Народна Освіта » Світова література » Художній світ письменниці Барбари Космовської читати онлайн

НАРОДНА ОСВІТА

Художній світ письменниці Барбари Космовської читати онлайн

Художній світ письменниці Барбари Космовської

 

Барбара Космовська — польська письменниця, закінчила Гданський університет. Деякий час працювала вчителькою польської мови в Битові. Зараз обіймає посаду доцента, кафедри історії літератури романтизму й позитивізму в Поморській академії у м. Слупськ. Її наукові інтереси — це передусім література позитивізму та дитяча й молодіжна література (співпрацює із журналом «Гулівер», який розробляє таку проблематику). Найбільше відома як автор книжок для підлітків.

Її книжки продаються багатотисячними накладами — українським читачам вона відома романами для юних «Буба» та «Буба: мертвий сезон».

І хоча Барбара Космовська пише ие лише для підлітків, найбільшої популярності вона зажила саме завдяки молодіжним романам. Зокрема, роман «Буба» 2002 року здобув головну премію на загальнопольському конкурсі ромалів для дітей та юнацтва «Повір у силу фантазії», а книжка «Позолочена рибка» стала Книгою року — 2007 у Польщі.

 

Роман «Буба» та його продовження «Буба: мертвий сезон» вийшли друком у львівському видавництві «Урбіно» протягом 2010-2011 років у перекладі з польської Божени Аитоняк.

 

Це книги про життя польської шістнадцятирічної дівчинки, яку всі кличуть Бубою, хоча її справжнє ім’я — Агнешка, її взаємини з родичами та друзями, перше кохання та підліткові тривоги. У творах про Бубу на перший план виходить «усесвіт однієї сім’ї». Тобто основні сюжетні перипетії відбуваються саме в родинному колі, а перша закоханість та розчарування Буби є ніби супровідними сюжетами. Чому основним «полем бою» авторка обрала саме родину? «Я мала намір «зазирнути до польських шаф», де кожен із нас ховає власні проблеми, і трохи їх «провітрити». Зазвичай батьків представляють взірцевими авторитетами. Вони постійно обстоюють важливі речі, ніколи не помиляються і своєю правильністю вимахують, як прапором.

А це ж бо неправда! Ми недосконалі, ми теж часто говоримо неправду й помиляємося. І якщо ми це приховуємо від світу, то власних дітей ошукати неможливо. Немає повністю щасливих родин.

Зате є такі, які вміють давати собі раду зі своїми проблемами. А проблеми трапляються геть у всіх!»

Роман «Буба: мертвий сезон» міг би стати класичним молодіжним телевізійним серіалом, де після кожного діалогу чути закадровий сміх. Але краще «Бубу» читати, ніж дивитися: ще невідомо, як би впоралися із діалогами молоді актори.

Успіх, із яким продавалися перші два українські переклади молодіжних романів Барбари Космовської — «Буба» - та «Буба: мертвий сезон» — захопив авторку настільки, що вона й сама не помітила, як «узалежнилася» від України. За словами пані Барбари, Україна стала для неї другою після Польщі країною, якщо йдеться про книжковий ринок. Після уведення творів Космовської до шкільної програми, можливо, стане й першою, але до чого тут підручник? Каже, більше її цікавить те, що можна видати в Україні. А відтак, нещодавно на полицях українських книгарень з’явився новий переклад книжки Космовської.

Підсумуємо знання з теми

1.    Чому Антуан де Сент-Екзюпері у своїй казці-притчі «Маленький принц» звертається саме до дитячого світосприйняття? Які епізоди свідчать про перевагу дитячого погляду на світ?

2.    Яку символіку використовує автор для створення атмосфери відчуження, самотності?

3.    Чи змінився маленький принц за час перебування на Землі?

4.    Випишіть кілька афоризмів, які уособлюють філософсько-етичні проблеми казки-притчі «Маленький принц».

5.    Які з творів сучасної зарубіжної літератури вам знайомі?

6.    Як відбулося це знайомство — завдяки екранізаціям чи книгам?

7.    Чи можна стверджувати, що більшість сучасних кіношедев-рів, про рівень яких свідчать премії на престижних кінофестивалях, мають у своїй основі високохудожні літературні твори?

1.    Навіщо, на вашу думку, маленький принц відвідав різні планети?

2.    Якби маленький принц опинився тут, що б ви йому сказали? Що показали?

3.    Як ви розумієте метафоричний вислів «У кожної людини свої зорі»?

1.    Доведіть, що «Маленький принц» А. де Сент-Екзюпері — філософська казка-притча за схемою: цей твір — казка, тому що ...; притча, тому що ...; філософська, тому що ... .

2.    Напишіть уявного листа нащадкам від імені чайки Лівінґ-стона. Розпочніть його цитатою «Справжньому Джонатану — Чайці, яка живе в кожному з нас...»

Розв’яжіть кросворд за казкою-притчею «Маленький принц».

 

По горизонталі

2.    Хто в казці здійснив подорож Всесвітом?

3.    Закінчіть фразу: «Коли даєш себе приручити, потім доводиться й ...>>.

4.    Як називалася сьома планета?

5.    Хто сказав такі слова: «... Могутності у мене більше, ніж у пальці короля <...> Я розв’язую всі загадки»?

6.    Хто запропонував маленькому принцові стати міністром юстиції?

8. А. де Сент-Екзюпері вважав, що «величезний край, з якого ми усі прийшли»,— це...

По вертикалі

1.    Провідна риса героя другої планети.

2.    Яка планета була меншою за решту?

3.    Місце, де зустрілися принц і дорослий.

5.    Які подарунки залишилися у льотчика після прощання з маленьким принцом?

6.    Що спочатку автор малював маленькому принцові замість шарфа?

7.    Перший друг, який відкрив маленькому принцові таємниці «приручення».

Завершується наша віртуальна подорож світом художньої літератури, і ваш багаж знань, шановні восьмикласники, сподіваємося, суттєво поповнився. Героїв літератури ХХ-ХХІ століття ми вже сприймаємо як наших сучасників, що переймаються тими самими, що й ми, проблемами, радіють таким само радощами.

 

Якщо людина попередніх епох більше відкривала світ для себе, то тепер її шлях — до самої себе, до розуміння свого місця й ролі на землі. Які ми, земляни, очима інопланетян, наприклад, маленького принца? Метушливі, безвідповідальні, не вміємо цінувати того, що маємо, керуємося розрахунком, а не серцем, любимо лестощі й славу, не вміємо дружити, забули про високу мету? Показавши нам нас, письменник Антуан де Сент-Екзюпері спонукає замислитися, можливо, навіть переглянути своє життя, визначити пріоритети, повести за собою до досконалості, як чайка Джонатан із повісті-притчі Рі-чарда Баха.

Бах Річард. Чайка Джонатан Лівінґстон. — Харків : Фоліо, 2007.

Барбара Космовська. Буба: Мертвий сезон : роман / пер. з пол. Божени Антоняк. — Львів : Урбіно, 2011.

Нора Галь. Під зіркою Сеит-Екса. — М., 2004.

Консуэло де Сент-Екзюпери. Воспоминания розы. — М. : Книга, 2006.

Літературознавча енциклопедія: у 2-х томах / [автор-уклад. Ю. І. Ковалів]. — К. : ВЦ «Академія», 2007.

Річард Бах. Вікіпедія. https://uk.ivikipedia.org/wiki/Pichapd Бах

 

Це матеріал з Підручника Світова Література 8 Клас Паращич

 

Автор: evg01 от 25-08-2016, 22:32, Переглядів: 3354