Народна Освіта » Основи здоров'я » Про оздоровчі системи. Складові оздоровчих систем

НАРОДНА ОСВІТА

Про оздоровчі системи. Складові оздоровчих систем

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Восьмикласник Микита любить свого тата і часто дивується, як він може все встигати і бути таким активним і веселим. Одного разу Микита запитав про це, і батько відповів: «Розумієш, головне, щоб кожна твоя дія була погоджена з іншими діями. усе залежить від системи. і твоє здоров'я теж». Як ви вважаєте, що таке «система»? Що мав на увазі тато Микити?

Поняття про оздоровчі системи

Поняття «система» є багатоплановим. Що стосується оздоровчих систем, то це системи теоретичних знань і практичних методів, які забезпечують збереження здоров’я та формування здорового способу життя. Такі системи почали з’являтися вперше вже в стародавніх цивілізаціях Єгипту, Греції, Китаю, Індії.

За довгий час свого існування людство винайшло безліч різних оздоровчих систем. Наприклад, є фізичні оздоровчі системи, які пропонують відповідні фізичні вправи і режим активної діяльності, є оздоровчі системи, у яких розроблені правила раціонального харчування.

Будь-яка система побудована зі взаємозв’язаних і взаємозалежних частин — компонентів. Оздоровчі системи можуть містити різні компоненти, тому існують різні системи збереження та відновлення здоров’я людини.

Є традиційні та сучасні оздоровчі системи. Традиційні системи існують багато століть, і навіть тисячоліття. Вони поширилися по всьому світу з країн, які мають культуру, що розвивалася довго і безперервно. Сучасні оздоровчі системи з’являються в країнах з молодою культурою, і час їх існування ще невеликий.

Оздоровчі системи можна підрозділити також на науково обґрунтовані й народні. Перші з’явилися в результаті застосування теоретичних наукових знань, а другі сформовані в процесі народної практики. Сучасні науково обґрунтовані оздоровчі системи побудовані на наукових знаннях з психології й фізіології людини, враховують її вік, стать, індивідуальні особливості.

Вибрати для себе оздоровчу систему не просто. Такий вибір залежить від того, як людина вихована, у якій сім’ї виросла, до якої культури належить, які фізіологічні та психологічні особливості має, якого вона віку. Крім того, приймаючи рішення щодо оздоровчої системи, яка б вам підійшла, треба обов’язково порадитися з лікарем, добре обізнаним про стан вашого здоров’я, і враховувати, що різні оздоровчі системи можуть по-різному вплинути на здоров’я тієї чи іншої людини. Для того щоб правильно опанувати оздоровчу систему, часто потрібний учитель, який навчатиме вас особисто.

На жаль, не всі оздоровчі системи добре продумані й обґрунтовані. Вони бувають іноді досить примітивними, побудованими на якомусь одному оздоровчому методі, тобто мають невелику кількість компонентів. Перш ніж обрати оздоровчу систему, необхідно ознайомитися з такими системами детальніше.

Складові оздоровчих систем

Існує велика різноманітність оздоровчих систем, але їх усіх об’єднують деякі загальні складові (компоненти). До них належать:

• правильний режим праці та відпочинку;

• щоденна рухова активність;

• повноцінний нічний сон;

• раціональне харчування;

• відмова від шкідливих звичок;

• загартовування водою, повітрям і сонцем;

• оптимізм і вміння володіти емоціями;

• здатність протистояти стресам, розслаблятися й повноцінно

відпочивати;

• уміння бути корисним суспільству;

• наявність моральних принципів та ідеалів.

Оздоровчі системи можуть включати в себе такі компоненти: фізичні вправи і гімнастичні комплекси; правила раціонального харчування; різні види єдиноборств і масаж; купання в крижаній воді й відвідування лазні; моральні постулати й певні психологічні принципи; комплексні правила забезпечення здорового способу життя.

 

 

Знайдіть необхідну інформацію і дайте відповідь на запитання. Знаменитий лікар стародавнього Китаю Хуа-то казав: «Якщо ручка дверей часто рухається, вона не іржавіє. так і людина: якщо вона багато рухається, то не хворіє». чи погоджуєтеся ви із цим висловом? чому? Обґрунтуйте свою думку.

• Про компоненти оздоровчих систем можна дізнатися на сайті.

• Щоб більше дізнатися про основи раціонального харчування, ознайомтеся з презентацією на сайті.

Опорні точки. Оздоровчі системи — це системи теоретичних знань і практичних методик, що дозволяють забезпечити формування здоров'я. Оздоровча система складається зі взаємозв'язаних і взаємозалежних частин — компонентів, які охоплюють різноманітні сторони здоров'я людини. існують певні правила вибору оздоровчих систем.

Запитання для повторення й обговорення

I рівень

1. Які класифікації оздоровчих систем ви знаєте?

2. Які складові оздоровчих систем ви знаєте?

II рівень

3. чим відрізняються сучасні й традиційні оздоровчі системи?

4. чим відрізняються науково обґрунтовані й народні оздоровчі системи?

III рівень

5. чи можна назвати системою правила оздоровчого способу життя, які побудовані на якомусь одному оздоровчому методі? чому?

6. доведіть, що при створенні оздоровчих систем треба використовувати теоретичні знання.

IV рівень

7. доведіть, що провідна роль у формуванні здорового способу життя завжди належить свідомості людини.

8. доведіть, що вміння бути корисним суспільству є складовою оздоровчої системи.

9. доведіть, що наявність моральних принципів та ідеалів є складовою оздоровчої системи.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Тагліна (нова програма)

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 26-09-2016, 23:01, Переглядів: 38881