Народна Освіта » Хімія » § 31 . Використання кислот

НАРОДНА ОСВІТА

§ 31 . Використання кислот

Опанувавши матеріал параграфа, ви зможете:

• називати кислоти, котрі найчастіше використовують у промисловості;

• опису кивати галузі застосування кислот;

• характеризувати використання найпоширеніших кислот: хлоридної, сульфатної, нітратної, ортофосфатної.

Пригадайте хімічні формули хлоридної. сульфатної, нітратної, ортофосфатної кислот і класифікуйте їх на групи за вмістом Гідрогену й Оксигену.

Вивчаючи хімічні властивості кислот, ви переконалися втому, що їм властиво вступати в хімічну взаємодію з багатьма речовинами. Усі реакції кислот з металами, основними оксидами, основами (розчинними у воді й нерозчинними), солями пов’язані з утворенням цілого ряду інших речовин, в основному солей, які люди використовують у господарських цілях. Однак иайширше застосування отримали хлоридна, сульфатна, нітратна іі ортофос-фатпа кислоти. Лідерами серед них є хлоридна і сульфатна кислоти, які широко застосовуються у різних галузях промисловості.

Розглянемо більш детально способи використання кожної з цих кислот у різних галузях господарства (рис. 73 76),

ПІДСУМОВУЄМО ВИН ПЕНЕ

• Кислоти широко використовують у хімічній, металургійній, текстильній, фармацевтичній, харчовій, лако-фарбовій, нафтопереробній, туковій промисловостях; виробництві синтетичних мийних засобів, як електроліт тощо. Найбільше на виробництвах використовують хлоридну, сульфатну, нітратну й ортофосфатну кислоти.

• Інформація про використання кислот у різних галузях господарства подана в схемах (рис. 73-76).

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

1.    Назвіть кислоти, що найбільше використовуються в промисловості.

2.    Поясніть використання кислот: а) хлоридної; б) сульфатної;

в) нітратної; г) ортофосфатної.

3.    Напишіть рівняння реакцій, за якими можна розпізнати хлоридну й сульфатну кислоти.

4.    Добудьте реакцією обміну кальцій ортофосфат. Обчисліть масу кальцій оксиду, що прореагує, якщо маса утвореного ортофос-фату становить 6,2 г.

5.    На свіжодобутий ферум(ІІ) гідроксид масою 13,5 г подіяли хло-ридною кислотою до його повного розчинення. Обчисліть масу утвореного ферум(ІІ) хлориду.

6.    На розчин аргентум(І) нітрату кількістю речовини 0,2 моль подіяли хлоридною кислотою в надлишку. Обчисліть масу та кількість речовини утвореного осаду.

7.    Натрій сульфіт масою 2.52 г вступив у реакцію з нітратною кислотою до повної їх взаємодії. Обчисліть масу й кількість речовини утвореної солі й об’єм газу (н. у.), що виділився.

 

Це матеріал з підручника Хімія 8 клас Савчин

 

Категорія: Хімія

Автор: admin от 19-09-2016, 00:08, Переглядів: 5342