Народна Освіта » Основи здоров'я » § 23. Вплив стану води на здоров’я

НАРОДНА ОСВІТА

§ 23. Вплив стану води на здоров’я

Дізнаєтеся, що таке екологічна безпека; про способи очищення питної води; навчитеся убезпечувати здоров’я від негативного впливу забрудненої води

Пригадайте

Наведіть приклади позитивного та негативного впливу людини на довкілля. Чому потрібно економити воду?

Забруднення навколишнього середовища і здоров’я

Навколишнє середовище забезпечує людину всім потрібним для життя: теплом і сонячним світлом, чистим повітрям і питною водою, родючими ґрунтами і корисними копалинами.

 

Забруднення навколишнього середовища відходами промислових і сільськогосподарських підприємств, нераціональне використання природних ресурсів призводять до екологічних катастроф: обміління річок і озер, ерозії земель, вимирання тварин і зникнення рослин, порушення озонового шару Землі.

Відомо, що здоров’я людей на 20 % залежить від умов навколишнього середовища.

Тому, змінюючи навколишнє середовище, люди повинні дбати про екологічну безпеку — безпечну взаємодію з довкіллям. Щоб зберегти природу, зменшити шкідливий вплив промисловості та сільськогосподарських підприємств на здоров’я, люди:

❖    висаджують ліси;

❖    очищають водойми;

❖    створюють систему заповідників, заказників і національних парків;

❖    захищають види рослин і тварин, що зникають;

❖    впроваджують виробництва, що не шкодять природі, зокрема використовують фільтри для зменшення викидів шкідливих речовин в атмосферу, очищення стічних вод тощо;

❖    поширюють екологічні знання.

Питна вода і здоров’я

Люди використовують воду для пиття і приготування їжі, миття, прання і прибирання, у промисловому та сільськогосподарському виробництві. Зростання потреб у воді призводить до значного зменшення водних ресурсів. Але найбільше водні ресурси планети потерпають від забруднення.

Джерела забруднення води

 

Забруднена вода істотно впливає на здоров’я людини.

 

Щоб убезпечитися від хвороб, воду, що потрапляє у водогін з річок, озер, артезіанських свердловин, очищують на водоочисних станціях.

Санітарно-епідеміологічна служба стежить за тим, щоб якість води відповідала санітарно-гігієнічним нормам.

_Пам’ятай!_

Питна вода має бути прозорою, без кольору, без запаху і присмаку. З крана з гарячою водою тече не питна, а технічна вода, тому для пиття і приготування їжі слід набирати холодну воду.

Якщо з крана тече каламутна вода або з неприємним запахом, імовірно, вона забруднена хвороботворними мікроорганізмами. Таку воду пити не можна.

Щоб поліпшити якість питної води, її можна очищувати вдома, наприклад спеціальними пристроями. Унаслідок кип’ятіння вода стає м’якша, а бактерії, віруси, яйця глистів гинуть. У профільтрованій воді менше механічних забруднювачів і хлору, вона прозоріша і смачніша. Можна користуватися також фасованою водою в бутлях.

Небезпека купання в забруднених водоймах

 

На жаль, вода у відкритих водоймах буває забруднена відходами промислових чи сільськогосподарських підприємств. У забруднених водоймах, а також у водоймах зі стоячою водою розмножуються хвороботворні мікроорганізми, які можуть спричинити захворювання. Зокрема, якщо є порізи або подряпини, то підвищується ризик захворіти на лептоспіроз. Існує також імовірність заразитися кишковою паличкою, глистами, гепатитом А, дизентерією. Санітарно-епідеміологічна служба перевіряє якість води у відкритих водоймах. Якщо виявлено забруднення, розміщують застережні знаки або таблички. У таких водоймах купатися заборонено.

Якщо після купання у відкритих водоймах у вас погіршилося самопочуття, потрібно звернутися до лікаря. Від того, коли виявлено захворювання, залежить, чи швидко одужає хворий.

Висновок

Забруднення навколишнього середовища шкідливе для здоров’я і життя людини. Стічні води, обробка сільськогосподарських земель хімічними речовинами, надмірне використання засобів побутової хімії забруднюють воду, погіршують її якість. Уживання забрудненої води може спричинити захворювання. Щоб поліпшити якість питної води, її очищують у водогінній мережі та в побуті. Щоб не наразитися на небезпеку захворювання під

час купання у відкритих водоймах, слід купатися в чистій воді у відведених місцях і додержуватися рекомендацій санітарно-епідеміологічної служби.

Завдання

1.    Що таке екологічна безпека?

2.    Наведіть приклади чинників техногенного впливу на довкілля.

3.    Назвіть основні джерела забруднення води.

4.    Як очищують воду у водогінній мережі?

5.    Наведіть приклади впливу забрудненої води на здоров’я людини.

6.    Чому в деяких водоймах купатися небезпечно?

7.    За якими ознаками можна розпізнати, що вода придатна для пиття?

8.    Розкажіть, які заходи в ланцюжку «виробництво — навколишнє середовище — здоров’я людини» зменшуватимуть негативний вплив забрудненої води на здоров’я людини.

Ситуаційні завдання

Що порадите підліткам у наведених ситуаціях? Як діятимете ви?

1.    Підлітки п’ють воду з водойми біля поля.

2.    На підприємстві сталася аварія, річка поблизу населеного пункту забруднена. Але хлопці будь-що-будь вирішили купатися.

3.    Дівчата вирішили готувати їжу, але не звернули уваги, що з крана тече вода жовтуватого кольору.

4.    Після аварійного викиду стічних вод у водоймі багато риби спливло на поверхню. Компанія підлітків вирішила зварити юшку із цієї риби.

Попрацюйте в парі або групі

1.    Обговоріть чинники, що впливають на забруднення води у місцевості вашого проживання. Що можете зробити ви, щоб зберегти воду чистою?

2.    Обговоріть, чому люди доочищають воду з водогону чи криниці для пиття та приготування їжі. Який спосіб очищення води обрали б ви? Чому? Скористайтеся матеріалом параграфа.

Моделюйте — набувайте життєвих навичок

1. Розгляньте фотоілюстрації. Яких правил додержуватиметеся, щоб зберегти здоров’я?

2. Чи вірите ви в існування «живої» і «мертвої» води? Дізнайтеся, яку воду вважають «живою», а яку — «мертвою».

вої інформації, мережі Інтернет.

 

Це матеріал з підручника Основи Здоров'я 8 клас Бойченко

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 14-10-2016, 14:11, Переглядів: 10037