Народна Освіта » Українська література » Іван Малкович - Із янголом на плечі, З нічних молитв читати онлайн

НАРОДНА ОСВІТА

Іван Малкович - Із янголом на плечі, З нічних молитв читати онлайн

Іван Малкович

(нар. 1961)

 

Іван Антонович Малкович народився 10 травня 1961 року в селі Нижній Березів на Івано-Франківщині. По закінченні середньої школи майбутній поет навчався в музичному училищі. Перші твори молодого автора побачили світ у 80-х роках минулого століття, коли він був студентом Київського університету. Тоді ж вийшла дебютна збірка Малковича «Білий камінь», яку високо оцінила видатна поетеса Ліна Костенко. Пізніше митець видав книжки «Ключ», «Вірші», «Із янголом на плечі», «Вірші на зиму», «Все поруч», «Подорожник». Його твори перекладено різними мовами світу.

Малкович працював у видавництвах «Веселка» та «Молодь», у редакції дитячого журналу «Соняшник». У 1992 році він заснував і очолив власне видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» знане в Україні та за її межами, тепер добре знане в Україні та за її межами. За свою літературну, видавничу та перекладацьку діяльність Іван Малкович здобув чимало нагород і відзнак. Однак найголовнішим свідченням успіху поета є щира прихильність багатьох українських читачів.

..........Україна і світ..................................................................

За видавничу й літературну діяльність Іван Малкович одержав престижну відзнаку — Міжнародний орден усмішки (цю нагороду отримали Папа Іван-Павло II, Астрід Ліндґрен, Джоан Ролінґ та інші видатні особистості).

..........Опрацьовуємо прочитане....................................................

1.    Де народився І. Малкович?

2.    Яку освіту він здобув?

3.    Назвіть поетичні збірки І. Малковича.

4.    Яке видавництво він очолює?

5.    Які факти свідчать про популярність поета в Україні та за її межами? (>. У зручній для вас формі (тексту, плану, таблиці, схеми) запишіть

у зошит відомості про поета.

ЛЮДИНА З ЯНГОЛОМ НА ПЛЕЧІ

Пишучи про людину і світ, Іван Малкович ставить питання, які особливо загострилися нині. Серед цих питань найважливішими є ті, що стосуються реальної загрози — утрати перевірених часом духовних орієнтирів. Різкі й часто непередбачувані суспільні зміни останніх десятиліть, принизлива матеріальна невлаштованість викликали й поширили в суспільстві настрої розчарування й розгубленості. Не дивно, що багатьма з нас заклики зберігати духовність сприймаються як піднесені загальники, які промовляються лише «для годиться». Обтяжені щоденними турботами люди часто-густо забувають про справжній зміст сказаного. Малкович переконаний, що саме поезія спроможна подолати ефект «порожніх слів». Визволяючи нас із полону буденності, творчість по-особливому впливає на людей, спонукає до душевного очищення й оновлення.

 

Вірш «Із янголом на плечі» є зразком філософської, або філософсько-релігійної, лірики. У підзаголовку автор визначив твір як «старосвітську баладу». Важливими рисами балади є увага до морально-етичних проблем і посилена драматична напруга. Малкович якраз і зобразив драму сучасної людини, котра у своїх «блуканнях» навмання, без сталих духовних орієнтирів, ризикує загубити себе. Цей вірш можна сприймати як складний образ драматичного людського існування.

У художній системі твору ключову роль відіграє символ янгола-охоронця. У релігійній традиції янгол вважається захисником людини від небезпек — тілесних і духовних. Навіть на самоті людина не самотня — поряд із нею завжди перебуває її незримий супутник і заступник. Важливим є образ Господньої свічі — він символізує любов, віру й духовний зв’язок людини з вищими ідеалами. Негативно забарвлений символічний зміст вкладається автором в образ «маятника життя»: це хоч і рух, але без просування вперед. Не випадково «маятник життя» сірий, тобто приземлений і одноманітний. Він символізує імітацію життя, а не саме життя, до якого покликана гармонійно розвинена особистість. Цей символ також позначає виснажливі буденні турботи, які нерідко змушують людину марнувати себе в животінні, забувати про правдиві ідеали та вічні духовні цінності.

ІЗ ЯНГОЛОМ НА ПЛЕЧІ Старосвітська балада

Краєм світу, уночі, при Господній при свічі хтось бреде собі самотньо із янголом на плечі.

Йде в ніде, в невороття, йде лелійно, як дитя, і жене його у спину сірий маятник життя, —

щоб не вештав уночі при Господній при свічі, щоб по світі не тинявся із янголом на плечі.

Віє вітер вировий, виє Ірод моровий, маятник все дужче бухка, стогне янгол ледь живий...

А він йде і йде, хоча вже й не дихає свіча, лиш вуста дрижать гарячі: янголе, не впадь з плеча.

1992

......Аналізуємо художній твір....................................................

1.    Яке враження справила на вас поезія Івана Малковича «Із янголом на плечі»?

2.    Що в поезії символізує образ янгола-охоронця?

3.    У чому полягає символічний зміст «маятника життя»?

4.    У чому поет вбачає духовну драму сучасної людини?

5.    Доберіть синоніми до слова старосвітська. Поясніть підзаголовок твору.

6.    Доведіть, що вірш Івана Малковича «Із янголом на плечі» має ознаки філософської лірики.

7.    Над якими проблемами автор спонукав вас замислитися?

ПОЕЗІЯ І МОЛИТВА

«З нічних молитов» — вірш-мініатюра, що читається немов на одному диханні, навіюючи світлий настрій і залучаючи до переживання добра. Твір є одночасно поезією і молитвою — люди давно помітили, що між цими проявами духовного життя є чимало спільного. їх об’єднують максимальна щирість, чесність, нетерпимість до будь-якого лицемірства. Це вимагає особливої відповідальності: якщо вже поет використовує форму молитовного звернення, то він тим самим погоджує своє слово з високим авторитетом давньої релігійної молитовної традиції.

Українські письменники неодноразово зверталися до молитовного викладу своїх думок і почуттів. Така форма була звичною для поетів

XVI—XVIII століть, майстрів філософсько-релігійної, або метафізичної, лірики. Форму молитви мають твори геніального Тараса Шевченка «Царям, всесвітнім шинкарям...», «Царів, кровавих шинкарів...», «Злоначинающих спини...», «Тим неситим очам...». Іван Малкович із великим успіхом продовжує й розвиває цю традицію.

Назва його твору виділяє нічну пору як найбільш сприятливий час для того, щоб на самоті, позбувшись щоденної метушні, замислитися над вічними питаннями людського буття. Водночас, виносячи свою віршовану молитву на суд вдумливих читачів, автор немовби запрошує їх приєднатися до виголошення спільного молитовного прохання.

Про що ж він просить? Чи не є його прохання марнославним або егоїстичним? Ми пересвідчуємося, що його поетична молитва сповнена любові до ближнього — це молитва за всіх людей зі щирою вірою та світлою надією на щастя. Не випадково центральним у творі виступає символічний образ «обруча віри» навколо кожного людського серця.

З НІЧНИХ молитов

Господи, літа стебельце всели до самітніх душ, дай кожному звити кубельце, і не поруш.

Хай кожен в цім світі спасеться, хай світить з-за темних круч довкола кожного серця віри твоєї обруч.

1992

.....Аналізуємо художній твір....................................................

1.    Що таке релігійна молитва? До кого вона має бути адресована?

2.    Чи зверталися раніше українські поети до молитовної форми?

3.    Які образи постають у вірші? Поясніть значення цих образів.

4.    Про що просить автор у поетичній молитві?

5.    Що в поезії символізує «обруч віри»?

.....Порівнюємо твори різних видів мистецтва ................................

(>. Завітайте до віртуальної картинної галереї на електронному освітньому ресурсі inteructive.ranokxom.uu. Поміркуйте, які з представлених картин найбільше відповідають темі, ідеї вірша Івана Малковича «З нічних молитов».

 

Це матеріал з Підручника Українська Література 8 Клас Борзенко

 

Автор: evg01 от 24-08-2016, 10:37, Переглядів: 7320