Народна Освіта » Основи здоров'я » § 13. Ідеали краси і здоров’я

НАРОДНА ОСВІТА

§ 13. Ідеали краси і здоров’я

Дізнаєтеся про ознаки зовнішньої та внутрішньої краси, риси характеру, які роблять людей привабливими; стратегії реклами, пов’язані з індустрією моди; можливі небезпеки пластичної хірургії, пірсингу й татуювання

Пригадайте

Які риси характеру слід розвивати підлітку?

Назвіть ознаки гармонійного розвитку підлітка.

Краса привертала увагу людей здавен. Люди милувалися красою природи, предметів, інших людей і самі створювали красиві предмети.

Проте еталони краси в різні епохи і навіть у різних народів різняться. Так, красиву жінку XV ст. у XXI ст. можуть вважати пересічної зовнішності. Плине час, сьогодні подобається одне, завтра — інше. «Часи змінюються, і ми змінюємося разом з ними», — сказав мудрець. Однак краса людини — це не лише зовнішня привабливість. Завжди поважали чесних, сміливих, працелюбних людей.

Нефертіті Леохар. Аполлон Рогір ван дер Вейден. (між 1353 - 1336 рр. Бельведерський Портрет дами до н.е.) (фрагмент) (близько (1460 р.)

330 р. до н.е.)

Леонардо да Вінчі. Пітер Пауль Рубенс. Соломія Мона Ліза Жінка із дзеркалом Крушельницька (1530 р.) (1640 р.) (1872 - 1952 рр.)

Іван Гаврилюк Наталія Сумська Ольга Куриленко (нар. у 1948 р.) (нар. у 1956 р.) (нар. у 1979 р.)

В Україні з давніх-давен цінувалася моральна краса людини. Це, насамперед, доброта, щирість, безкорисливість, незлобливість, духовність. У дітей виховували пошану до старших, любов до батьків, відданість родині, патріотизм. У творах української літератури відображено тогочасні поняття про духовну і фізичну красу людини.

У сучасному світі красивою вважається насамперед людина, яка веде здоровий спосіб життя. У неї спортивна статура, доглянуте волосся, ясні очі, доброзичливий вираз обличчя. Зазвичай така людина життєрадісна, з нею приємно спілкуватися.

Отже, краса людини — це сукупність моральних і фізичних якостей, що викликає позитивні емоції.

Сучасні ідеали краси формуються під впливом моди і засобів масової інформації. Телебачення, реклама, шоу-бізнес пропагують образи майже ідеальних чоловіків і жінок. Наприклад, красені і красуні з густим волоссям і білозубою усмішкою рекламують товари та послуги, які начебто допоможуть усім стати такими. Люди починають думати, що їхнє волосся й зуби значно поступаються «ідеалу». І купують пропоновані товари, не замислюючись, що під час створення екранного образу використано не лише косметичні засоби, а й цифрові технології. Людину можуть переконувати, що її маса не відповідає «ідеальним» показникам. Це робиться задля того, щоб люди купували ті чи інші препарати. Реклама сучасного одягу, прикрас, дозвілля поволі навіює думку, що тільки ультрамодні речі, тільки пропагована поведінка сприяють успіху в навчанні та житті.

Світова індустрія краси і моди намагається переконати, що людина, яка не відповідає пропагованим ідеалам, несучасна. У людини може виникнути почуття незадоволення своєю зовнішністю чи поведінкою. Та проаналізуйте рекламу в засобах масової інформації. У більшості підкреслюють переваги товару і водночас навіюють думку, що зовнішність більшості людей не відповідає цим штучно створеним ідеалам.

Секрет успішності людей полягає не в тому, чи модні вони, а в тому, чи вміють вони підкреслити свої переваги. Слід позитивно ставитися до себе і своєї зовнішності. Зовнішньою привабливістю світові зірки кіно і шоу-бізнесу часто завдячують стилістам, фотографам, гримерам, перукарям і навіть пластичним хірургам. Комусь змінили форму носа, іншому — розріз очей, а комусь — навіть пропорції тіла.

Пластичні хірурги допомагають виправити вроджені чи набуті вади зовнішності. Однак наприкінці XX ст. послугами пластичної хірургії почали користуватися для омолодження й зміни рис обличчя та пропорцій фігури. З’явилася мода на пластичні операції. Проте будь-яка операція пов’язана з ризиком для здоров’я. Може статися зараження крові, спеціальні протези — імплантанти — не завжди приживаються. Спотворене обличчя, стягнута шкіра, неприродно великі губи — це тільки деякі можливі наслідки невдалого втручання в організм. Унаслідок введення під шкіру препаратів шкіра втрачає природну еластичність. Людина стає залежною від пластичної хірургії.

Молодь іноді прикрашає тіло за допомогою пірсингу чи татуювання.

Пірсинг (від англійського слова piercing — «проколювати», «пронизувати») — проколювання різних частин обличчя і тіла.

Татуювання (запозичено з полінезійської мови, слово тата означає «малюнок») — введення чорнила (фарби) в дерму — середній шар шкіри.

Підлітки роблять пірсинг і татуювання з різних причин. Одні вважають, що це модно, для інших — це спосіб самовираження, дехто робить пірсинг і татуювання, щоб не відрізнятися від друзів чи навпаки — виділитися.

Пам’ятайте, що пірсинг і татуювання мають робити тільки фахівці і тільки стерильними інструментами. Негативних наслідків пірсингу і татуювання позбутися важко. На місці проколу може виникнути запалення,

а коли зняти прикраси, залишаються рубці. А щоб позбутися татуювання, доведеться робити операцію.

Кожній людині важливо почуватися привабливою, особливо молодій. Проте слід пам’ятати, що краса — це не лише гарні риси обличчя і статура. Іноді людина з гарним обличчям не викликає симпатії. І навпаки, з людиною звичайної зовнішності приємно спілкуватися. Є чимало відомих музикантів, політиків, акторів, які не мають зовнішності моделей. Але це не завадило їм стати популярними. Адже краса людини залежить також від її поведінки, мови й освіченості.

Висновок

Еталони краси мінливі. Слід критично ставитися до ідеалів фізичної краси, рекламованих індустрією моди. Слід пам’ятати, що пластичні операції з удосконалення зовнішності можуть мати негативні наслідки. Коли роблять пірсинг і наносять татуювання, можна заразитися інфекціями, що передаються через кров. Щоб бути справді красивою людиною, слід розвиватися гармонійно.

| Завдання

1.    Що таке краса?

2.    Які сучасні уявлення про красу людини?

3.    Назвіть ознаки зовнішньої привабливості.

4.    Які ознаки внутрішньої краси людини?

5.    Які риси характеру слід розвивати підлітку?

6.    Як пов’язані краса і здоров’я?

7.    За якими ознаками ви визначаєте, що людина красива?

8. З яких причин підлітки роблять пірсинг чи татуювання? Поясніть, як інакше можна досягти тієї самої мети.

9.    Як ви розумієте українські прислів’я: «Глянь на вигляд і про здоров’я не питай», «Не краса красить, а розум»?

Ситуаційні завдання

Що порадите однолітку, якщо:

❖ хлопець вважає, що однолітки поважають тільки фізичну силу;

❖ дівчинка хоче бути схожою на персонажів рекламних роликів, тому постійно накладає яскравий макіяж;

❖    хлопець хоче зробити татуювання, щоб старші хлопці прийняли його в свою компанію?

Попрацюйте в парі або групі

Назвіть і обговоріть якості та риси характеру, які, на ваш погляд, роблять людей привабливими. Виведіть формулу краси для підлітка.

Моделюйте — набувайте життєвих навичок

1. За матеріалами періодичних видань, інформацією з мережі Інтернет (на вибір) наведіть приклади можливих небезпечних наслідків пластичної хірургії.

2. Доведіть, чому не варто беззаперечно слідувати моді. Обґрунтуйте власну думку.

 

Це матеріал з підручника Основи Здоров'я 8 клас Бойченко

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 14-10-2016, 14:01, Переглядів: 10128