Народна Освіта » Основи здоров'я » Забруднення навколишнього середовища і здоров’я. Питна вода і здоров’я. Небезпека купання в забруднених водоймах

НАРОДНА ОСВІТА

Забруднення навколишнього середовища і здоров’я. Питна вода і здоров’я. Небезпека купання в забруднених водоймах

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Свого часу серед жителів Японії було зареєстровано масове отруєння Кадмієм, яке здобуло назву хвороби ітай-ітай («крихкість кісток»). захворіло близько 200 осіб. Отруєння було пов'язане із вживанням риби, отруєної Кадмієм. Як ви вважаєте, звідки в рибі міг з'явитися Кадмій?

Екологічна безпека

Екологічна безпека — це стан захищеності природного середовища й життєво важливих інтересів людини від негативного впливу господарської діяльності, надзвичайних ситуацій природного й техногенного характеру, їхніх наслідків.

Існують певні екологічні інтереси суспільства. Наприклад, суспільство зацікавлене в забезпеченні стійкого функціонування екосистем, збереженні всього розмаїття тваринного й рослинного світу, запобіганні несприятливим змінам клімату та іншим негативним наслідкам господарської діяльності. Ця зацікавленість пов’язана з тим, що екологічні умови в місцях проживання впливають на здоров’я людини. Стан повітря, води, ґрунтів, якість продуктів харчування, вирощених на цих ґрунтах, позначаються на роботі фізіологічних систем

людського організму. Цей вплив може бути як позитивним, так і негативним.

Як же досягти екологічної безпеки в місцях проживання?

Перш за все, потрібний екологічний контроль. Умовами його забезпечення є: спостереження за станом навколишнього природного середовища та його змінами під впливом господарської діяльності; уживання заходів, спрямованих на охорону природи й раціональне використання природних ресурсів; оздоровлення навколишнього природного середовища; дотримання природоохоронних законів.

Уникнення екологічної небезпеки пов’язане з правильним і раціональним веденням господарства, з використанням безвідходних технологій, накладанням високих штрафів на порушників природоохоронних законів.

Розв’язання багатьох екологічних проблем залежить також і від вас. Наприклад, сміття, що забруднює природне середовище, дуже часто є саме тим сміттям, яке викидаємо ми самі. Пригадайте, чи не викидали ви обгортки, пластикові пляшки, целофанові пакети прямо на вулиці, у лісі, на галявині, де відпочивали. Розсортоване вами сміття допоможе утилізувати відходи, вчасно закритий кран збереже воду, посаджене вами дерево стане прикрасою вашого подвір’я. Подумайте про це.

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання. Усі знають, що сортування сміття поліпшує стан навколишнього середовища. Що треба робити, щоб сортування сміття стало нормою нашого життя?

Про правила поведінки в природному середовищі можна прочитати на сайті.

Забруднення навколишнього середовища і здоров'я

Забруднення навколишнього середовища може спричинити багато різних захворювань людини. Наприклад, є хвороба «мінамата», що виникає через отруєння сполуками Меркурію. Учені встановили, що ці сполуки передаються по ланцюгах живлення і накопичуються в організмах хижих риб. В організм людини Меркурій потрапляє з рибопродуктами. Хвороба проявляється у вигляді нервово-паралітичних розладів, головного болю, паралічу, слабкості, втрати зору.

Такі джерела забруднення, як автомобілі, теплоелектростанції, виробництва мінеральних добрив, барвників, цементу, призводять до

хвороб органів дихання, серцево-судинної і нервової систем. Викиди промислових підприємств, витоки з каналізаційних систем призводять до захворювань органів травної системи. Забруднення синтетичними добривами й отрутохімікатами спричиняють такі захворювання, як гепатит, алергія, онкологічні захворювання. Вплив сучасних будівельних матеріалів, полімерних виробів, меблів зі штучних матеріалів, токсичних засобів для чищення призводить до розвитку астми.

Про забруднення природного середовища Кадмієм можна прочитати на сайті.

Питна вода і здоров'я. Небезпека купання в забруднених водоймах

Чиста питна вода — це запорука життя і здоров’я людини. Ресурси питної води — це безцінний скарб будь-якої країни. Але через господарську діяльність забруднюються річки, озера й підземні води. Наявність чистої питної води стає проблемою для багатьох регіонів земної кулі. За висновками Всесвітньої організації охорони здоров’я, більш ніж 80 % відомих сьогодні хвороб пов’язано з нестачею якісної питної води.

Питну воду добувають з різних джерел. Наприклад, для питного водопостачання використовують підземні води. Вони найбільш безпечні й не потребують очищення. Але таких джерел недостатньо, тому питну воду беруть з поверхневих джерел, таких як річки, озера, канали. Підготовка такої води для споживання коштує досить дорого.

Існують різні методи очищення води — механічні, фізичні, хімічні й біологічні. Механічні методи очищення води передбачають використання як грубих фільтрів для очищення води від крупного сміття та піску, так і тонких, які дозволяють відфільтрувати дуже дрібний пил. Фізичне очищення води — це, наприклад, кип’ятіння або опромінення води ультрафіолетом, які очищають воду від хвороботворних організмів. Хімічний процес очищення води полягає в її хлоруванні або озонуванні, існують також інші технології (наприклад, є спеціальні препарати, за допомогою яких можна обробляти невелику кількість забрудненої води). Біологічні методи очищення води полягають у використанні мікроорганізмів у процесі очищення.

Опорні точки. Екологічна безпека — це стан захищеності природного середовища від негативного впливу господарської діяльності, надзвичайних ситуацій природного й техногенного характеру.

Ресурси питної води — це безцінний скарб будь-якої країни. забруднення навколишнього середовища може спричинити багато різних захворювань людини.

Запитання для повторення й обговорення

I рівень

1. Які методи очищення води ви знаєте?

2. Що ви знаєте про правила сортування сміття?

II рівень

3. Які правила поведінки в природному середовищі ви знаєте?

4. Що ви знаєте про екологічні інтереси суспільства?

III рівень

5. чому суспільство зацікавлене в збереженні всього розмаїття тваринного й рослинного світу?

6. Як досягти екологічної безпеки в місцях проживання?

IV рівень

7. доведіть, що сортування сміття є необхідним для забезпечення екологічної безпеки.

8. доведіть, що чиста питна вода — це запорука життя і здоров'я людини. Цікаві факти про воду можна дізнатися з презентації на сайті.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Тагліна (нова програма)

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 27-09-2016, 07:51, Переглядів: 4187