Народна Освіта » Основи здоров'я » § 6. Порятунок людей під час пожежі

НАРОДНА ОСВІТА

§ 6. Порятунок людей під час пожежі

Дізнаєтеся більше про алгоритм порятунку під час пожежі; навчитеся надавати домедичну допомогу потерпілому під час пожежі; навчитеся застосовувати одержані знання у змодельованих ситуаціях

Пригадайте

Назвіть причини виникнення пожеж.

На якій стадії пожежу можна гасити самостійно?

Які підручні засоби пожежогасіння використовуватимете під час гасіння електричного приладу?

Щоб урятуватися та зберегти здоров’я і життя інших, варто додержуватися алгоритму порятунку під час пожежі. Діяти слід швидко й рішуче, але зважено і спокійно. У пригоді стануть алгоритм прийняття зважених рішень, методи самоконтролю і позитивного мислення, набуті навички надання домедичної допомоги.

Якщо немає можливості швидко залишити приміщення, потрібно захистити його від проникнення вогню і диму. Не відчиняти дверей. Щільно закрити всі щілини у дверях: рушниками, ковдрою, білизною. Опинившись у заблокованій вогнем кімнаті, телефонувати за номером 101. Якщо такої можливості немає, поповзом дістатися до вікна, відчинити його і кликати на допомогу

 

У першу чергу слід рятувати дітей, інвалідів, хворих і літніх людей. Пам’ятати, що маленькі діти від страху часто ховаються під стіл, ліжко, у шафу.

Виводячи чи виносячи потерпілого з приміщення, де вирує вогонь, слід накрити його цупкою вологою тканиною (курткою, пальтом, ковдрою).

Якщо полум’я охопило одноповерховий будинок, урятуватися можна й через вікно, накривши голову простирадлом чи рушником.

Якщо пожежа сталася в багатоповерховому будинку, спускатися вниз можна тільки сходами. Ліфтом користуватися не можна. Якщо ж на сходах вирує вогонь, не бігти вниз, а спробувати врятуватися на даху будівлі. Можна скористатися пожежною драбиною.

Якщо загорівся одяг, упасти на підлогу чи на землю (якщо вже вибралися з палаючого приміщення) і качатися, щоб збити полум’я. Не можна бігти — це ще дужче роздмухує вогонь. Якщо одяг загорівся на іншій людині, слід накрити її цупкою тканиною. Голову накривати не можна. Тліючий одяг облити водою.

Коли вдалося вийти з осередку пожежі, повідомити місцеві органи влади та службу захисту населення про місце, розміри та характер пожежі.

Під час пожежі або під час гасіння вогню внаслідок дії високої температури можна отримати термічні опіки. Розрізняють чотири ступені опіків.

Термічні опіки та допомога в разі опіків

Ступінь опіку

Ознаки опіку

Допомога

Перший

ступінь

Місце опіку червоніє, виникає незначний біль; шкіра набрякає, пухирі на шкірі не утворюються

Підставити обпечене місце під струмінь холодної води на 15-20 хвилин. Уражене місце можна обробити про-тиопіковими засобами

Другий

ступінь

Сильне почервоніння. На шкірі з’являються пухирі різної величини, наповнені рідиною. Опіки болючі. Спричиняють набряк, що не проходить кілька днів

На місце опіку накласти стерильну пов’язку або закрити чистою лляною чи бавовняною тканиною.

Не відривати прилиплого одягу від місця опіку. Не доторкатися до ушкодженої шкіри. Не проколювати пухирі. Викликати «швидку допомогу»

Третій

ступінь

На обпеченому місці утворюється твердий струп бурувато-коричневого кольору. Потерпілий відчуває різкий біль. Опіки цього ступеня можуть спричинити опіковий шок: потерпілий блідне, пульс слабшає, дихання неглибоке й прискорене

Четвертий

ступінь

Найтяжчі опіки. Уражаються шкіра, м’язи, сухожилля, кістки. Твердий струп щільний, іноді обвуглений, чорного кольору

 

Потерпілого необхідно якомога швидше доправити до лікарні або опікового центру. Самостійно можна обережно зняти в деяких місцях тліючий одяг, розрізавши його. Увесь одяг не знімати, щоб уникнути переохолодження. Одяг, що прилип до опіків, не відривати. Потерпілого накрити чистим простирадлом чи легкою ковдрою. Викликати «швидку допомогу»

 

При опіках повік і очей слід негайно звернутися до лікаря.

Здоров’я і життя потерпілого залежить від того, чи своєчасно нададуть йому допомогу.

Висновок

Щоб урятуватися та зберегти здоров’я і життя інших під час пожежі, слід додержуватися алгоритму порятунку. Уміти діяти спокійно та впевнено. Розпізнавати ступені термічних опіків. Уміти надати домедичну допомогу потерпілим.

Завдання

1.    Що таке термічний опік?

2.    Назвіть ступені термічних опіків.

3.    Які ознаки кожного ступеня опіків?

4.    Як надати домедичну допомогу при термічних опіках першого ступеня?

5.    Як надаватимете домедичну допомогу при термічних опіках другого ступеня?

6.    Як діятимете, якщо постраждалий отримав опік третього ступеня?

7.    Чому із задимленого приміщення слід виходити поповзом?

8.    Поясніть, чому під час пожежі в багатоповерховому будинку не можна користуватися ліфтом.

9.    Пригадайте кінофільми, у яких герої приборкують пожежу. Які риси характеру властиві учасникам подій? Які засоби особистої безпеки застосовували? Яку допомогу надавали вони потерпілим?

Ситуаційні завдання

Як діятимете в кожній наведеній ситуації? Як надаватимете домедичну допомогу?

1. У сусідньому помешканні сталася пожежа. Дівчинка встигла вибігти, але отримала незначні опіки.

2. У підлітка, який стояв біля вогнища, загорілася штанина. Вогонь швидко почав підніматися до куртки. Підліток у паніці почав бігати і кричати.

3.    Ви відчули сильний запах диму в багатоповерховому будинку. Кімната і коридор швидко наповнилися димом, видимість погана, але вогню не видно. Коли обережно відчинили двері квартири, помітили, що ваш сусід-підліток лежить у коридорі на підлозі.

4. З вікна одноповерхового будинку, де вирує вогонь, на ваших очах вистрибнув чоловік. Він качається по землі, намагаючись збити полум’я. Сорочка на спині тліє, під залишками тканини видно чорну шкіру з багатьма вологими пухирями.

Попрацюйте в парі або групі

Змоделюйте ситуації порятунку і надання домедичної допомоги під час пожежі. Кожен з вас по черзі рятує іншого, користуючись алгоритмом порятунку. Визначає, яка допомога потрібна потерпілому. Надає домедичну допомогу. Потім поміняйтеся ролями. Скористайтеся матеріалом параграфа і матеріалом § 5.

Моделюйте — набувайте життєвих навичок

1.    Ви з другом побачили густий дим з вікон квартири на першому поверсі. Друг вирішив розбити вікно і потрапити у квартиру, щоб урятувати людей.

Чи правильно він вирішив? Чому? Які ризики наведеної ситуації? Відповідь обґрунтуйте.

2.    У сусідньому одноповерховому будинку сталася пожежа. Усередині будинку сильне задимлення. З дому чути плач дитини і прохання про допомогу. Ви вирішили врятувати її.

1.    За яким алгоритмом діятимете?

2.    Як убезпечите себе?

3.    Як убезпечите дитину від вогню?

4.    Як надаватимете допомогу дитині, якщо з’ясували, що вона отруїлася чадним газом і отримала опіки другого ступеня?

Скористайтеся матеріалами параграфа, а також пригадайте матеріали 6 і 7 класів.

3. На дискотеці біля апаратури діджея почалася пожежа. Приміщення зне-струмилося і швидко наповнилося димом. Почалася паніка.

1.    Як діятимете?

2.    На що потрібно було б звернути увагу завчасно для безпечного виходу з приміщення?

4.    У шкільному кабінеті хімії на третьому поверсі почалася пожежа. Ваш кабінет поруч із кабінетом хімії. Щоб дістатися до сходів, вам потрібно пройти задимленим коридором.

Як діятимете?

Скористайтеся матеріалами параграфа. Пригадайте правила евакуації зі школи з матеріалів 7 класу.

Проект

Виконайте проект «Юний пожежник». У засобах масової інформації, мережі Інтернет знайдіть і проаналізуйте повідомлення про порятунок людей чи майна під час пожежі вашими однолітками або молодшими дітьми. Оформіть у вигляді буклета, плаката або на окремих аркушах паперу за власним бажанням. Разом з однокласниками обговоріть і занотуйте:

1.    Причини виникнення пожежі.

2.    Чи можна було уникнути небезпеки?

3. Які якості потрібно мати людині, щоб зважитися рятувати інших під час небезпеки? Що вона має знати і вміти? Яких навичок набути?

4.    Чи готові були б ви діяти задля порятунку людей у такій ситуації?

5.    Які якості маєте, а яких вам бракує?

6.    Які якості слід удосконалити?

 

Це матеріал з підручника Основи Здоров'я 8 клас Бойченко

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 14-10-2016, 13:55, Переглядів: 8364