Народна Освіта » Світова література » Прес-анонс "Відкриваємо віконечко в дев'ятий клас» читати онлайн

НАРОДНА ОСВІТА

Прес-анонс "Відкриваємо віконечко в дев'ятий клас» читати онлайн

Прес-анонс "Відкриваємо віконечко в дев'ятий клас»

Ви коли-небудь замислювалися над тим, що відчуває дика пташка чи комашка, котрих ви тримаєте в руках? Почитайте книгу видатного англійського письменника Джонатана Свіфта,

 

і ви зможете пережити разом із його героєм Гуллівером ці відчуття, причому з одного та з іншого боку, адже той побував як у країні велетнів, так і в країні ліліпутів та зазнав неймовірних і карколомних пригод. Хоча твір і фантастично-пригодницький, у ньому багато сатири на сучасне авторові суспільство, і від її стріл не захиститися нікому. Часи міняються, але багато проблем не втратили своєї актуальності і сьогодні, як не зникли і всі ті якості, проти яких Свіфт вів літературно-сатиричну війну. Подивіться на світ по-іншому, мандруючи разом із Гуллівером країнами, які не позначені на карті! Останнє українське видання твору вийшло в серії із символічною назвою «Книги, які здолали час».

Якщо вас запитають про символ романтизму — героїчний, гордий і самотній, то, напевно, ви згадаєте ім’я «громадянина світу» Джорджа Гордона Ноеля Байрона. Це його палкі слова:

 

И вечно буду я войну вести

Словами — а случится, и делами! —

С врагами мысли...

Мне хочется увидеть поскорей

Свободный мир — без черни и царей.

Разом із його героем Чайльдом Гарольдом ви здійсните екзотичну мандрівку середземноморською Європою та Азією і, можливо, з подивом відкриєте для себе, що погляд поета на руїни колишньої величі цих земель актуальний і донині.

«Я к вам пишу, чего же боле? / Что я могу ещё сказать?». Ці рядки з листа Тетяни до Онєгіна ви, звісно, чули, навіть якщо не читали знаменитий роман у віршах Олександра Пушкіна «Євгеній Оиєгін». Почитайте — і вам відкриється дивний

і иепередбачуваний світ кохання, що принесе радість, подасть надію та втішить. А поціно-вувачів поетичного слова ще й зачарує краса «онєгінської строфи».

 

В блакитному тумані моря Біліє парус самітний.

Чого шука він в тім просторі?

Чом в ріднім краї він чужий?

 

Це незабутні лермонтовські рядки. А твір, із яким ми пропонуємо вам ознайомитися,— роман Михайла Лєрмонтова «Герой нашого часу». Критики називали загадкового й романтичного його героя Печоріпа «російським Гамлетом», «зайвою людиною», яка втратила ідеали, кохання, сенс власного життя.

Відомий російський письменник В. Набоков писав: «Лєрмонтову вдалося створити образ людини, чиї романтичний порив і цинізм, тигрина гнучкість і орлиний погляд, гаряча кров і холодна голова, ласкавість і похмурість, м’якість і жорсткість, душевна тонкість і властолюбство, безжалісність та усвідомлення своєї безжалісності залишаються незмінно привабливими для читачів різних країн і епох». Перший у російській літературі XIX століття психологічний роман чекає на вашу увагу!

 

Скільки людина за своє життя може з’їсти продуктів? Випити рідини? Зносити одягу? Витратити на себе грошей? У Гобсека, героя однойменного твору видатного французького письменника Оноре де Бальзака, усього цього було на декілька людських життів. Але він недоїдав, мешкав у прохолодному сирому приміщенні, бо економив дрова, ходив у справах через усе місто пішки, тому що не хотів витрачатися на візника. Із цієї ж причини не спілкувався з родичами, не заводив друзів. «Чому?» — здивуєтеся ви. Є така страшна недуга, і називається вона — скнарість, жадібність. Як із нею боротися — читайте у творі!

Після знаменитої гоголівської фрази «К нам едет ревизор!» і досі в багатьох наших установах настає «німа сцена». Іскрометна, неперевершена комедія Миколи Гоголя не сходить зі сцен і донині, викликає захоплення глядачів. А персонала цієї п’єси — від головного героя Хлестакова до другорядних поміщиків Добчинського та Бобчинського, стража порядку Держиморди та інших — стали не тільки прозивними іменами, а й мешкають поруч із нами. Прочитайте книжку і впізнайте їх серед своїх знайомих!

 

 

Затишний дім, забезпеченість, турботливий, витончений чоловік, троє гарненьких діток — що ще потрібно для щастя жінки? Але всьому цьому загрожує страшна таємниця, на перший погляд, безтурботної й легковажної «марнотратки», дружини банківського працівника Торвальда Хельмана Нори, яку от-от викриють. Ось тут і виявляться справжні характери мешканців зразкового «лялькового дому» та їхніх приятелів і ворогів. Про вибір, який слід зробити, про кохання справжнє та нещире читайте у творі норвезького драматурга Генріка Ібсена «Ляльковий дім».

 

Античний міф про Пігмаліона ви знаєте ще з попередніх класів. Якою ж ця історія може бути в реальності? А все починалося з парі між лондонським професором фонетики Генрі Хіґ-ґінсом і його приятелем, полковником Пікерін-ґом. Що з цього вийшло — дізнаєтеся, прочитавши п’єсу англійського письменника, лауреата Нобелівської премії Бернарда Шоу «Пігмаліон». Вас неодмінно вразять блискучий гумор, іронія та мудрі істини, за ними приховані. А ще згадаєте афоризм із «Маленького принца»: «Ми відповідальні за тих, кого приручили».

Багато фраз із цього твору Михайла Булгакова (а також із кінофільму за його мотивами!) люди використовують, навіть не підозрюючи, звідки вони: «Успевает всюду тот, кто никуда не торопится. Сами знаете, человеку без документов строго воспрещается существовать. Разруха не в клозетах, а в головах. Опять общее собрание сделали. Опять? Ну теперь, стало быть, пошло.

 

Пропал дом. Всё будет как по маслу. Вначале каждый вечер пение, затем в сортирах замёрзнут трубы, потом лопнет паровое отопление и так далее...».

Геніальний хірург підбирає на вулиці бездомного собаку й шляхом унікальної операції перетворює його на людину. Після цього Шариков (колишній Шарик!) стає щасливим, а життя його домочадців перетворюється на пекло.

Захопливий сюжет, чудове почуття гумору й неприкрита критика російської дійсності післяреволюційних часів. Книга чекає на вас!

 

Темп нашого життя постійно прискорюється, ми всі кудись поспішаємо, біжимо. Ледь устигаємо міняти одні ґаджети на інші, «крутіші». А на читання книжок узагалі часу не вистачає. До чого дійде, врешті-решт, науково-технічний прогрес? Відомий письмєнник-фантаст Рей Бредбері малює досить непривабливу картину.

451 градус за Фаренгейтом — температура, за якої спалахує папір.

У постіндустріальиому суспільстві всі письмові видання знищує спеціальний загін пожежних, а зберігання книг переслідується законом. Як вам таке? Чи не вгадали вашої інколи потаємної думки над підручником, коли так багато незрозумілого потрібно вивчити:

«Та хай воно горить!»

Головний герой — щасливчик. Він абсолютно несподівано для себе опиняється на перепутті. А у світі, де він живе, таке зовсім неможливо. І йому не тільки вдається викрутитися з надзвичайно складних ситуацій, а й зрозуміти, що життя може бути набагато цікавішим, варто лише прочитати кілька книг і поспілкуватися з потрібними людьми. Тоді ти змінишся на краще й залишишся Людиною.

Розширюйте свої читацькі горизонти й поцікавтеся переліком додаткової літератури для читання влітку і в 9-му класі! До нових зустрічей у світі зарубіжної літератури!

 

Це матеріал з Підручника Світова Література 8 Клас Паращич

 

Автор: evg01 от 25-08-2016, 22:35, Переглядів: 1045