Народна Освіта » Українська література » Ігор Павлюк - Дівчинка читати онлайн

НАРОДНА ОСВІТА

Ігор Павлюк - Дівчинка читати онлайн

Ігор Павлюк

 

(нар. 1967)

Ігор Зиновійович Павлюк народився 1 січня 1967 року в селі Ужова на Волині. Після закінчення середньої школи поїхав до Росії, деякий час навчався у військовому училищі в Ленінграді, працював на будівництві автодороги в Забайкаллі. Після повернення в Україну Павлюк закінчив Львівський університет, був журналістом, викладачем, займався науковою діяльністю. Нині поет працює в Інституті літератури імені Т. Шевченка. Його перу належать збірки «Острови юності», «Нетутешній вітер», «Стихія», «Камертон», «Лірика», «Гра і битва» та ін.

.........Актуальна цитата.............................................................

«Для поезій Ігоря Павлюка властива якась філософська затятість на пориванні відкритись глибше, ніби це можливо в поетичному самовираженні...».

Микола Жулинський, літературознавець .........Опрацьовуємо прочитане....................................................

1.    Де народився Ігор Павлюк?

2.    Яку освіту він одержав?

3.    Назвіть збірки поета.

4.    У зручній для вас формі (тексту, плану, таблиці, схеми) запишіть у зошит відомості про поета.

СКЛАДНА ПРОСТОТА

Вірш «Дівчинка» — не надто простий для читацького сприйняття текст. До речі, сам автор неоднозначно ставиться до того, що його творчість вивчають школярі: «Нещодавно мої твори внесли у шкільну програму. З одного боку, це добре, тішить поетичні амбіції, з іншого — розумієш, що діти можуть тебе зненавидіти, сміятися з тебе, як колись було в школі, коли ми вчили: «трактор в полі дир-дир-дир...».

Хоча коли запитував дітей про вірш «Дівчинка», який внесли до шкільної програми, то казали, що подобається...».

Справді, непідготовлений читач спершу реагує на будь-яку поезію дуже просто: подобається чи не подобається. При цьому він спирається насамперед на загальне враження від твору. Згодом твір можна аналізувати, пізнавати його глибше, однак в основі нашої оцінки будуть перші враження від прочитаного — від них багато в чому залежатиме ставлення до всієї творчості поета.

Декілька рядків і образів: заплакана дівчинка на бабусиному порозі, а тлом виступає «розчарована» осінь, яка, немов немічна людина, «клигає» двором. Прохолода на душі, тиша навкруги. Зрештою, несподівана й зовсім не дитяча відповідь на поставлене запитання. Її плач — за «всіх»...

Перед нами драма, про суть якої можемо лише здогадуватися. У цьому випадку складно віднайти якесь однозначне тлумачення. Дитячий плач навіює загальне переживання дисгармонії життя, а проголошене вболівання «за всіх» вказує на недитяче сприйняття світу та й взагалі змушує замислитися над складністю авторського задуму.

ДІВЧИНКА

Плаче дівчинка боса

На бабусин поріг.

Розчарована осінь

Клигає по дворі.

На душі прохолода.

Навіть півень затих...

—    А кого тобі шкода?

Каже дівчинка:

—    Всіх...

.........Аналізуємо художній твір....................................................

1.    Яке враження справила на вас поезія Ігоря Павлюка «Дівчинка»? Які емоції ви переживали, читаючи твір? Які образи впливали на ваш емоційний стан?

2.    Як ви розумієте вираз «розчарована осінь»? Який образ викликає у вашій уяві цей вираз?

3.    У чому причина плачу дівчинки? Чи можлива тут якась конкретна відповідь?

4.    Висловте власне розуміння драми, яку переживає героїня твору.

5.    Яку ілюстрацію до твору ви запропонували б?

 

Це матеріал з Підручника Українська Література 8 Клас Борзенко

 

Автор: evg01 от 24-08-2016, 10:39, Переглядів: 6153