Народна Освіта » Хімія » § 34. Генетичний зв'язок між основними класами неорганічних сполук

НАРОДНА ОСВІТА

§ 34. Генетичний зв'язок між основними класами неорганічних сполук

Опрацювавши зміст параграфа, ви будете

• розуміти суть поняття «генетичний зв’язок» між класами неорганічних сполук;

• вміти встановлювати генетичні зв’язки між різними речовинами.

Ознайомлення з хімічними властивостями основних класів неорганічних сполук показує, що між ними існує зв'язок, який називається генетичним (від грец. genesis - походження). Його можна подати такою схемою:

Зі схем видно, що існує два ряди речовин із протилежними властивостями (див. по вертикалі). Один ряд: Метал -» Основний оксид -» Основа характерний для металічного елемента. Другий ряд: Неметал -> Кислотний оксид -> Кислота характерний для неметалічного елемента. Простежується генетичний зв'язок між речовинами всередині ряду і між рядами. У взаємодії речовин (див. по горизонталі) виявляється протилежність властивостей: метали реагують з неметалами; основні оксиди з кислотними оксидами і кислотами; основи - з кислотами та кислотними оксидами тощо. Отже, всі речовини взаємопов’язані між собою. Хімічні властивості речовин проявляються в реакціях, що підтверджують їхній генетичний зв'язок, а також у реакціях з речовинами іншого генетичного ряду.

Проте із загального правила завжди є винятки. Так, не всі прості речовини утворюють оксиди в реакціях сполучення з киснем. Відомо, що золото, платина з киснем не сполучаються. Не всі оксиди металічних елементів взаємодіють з водою, а тільки ті, що утворюють луги. Не всі метали витискують водень із кислот. На властивості металів витісняти водень з кислот був складений ряд активності металів:

K Ba Ca Na Mg Al Zn Cr Fe Ni Sn Pb H2 Cu Ag Au Pt

Цей ряд ще називають рядом металів Μ. М. Бекетова.

Заміщують Гідроген у кислотах лише ті металічні елементи, символи яких зазначені в ряду зліва від формули водню. Мідь, ртуть, срібло, золото, платина водень з кислот не витісняють.

Не з усіх кислот можна витіснити водень за допомоги металів. Так, нітратна кислота ΗΝΟ3 не утворює водень при взаємодії з металами, реакція відбувається з виділенням інших газів (оксидів Нітрогену, амоніаку).

Не всі реакції обміну добігають до кінця, а лише ті, за яких йони зв’язуються один з одним у міцні сполуки. Чим більше ми будемо дізнаватись про особливості речовин і реакцій, тим упєвненіше зможемо розмірковувати про можливості та наслідки хімічних процесів.

Висновки

Усі речовини між собою взаємопов’язані за походженням і за реакціями як між простими речовинами, так і між простими і складними речовинами, між складними речовинами - представниками різних класів, між речовинами взагалі.

Існує підпорядкованість речовин та їх перетворень загальним законам. Знання взаємозв’язків між речовинами потрібні людині для керування їх перетвореннями, для добування нових сполук, потрібних у промисловому виробництві, сільському господарстві й побуті.

_ Завдання для самоконтролю

1. Як ви розумієте суть поняття «генетичний зв’язок»?

2. Напишіть рівняння реакцій, що відображають генетичний зв'язок між речовинами:

3. Напишіть рівняння реакцій, що відображають генетичний зв'язок між речовинами: натрій -> натрій гідроксид -> натрій сульфат -> натрій хлорид -» натрій нітрат.

4. Напишіть рівняння реакцій, що відображають генетичний зв'язок між речовинами різних класів, поданий у загальному вигляді такою схемою:

 

Це матеріал з підручника Хімія 8 клас Буринська

 

Категорія: Хімія

Автор: admin от 18-10-2016, 22:28, Переглядів: 2097