Народна Освіта » Світова література » Коран як пам’ятка світової літератури читати онлайн

НАРОДНА ОСВІТА

Коран як пам’ятка світової літератури читати онлайн

КОРАН ЯК ПАМ’ЯТКА СВІТОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Коргін (арабською кур'ан, що означає читання, декламація) цс священна книга мусульман, у якій викладено основи їхньої віри — ісяйму (арабською — покора).

Згідно з уявленнями віруючого мусульманина, Коран ніколи не був створений, а існував вічно і продовжує існувати донині. Він зберігається під «священним престолом» Лллйха (так мусульмани називають Бога), і лише Аллах у цій небесній книзі «стирає, що забажає», і вписує, що вважає за потрібне. На землі Коран з'явився завдяки Божим одкровенням, які архангел Гавриїл (Джабраил.) передавав богообраному пророкові Myxdmiedy.

Водночас Коран — цс визначна культурна, літературна та історична пам’ятка, яка має величезний вплив на чималу частину людства. На відміну від

 

інших священних книг, поява Корану не прихована у сивій давнині, а, навпаки, дуже чітко датована і пов’язана з іменем конкретної особи — пророка Мухаммеда, який жив приблизно у 570 632 роках. Пророк Мухаммед — історична особистість, він жив у містах Мекка і Медіна, що розташовані на Аравійському півострові, і за походженням був арабом.

Життя пророка Мухаммеда і поява Корану

У часи Мухаммеда арабські племена кочували пустелями Аравійського півострова; вони не мали єдиної держави і постійно ворогували між собою. Лише незначна частіша племен вела осілий спосіб життя, пов’язаний із землеробством і торгівлею. Найбільшими торговельними та культурними осередками Аравійського півострова на той час були міста Мбкка і Ясріб, розташовані в оазах на перетині караванних шляхів. Окрім того, Мекка була релігійним центром усіх арабських племен, які сповідували язичницькі культи, зокрема культ предків і культ поклоніння священним каменям.

На території Мекки є давній храм Kadfia (арабською куб) споруда кубічної форми, у східна* стіна’ якої вмуровано священний чорний камінь. За давнім арабським переказом, чорний камінь упав із неба і тому наділений могутньою магічною силою. До нього з усієї Аравії стікалася величезна кількість паломників.

Мухаммед народився в Мецці та належав до збіднілого роду. Він ще дитиною осиротів і рано почав працювати — спочатку пастухом, а згодом погоничем верблюдів у караванах. Власники караванів оцінили його чесність і добросовісність і почали доручати юному Мухаммеду відповідальніїпу справу — супровід караванних вантажів. У 25 років майбутній пророк одружився на заможній вдові й сам став успішним торговцем.

Незважаючи на безбідне життя, Мухаммед}' не давали спокою думки про несправедливість оточуючого світ}'. Особливо його обурювала ворожнеча арабів між собою, витоки якої він вбачав у багатобожжі. Мухаммед часто усамітнювався в печері на околиці Мекки, старанно постався і молився, щоб розібратися в своїх думках. І ось уже в зрілому віці (вважаєтьея, що цс відбулося 610 року в місяці рамадйні), він почув голос, який передав йому перші одкровення. З тих пір Рамадан — священний місяці» для всіх мусульман.

Мухаммед не одразу наважився повірити в тс, що сповіщав йому голос, але з часом утвсрдігвся в думці одкровення, які він чує, не що інше як настанови Аллаха (єдиного Бога), передані через архангела Іавриїла (Джабраїля).

5.    Навчив його (Мухаммеда) архангел Джабраїл, міцний силою

6.    Могутній. Ось він став прямо перед ним.

7.    І був він на найвищому небосхилі,

8.    Потім наблизився і зійшов на землю.

9.    І стояв на відстані двох пострілів з лука або іще ближче,

10.    І відкрив він своєму рабові тс, що відкрив. (Сі/ра 53. Зоря)

Переклад з арабської Гната Крачковського

1 Рамадйп (або ж Раматйп) доп’ятий місяць за мусульманським місячтшм калепдарем. У рамадан мусульмани дотримуються посту під ех оду і до заходу сонця.

 

пиконуючи волю голосу, Мухаммед почав проповідувати в рідній Мецці. Він переконував своїх земляків відкинути язичницьких божків й увірувати в єдиного Бога, а також засуджував надмірне багатство, закликав допомагати бідним, сповітцав про майбутнє воскресіння із мертвих і

Страшніш суд над усіма неправедними.

Мекканці, добробут яких був заснований на торгівлі й лихварстві, не сприйняли проповідей Мухаммеда. Йому почали погрожувати і навіть намагалися вбити. 1(> липня 622 року пророк із невеликим гуртом своїх прихильників змушений був переселитися в Ясріб — мі сто - конкурент Мекки. Дата цього переселення (арабською хіджри) стала першим днем мусульманського літочислення, 'ПІННОГО досі.

У Ясрібі, невдовзі перейменованому в Медіну (арабською місто пророка), проповідь Мухаммеда отримала цілковиту підтримку усі жителі міста перейшли в іслам, утворивши єдину релігійну спільноту, а сам він став їхнім духовним керівником, суддею і правителем.

 

Упродовж цих десяти років (з 622 до 632) Мухаммед продовжував отримувати одкровення і проповідувати їх своїм прихильникам. Кожне слово пророка вірні учні завчали напам’ять, а згодом почали записувати. Після смерті пророка Мухаммеда у 632 році спадкоємці його влади — халіфи — вирішили впорядкувати прижиттєві записи, а також проповіді, які побутували в усній формі, і укласти книгу, куди б увійшло все, що говорив пророк. Так з’явився Коран. У середині VII століття текст священної книги був канонізований8 і з тих пір не змінювався.

За сто років (до середини VIII ст.) іслам розповсюдився на величезні території: Іран, Афганістан, країни Середньої Азії і Закавказзя, Північно-Західну Індію, Північну Африку і майже весь Піренейський півострів у Європі. Підкорені нсарабські народи прийняли іслам й активно долучилися до розбудови мусульманської культури, засвоївши арабську мову як мову науки та літератури і визнавши Коран свяіцснною «книгою книг^.

Побудова Корану

Коран — перший значний писемний твір арабською мовою. Початково — цс запис промов пророка Мухаммеда, проголошених римованою прозою, часто настільки яскравою та образною, що вона сприймається як вірші. У Корані е також багато притч і повчальних порівнянь.

Канонізований текст Корану складається зі 114 розділів, які називаються сэрами (сура арабською означає кладка каменю у стіні — так сам пророк Мухаммед називав завершені фрагменти своїх одкровень). Кожна сура має назву і, своєю чергою, поділяється на окремі вірші — айти (аят арабською означає знамення, чудо). Кожен аят Корану для мусульман — цс не просто вірш, а вірш, посланий Аллахом, бездоганний за формою і змістом настільки, що жодна буква, жодне слово в ньому не можуть бути замінені.

Незалежно від теми і часу створення, сури в Корані розташовані від більших за розміром до менших. Відповідно на початку книги розташовані найдовші сури, а в кінці найкоротші. Із цього правила є лише кілька винятків, наішоказовітий із них — перша сура Корану під назвою «Аіь-Фатіха» (арабською означає та, що відкриває Книгу).

«Аль-Фатіха» складається лише із семи аятів (друга сура — 286 аятів), і кожен мусульманин повинен знати її напам’ять з дитинства, тому ідо цю суру промовляють під час намдзу — обов’язкової мусульманської молитви, яку здійснюють п'ять разів на добу:

1.    В ім’я Аллаха всемилостивого, всемилосердого Бога.

2.    Слава .Аллахові, Господу всього сущого.

3.    Всемилостивому, всемилосердому.

4.    Володареві Судного дня!

5.    Тобі ми поклоняємося й у Тебе благаємо допомоги!

(і. Веди нас праведним шляхом:

7. Шляхом тих, кого Ти облагодіяв, а не тих, що прогнівили Тебе, і не

тих, що заблукали. (Сура 1. Та, що відкриває Книгу)

HejMiKMid з щтбсмагі Гната Крачковсько/.о

Коран великий за обсягом твір (у сучасних друкованих виданнях поза 500 сторінок), який за жанром є збіркою проповідей, притч, сказань, релігійних, правових і моральних норм, окремих висловлювань (клятв, закликів, благословень).

Релігійні та моральні прнписн Корану

Мухаммед не вважається автором Корану, а лише пророком, який без змін передав слова Аллаха, тому текст Корану — цс пряма мова самого Бога. Відповідно святість Корану для мусульман беззаперечна, і кожен його аят цс прямий припис Бога, який треба виконувати без обговорень. Найголовнішими приписами Корану є віра в Аллаха, у його посланців (пророків), у його ангелів, у його писання (тобто в сам Коран) і в Страшний суд.

Аллах, згідно з Кораном. — творець усього сутдого (неба, землі, сонця, місяця, зірок, рослин, тварин, людей, ангелів тощо):

6.    Чи не Ми сотворили землю рівною,

7.    А гори високими?

8.    І вас Ми сотворили парами,

9.    А вапі сон сотворили заспокійливим,

10.    І ніч сотворили покровом,

11.    А день сотворили як час для того, щоб жити.

12.    І над вами Ми сотворили сім міцних сфер.

13.    І сотворили світило, яке яскраво палає.

14.    І Ми спустили з дощових хмар щедрі зливи.

15.    Водою Ми змусили прорости злаки та інше зілля

16.    І буйні сади. (Сура 78. Вістка)

ІІцн'.кяіід я арабської Яреми Иояотшпса

Згідно із задумом Аллаха, цей світ створено саме для людини. Натомість

 

люди мають виконувати волю Аллаха і його настанови. Крім релігійних, Коран вимагає виконувати і моральні приписи. Головні з них — не вбивати, не красти, не зраджувати, платити добром за зло, стримувати гнів, пробачати, не бути гордовитими і хвалькуватими, не вживати вино. Є в Корані також багато приписів, що регулюють повсякденне життя мусульман.

Мусульманин, який не виконує приписів Корану, — грішник, і на нього чекає покарання. У Корані сказано, що кожну людину від дня народження і до смерті супроводжують два ангели. Вони записують у спеціальну книгу її вчинки, як добрі, так і погані, здійснені протягом життя. У день Страшного суду, коли мертві воскреснуть, усі вони постануть перед лицем Аллаха із цими книгами в руках, і Аллах оцінить їхні вчинки. Праведники потраплять у райські сади, а грішники навіки в пекло, «у вогняну геєну**:

В ім'я Всемилостивого, Всемилоссрдного Бога.

1.    Коли небо розколеться,

2.    І коли зорі розсіптляться,

3.    1 коли моря переповняться,

4.    1 коли могили спорожніютт.,

5.    Тоді душа довідається, що вона чинила раніше і що робитиме згодом.

в. О людино! Що змусило тебе збунтуватися проти твого Господа прещедрого,

7.    Який сотворив тебе, зробив тебе досконалим, зграбним,

8.    Надавши тобі такої подоби, якої Він сам захотів?!

9.    Так ні! Вони вважають Страшний суд вигадкою!

10.    Але ж над вами є охоронці,

11.    Шляхетні писарі'.

12.    Вони знають усе, шо ви чините...

13.    Адже праведники, звичайно, перебуватимуть у блаженстві,

14.    А нечестиві, воістину, перебуватимуть у пекельному вогні.

(Сура 82. Розколювання)

И<ун;кмід з арабської Яреми Пояотшжа

Щоб Божі настанови були почуті людьми, Аллах, за Кораном, постійно посилав до них своїх пророків. Таких пророків було тисячі («кожному народ}' був свій посланець»). У Корані їх згадується 28, із них головні — Адам, Ной {арабською Нух), Лвраам (Ібрахім), Мойссй (Муса), Ісус (Іса) та Мухаммед.

Історична енциклопедія

Коран, а також укладена пізніше на його основі збірка законів під назвою шаріЛт дуже суворо регламентує життя мусульманин — всі їхні думки мають бути звернені до Аллаха.

 

До XIX століття за законами шаріат}' жили всі мусульманські країни. Державна і релігійна влада не розділялися, очільник держави вважався наступником пророка Мухаммеда, а його радниками були представники духівництва.

Освіт}' молена було здобути лише в релігійних навчальних закладах початкових школах при мечетях і вищих школах медресё (інтшіх просто не було).

Освіченою вважалася лише та людина, яка бездоганно знала Коран і шаріат. 9

КОРАН

СУРА 92. ГИЧ

В ім'я Всемилостивого, Вссмилоссрдного Бога.

1.    Клянуся ніччю, коли вона все покриває мороком,

2.    Клянуся днем, коли він осяває все світлом,

3.    1 Тим, хто сотворив чоловіка і жінку, —

4.    Воістину, у вас різні клопоти та турботи.

5.    А щодо того, хто роздавав і дарував, то він і Бога боявся,

6.    І шанував істину,

7.    Ми поведемо його до щастя.

8.    А щодо того, хто був скупий і збагачувався

9.    1 волів жити неправдою,

10.    То Ми поведемо його до мук і страждань.

11.    І не допоможе йому його багатство, коли він буде гибіти.

12.    Воістину, нам належить вести людей праведним шляхом.

13.    І нам належить життя майбутнє і теперішнє.

14.    Тому я перестерігаю вас від страшного вогню.

15.    В ньому горітиме тільки найбільший нечестивець,

16.    Який вважав оманою наші знамення і відвернувся від них.

17.    Але праведнику цей вогонь не загрожує —

18.    Тому, хто жертвує своїм майном, щоб очиститися.

19.    І ніхто ні за яку винагород}' не відкупиться від Божої кари.

20.    Аби тільки побачити обличчя Всевишнього Господа.

21.    І він буде задоволений цим.

Переклад з арабсько ї Яреми Иолотпюка

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ_^

1.    Що вам відомо про Kopdn та історію його виникнення?

2.    Розкажіть про пророка Мухаммеда та його роль у створенні цієї книги.

3.    Якою <•; будова Корану? За яким принципом розташовані розділи?

4.    Розкажіть про головні моральні засади ісламу.

5.    Що, на вашу думку, е спільного в мусульманському і християнському віровченнях?

6.    Сформулюйте моральні настанови, викладені у сурі 92 «Ніч».

7.    Порівняйте суру 78 «Вістка» з Корану і розділ 1 з Книги «Пуття» Старого Заповіт}'. Знайдіть спільні мотиви.

8.    Яку роль відіграє Коран у житті мусульман?

9.    Який вплив Коран здійснив на літературу мусульманських країн?

10.    Зробіть висновок про роль священних книг в історії людства.

 

Це матеріал з Підручника Світова Література 8 Клас Міляновська

 

Автор: evg01 от 21-08-2016, 21:56, Переглядів: 4143