Народна Освіта » Хімія » § 14. Значення періодичного закону

НАРОДНА ОСВІТА

§ 14. Значення періодичного закону

Опрацювавши параграф, ви дізнаєтеся:

про загальнонаукове значення відкриття періодичного закону. Значення будь-якої наукової теорії полягає не тільки в том}', що вона пояснює уже відомі факти, а й у тому, що вона відкриває можливість передбачати нові факти.

Коли Д.І. Менделєєв працював над обґрунтуванням періодичного закону, були відомі тільки 63 елементи, відносні атомні маси деяких з них було визначено неправильно. Вважали, наприклад, що відносна атомна маса Берилію 13,5 замість 9, а валентність 3. Тоді Берилій довелося б помістити між Карбоном (відносна атомна маса 12) і Нітрогеном (відносна атомна маса 14). Періодичність у зміні властивостей елементів порушилася б, оскільки металічний елемент Берилій опинився б між двома неметалічними елементами — Карбоном і Нітрогеном, а за одновалентним елементом Літієм замість двовалентного йшов би тривалентний елемент Бор.

Тому Д.І. Менделеев зробив висновок, що Берилій повинен мати відносну атомну масу, проміжну між відносними атомними масами Літію (7) і Бору(Н), тобто приблизно 9, а валентність 2, а не 3. Подальші дослідження показали, що справжня відносна атомна маса Берилію 9 і він справді двовалентний елемент.

Так само Д.І. Менделєєв виправив відносні атомні маси деяких інших елементів, для яких не знаходилося відповідного місця в періодичній системі.

Будуючи періодичну систему елементів, Д.І. Менделєєв лишив незаловненими значну кількість клітинок, бо не були відомі елементи, які за відносною атомною масою і властивостями можна було б помістити в цих клітинках. Він дійшов висновку, що ці елементи існують, але їх поки що не відкрили. Властивості їхні ж мають бути проміжні між властивостями, з одного боку, сусідніх зліва і справа елементів того самого періоду і, з другого боку, сусідніх елементів, що стоять вище і нижче у тій самій підгрупі.

Формулювання періодичного закону і побудова періодичної системи означали лише початок розвитку вчення про періодичні властивості елементів. Передбачення Д.І. Менделєєва спочатку були сприйняті з недовірою. Лише після того, як були відкриті передбачувані елементи і виявлено відповідність між їх реальними властивостями і передбаченими, періодичний закон був визнаний як один із фундаментальних законів хімії.

Особлива заслуга Д.І. Менделєєва полягає в тому, що він не просто розмістив елементи у певному порядку, але й встановив ці закономірності як загальний закон природи. Тому відкриття періодичного закону — найбільше досягнення науки 19 століття.

Відкриття періодичного закону зумовило подальший бурхливий розвиток хімії: за наступні тридцять років було відкрито близько двадцяти нових хімічних елементів.

Періодичний закон відіграв велику' роль у створенні сучасної теорії бз'дови атома, яка в свою черг}' стала підтвердженням його положень.

Дмитро Іванович Менделеев народився 8 лютого 1834 року у Тобольську, його батько був директором гімназії.

У1850-1855рр. навчався на фізико-математичному факультеті Петербурзького педагогічного інституту, який закінчив із золотою медаллю.

У1856р. Д. Менделеев захистив магістерську дисертацію на тему «Про питомі об'єми». Наступні п'ять років він перебував у науковому відрядженні у Гейдельберзькому університеті (Німеччина).

У 1861 р. Менделеев написав перший у Росії підручник з органічної хімії. Невдовзі він отримав місце професора у Петербурзькому технологічному інституті, а згодом — у Петербурзькому університеті, де читав лекції з органічної, неорганічної і технічної хімії.

Коли Д.1. Менделеева було призначено професором хімії Петербурзького університету, він написав підручник для студентів, який назвав «Основи хімії».

У наступні роки з-під пера Менделеева вийшло ще кілька ос-

о

повних праць з різних розділів хімії. Його повна наукова і літературна спадщина величезна і містить 431 роботу. Праці Менделеева отримали широке міжнародне визнання. Він був обраний членом багатьох академій наук, іноземних наукових товариств.

Вже будучи у відставці з 1890, Менделеев брав активну участь у виданні Енциклопедичного словника.

Провівши необхідні дослідження, усього за три роки він винайшов бездимний порох.

Д.1. Менделеев був хранителем (керівником) Головної палати мір і ваги.

Помер Д.1. Менделеев у лютому 1907 р. в Санкт-Петербурзі від запалення легень.

— ВИСНОВКИ

Періодичний закон пояснює зв’язок між хімічними елементами, дає можливість передбачати їхні властивості, а також властивості утворених ними простих і складних речовин.

Початковий рівень

1.    Сформулюйте періодичний закон.

Середній рівень

2.    Знайдіть у періодичній системі хімічний елемент, названий на честь Д.І. Менделєєва. Який його порядковий номер, символ і назва?

Достатній рівень

3.    Охарактеризуйте наукове і практичне значення відкриття періодичного закону.

Високий рівень

4.    Д.І. Менделєєв особливо докладно описав властивості трьох іще не відкритих елементів. Він назвав їх Екабором, Екаалю-мінієм і Екасиліцієм. Знайдіть у літературних джерелах чи в мережі Інтернет, які сучасні назви цих елементів. Коли і ким вони були відкриті?

Запишемо електронні і електронні графічні формули атомів решти хімічних елементів третього періоду:

 

 

Це матеріал з підручника Хімія 8 клас Дячук

 

 

Категорія: Хімія

Автор: admin от 12-09-2016, 22:05, Переглядів: 1530