Народна Освіта » Основи здоров'я » § 16. Спілкування хлопців і дівчат

НАРОДНА ОСВІТА

§ 16. Спілкування хлопців і дівчат

Дізнаєтеся про важливість рівноправного спілкування хлопців і дівчат Пригадайте

Яких порад слід додержуватися, щоб спілкування було ефективним?

Стосунки між людьми різної статі формуються з дитинства і проходять кілька етапів.

Дитинство

 

Хлопчики і дівчатка граються та спілкуються разом. Поступово усвідомлюють статеві відмінності. Діти починають гратися в різні ігри. Хлопчики більше дружать з хлопчиками, дівчатка — з дівчатками. Важливо, щоб діти навчилися доброзичливо спілкуватися, допомагати одне одному, захищати слабших незалежно від статі.

Підлітковий вік

 

Період інтенсивного фізичного й інтелектуального розвитку. Підлітки мають усвідомити, що кожен з них — унікальна особистість. І хоча всі різняться рисами характеру та здібностями, кожен цінний для суспільства незалежно від статі. У хлопців та дівчат змінюється поведінка, виявляється більше відмінностей в уподобаннях. Проте разом навчаються і проводять дозвілля. Підлітки цікавляться внутрішнім світом іншої людини. Хлопці і дівчата вперше закохуються.

Юність

 

Період переходу від підліткової залежності до дорослої відповідальності й самостійності. Продовжується біологічне та соціальне дозрівання молоді. Коло спілкування з однолітками розширюється. Водночас виникає симпатія до когось одного протилежної статі. Емоційна близькість згодом може перерости в кохання. Важливо, щоб кожен розумів, що чоловік і жінка — це статева ознака, біологічна характеристика організму. Проте, незалежно від своєї статі, кожен може виконувати в суспільстві будь-яку соціальну роль відповідно до власного хисту та бажання.

Зрілість

 

Молодь досягає біологічної та соціальної зрілості й може створити родину. Соціально зріла людина додержується моральних та етичних норм суспільства. Діє відповідально, розуміє, що чоловіки й жінки мають рівні права та рівні можливості в суспільстві.

У засобах масової інформації дедалі частіше використовується слово «гендер». Чим же гендер відрізняється від статі?

Стать — поняття біолотічне, тобто визначає, ким є людина: чоловіком чи жінкою.

гендер (від антлійськото слова gender — «стать», від латинською genus — «рід») — це поняття соціальне і культурне. Це слово характеризує соціальну поведінку жінок і чоловіків. Тому гендер називають ще «соціальною статтю».

Ознаки статі:

чоловіки і жінки мають відповідні біологічні ознаки не залежать від країни і культури не залежать від зовнішнього впливу

не змінюються із часом

 

Ознаки тендера:

властиві людям обох статей змінюються в різних країнах залежать від культурних традицій

можуть із часом змінюватися

 

Оскільки стосунки людей здавна формувалися, насамперед, як спілкування жінок і чоловіків, статеві відмінності переважали над індивідуальними характеристиками людей. Від них очікували певної поведінки, яка вважалася відповідною їхній статі. Тому сформувалися тендерні стереотипи — уявлення про те, як мають поводитися чоловіки і жінки.

На тендерні стереотипи впливають чинники соціального середовища: родина, учителі, засоби масової інформації тощо. Дівчатам традиційно дарують ляльки, хлопцям — машинки. Під час ігор дівчата частіше бувають медсестрами і вчительками, хлопці — командирами, капітанами, пілотами. Так закладаються різні стандарти поведінки, поступово формуючи тендерні стереотипні ролі чоловіка і жінки, які в суспільстві вважають властивими лише чоловіку чи жінці. Наприклад, вважають, що жінка, насамперед, має бути турботливою, хазяйновитою, ніжною, чутливою, емоційною і скромною. Чоловікам притаманні мужність, сила, стриманість, наполегливість, упевненість у собі і честолюбність.

Проте поведінка кожної людини може поєднувати риси, властиві не тільки своїй, а й протилежній статі. Так, жінки можуть бути хазяйновитими, чутливими, але й честолюбними і наполегливими, чоловіки — турботливими, ніжними, емоційними та водночас мужніми і сильними.

У сучасному світі вже нікого не дивують жінки-політики, жінки-ака-деміки, жінки, які займаються бізнесом. Водночас збільшилася кількість чоловіків, які працюють у сфері послуг.

Коли йдеться про гендер, мається на увазі можливість для самореаліза-ції людини незалежно від статі. Біологічний фактор не завжди має визначати долю і професію чоловіка та жінки.

Для повноцінного розвитку і самореалізації людині потрібно позбуватися стереотипів мислення щодо поведінки чоловіків і жінок. Свобода від подібних стереотипів (а по суті — забобонів) дає людині можливість зберегти здоров’я.

У сучасному світі жінки й чоловіки мають рівні права та можливості для самореалізації, а також рівні права на користування результатами праці.

Поради щодо рівноправного спілкування хлопців і дівчат

Чи можуть дружити дівчата з хлопцями? Звичайно! Дружба між хлопцями і д івчатами природна. Щоб стосунки між ними були рівноправними, варто додержуватися правил трьох «К»:

Щоб бути вірним і надійним другом, слід формувати якості й риси характеру, які сприяють дружнім стосункам.

Справжня дружба зазвичай передбачає упевнений демократичний стиль спілкування і тендерну рівність. Друзі поважають одне одного незалежно від статі. І хлопці, і дівчата вільно висловлюють думки, обговорюють їх і спільно ухвалюють рішення з урахуванням інтересів і бажань одне одного. Рівноправне спілкування сприяє гарному настрою та успішному виконанню соціальних ролей.

Висновок

Стосунки між людьми різної статі формуються з дитинства. Важливо, щоб стосунки та спілкування між хлопцями і дівчатами були рівноправними.

Завдання

1.    Що таке стать?

2.    Що таке тендер?

3.    Назвіть ознаки статі й тендера.

4.    Що таке тендерні стереотипи? Наведіть приклади.

5. Які якості та риси характеру слід розвивати підліткам, щоб дружба була міцною і рівноправною?

6. Поясніть, що таке тендерна рівність. Наведіть приклади.

7. Який стиль спілкування важливий для рівноправних стосунків? Чому так думаєте?

8.    Поясніть, чому в суспільстві досі існують тендерні стереотипи.

9.    Чи можуть, на вашу думку, щиро дружити дівчина і хлопець? Чому? Відповідь обґрунтуйте.

10. Поясніть висловлювання політичною діяча США Бенджаміна Франкліна «Обирай друта, не поспішаючи, ще менше квапся проміняти йото».

11.    Притадайте художні твори, кінофільми чи мультфільми (на вибір), у яких ідеться про дружбу хлопців і дівчат. Які риси характеру їм властиві? Як їхні стосунки допоматають їм долати труднощі, розв’язувати життєві ситуації?

Ситуаційні завдання

Чи є, на вашу думку, у наведених ситуаціях ознаки тендерної нерівності та тендерних стереотипів? Чому? Відповідь обґрунтуйте.

1.    Оголошення про прийом на роботу містять вимоти щодо віку, статі і зовнішності майбутнього працівника.

2. Роботу в сфері освіти, охорони здоров’я, соціальній сфері вважають «жіночими» професіями.

3.    Керівні високооплачувані посади зазвичай пропонують чоловікам, не беручи іноді до увати досвід роботи та професійні якості.

Попрацюйте в парі або групі

1.    Обтоворіть принципи рівноправного спілкування хлопців і дівчат. Наведіть артументи на користь тендерної рівності.

2.    Обтоворіть, чи можна вважати тендерною нерівністю ситуації, коли чоловіки пропускають жінок уперед у дверях чи допоматають вийти з транспорту. Чому так думаєте? Обґрунтуйте власну думку.

3.    Обтоворіть, чи залежить успіх у навчанні від статі школяра.

Моделюйте — набувайте життєвих навичок

Чи є, на вашу думку, у наведених ситуаціях ознаки тендерної нерівності та тендерних стереотипів? Що порадите підліткам у наведених ситуаціях? Як діяли б ви?

1. Дівчина відвідує турток з авіамоделювання. Інші дівчата не хочуть дружити з нею, вважаючи, що в них немає спільних інтересів.

2.    Хлопці не хочуть трати в шахи з дівчатами, вважаючи, що тра в шахи «не жіноча справа».

3.    Домашнє господарство — справа жінок, а не чоловіків.

4. Хлопець займається танцями. Інші хлопці з класу вважають танці «не чоловічою справою».

 

Це матеріал з підручника Основи Здоров'я 8 клас Бойченко

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 14-10-2016, 14:02, Переглядів: 17206