Народна Освіта » Хімія » § 4. Поняття про інертні елементи

НАРОДНА ОСВІТА

§ 4. Поняття про інертні елементи

Опрацювавши зміст параграфа, ви будете:

• мати уявлення про інертні елементи;

• знати їх назви і символи.

Елементи головної підгрупи VIII групи - Гелій Не, Неон Ne, Аргон Аг, Криптон Kr, Ксенон Xe і Радон Rn називаються інертними (благородними) елементами.

Інертні гази хімічно малоактивні. Вони не сполучаються один з одним. Не взаємодіють з воднем і металами. У 1962 р. було одержано ксенон тетрафторид XeFi. Зараз вже відомі сполуки Криптону, Ксенону й Радону з Флуо-ром і Оксигеном. Молекули інертних газів складаються з одного атома.

Інертні гази утворюються в результаті різних ядерних процесів. Незначна кількість інертних газів є в атмосфері. У наш час добуто ряд сполук інертних газів з водою, фто-ρολί, киснем та органічними речовинами. Саме тому термін «інертні гази» виявився не зовсім вдалим.

Основне джерело добування гелію - підземні геліо-носні гази, а також повітря. Інші інертні гази добувають як побічний продукт у процесі виробництва азоту й кисню з повітря глибоким охолодженням.

Завдяки специфічним властивостям інертні гази застосовують у техніці: для наповнювання ламп накалю-ваиня, газосвітних і сигнальних ламп, в електронних приладах; в апаратурі, що реєструє ядерні випромінювання, у вакуумній техніці, для створення інертного середовища в технологічних процесах і в наукових дослідженнях. Суміш гелію з киснем використовують водолази для запобігання кесонній хворобі та в медицині.

 

 

 

 

 

Це матеріал з підручника Хімія 8 клас Буринська

 

Категорія: Хімія

Автор: admin от 18-10-2016, 22:07, Переглядів: 1764