Народна Освіта » Основи здоров'я » Краса і здоров’я. Ідеали краси і здоров’я. Вплив модних тенденцій на здоров’я

НАРОДНА ОСВІТА

Краса і здоров’я. Ідеали краси і здоров’я. Вплив модних тенденцій на здоров’я

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. ідеалом краси у Стародавньому Єгипті була струнка, граціозна жінка. тонкі риси обличчя з повними губами і величезними мигдалеподібними очима, контраст важких зачісок з витонченою витягнутою фігурою нагадували про екзотичну рослину на гнучкому стеблі.

у стародавньому Китаї взірцем вважався зовсім інший тип жінки. Маленька, тендітна, з крихітними ногами. Щоб ніжка залишалася маленькою, дівчаткам невдовзі після народження туго бинтували стопу, добиваючись припинення її росту. Жінки білили обличчя, рум'янили щоки, подовжували брови, фарбували нігті в червоний колір. чому в різних народів такі різні ідеали краси?

Краса і здоров'я

Що тільки не мають на увазі, кажучи, що це красиво! У різні часи, у різних народів і різних соціальних груп під красою розуміли (і розуміють) зовсім різне. Те, що одному здається прекрасним, інший бачить як щось звичайне, а то й навіть потворне. Чому так?

Поняття краси переломлюється через призму нашої психіки й особистих смаків. А вони, у свою чергу, залежать від індивідуальних особливостей, темпераменту й життєвого досвіду, наших культурних і соціальних характеристик. Критерії людської краси дуже різноманітні, і практично неможливо звести їх до спільного знаменника. Можливо, цього й не треба робити, оскільки краса і тримається на цій неймовірній різноманітності!

 

І все ж таки давайте розберемося. За якими ознаками ми приходимо до висновку, що ця людина — красива? Чиста, гладенька і пружна шкіра, густе волосся, ясні очі, яскраві губи, доброзичлива посмішка. Але ж це прямі показники загального здоров’я!

Ми вважаємо красивим того, хто наділений здоров’ям і життєрадісністю, з ким приємно знаходитися поруч, хто надійний, хто відкритий у спілкуванні.

Ми вважаємо красивими пряму поставу й сильні м’язи, нам подобається тіло, яке знаходиться в постійному русі. Рух сам по собі теж красивий. Недарма акторів, танцюристів, манекенниць — усіх, чия професія передбачає, що вони завжди перебувають «на людях», навчають правильно рухатися.

Чому військові користуються такою популярністю у жінок? Ну не військова ж форма їм подобається! Швидше, річ тут у тім, що військові підтягнуті, зібрані, активні, завжди готові до дії, готові захистити, що так важливо для жінки. Імовірно, у людині закладене біологічне відчуття краси: для нас гарний той, хто здоровий, охайний, активний, життєрадісний.

Ще для нас є красивим те, що запам’яталося з дитинства. Щойно з’явившись на світ, ми стикаємося з людьми, від яких залежимо у дуже значній мірі. Це, передусім, наші мама й тато, бабусі, дідусі, інші близькі люди. Ось вона — краса! Красивий той, хто приносить тепло і ласку. Красивий той, хто нас надійно захищає і любить.

 

Можна погодитися з тим, що все побачене в дитинстві, добре запам’ятовується й часто стає еталонним. Саме із цими спогадами ми порівнюємо все інше.

 

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання. Є таке народне прислів'я: «З личка не пити водички». Про що говорить це прислів'я? Як ви його розумієте?

Ідеали краси і здоров'я

Поняття краси змінювалося із часом. Кожна історична епоха породжувала свій ідеал краси. Він залежав від клімату, політичних і економічних умов, від моральних настанов, релігії, від особливостей побуту різних верств населення. Багато видатних умів людства розмірковували про таємниці та закони краси, про природу прекрасного. Неодмінними умовами «вічної і неземної» краси були й залишаються симетрія, гармонія, єдність у різноманітті, взаємна відповідність усіх рис і пропорцій, закінчений, цілісний образ, любов до життя.

У Стародавній Греції існував культ тренованого тіла. В основі ідеалу краси лежала гармонія духу й тіла. Греки вважали порядок і симетрію символом прекрасного. Ідеально красивою була людина, у якої всі частини тіла й риси обличчя були гармонійно поєднані.

Відродження приносить зовсім інше розуміння краси. Замість тонких, струнких фігур стають привабливими пишні форми. У моду входить золотисто-рудий колір волосся, який пізніше стали називати «кольором Тиціана». Саме такий тип краси зображений на полотнах Тиціана «Портрет дами в білому» і портретах багатьох майстрів венеціанської школи XVI ст., у творах Рубенса і Рембрандта.

Як за минулі 100 років змінилися ідеали краси, можна відстежити у віде-оролику на сайті.

Вплив модних тенденцій на здоров'я

Нам хочеться бути красивими, і ми часто намагаємося домогтися цього, наслідуючи сучасну моду. Але мода різноманітна і не все, що нам пропонує реклама, личить нам, відповідає нашому стилю життя, нашим смакам. А інколи мода, наприклад на пірсинг, татуювання, тим паче пластичні операції, може нашкодити нашому здоров’ю.

Треба розуміти, що пірсинг і татуювання супроводжуються ранами, через які в організм може проникнути інфекція. Наслідком такого «прикрашання» може стати зараження крові, серйозне запалення, кровотеча, набряк, нагноєння, алергічні реакції. Процес загоєння може тривати від місяця до півроку, можуть залишатися шрами. Що ж стосується пластичних операцій, то ви повинні знати, що хірургічне втручання — це завжди ризик, особливо коли людина намагається позбутися вигаданих, видимих тільки їй фізичних вад. Окрім розвитку запалень, зараження крові, можливих алергічних реакцій тощо, у пацієнта може розвинутися психологічна залежність — бажання постійно вдосконалювати зовнішність.

 

«джоконда», вона ж «Мона Ліза» — таємнича жінка, загадкова посмішка якої заворожує людей уже кілька століть.

Як ви вважаєте, у чому секрет джоконди? чи є вона красунею?

 

 

«дівчина зі свічкою. Автопортрет», художник — зінаїда серебрякова. Що ви думаєте про цю дівчину, дивлячись на її портрет? у чому її краса?

Отже, перш ніж зробити татуювання чи пірсинг або ж зважитися на пластичну операцію, дайте собі відповіді на такі запитання: «Навіщо я це роблю? Який у цьому сенс? Чи потрібно це мені? Якими будуть наслідки моїх дій?». Враховуйте при цьому, що ви гарні і без додаткових отворів на тілі та малюнків на шкірі!

Звичайно, реклама переконує нас, що все це модно і красиво. Однак слід пам’ятати, що взагалі-то виробники й продавці косметики і косметичних послуг про наші інтереси не дбають. Вони більше піклуються про свій прибуток. Тому треба бути дуже розважливим, щоб не потрапляти в ті пастки, які часом розставляє нам мода.

Тож якщо ставитися до моди спокійно, вибирати те, що потрібно саме вам, то із цією прекрасною дамою можна дружити й користуватися її послугами.

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання. Римський поет Марціал, висміюючи жінок, які зловживали косметикою, писав: «дві третини Мессаліни заховані в коробочках з косметикою. Жоден чоловік не може сказати, що її любить, оскільки те, що він у ній любить, їй не належить, а те, що їй належить,— любити неможливо». Що мав на увазі поет? Як він ставився до моди?

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання. В історії моди є легендарна жінка — Коко Шанель — символ моди XX століття. її обожнювали принцеси й гувернантки, вишукані аристократки і скромні вчительки, французькі модниці й американські бізнес-леді. Бона зняла із жінок корсет, подарувала їм елегантний чорний колір і підстригла волосся. До Шанель жінки не носили стрижок. Шанель, одягнувши прекрасну половину світу, казала: «Головне в жінці не одяг, а милі манери, розсудливість і чіткий режим дня». Як ви вважаєте, чому Коко Шанель стала легендою моди?

Опорні точки. Критерії людської краси дуже різноманітні. Бони залежать від індивідуальних особливостей, темпераменту й життєвого досвіду, наших культурних і соціальних характеристик. Кожна історична епоха створювала свій ідеал краси. Він залежав від клімату, політичних і економічних умов, моральних установок тощо. Неодмінними умовами «вічної і неземної» краси були й залишаються симетрія, гармонія, єдність у різноманітті, взаємна відповідність усіх рис і пропорцій, закінчений цілісний образ, відчуття справжнього життя.

Запитання для повторення й обговорення

I рівень

1. Як краса пов'язана зі здоров'ям?

2. Чому поняття краси залежить від життєвого досвіду?

II рівень

3. Чому красу в різні часи, у різних народів і різних соціальних груп розуміли зовсім по-різному?

4. Чому критерії людської краси дуже різноманітні?

III рівень

5. Як ви ставитеся до реклами косметики й одягу?

6. Чому пірсинг може нашкодити нашому здоров'ю?

7. Яких людей ви вважаєте красивими?

IV рівень

8. Як співвідносяться краса фізична і краса духовна?

9. Чому одні люди вважають, що татуювання — це красиво, а інші стверджують, що це завдає шкоди шкірі й не є красивим?

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Тагліна (нова програма)

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 27-09-2016, 07:23, Переглядів: 18683