Народна Освіта » Географія » § 63. Етноси. Найпоширеніші мовні сім’ї. Однонаціональніі багатонаціональні країни

НАРОДНА ОСВІТА

§ 63. Етноси. Найпоширеніші мовні сім’ї. Однонаціональніі багатонаціональні країни

1.    Якою мовою Ви розмовляєте вдома та в класі? Яку мову Ви вважаєте своєю рідною?

2.    Представники яких національностей є у Вашій родині?

Етнічний склад населення. Основними умовами виникнення етносу є спільність території і мови, які виступають потім і як ознаки етносу. Інколи етноси утворюються із різномовних груп

Етнос — це історично сформована стійка спільність людей (плем'я, народність, нація).

 

(наприклад, багато надій Америки). Тут основну роль відіграє єдність території і одна держава. У ході розвитку всередині етносів складаються характерні риси матеріальної і духовної культури, групових психологічних характеристик, виробляється етнічна самосвідомість. Сформований етнос виступає як соціальний організм, який самовідтворюється з етнічно однорідних шлюбів через передачу новим поколінням мови, культури, традицій тощо. Для більш стійкого існування і найповнішої само-реалізації етнос прагне до створення соціально-територіальної організації (держави або національної автономії).

Усе людство належить до трьох основних рас. Пригадайте їх назви та характерні ознаки.

Дехто з учених виділяє ще американську й австралоїдну раси. На їхню думку, до першої належать американські індіанці, до другої — аборигени Австралії та деякі народи Океанії, Південної і Південно-Східної Азії.

Людство поділяється не лише на окремі раси, але й на нації.

Нація— стійке поєднання людей на певній території, які мають спільні походження, звичаї, історію та мову.

 

Тепер нація стоїть вище від раси. Так, американсьгса нація СІЛА об’єднує представників усіх людських рас. Сьогодні на Землі проживає близько 5 тис. наро-

дів і племен. Понад 1,1 млрд чол. налічує китайська надія, понад 300 млн хіндустанців в Індії і американців у СІЛА. До великих націй належать і українці. Усього на планеті їх близько 70 млн осіб.

 

Мовний склад населення. Населення світу поділяється не лише за національною, а й за мовною ознакою. Близько 2,5 тис. основних мов об’єднуються за певними ознаками близькості у мовні групи, а ті, своєю чергою, у мовні сім’ї. Найбільші мовні сім’ї — індоєвропейська (до неї належать українці), китайсько-тибетська та семіто-хамітська. Усі мовні групи утворилися на різних територіях. Шляхом міграції населення вони розселялися планетою. Так, індоєвропейська мовна група виникла на сучасній території України, а потім її представники кількома хвилями переселялися звідси на захід і схід, північ і південь. Давня мова індійців санскрит є близькою до української. Та й географічні назви західних і південних країн і народів, такі як Галатея, галіле-яни, Франція (Галія), Галісія в Іспанії чи Португалія (Порту-Га-лія), вирогідно вказує на те, що пращури сучасних французів, іспанців, португальців, євреїв і турків могли прийти на ці землі з української Галичини (мал. 171).

Лінгвістика— це наука, що займається дослідженням усього різноманіття мов, яка розглядає їх не окремо, а в сукупності.

 

Близькість мови не завжди означає близькість генетичного походження народів чи навіть їхньої раси. Так, дуже близькі між собою за мовами тюркські народи належать навіть до різних рас. Наприклад, азербайджанці — до європеоїдної, а казахи, киргизи чи якути — до монголоїдної. Слов’яномовні росіяни мають угро-фінське походження, а найближчі до них за мовою болгари — тюркське. Мовно найближчі до українців білоруси і поляки теж мають різне генетичне походження. Поляки — слов’янське, а білоруси — балтійське.

Розгляньте таблицю, подану нижче, та зробіть власні висновки.

Українська

Білоруська

Польська

Словацька

Чеська

Російська

г г *■ 1 и

червоний

чырвоны

егегмопу

сеп/епу

сеп/епу

красный

праця

праца

ргаса

ргасе

ргасе

работа

гай

гай

даі

Ьаі

(іаі

роща

цибуля

цыбуля

сеЬиІа

сіЬиІе

сНзиІе

лук

коник

конік

копік роїпу

копік

копік

кузнечик

Мая. 172. Порівняння окремих слів у вимові українською, білоруською, польською, словацькою, чеською та російською мовами

Національний склад населення. За національним складом населення всі країни світу поділяються на однонаціональні і багатонаціональні. За класифікацією ООН одноціональною країною вважається та, де одна нація складає 70 % і більше від загальної чисельності її населення. До них належить і Україна, адже українці складають близько 80 % від загальної чисельності її населення.

У світі є чимало країн, де одна з національностей складає понад 90 % населення — Польща, Данія, Швеція, Португалія, Італія, Японія, Саудівськая Аравія, Єгипет.

Знайдіть на політичній карті світу ці країни.

Найбільш багатонаціональною державою світу є Індія. Тут кожен штат має свою націю і мову, і не одну. Тут, крім хінді, також активно використовується англійська мова, 17 мов внесено до Конституції як основні (за кількістю населення, що їх використовує як рідні): бенгалі, телугу, маратхі, тамільська, урду, гуджараті тощо. У країні проживають понад 500 народів та племен, які розмовляють майже 200 мовами і діалектами.

В Африці багатонаціональною є найбільша за чисельністю країна материка — Нігерія. В Європі, у Бельгії, живе дві нації з власними мовами — фламандці (складають 58 % населення країни) і валлони (31 %), тому її можна назвати двонаціональною країною.

Слід зауважити, що політичні кордони не завжди збігаються з етнічними. Трапляється, що окремі народи проживають у різних державах, за винятком переважно країн Західної Європи і Латинської Америки. Етнічні проблеми постійно впливають на політичну та соціальну ситуацію в багатьох країнах світу. За-

гострені національні відносини часто призводять до збройних конфліктів, наприклад у Боснії і Герцеговині, Північній Ірландії, Палестині, країні Басків в Іспанії, Таджикистані, Нагірному Карабасі тощо. Ще страшніше, коли до національних додаються і релігійні конфлікти, які переростають у збройні, ведеться боротьба за національну незалежність, автономію, права релігійних меншин тощо.

Основна умова виникнення етносу — спільність території і мови, які виступають потім його ознакою.

Населення світу поділяється за національною та мовною ознакою. Основні мови об’єднуються у мовні групи та у мовні сім’ї (найбільші: індоєвропейська, китайсько-тибетська, семіто-хамітська). Близькість мови не завжди означає близькість генетичного походження народів чи їхньої раси.

За національним складом населення всі країни світу поділяються на однонаціональні і багатонаціональні, а політичні кордони не завжди збігаються з етнічними. Загострені національні відносини призводять до збройних конфліктів.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    Поясніть поняття «раса», «етнос», «нація», «мовна сім'я».

2.    Назвіть найпоширеніші мовні сім’ї. До якої з них належить українська мова?

3.    За допомогою мал. 170 назвіть мови, найближчі до української. В яких країнах ними розмовляють?

4.    Що таке «однонаціональні» і «багатонаціональні» країни? Назвіть їх приклади та покажіть їх на карті.

5.    Як Ви розумієте вислів «толерантне ставлення до представників інших рас»? Поясніть, чому толерантність стає все дедалі важливішою.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 18:24, Переглядів: 2489