Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » § 17. Види підліткового та юнацького одягу

НАРОДНА ОСВІТА

§ 17. Види підліткового та юнацького одягу

1. Якому одягу ти надаєш перевагу?

2. Пригадай, у чому виявляється сутність моди і стилю.

3. Чи користуєшся ти одягом, який уже вийшов із моди?

Найкращий період у житті кожної людини - підлітковий. Це вік від 13 до 19 років, етап переходу між дитинством та дорослим життям. Підлітків цього періоду називають тінейджерами. У такому віці особистість прагне до самовираження, тобто до розкриття свого «Я», своєї індивідуальності, власних вимог, бажань, уподобань, настроїв, переконань тощо. Підлітки люблять спілкуватися з однолітками, бути лідерами в навчанні, спорті, поведінці, займатися екстремальними видами спорту, танцями, радитися з товаришами та дорослими про свої дії та вчинки тощо. У цей період кожний відчуває себе одночасно і дитиною і дорослим, прагне бути розумним, красивим, модним, здоровим.

Однією зі складових цього періоду є самовираження при виборі одягу для власних потреб (мал. 158).

Якому ж одягу потрібно надати перевагу? Що слід урахувати, вибираючи його? Перш за все потрібно звертати увагу на якість матеріалу, з якого виготовлено конкретну річ, та його колір. Кожна річ має бути високої якості, зручною в користуванні, відповідати сезону її призначення. Крім того, обов’язково треба враховувати ідеальне співвідношення ціни та якості. Адже якщо придбати будь-яку річ високої вартості, але незручну в користуванні або не того кольору, який тобі до вподоби, чи призначену не для того кліматичного періоду, така річ врешті-решт не принесе задоволення, а із сімейного бюджету дарма будуть витрачені кошти.

З одягу починається формування першого враження, навіть якщо через деякий час ми забули, у що людина була вдягнена.

Як тобі вже відомо, одяг відрізняється різноманіттям моделей, стилів та напрямків. Залежно від сезону розрізняють такі види тінейджер-ського одягу: весняний, осінній, літній та зимовий. За призначенням -

святковий, повсякденний, домашній, пляжний, робочий тощо. Мистецтво одягатися полягає насамперед у вмінні добирати одяг за призначенням.

Ти вже знаєш, що спортивний стиль передбачає широкі джинси з безліччю кишень і декоративних елементів, як-от: нашивки, заклепки, потертості, написи тощо. Часто одяг спортивного стилю доповнюють яскравими толстовками, якісними модними кросівками і головним убором, зокрема кепкою з козирком. Найбільшу популярність мають вироби фірм Adidas, Superstar, Tribal, Reebok, Nike, Puma та ін.

Різновидом реперського стилю одягу, як і спортивного, є футболки, олімпійки, майки, худі й толстовки з капюшонами, які виготовлені з тканин темної або сірої чи кольорової гами та які придатні для носіння в різні пори року залежно від матеріалу, з якого їх виготовлено.

Репери також носять спортивні штани з надзвичайно великою шириною, джинси-труби із сильно заниженою талією, унаслідок чого видно частину нижнього натільного одягу (мал. 159). Прихильники такого одягу кидають виклик суспільним нормам. Поміркуй, чи варто тобі обирати такий одяг.

Стильна класика передбачає сорочки з довгим або коротким рукавом, тонкі краватки, стильні метелики, піджаки, туфлі. Оригінальним може бути змішування класики зі спортивними елементами (мал. 160, а). Наприклад, до піджака із сорочкою надягають джинси або доповнюють піджак капюшоном від спортивної толстовки, а на ноги взувають кеди. У прохолодну пору доцільно доповнити гардероб трикотажним светром.

Обираючи верхній одяг, підлітки надають перевагу коротким пуховикам або курткам середньої довжини (мал. 160, б). Вони зручні в користуванні, зберігають тепло, запобігають проникненню вологи та снігу, повинні бути практичними й міцними та пошитими з натуральних тканин. Їх верх виготовляють з матеріалу, який не пропускає ні вологи, ні холодного повітря. Крім того, важливо, щоб сама річ була легкою. Актуальними в усі часи будуть двосторонні куртки-трансформери.

Вибираючи весняно-осінній плечовий одяг, хлопці надають перевагу спортивному стилю. Це можуть бути худі, зручні толстовки, світшоти, джемпери (мал. 161).

Толстовка - це блуза зі щільного трикотажу, що надівається поверх натільної білизни. Основне призначення цього одягу - зберігати тепло.

Світшот - це щось середнє між светром і сорочкою. На вигляд він нагадує легку толстовку без капюшона і блискавки. Носять світшоти з джинсами, легінсами та шкіряними чи спортивними штанами.

Худі - светр (кофта) з м’якого бавовняного трикотажу, з каптуром. Характерні елементи - велика накладна кишеня спереду і шнурки для затягування каптура, також одяг може мати вертикальну блискавку по центру, як у куртках.

Спортивному стилю властиві слакси, карго, плащові спортивні штани або джинси (мал. 162).

Слакси - широкі штани зі щільної бавовняної тканини. Карго - штани об’ємної форми з надлишковою довжиною і складками на поясі з накладними кишенями.

Улюбленим елементом одягу підлітків є джинси.

Вибираючи одяг для власних потреб відповідно до стилю, моди, своїх індивідуальних особливостей та вподобань і пір року, потрібно враховувати одне загальне правило: одяг повинен бути зручним і практичним.

Історія джинсів розпочалася, коли 24-річний емігрант з Баварії Леві Страус заснував у Сан-Франциско (Каліфорнія, США) майстерню з пошиття штанів для гірників та золотошукачів. Перші джинси Леві Страус пошив у 1853 році після того, як один із золотошукачів поскаржився йому, що золото знайти значно легше, ніж пару міцних та зручних штанів. Вони нагадували комбінезон і були скроєні з коричневої тканини, призначеної для наметів і тентів.

Ходить легенда, що в 1867 році корабель, на якому перебувала партія тканини, яку замовив Леві Страус, потрапив у шторм. Бочки з фарбою «індиго» розбилися, і кілька рулонів просочилися синьою фарбою. Однак підприємець не викинув зіпсовану тканину, а пошив з неї штани, які розійшлися моментально. Так майбутні джинси одержали свій знаменитий синій колір.

Тінейджер, слакси, толстовка, худі, карго, світшот.

Джемпер - трикотажний плечовий одяг без коміра й застібок, який одягають через голову.

Світшот - спортивна трикотажна толстовка або бавовняний пуловер. Слакси - широкі штани зі щільної бавовняної тканини.

Тінейджер - підліток від 13 до 19 років.

Толстовка - вільна, подовжена кофта, яку носять навипуск. Толстовка дещо нагадує чоловічу сорочку, іноді носиться з поясом.

Худі - светр з м'якого бавовняного трикотажу, з каптуром.

1. Яких основних вимог потрібно дотримуватися, обираючи одяг?

2. Чи правильне твердження: «Зручність одягу проявляється в його вартості»? Поясни своє міркування.

3. Що таке стиль?

4. Які особливості тінейджерського одягу?

1. Якому одягу ти надаєш перевагу?

2. Чи враховуєш ти думку батьків, обираючи одяг?

3. У чому полягає догляд за одягом?

Для зміцнення здоров’я та поліпшення твого фізичного розвитку важливим є дотримання санітарно-гігієнічних вимог до одягу. Тобі вже відомо, що одяг служить людині для захисту від несприятливих впливів зовнішнього середовища, оберігає поверхню шкіри від механічних пошкоджень і забруднень. Купуючи одяг модного бренду, мало хто замислюється над тим, чи корисний та зручний він. Однією з важливих властивостей одягу має бути проникність тканин для повітря, яка забезпечує вентиляцію повітря, що безпосередньо прилягає до тіла під одягом, і повітря самого одягу. Промокання тканин призводить до порушення видільних функцій шкіри і перешкоджає нормальному випаровуванню вологи з її поверхні.

Також одяг має виконувати естетичну функцію, і тому він повинен відповідати формам тіла та окремим його частинам. Одяг має бути легким, еластичним і м’яким. Під час вибору одягу слід враховувати кліматичні особливості місцевості, сезон року, традиції і професію людини. Одяг має захищати тіло людини від забруднень, не повинен сам їх містити.

Отож, вибираючи одяг, потрібно враховувати, що тісний одяг перешкоджає нормальному життєвому функціонуванню організму: ускладнює дихання, травлення, кровообіг, може сприяти порушенню правильних форм тіла в молодшому віці, коли скелет найбільш чутливий до механічних впливів. Звуження судин значної частини тіла дає додаткове навантаження серцю.

Білизна - це одяг, що безпосередньо стикається зі шкірними покривами (тілом). Це сорочки денні та нічні, труси, майки, шкарпетки (мал. 163). Такий одяг повинен сприяти видаленню з підодягового простору продуктів обміну (газів, парів вологи, жиру).

 

Для білизни використовуються м’які тонкі тканини трикотажної структури, що забезпечують повітропроникність, паропроникність, гігроскопічність, вологоємність. Такими якостями володіють вовняні, бавовняні, лляні та шовкові тканини. Нижню білизну із синтетичних волокон дітям носити не рекомендується, особливо тим, які страждають на шкірні та алергічні захворювання.

Важливо, щоб білизна була чистою, випрасуваною і підібраною за розміром. Здатність тканини до очищення шкіри знижується в процесі забруднення,

припиняючись через 5-7 днів.

Запам’ятай! Білизну та шкарпетки підліткам слід змінювати щодня.

Улітку залежно від кліматичних і метеорологічних умов потрібно носити одно- або двошаровий одяг. Перший шар - білизна (сорочка, майка, труси). Другий - сорочки, футболки із шортами, бриджі тощо.

Запам’ятай! Літній одяг має бути світлим, щоб краще відбивати сонячні промені й запобігати перегріванню тіла.

Кімнатний одяг слід добирати відповідно до сезону і температури повітря в приміщенні. Одяг в осінньо-весняний період для прогулянок у холодну погоду повинен сприяти нормальному теплообміну і не пропускати повітря через застібки, коміри, рукави тощо.

Верхній теплий одяг має виконувати своє основне завдання - теплову ізоляцію, а також захист від атмосферної вологи та вітру. Він повинен складатися з 3 шарів. Верхній, покривний, шар виготовляється з тканин, що мають низькі показники повітропроникності, паропро-никності, гігроскопічності і вологоємності, що перешкоджає намоканню одягу від снігу та дощу, підвищуючи тим самим його теплозахисні властивості.

Другий - теплозахисний - шар повинен складатися з матеріалів, що мають структуру з великою кількістю пор, які містять повітря (вата, ватин, вателін, синтепон тощо), виготовлених з натуральних, штучних або синтетичних волокон (мал. 164, а). Однак такі утеплювачі не є практичними: вони деформуються вже після першого прання. Окрім того, одяг досить важкий і незручний. За сучасного розвитку текстильних технологій для верхнього одягу існує величезна кількість утеплювачів (валь-терм, тинсулейт, файбертек), що характеризуються низкою переваг. Такі

утеплювачі мають величезну кількість мікроскопічних порожнин, що містять всередині повітряні бульбашки (мал. 164, б). Таким чином, навколо тіла людини створюється своєрідна повітряна подушка, яка дозволяє зберігати тепло й зменшує масу виробу. Внутрішній шар - підкладка.

 

 

За своїм одягом потрібно вміло доглядати. Такі риси, як акуратність, охайність, обов’язкові для людини, яка прагне бути добре одягненою. Не можна носити сорочки та костюми не попрасованими, у плямах.

Сорочку, навіть наймоднішу, не можна надягати, якщо комірець і манжети втратили свіжість, пом’ялися та забруднилися. Потрібно ретельно стежити за ґудзиками, щоб вони завжди були міцно й акуратно пришиті.

Трикотажні вироби зберігають акуратно складеними на полицях або в ящиках шафи, а не на вішалках. Слід стежити, щоб вішалки не розтягували рукавів. Для штанів потрібні спеціальні вішалки.

Час від часу в наших квартирах раптом починають пурхати крихітні метелики - з крилами, покритими золотавими лусочками і ніжною бахромою. Хоч вони ще не можуть завдати шкоди твоєму одягу, це сигнал про потребу оглянути й почистити одяг, а заразом і взуття - повстяне, шкіряне, на хутряній підкладці.

Якщо тобі трапляться темно-сірі метелики - це знак, що їх личинки вже наїлися в гардеробі чогось темного. Це міль (мал. 165).

Варто пам’ятати, що сам метелик не завдає шкоди. Він лише відкладає яйця, а ось вилуплені личинки вже поїдають текстиль. Потрібно починати боротьбу.

Перш ніж розглядати хімічні засоби боротьби з міллю, звернімо увагу на екологічно чисті. Це сонячне світло, рух, свіже повітря - їх не полюбляють личинки молі. Інші екологічно чисті засоби - це речовини з різким запахом, що відлякує метеликів і допомагає позбутися молі. Наші бабусі клали в скрині шматочки кедрової деревини, тютюн, махорку, листя хмелю, волоського горіха. Непогано діють свіжі апельсинові та мандаринові шкірки (ті, що висохли, не допомагають). Також можна використати сушену лаванду, м’яту, гвоздику. Для цього спеціально шиють мішечки, наповнюють їх цими запашними рослинами й поміщають у шафу. Крім захисту від молі, одяг насичується приємним запахом.

Боротьба з міллю може успішно проводитися й за допомогою хімічних препаратів у таблетках, аерозольних упаковках, гелях і пластинах (мал. 166).

Слід пам’ятати, що всі хімічні препарати володіють токсичними властивостями, тому, використовуючи будь-який засіб проти молі, потрібно чітко дотримуватися інструкції щодо його застосування й обов’язково користуватися засобами індивідуального захисту.

Під час замочування та прання джинсових виробів пральний порошок потрібно ретельно розводити у воді, щоб уникнути потрапляння його кристалів на тканину, оскільки вони можуть залишити плями на джинсах. Не можна користуватися порошком, що містить відбілювач. Для прання придатний тільки порошок для кольорових тканин.

Джинси слід сушити не викручуючи і не скручувати їх. Треба повісити виріб, розпрямити його і дати стекти воді.

Білизна, повітропроникність, паропроникність, синтепон, вальтерм, санітарно-гігієнічні вимоги.

Вальтерм - синтетичний утеплювач.

1. Від чого залежить довговічність речі?

2. Що означає доглядати за одягом?

3. Як доглядати за одягом?

4. Як правильно зберігати одяг?

5. Які засоби боротьби з міллю ти знаєш?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Гащак

 

Автор: admin от 17-10-2016, 13:21, Переглядів: 10670