Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » § 16. Вибір обнови. Стилі в одязі. Вибір власного стилю

НАРОДНА ОСВІТА

§ 16. Вибір обнови. Стилі в одязі. Вибір власного стилю

1. Чи актуальним є для тебе поняття «красиво вдягтися»?

2. Як ти дізнаєшся про те, який одяг сьогодні в моді?

3. Чи часто ти обновлюєш свій гардероб?

Жодному з нас зовсім не байдужа власна зовнішність. Ми завжди хочемо бути красивими й привабливими, тому що зовнішній вигляд - це найперша інформація, яку навколишні одержують про нас. Віра в себе, відчуття своєї неповторності - основне джерело самоповаги. Не варто забувати приказку: «Зустрічають по одягу, а проводжають по розуму». Тобто не тільки зовнішній вигляд людини, але й те, як вона мислить, багато в чому визначається внутрішнім світом людини, її індивідуальністю. Індивідуальність - головне багатство особистості.

Мода на одяг, зачіски і навіть спосіб життя була й залишається засобом підкреслення індивідуальності та культури людини. Що більше вони відповідають правилам етикету, то доцільніші й ліпші. Зі смаком дібраний одяг і, звичайно ж, його охайний вигляд роблять людину впевненою, зібраною, енергійною. Щоб одягатися красиво, не обов’язково мати повну шафу речей. Тут слово за модою і смаком. Ще в давнину говорили: «Намагайся бути витонченим, але не чепурним».

Мода - це недовготривале панування в суспільстві певних смаків, що виявляються в зовнішніх формах одягу, побуту. Вона додає зовнішньому вигляду людини природності й респектабельності, вимагає почуття міри, урахування чинників часу, смаку, віку. Головна тенденція в моді, як чоловічій, так і жіночій, - знайти свій стиль в одязі, який би підкреслював чесноти й індивідуальність особистості.

Стиль - це сукупність певних зовнішніх ознак (рис обличчя, особливостей побуту, художнього конструювання та оздоблення одягу, взуття тощо), характерних для певного народу. Стиль будь-якого одягу формується впродовж століть, тому в ньому відображається історія нації, її національні цінності, ідеали, культура, звичаї, традиції тощо. Як частина народної душі, він має великі історичні та художні цінності. Тривалий час формувались особливості конструювання моделей українського національного одягу.

Основу українського національного чоловічого стилю становлять сорочка, пошита з конопляного або льняного полотна, і вовняні або сукняні штани (мал. 151).

Сорочка, що одягається на тіло, часто служить і верхнім одягом. Відмінною особливістю української чоловічої сорочки є розріз по переду, який прикрашено вишивкою.

Чоловічі штани українці закріплювали на тілі за допомогою шнурка або ременя із пряжкою. Українські штани, особливо штани козаків - шаровари, відрізнялися дуже великою шириною. Українські гуцули нижній край червоних сукняних штанів прикрашали з вивороту вишивкою, яку виконували яскраво-жовтими і зеленими вовняними нитками. Вишиті кінці штанин завжди відгинали наверх.

Основу українського жіночого костюма також становить сорочка. Її ще називали кошулею. Вона довша від чоловічої і складається з двох частин - нижня частина (підтічка) шиється з грубішої матерії, ніж верхня. Сорочки українських горян - бойків та лемків кроїли з двох частин, які надягали окремо. Є в українців і цільні сорочки (додільні) - саме вони вважаються в жінок ошатними й святковими. Відмінна риса української жіночої сорочки - прикрашання її елементами орнаментів. Поділ та кайму сорочки оздоблювали вишивкою, щоб їх було видно з-під верхнього одягу. Так само прикрашали й рукава сорочки, особливо в місцях з’єднання рукава з плечем, де полик (вставка) являв собою зазвичай вишитий шматок матерії чотирикутної форми. Широкі рукави сорочки закінчувалися манжетом біля зап’ястя. Національні костюми різних регіонів України мають характерні особливості їх форми, крою, пошиття та оздоблення.

Подібні стилі має й дитячий національний одяг (мал. 152).

Український національний костюм втілює національну самосвідомість, етнічну самоідентифікацію і одночасно є могутнім засобом історичного формування, як в індивідуальній, так і в суспільній свідомості. Костюм має яскраво виражений знаковий характер людини, її приналежність до певного етносу, створює її художній образ, утілює естетичний ідеал.

У сучасному світі вирізняють чотири основних (стандартних) стилі: класичний, спортивний, романтичний, екзотичний. Кожен з них має свої особливі різновиди.

Класичний стиль (мал. 153) передбачає відсутність нефункціональних деталей, зайвих прикрас, яскравих кольорів. Зміна модних тенденцій цього стилю стосується переважно зміни тканин, кольорів, часткового вдосконалення моделей, перевірених часом.

Одяг у класичному стилі об’єднує в собі все найкраще, що було придумано у світі моди. Строгість, стриманість і елегантність - основні правила цього стилю. В одязі класичного стилю можна ходити в школу, а додавши колориту - піти в театр або на день народження.

Дуже популярний серед людей будь-якого віку зручний спортивний стиль (мал. 154). Спочатку він будувався на основі одягу для професійного спорту, так званих уніформ, а пізніше трансформувався в окремий стиль, яким ми сьогодні користуємось. Асортимент цього стилю включає

практично всі види неформального одягу: куртки різної форми, джинси, майки, кепки, штани, які шиються з різноманітних тканин та кольорів, та їх неймовірні на перший погляд поєднання. Характерним для цього стилю є використання великої кількості застібок: ґудзиків, гачків, кнопок, блискавок тощо. Цим видом стилю користуються в різних випадках.

Наприклад, у джинсовому одязі можна ходити не тільки на тренування, але й на прогулянку, наприклад у ліс, і не боятися, що він забрудниться або помнеться. Одяг у спортивному стилі дуже зручний, адже він не сковує рухів. У твоєму гардеробі він також повинен бути. Але для урочистих або святкових випадків бажано послуговуватися одягом класичного стилю.

Романтичний стиль (мал. 155) відрізняється ошатністю й підкреслює поетичну натуру юнака. У такому одязі, звичайно, недоречно відвідувати школу або ходити в похід - він не призначений для повсякденності.

А от в одязі екзотичного стилю тобі буде дуже зручно навесні та влітку: яскраві квітчасті шорти, сорочки, футболки й майки просто незамінні о цій порі року (мал. 156).

У моді для підлітків, у їхній манері одягатися проявляється декілька нестандартних стилів залежно від інтересів і пріоритетів (субкультури).

Кожному з нас доводилося, йдучи вулицею, їдучи в транспорті або просто дивлячись телевізор, бачити людей, які в чомусь не схожі на інших. У когось на голові ірокез, хтось увесь у металі, а хтось у чорній шкірі проноситься повз тебе на мотоциклі. Найчастіше це і є представники сучасних субкультур - носії певної культури. Прихильники певної субкультури виглядають приблизно однаково, і в них своя мода. Це може бути готичний стиль, емо, хіпі, панк, реп та ін. (мал. 157). Дівчата й хлопці з однієї субкультури відрізняються єдиним стилем і купують одяг найчастіше в спеціалізованих магазинах або шиють на замовлення.

Багато хлопців полюбляють стиль репу (мал. 157, а). Вони носять дуже широкі джинси, що звисають майже до підлоги, оригінальні ремені, яскраві широкі футболки та бейсболки.

Обов’язкова умова в готичному стилі (мал. 157, б) - чорне забарвлення одягу. Якщо цей колір не подобається, то застосовують також темно-малиновий або фіолетовий. Нині готи здебільшого використовують вироби зі шкіри або оксамитової чи шовкової тканини. Доречним буде наявність мережив, люрексу, органзи або тафти.

Взуття має бути масивним, з товстою підошвою. Колір винятково темний. Дівчата можуть дозволити собі туфлі з товстим і широким каблуком.

Стиль емо (мал. 157, в) передбачає носіння чорно-рожевого одягу з використанням великої кількості специфічної символіки. Традиційною зачіскою емо вважається косий, рваний чубчик до кінчика носа, що закриває одне око, а поззаду - коротке волосся, що стирчить урізнобіч.

За умови правильного стильового вирішення одяг завжди повинен відповідати своєму призначенню й твоєму віку. Якщо ти хочеш виглядати красиво, а не зухвало, в усьому, звичайно ж, повинно бути почуття міри, зокрема і в одязі. Будь-який одяг повинен підкреслювати характер людини, її внутрішній світ. У різних ситуаціях, наприклад, для походу в ліс, у кафе, на ділові зустрічі, йдучи на роботу, до школи і т. д., слід одягати різний одяг. Для цього існує поняття дрес-коду. Слово походить від англійського dress-code, що в перекладі означає «кодекс одягу» (dress -одяг, code - правило, кодекс).

Якщо у твоїй школі, гімназії чи коледжі прийнято носити форму, то знай, що цей одяг — дрес-код.

Мода, стиль, субкультура, дрес-код.

Дрес-код - форма одягу та принципи її носіння під час відвідування різних заходів, закладів, подій.

Субкультура - частина культури суспільства, яка відрізняється своєю поведінкою, а також соціальна група, яка є носієм такої культури.

1. Що таке стиль? Чи здійснив ти вибір власного стилю?

2. Які особливості спортивного стилю?

3. Що таке субкультура?

4. Чи дотримуєшся ти дрес-коду, беручи участь у різноманітних заходах?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Гащак

 

Автор: admin от 17-10-2016, 13:20, Переглядів: 5489