НАРОДНА ОСВІТА

§ 28. Основи колористики

1. Які кольори основні, а які - похідні? Скільки відтінків можеш назвати?

2. Які кольори чи відтінки тобі найбільше до вподоби?

3. Якими кольорами чи відтінками ти передаси почуття радості, а якими -смуток?

У нашому житті й діяльності велику роль відіграє колір, що оточує й супроводжує нас усюди. У природі немає нічого безколірного. Одні кольори дуже яскраві й чисті, інші - бліді й такі невизначені, що деколи важко дібрати їм назву. Художники, архітектори, дизайнери досить часто розв’язують композиційні задачі, пов’язані з кольоровим тлом виробничого, суспільного й житлового інтер’єрів (мал. 258).

Колір - це властивість тіл викликати те чи інше зорове відчуття згідно зі спектральним складом відбитого або випромінюваного ними світла. Кольори поділяють на такі види: хроматичні й ахроматичні. До групи ахроматичних належать білий, сірий і чорний кольори. Вони характеризуються лише кількістю відбитого світла або неоднаковим коефіцієнтом відбиття.

Ахроматичні кольори відмінні один від одного тільки за яскравістю, тобто вони відбивають різну кількість світла, що падає на тіло. Між найяскравішими - білими і найтемнішими - чорними кольорами є різні відтінки сірого кольору: світло-сірі, темно-сірі (мал. 259, а).

Хроматичні кольори (мал. 259, б) - це ті кольори та їх відтінки, які ми розрізняємо в спектрі (червоний, жовтогарячий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий). Хроматичний колір визначається трьома фізичними властивостями: кольоровий тон, насиченість і яскравість.

Кольоровий тон і насиченість є якісними характеристиками кольору. Кількісний бік кольору визначає яскравість, тобто кількість кольору, відбитого від певної пофарбованої поверхні. Якість хроматичного кольору залежить від загального світлового потоку, що падає на зображуваний об’єкт.

Для кожного хроматичного кольору можна знайти інший хроматичний, який при змішуванні з першим у певних пропорціях дає ахроматичний колір. Ці кольори називаються допоміжними, вони є контрастними один до одного. На колірному колі вони розташовуються на різних кінцях одного діаметра.

Розглянь кольорове коло. Які кольори в ньому «теплі», а які - «холодні»?

У технічній естетиці, дизайні та архітектурі широко використовують змішування кольорів (мал. 260, а). Наприклад: змішуючи червоний і зелений кольори, одержимо жовтий колір, змішуючи червоний і синій -фіолетовий або пурпуровий.

У кожного з нас є свій улюблений колір. Але не завжди варто саме цим керуватися, добираючи та поєднуючи кольори. Адже саме гармонізація кольорів є основною властивістю виробу (мал. 260, б). Вдало їх поєднати досить важко. Тому краще в процесі художнього конструювання користуватися відповідними положеннями про гармонію кольорів. На малюнку 261 проілюстровано гармонізацію кольорів у природі.

Кольори, які найчастіше поєднуються в інтер’єрі, наведено в таблиці 10. Таблиця 10. Поєднання кольорів в інтер’єрі

Колір

Гармонійні кольори

Червоний

Зелений, сірий

Темно-червоний (бордо)

Перлинно-сірий, рожево-білий

Рожевий

Чорний, бежевий, блакитний

Продовження таблиці 10

Колір

Гармонійні кольори

Насичено-рожевий

Світло-блакитний, зелений

Коричнево-рожевий

Блакитний, кремовий

Блідо-рожевий

Салатовий, блідо-бузковий, блакитний

Жовтогарячий

Фіолетовий, блідо-блакитний, світло-синій

Солом’яно-жовтий

Блідо-рожевий, сірувато-блакитний, зелений, фіолетовий, блакитний

Жовтий

Світло-пурпуровий, зелений

Блідо-жовтий

Сірувато-рожевий, блідо-зелений

Золотистий

Світло-сірий, зелений, темно-червоний

Блідо-зелений

Коричневий, бежевий, волошковий, рожевий

Сіро-зелений (колір морської хвилі)

Жовтий, пісочний, оранжевий, рожевий

Темно-зелений

Темно-зелений, пурпурово-рожевий

Сіро-блакитний

Зелений, сірий, рожево-пурпуровий

Синій

Жовтий, пісочний, оранжевий, рожевий

Фіолетовий

Блідо-бузковий, рожево-пурпуровий

Розглянь подані нижче монохромні інтер’єри. Який із них ти обрав би для інтер’єру власної кімнати?

Фіолетовий колір (мал. 262, а) пасує людям владним, але благородним, тим, хто вірить у містику і має нахил до творчості.

Зелений - найкомфортніший, найсвіжіший колір з усієї палітри (мал. 262, б). Він викликає тільки позитивні емоції й виключно приємні асоціації, наприклад, з лісом, соковитим листям, яскравою травою

і мінералом смарагду. Використання зеленого кольору - це хороший стартовий майданчик для створення ідеального домашнього інтер’єру, який буде наповнений атмосферою релаксу й повного заспокоєння.

Помаранчевий колір робить приміщення життєрадіснішим, теплішим, активнішим. Використовуючи помаранчеві відтінки, слід бути обережним, адже цей колір має властивість витісняти всі кольори (мал. 263, а).

Інтер’єри блакитного кольору були й залишаються модними. Використання його в інтер’єрі виправдане (мал. 263, б).

Коричневий колір має величезний потенціал як з дизайнерської, так і з психологічної точки зору (мал. 264, а). Він символізує надійність, відданість, стабільність. Цей колір також справляє позитивний вплив на людину, наприклад, під час стресових ситуацій здатний підсилювати заспокійливий ефект, а під час хвороби навіть полегшує фізичний біль. Сірий колір також доцільно використовувати в інтер’єрах (мал. 264, б).

Раціональне використання кольору сприяє кращій організації праці та відпочинку людини, зменшує втомлюваність, знижує травматизм, підвищує працездатність. «Теплі» кольори пасують кімнатам з вікнами на північ, а «холодні» - кімнатам з вікнами на південь.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 18 Складання контрастної композиції з геометричних фігур

Обладнання та матеріали: креслярське приладдя, робочий зошит.

Послі довні сть виконання роботи

1. Ознайомся з варіантом оформлення стіни кімнати для відпочинку (мал. 265).

2. Стань на мить дизайнером, запропонуй свій варіант оформлення своєї кімнати.

3. Використовуючи набір із геометричних фігур (мал. 266), у визначеному параметрі склади умовну композицію на поєднання більших і менших об’ємів.

4. Складену композицію виконай у кольорових чи тонових протилежних характеристиках (біле-сіре-чорне, червоне-жовте, жовте-зелене).

І. Іттен, художник і викладач німецької школи Баухаус (у якій навчалися дуже багато відомих художників та архітекторів), з’ясував асоціативні зв’язки між формами та кольорами.

Квадрат символізує матерію, тяжкість і суворе обмеження. Йому відповідає червоний колір як символ усього матеріального. Тяжкість і непрозорість насиченого червоного кольору добре узгоджується зі статикою і формою квадрата. До квадратних належать усі форми, побудовані на горизонталях і вертикалях, наприклад хрест, прямокутник, меандр.

Трикутник символізує гострий розум. Йому відповідає сяючий жовтий колір. До трикутних можна зарахувати всі форми діагонального характеру, наприклад ромби, зигзаги.

Колу відповідає поглинаючий і одночасно нескінченний глибокий синій колір. До круглих належать усі хвилеподібні форми.

Для оранжевого кольору підходить трапеція як поєднання квадрата і трикутника або червоного і жовтого кольорів. Зеленому кольору відповідає сферичний трикутник: синій плюс жовтий або коло плюс трикутник. Фіолетовому кольору підходить еліпс: синій плюс червоний або коло плюс квадрат.

Знаючи закономірну відповідність форми і кольору, можна будувати свій інтер’єр, погоджуючи колір і форму, взаємопосилюючи їх вплив. А можна навпаки - кольорами згладжувати форми й досягати спокійнішого зорового враження. І якщо головного значення у проекті інтер’єру дизайнер надає формам, то й колірне рішення має відштовхуватися від цих форм. І навпаки, якщо у своєму задумі дизайнер іде від кольору, то в композиції інтер’єру форми повинні бути підпорядковані кольорам.

Колористика, колір.

Ахроматичні кольори - чорний і білий, з яких утворюється відтінок сірого кольору.

Нейтральний колір - зелений.

«Теплі» кольори -жовтий, помаранчевий, червоний.

«Холодні» кольори - фіолетовий, синій, голубий.

Хроматичні кольори - червоний, жовтий, синій (основні); фіолетовий, оранжевий, зелений, голубий (похідні).

1. Назви кольори в їхній спектральній послідовності. Скільки відтінків кольорів ти можеш назвати?

2. Які кольори гармонійно поєднуються в композиції інтер’єрів?

3. Розроби з друзями дизайн інтер’єру «Суцвіття»: кожний день тижня зустрічай новим кольором. Що ти змінюватимеш для цього в оформленні кімнати?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Гащак

 

Автор: admin от 17-10-2016, 13:25, Переглядів: 12609