речовини? Як їх отримати?

3.    Які методи розділення сумішей можна використати для опріснення морської; очищення річкової води?

4.    Чому метод відстоювання використовують, збираючи нафту з поверхні моря?

5.    Чому дистильована вода будь-де має однаковий склад, а природна — різний?

6.    Як розрізняють речовини за їхнім хімічним складом?

7.    Чим відрізняються суміші від складних речовин?

8.    У наведених реченнях виділене слово є назвою простої чи складної речовини:

1)    Молекула сірки складається з восьми атомів Сульфуру.

2)    Газ метан розкладається на вуглець та водень.

3)    Сірководень можна добути взаємодією сірки з воднем.

4)    Склад молекул озону та кисню відрізняється лише кількістю атомів Оксигену.

9.    Укажіть вміст кисню в повітрі за об'ємом.

А    23,0%    В    21,0%

Б    85,8 %    Г    47,2 %

10.    Укажіть, який ряд містить лише формули оксидів.

A KMnO4; Fe; H2O    В FeO; Li2O; ZnO

Б CO2; H2O2; KOH    Г CaO; HNO3; NO2

11.    Укажіть, з яких речовин можна добути кисень.

A    H2O    Г    H2O2

Б    CO2    Д    FeO

В    KMnO4    E    PCI5

 

Атоми, молекули, Йони

Відомо, що речовини можуть складатись із молекул, атомів чи йонів. Речовини, що складаються з молекул, мають молекулярну будову. Речовини молекулярної будови переважно рідкі або газоподібні.

Наприклад, вода — рідина, а кисень — газ.

G й тверді речовини молекулярної будови, наприклад, — сірка чи парафін. Ці речовини зазвичай мають низькі температури плавлення. Молекули складаються із менших частинок — атомів.

Атом за певного виливу на нього може втратити або приєднати електрони іншого атома, тоді він перетворюється на заряджену частинку — йон.

 

Сучасні поняття «молекула» та «атом» були прийняті на Міжнародному хімічному конгресі у місті Карлсруе (Німеччина) 1860 року в результаті голосування.

 

Речовини можуть не містити молекул за звичайних умов. їхніми структурними частинками є атоми або йони.

Кажуть, що такі речовини мають немолекулярну будову. Наприклад: сода, сіль, алмаз, метали, пісок. Такі речовини мають високі температури плавлення, високу твердість та механічну міцність.

Частинки простих і складних речовин

1.    Перелічіть частинки, з яких можуть складатись речовини.

2.    Чим відрізняються речовини молекулярної і немолекулярної будови?

3.    Дайте означення молекули, атома та йона.

4.    Чим відрізняються атоми і йони?

5.    Поясніть, чому атом електронейтральний.

6.    Обгрунтуйте коректність або некоректність виразів «молекула граніту», «молекула молока», «молекула повітря».

7.    Наведіть приклади речовин молекулярної і немолекулярної будови, що трапляються у природі.

Хімічні реакції

Розуміння явищ природи та процесів, що відбуваються у нашому організмі неможливе без знання основних закономірностей хімічних перетворень, явищ, що їх супроводжують, умов перебігу хімічних реакцій. Знання про хімічні реакції нокладені в основу хімічних процесів виробництва різноманітних корисних матеріалів, яких немає у природі.

1.    Випишіть окремо фізичні і хімічні явища.

1 фотосинтез    4 виверження вулкана

2 танення льоду    5 висихання білизни

3    горіння магнію    6 утворення сніжинок

2.    Під час горіння свічки парафін спочатку нагрівається, плавиться, випаровується, а потім його пари загоряються. Які явища відбуваються?

3.    Назвіть явища, що є ознаками хімічних реакцій, зображених на малюнках:

4. Перетворіть схеми на рівняння реакцій.

5. Складіть рівняння реакцій за участі двох простих речовин, у результаті яких утворюється одна складна речовина, формула якої:

A MgO Б CH4    В P2On    Г NaH

Масова частка

Дані періодичної системи хімічних елементів використовують для визначення відносних атомних мас елементів, щоб обчислювати відносні молекулярні маси речовин, масову частку елементів у сполуці та масові частки розчинених речовин у розчині.

Україна має багаті запаси корисних копалин. Щоб країна зробила відчутний економічний нрорив, одним із важливих завдань, що стоїть перед геологами, хіміками, металургами є правильний вибір сировини з найбільшою масовою часткою необхідних для промисловості речовин.

Фармацевтична галузь забезпечує нас ліками з певними масовими частками складових відповідно до перевірених рецептур.

У сільському господарстві, використовуючи мінеральні добрива, пестициди, важливо дотримуватись певних доз цих речовин, щоб не зашкодити довкіллю.

1.    Цинком покривають металеві вироби, щоб захистити їх від корозії'. Визначте масу руди — цинкової обманки ZnSl необхідної для добування 6,5 кг цинку.

2.    У медицині використовують фізіологічний розчин як тимчасовий замінник крові, для промивки ран, проведення інгаляцій. Обчисліть маси компонентів для приготування 2 кг такого розчину, якщо масова частка кухонної солі становить 0,9 %.

3.    Опіки обробляють блідо-рожевим розчином калій перманганату з масовою часткою розчиненої речовини 5 %. Обчисліть масу кристалічного калій перманганату, який треба взяти для приготування 200 г такого розчину.

4.    Для консервування фруктів та ягід готують сироп. Наприклад, 1,5 кг цукру розчиняють у 2 кг води. Обчисліть масову частку розчиненої речовини.

5.    Для підживлення рослин використовують розчин добрив з масовою часткою розчиненої речовини 0,2 %. Обчисліть масу добрив для приготування розчину із 14 л води.

6.    Виведіть формулу сполуки, у якій масова частка Гідрогену — 1,25 %; Фосфору — 38,75 % та Оксигену — 60 %. Відносна молекулярна маса сполуки становить 80.

7.    Розчин мідного купоросу використовують для хімічного захисту рослин від шкідників саду і городу. Обчисліть масову частку води у кристалогідраті" — мідному купоросі CuSO4 · 5НгО.

' Корозія — це руйнування виробів з металу під впливом навколишнього середовища.

** Кристалогідрати — кристали, що містять молекули кристалізаційної води. Гіпс, карналіт, мідний купорос, залізний купорос, кристалічна сода.

 

Це матеріал з підручника Хімія 8 клас Василенко

 

Категорія: Хімія

Автор: admin от 21-10-2016, 21:11, Переглядів: 5128