Народна Освіта » Українська література » Іван Малкович - З нічних молитов читати онлайн

НАРОДНА ОСВІТА

Іван Малкович - З нічних молитов читати онлайн

ІВАН МАЛКОВИЧ Народився 1961 р.

 

Іван Антонович Малкович народився 10 травня 1% 1 р. у с. Нижній Eepkiie на Івано-Франківщині. Закінчив скрипковий клас Івано-Франківського музичного училища та філологічний факультет Київського університету. Отже, ця людина вельми різнограпна: гуцул і селянин за походженням, музикант і філолог за фахом, поет за покликанням.

Виростав Іван чуйним і спостережливим хлопцем, закоханим у рідні Карпатські гори, гуцульські казки та легенди, звичаї й обряди. Любив слухати троїстих музик, надто ж скрипалів.

Віршувати почав ще школярем. 19-річним юнаком на всеукраїнському семінарі молодих літераторів його обрали найкращим поетом.

ІДе в юності його величали «королевичем української поезії», а Л. Костенко назвала його «иайніжнішою скрипкою України».

Після університету працював редактором у київських видавництвах «Веселка» та «Молодь», у дитячому журналі «Соняшник». А 1992 р. заснував досі найуспішніше в Україні видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Спочатку в ньому виходили друком тільки дитячі книжки, а тепер з’являються й «дорослі»: для тих, кому від 2 до 102, як каже з усмішкою сам видавець. Bi-зитівка цього видавництва високохудожні, захопливі тексти й оригінальне та вельми ошатне оформлення. Скажімо, саме тут побачили світ у прекрасному українському перекладі книжки Дж. К. РолінГ про Гаррі Поттера. До речі, оформлення цих книжок визнано одним із кращих у світі.

Перша поетична збірка І. Малковича «Білий камінь» побачила світ 1984 р., згодом з'явилися книжки «Ключ», «Вірші», «Із янголом на плечі», «Все поруч», «Подорожник» та іи.

Сучасному метушливому, наскрізь технізованому, нерідко бездушному міському світові ноет протиставляє інший світ дитячий, сільський, гуцульський, давній, де панує щирість, доброта, простота, краса, де живе дух наших предків.

 

Навіть ставши успішним бізнесменом, І. Малкович зберігає дивовижну здатність бачити світ очима дитини, а ще святого, який молиться за всіх людей, надто ж за нещасних і беззахисних. У його розумінні поет це подорожник, що пропонує всім допомогу: «прикладайте мене до рани» ('вірш «Подорожник»).

Поет віддає перевагу й старосвітським жанрам - молитва, балада1, вертеп30, житіє31, казка тощо, — зрозуміло, переосмислюючи їх по-своєму (наїгриклад, цикл «Вертепник», вірші «Житіє часники», «Житіє оленяра», «Кола-Дереза»).

На перший погляд, вірші І. Малковича прості, але вони вражають глибокою символікою, добірною незвичайною лексикою, неповторною мелодикою, музичністю.

“Вірші Івана Малковича найкраще читати вголос, у родинному колі, аби м’яке світло настінної лампи падало на сторінки поетичної книжки, а дружина, тримаючи сина на руках, сиділа в м’якому кріслі в глибині кімнати, оповитої темрявою, й уважно вслухалася в слова чоловіка й батька» (О. Хоменко, літературний критик).

Із янголом на плечі

Старосвітська балада

Краєм світу, уночі,    щоб не вештав уночі

при Господній при свічі    при Господній при свічі,

хтось бреде собі самотньо    щоб по світі не тинявся

із янголом на плечі.    із янголом на плечі.

Йде в ніде, в невороття,    Віє вітер вировий,

йде лелійно, як дитя,    виє Ірод моровий,

і жене його у спину    маятник все дужче бухка,

сірий маятник життя, —    стогне янгол ледь живий...

А він йде і йде, хоча вже й не дихає свіча, лиш вуста дрижать гарячі: янголе, не внадь з плеча.

1    Iicudda (від Прованс:, тетцюнати) —жанр ліро-епічної поезії з драматично напруженим сюжетом.

2    Hnpmen — старовинний пересувний український ляльковий театр, у якому ставили переважно іронічні, жартівливі п’єси.

1Житіє — старовинний жанр християнської літератури, життєпис святого.

За біблійною легендою, кожну людину супроводжує світлий янгол-охо-роиець і темний янгол-спокусіїик. Людина ж обирає сама, до кого :і них прислухатися, як чинити.

Ліричний герой вірша «хтось», подорожній (це може бути кожен із нас) — обрав тернистий шлях пошуку свого призначення, пізнання самого себе, сенсу життя. Це ті відкриття, які кожен може зробити лише сам для себе, тому герой зображений самотнім.

Його квапить «маятник життя» — швидкоплинний, невблаганний час, знесилює вітер і жахає Ірод, тобто труднощі життя та світове зло. Але йому освітлює шлях Господня свіча (вогник надії) і супроводжує янгол (віра в добро, чистоту, святість).

• Злвуан/і#. осїіавМїО

1.    Які жанрові ознаки балади ви помітили в цьому вірші? Чому автор, на ваш погляд, визначив цю баладу саме як старосвітську?

2.    Розподіліть образи-символи твору на світлі й темні. Якими епітетами автор характеризує ці образи? Чому «маятник життя» саме «сірий»?

3.    Як ви розумієте значення слів-епітетів: подорожній іде «лелійно», вітер «вировий», Ірод «моровий»? Чи звичні, загальновживані ці слова, від яких слів утворені? Які асоціації вони викликають?

4.    Як ви думаєте, чи дійде подорожній до своєї мети? На чому ґрунтується ваш висновок?

5.    Сформулюйте провідний мотив твору.

6.    У вірші І. Малковича й на картині О. Маркової розгортаються подібні мотиви, але з певними відмінностями. Що спільного та відмінного ви помітили в цих творах?

7.    Підготуйте виразне читання вірша та вивчіть його напам’ять. 32 30 31

З НІЧНИХ молитов

Господи, літа стебельце всели до самітніх душ, дай кожному явити кубельце, і не поруш.

Хай кожен в цім світі спасеться, хай світить з-за темних круч довкола кожного серця віри твоєї обруч.

• Злв$лм& ос/ісвном

1.    Як ви зрозуміли метафору: «ліга сгебельце / всели до самітніх душ»? Яка пора року — літо чи осінь — асоціюється у вас із самотністю, журбою?

2.    Чому так важливо для людини, щоб їй вірив Бог — щоб довкола кожного серця світився обруч його віри?

3.    Яких благ для людей просить у Всевишнього ліричний герой? Як ці прохання характеризують його самого?

Які ознаки стилю І. Малковича ви помітили у віршах «Із янголом на плечі» та «З нічних молитов»?

Прочитайте на дозвіллі

1.    Малкович /. Із янголом на плечі. — К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 1997.

2.    Малкович /. Все поруч. — К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2010.

3.    Малкович І. Подорожник. — К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2013.

 

Це матеріал з Підручника Українська Література 8 Клас Пахаренко

 

Автор: evg01 от 20-08-2016, 21:34, Переглядів: 8421