Народна Освіта » Світова література » Коран - Сура, що відкриває книгу, Сура 92 "Ніч" читати онлайн

НАРОДНА ОСВІТА

Коран - Сура, що відкриває книгу, Сура 92 "Ніч" читати онлайн

КОРАН

Той Бог єдиний, батько він над нами, Він хоче, щоб усі були братами!

Агатангел Кримський

Головна книга ісламу й Мохаммед. На початку нашої ери Аравійський півострів населяли кочові племена арабів, які постійно боролися зі своїми сусідами персами й візантійцями. У давнину араби, як й інші народи, були язичниками, тобто вірили в багатьох богів та інших міфологічних персонажів, що, па їхню думку, населяли весь навколишній світ (гори, пустелі тощо). Найбільшим містом в Аравії була Мекка, де знаходився «чорний камінь», який упав із неба (метеорит). Араби вклонялися йому, вірячи в магічну силу каменю.

Піднесення арабської культури й ролі арабського народу у світі пов’язане з виникненням на початку VII ст. н. е. нової релігії ісламу, заснованому на вірі в єдиного Бога (Аллаха).

Мохаммед народився приблизно 571 р. в м. Мецці. Рано втративши батьків, він виховувався у свого дядька. Невдовзі сироті довелося самому навчитися заробляти на життя. Мандруючи в пошуках кращої долі, Мохаммед спілкувався з юдеями, християнами та представниками інших вірувань. 595 р. взяв шлюб із Хадіджею. Вони прожили разом 25 років і мали шестеро дітей. У зрілому віці Мохаммед присвятив себе світоглядним шуканням.

Коли йому виповнилося 40 років, усамітнився на горі Хіра, неподалік від Мекки. Там йому було видіння проте, що він мусить стати провідником волі єдиного Бога (Аллаха). Невдовзі видіння повторилося, і Мохаммед повірив у свою місію, ставши пророком ісламу. Про одкровення, які він отримував від Аллаха, Мохаммед став розповідати іншим. Невдовзі в Аллаха й у високе покликання Мохаммеда повірили його рідні, друзі й усі, хто з ним спілкувався.

Крім Мекки, іншим священним містом, пов’язаним із діяльністю Мохаммеда, є Медіна (з араб, місто пророка). У давнину там жило багато євреїв і представників інших вірувань. Через те навіть виникали численні конфлікти, релігійні війни, у результаті яких арабське населення повністю перейшло па бік Мохаммеда. .*3 того часу мешканці Мекки й Медіни допомагали пророкові утверджувати іслам серед інших племен.

Мохаммад поклав «чорний камінь» в основу священного храму Кааба в м. Мецці. А в Медіиі відбулася зміна кибли напрямку, у який мусульмани мали повертати обличчя під час молитви: якщо раніше вони поверталися до Єрусалима, то тепер напрямком кибли став мекканськнй храм Кааба. 632 р. Мохаммед номер у Медіпі. А Мекка й Медіна стали духовними центрами ісламу, куди щороку прибувають прочани з усього світу вклонитися пророку та святим місцям.

Учения Мохаммеда міститься в Корані, який до сьогодні вважається священною книгою для всіх тих, хто сповідує іслам. Прихильників ісламу називають мусульманами, мовою їхніх богослужінь є класична арабська.

Побудова Корану. Слово Коран з арабської означає «читання». Нерідко до нього додають поетичні епітети «преславний», «премудрий», «високошапо-вапий», «мудрий» та ін.

З арабської іслам означає «вручення себе Богові, покірність Богові». Засновником і провідником ісламу вважається пророк Мохаммед {або Мухаммед). Цій величній людині, постать якої огорнена серпанком міфів і легенд, судилося відіграти важливу роль у створенні Корану — пам’ятки арабської словесності, що й досі живить мистецтво, право, науку, утверджуючи цінності ісламу у світі.

Мусульмани вважають, що Коран через посередництво Мохаммеда потрапив на Землю як «слово і голос» Аллаха. У давнину тс, що проповідував Мохаммед, багато людей анали напам’ять, передаючи з вуст в уста. А через рік по смерті пророка халіф Осман звелів зібрати й записати всі Мохаммедові тексти. Цей обов'язок було покладено на помічника пророка, якого звали Зейд-ібн-Сабіт. Він зробив першу редакцію Корану, яка з того часу називається Османова (за іменем правлячого халіфа). У цьому вигляді (канонічному) священна пам’ятка дійшла до наших днів.

 

У Корані вміщено 114 розділів, які називають сурами. Саме слово сура означає «ряд» (каменів, з яких збудована стіна). Сура містить від 3 до 286 віршів, які називаються аятами (слово аят з арабської означає «диво»).

Сури не мають хронологічної послідовності, вони розташовані у вільному порядку. Але за місцем виникнення виокремлюють сури мекканські (їх 90. вони створені до 622 р.) і медінські (їх 24, вони створені протягом 622 623 рр.).

Англійський історик і філософ Т. Карлейль так оцінив значення справи Мохаммеда: «Віра велика сила: вона дає життя. Мохаммед був тією іскрою, що впала на пісок, але пісок цей запалав, і полум'я розгорілося но всьому небу».

Міфологічні сюжети, образи, настанови. Коран містить міфологічні сюжети, регламентації релігійних обрядів, моральні приписи й правові настанови, визначає життя й традиції мусульман. Тексти Корану стосуються різних сфер людської діяльності: сімейної, майнової, торговельної, моральної тощо. У Корані дуже багато сторінок присвячено обов’язкам віруючих. Різні його розділи залежно від нагоди виголошують під час публічних і приватних молитов, державних і сімейних урочистостей. Отже, Коран має релігійно-філософський, законодавчий та історико-культурний аспекти.

Згідно з Кораном, Аллах є вічним, він усе знає й бачить, а відповідно винагороджує та карає. Значна частина Корану це полеміка у формі діалогу між Аллахом і супротивниками ісламу або тими, хто вагається.

У релігії ісламу немає принципу християнської Трійці (Бог, Отець і Святий Дух). Аллах для мусульман єдиний і всемогутній. Він керує життям і смертю, є світло небес землі.

Як сказано в Корані, Аллах створив світ за шість днів: у перший день було створено небеса; па другий сонце, місяць, зірки та вітер; па третій тварин, що живуть на землі й у морях, а також ангелів, які були поселені на небесах;

Зауважте! ..    „

Коран уміщує майже 500 сторінок тексту, написаного арабською мовою. Сприйнятий як слово Аллаха, Коран став джерелом формування єдиної літературної мови арабських народів і стимулом її поширення в країнах Азії, Африки й інших континентів.

на четвертий день Аллах створив воду й за його велінням потекли ріки; на п'ятий день створив рай; на шостий — перших людей Адама та Хавву (Єву).

 

«Чи не Ми сотворили землю рівною, а гори високими? I вас Ми сотворили парами, а ваш сои сотворили заспокійливим, і ніч сотворили покровом, а день сотворили як час для того, щоб жити. I сотворили світило, яке яскраво налає. І Ми спустили з дощових хмар щедрі зливи. Водою Ми змусили прорости злаки, й інше зілля, і буйні сади». Людина є вінцем творіння світу. «Аллах створив усе прекрасним, а потім розпочав творення людини» так сказано в Корані. Тіло людини було створено із землі або глини,

Аллах надав йому зір, слух, наділив серцем, а вже потім удихнув у нього життя.

Кожна із еур Корану розпочинається словами:

«В ім’я всемилостивого, всемилосердиого Аллаха!»

Епітетів («прекрасних імен Аллаха») нараховують кілька сотень. Усе у світі, за ісламом, завдячує своїм

існуванням волі Аллаха. Від Його милості залежить урожай селянина. Аллахові належить усе, що є на небесах і па землі. Культ Аллаха визначає погляди й учинки мусульман: «У Нього ключі від усього таємного; знає їх тільки Вій Той, який заспокоює вас уночі й знає, що ви добуваєте вдень».

Багато сур Корану присвячено вихованню людині. У священних текстах зазначено, що люди створені «досконалими», «гарними», але вони не завжди слухаються Аллаха, бунтують проти Нього, прагнучи звільнитися від Його влади. Виховання людства, залучення його до моральних настанов Аллаха провідна ідея Корану.

Окрім Аллаха, у Корані діють й інші персонажі. На небі живуть ангели (.малиїка, фаршити), котрі створені зі світла й покликані допомагати Аллахові

передавати Його волю людям. Серед найбільш наближених до Аллаха є чотири ангели Джабраїл (або Джібріл), Михаїл, Ісрафіл, Азраїл, що виконують усі Його накази. Є також ангели, що «носять трон Аллаха й співають хвалу Йому, і вірують в Нього, і просять прощення для тих, хто вірить у Нього».

Аллахові протистоїть шайтан (мусульманський Сатана), на ймення Ібліс. Він повстав проти волі Аллаха, не послухався Його й за те був проклятий

 

Цікаво знати }і. меч£ть _ мусульманська споруда для молитви. Мінарети — споруди у вигляді веж, які зазвичай споруджують поряд із мечетями чи іншими будівлями релігійного призначення. Нагорі мінарету розташований майданчик, звідки муедзін, піднявшись сходами всередині башти, закликає мусульман до молитви.

Мечеть І Іророка. м. Medina

і скинутий із небес. Однак погані справи свої він продовжував, вбивав із праведного шляху людей, шкодив їм, як тільки міг. У Корані вміщено застереження: «Хто бере Сатану заступником поза Аллахом, той зазнає явних збитків. Він обіцяє їм і збуджує в них мрії. Та обіцяє їм Сатана тільки спокуси! У цих притулок геєна, і не знайдуть вони від неї спасіння!»

 

Згідно з мусульманською легендою, пророк Ібрахім учинив розправу над шайтаном у долині Міна, неподалік від Мекки. І в наш час прочани, здійснюючи хадж (шлях но святих місцях), виконують у цій долині обряд «побиття шайтана».

У демонології ісламу є ще один страшний персонаж чудовисько Даджжал (пов'язаний з Іблісом і є виконавцем його волі). Він живе на безлюдному острові в океані, прикутий ланцюгами до скелі, його годують і охороняють джипи (чорти). Даджжал чекає кінця світу, коли він установить своє царство на землі. Його появі будуть передувати важкі часи, руйнування храмів, гоніння на віруючих. Але володарювання Даджжала, як сказано в Корані, буде нетривалим. Пророки Іса й Махді покарають його й відновлять па землі чистоту й силу ісламу.

У Корані згадуються також інші пророки — ті, хто виконує волю Аллаха, їх 124 тис., у тому числі 313 посланців (Адам, Нух, Ібрахім, Муса, Іса, Шуайб та ін.).

Робота з текстом

Порівнюємо. Біблія й Коран як священні книги мають багато спільного. Вони дають міфологічне пояснення світу, його створення та будови. У цих пам’ятках також подано моральні настанови, утілено ідеали різних релігій. У Біблії й Корані діють представники божественного та людського світу, а також ангели (наближені до Бога, Аллаха) і демони (які повстали проти Бога, Аллаха та спокушають людей). Відповідно до своїх учинків люди (як у Біблії, так і в Корані) після смерті потрапляють до раю або пекла.

Мохаммед багато спілкувався з представниками інших вірувань, у тому числі з юдеями та християнами, тому в Корані знаходимо відгомін деяких біблійних сюжетів і образів (наприклад, Іса — Ісус, Джабраіл — Гавриїл, Муса — Мойсей, Нух — Ной, Адам і Хавва (Єва) та ін.), але їм дано іншу інтерпретацію. Тому Біблія й Коран, незважаючи на подібність мотивів (створення світу, виховання та покарання людини, боротьба добра і зла, світла і темряви тощо), відрізняються. Найсуттєвіші відмінності Біблії і Корану представлено в таблиці.

Зауважте!

Коран утверджує єдиного Бога — Аллаха. На цьому ґрунтується й сутність ісламу: «Немає іншого Бога, крім Аллаха, а Мохаммед — посланник Божий».

Біблія

Коран

Ідея Трійці (Бог, Огець і Святий

Ду*)-

Послідовність сюжетів у Старому й Новому Заповіті.

Ідея єдиного Бога — Аллаха.

Сурм розташовані у вільному порядку відповідно до того, як їх виголошував Мохаммед і як їх записали в Османівській редакції.

У центрі — укладання союзу Бот й людини, історія євреїв як народу Божого.

Ісус Христос — Син Бога й людини.

Широко зображено діяльність Мохаммеда й постаті пророків.

Іса (Йса) — посланець Аллаха, апостол; разом з іншими торує шлях Мохаммедові.

Пророки утверджують волю Бога, несуть слово Ісуса Христа Моральні настанови: десять заповідей, проповідь на горі та ін.

Мохаммед — найбільший і найближчий до Аллаха пророк.

Стовпи віри (аркани): іман — сповідання віри в Аллаха Єдиного; салят — щоденна п’ятиразова молитва; саум — денний піст у місяць рамадан; зак'ят — регулярна пожертва на бідаків; хадж — напомни цт во до храму Кааби в м. Мецці.

Ханський палац у Бахчисараї є колишньою резиденцією кримських ханів. Він був збудований як родова резиденція правителів Кримського ханства — династії Гераїв. Найдавніші будівлі були створені в 1532 р., потім доповнювалися протягом двох з половиною століть (з 1532 до 1783 р.). Головна архітектурна ідея палацу — утілення мусульманського уявлення про райський сад на землі. Бахчисарай перекладається з кримськотатарської мови як «Палац-сад».

В Україні ще в XIX ст. були освічені люди, які знали арабську мову, проте перший український переклад Корану здійснив Олександр Абраньчак-Лисе-нецький лише в 1913 р. Переклад окремих сур Корану зробив відомий український сходознавець Агатангел Кримський. За часів радянської влади його переслідували й вислали в 1941 р. до Казахстану, де він помер 1942 р. у в'язниці. Але переклади Корану А. Кримського, його дослідження «Мусульманство і його майбутнє», поетичний цикл «Мусульманський рай» та інші праці назавжди залишаться нашим національним надбанням, бо вони наблизили культуру Сходу до України. Серед сучасних сходознавців розділи Корану перекладав Ярема Полотнюк.

СУРА, ЩО ВІДКРИВАЄ КНИГУ (Міекканська)

1.    В ім’я Всемилостивого, Усемилосердного Бога.

2.    Слава Богу, Господу всього сущого.

3.    Усемилостивому, Усемилосердному.

4.    Володареві Судного дня.

5.    Тобі поклоняємось і в Тебе благаємо допомоги.

6.    Веди нас праведним шляхом.

7.    Шляхом тих, кого Ти облагодіяв, а не тих, що прогнівили Тебе, і не тих, ідо заблукали.

(Переклад з арабської Яреми Полотнюка)

СУРА 92 «НІЧ»

(Мекканська)

В ім'я Всемилостивого, Усемилосердного Бога.

1.    Клянуся піччю, коли вона все покриває мороком,

2.    Клянуся днем, коли він осяває все світлом,

3.1    Тим, хто сотворив чоловіка і жінку,

4.    Воістину, у вас різні клопоти та турботи.

5.    А щодо того, хто роздавав і дарував, то він і Бога боявся,

6.1    шанував істину,

7.    Ми поведемо його до щастя.

8.    А щодо того, хто був скупий і збагачувався

9.1    волів жити неправдою,

10. То Ми поведемо його до мук і страждань.

11.1    не допоможе йому його багатство, коли він буде гибіти.

12.    Воістину, нам належить вести людей праведним шляхом.

13.    І нам належить життя майбутнє і теперішнє.

14.    Тому я перестерігаю вас від страшного вогню.

15.    В ньому горітиме тільки найбільший нечестивець,

1G. Який вважав оманою паші знамення і відвернувся від них.

17.    Але праведнику цей вогонь не загрожує.

18.    Тому, хто жертвує своїм майном, щоб очиститися.

19.1    ніхто ні за яку винагороду не відкупиться від Божої кари.

20. Аби тільки побачити обличчя Всевишнього Господа.

21.1    він буде задоволений цим.

(Переклад з арабської Яреми Полотнюка)

Робота з текстом

Осмислюємо прочитане. 1. Яким постає Аллах у поданих сурах? Знайдіть епітети, що характеризують Його. 2. Якою владою наділений Аллах у текстах? 3. Які настанови й перестороги містять сури?

Творче завдання. Знайдіть і виразно прочитайте рядки, де звучать мотиви світла й темряви, творення світу та людини, раю й пекла. Як ви зрозуміли ці рядки?

Перевірте себе. 1. Де та як виник іслам? 2. Що вам відомо про діяльність пророка Мохаммеда? 3. Розкажіть про структуру Корану як священної пам’ятки. 4. Визначте подібність Корану та Біблії. Чим, на вашу думку, обумовлені подібні елементи? 5. Чим відрізняються Коран і Біблія? 6. У яких країнах поширений іслам? Покажіть їх на мапі.

 

Це матеріал з Підручника Світова Література 8 Клас Ніколенко

 

Автор: evg01 от 25-08-2016, 18:21, Переглядів: 7679