Народна Освіта » Географія » § 59. Густота населення. Територіальні відмінності густоти населення у світі й україні

НАРОДНА ОСВІТА

§ 59. Густота населення. Територіальні відмінності густоти населення у світі й україні

Поясніть, як впливатимуть природні умови певної території на розміщення на ній населення.

Густота населення (Г) — це величина, яка відображає співвідношення кількості населення (Н) до площі території (S), на якій воно проживає.

Запропонуйте формулу, за якою можна розрахувати цей показник.

Використовуючи таблицю, подану нижче (за матеріалами сайту:    worldometers.info/fr/population-mondiale),

розрахуйте густоту населення для трьох країн світу (на Ваш вибір).

 

Ви вже знаєте, що населення планети розміщене дуже нерівномірно. Де густо, а де й пусто. Знаєте Ви вже й те, що така нерівномірність пов'язана з різними чинниками — природними, історичними, економічними, екологічними, політичними. Досить значні за площею регіони мають середню густоту населення понад 1000 чол./км2. Водночас значні території суходолу (близько 16 %) є практично незаселеними.

Поясніть, як впливають на розміщення населення на певній території всі ці чинники.

Живучи будь-де на Землі, людина обов’язково працює. Тому скрізь помітні наслідки людської діяльності (оброблено землю, прокладено шляхи, збудовано будинки тощо). Якщо територія незаселена, то вона й не освоєна економічно.

Територіальні відмінності густоти населення у світі. Середня густота населення світу наближається до 45 чол./кмсуходолу. Найгустіше заселена Європа й Азія, найменше — Австралія. Майже п’ята частина населення сконцентрована в Китаї (1,4 млрд жителів). Близько 1,3 млрд людей живуть в Індії. Однак ці країни мають, крім величезної кількості населення, ще й значну площу. Тому за густотою населення вони поступаються багатьом іншим країнам.

 

Найвища у світі густота населення — у Бангладеші (понад 800 чол./км2) {мал. 160). У цій невеликій за площею ісламській країні, яка майже в п’ять разів менша за Україну, мешкає понад 160 млн жителів. Високою густота населення є також у Японії, Індії, Шрі-Ланці, Лівані, на острові Ява в Індонезії. Це все Азія.

В Європі найгустіше заселеними є Нідерланди, Німеччина,

Велика Британія, Бельгія, в Африці — Руанда і Бурунді, в Америці — Ямайка і Сальвадор. Не густо заселеними є Північна Європа (Фінляндія, Норвегія, Ісландія), країни пустельних районів (Саудівська Аравія, Монголія, Лівія, Намібія, Мавританія). Низькою є середня густота населення в Канаді й Австралії, найнижча — у Ґренландії, а Антарктида взагалі не має постійного населення (мал. 161).

Знайдіть на політичній карті світу всі ці країни.

Такі країни, як Росія, Канада, Бразилія, Китай характеризуються вкрай нерівномірним розподілом населення на їх території. Головною причиною є несприятливі для життя і господарської діяльності людей умови.

Назвіть та поясніть причини найменшої густоти населення на певних частинах території згаданих вище країн. Знайдіть їх на карті.

Територіальні відмінності густоти населення в Україні. За

густотою населення, тобто кількістю жителів на одиницю площі, Україна поступається багатьом країнам світу.

Вирахуйте самостійно густоту населення України.

 

Територією країни населення розміщене нерівномірно. Найгус-тіше заселена Донецька область, найменше — Чернігівська. Однак, якщо брати населення Київської області разом з Києвом, то тоді першість належатиме їй. Досить низька густота населення в поліських і степових областях України (мал. 162).

У зв’язку з російською агресією на Донбасі значна кількість населення звідси перемістилася в інші області України. Тому враховуючи ці обставини, нині ніхто Вам не може сказати, яка густота населення в тій чи іншій області. Люди перебувають у постійному русі. По території країни переміщуються війська, біженці, у країну прибувають іноземні війська і російські терористи. Цілком можливо, що сьогодні реально перше місце за густотою населення посідає Львівська область (116 чол. на 1 км2).

Дуже нерівномірно розміщене населення в Луганській, Запорізькій, Закарпатській, Чернівецькій областях, а також Автономній Республіці Крим.

За допомогою карт шкільного навчального атласу визначте густоту населення окремих областей України. іустоту й розміщення населення України, окрім природних умов і ресурсів, визначає розвиток економіки країни та спеціалізація її галузей. Водночас на розвиток і розміщення господар-

ства, його спеціалізацію впливають певна густота населення, що історично склалася, і його трудові навички.

Підприємства деяких галузей промисловості, наприклад, приладобудування, радіоелектроніки, робототехніки, доцільно розміщувати в густонаселених районах, де є достатньою кількість кваліфікованих кадрів.

Трудомісткі галузі сільського господарства, виноградарство, поливне землеробство тощо, також доцільно розвивати в густо-няселених районах.

Які з цих галузей розвинеш у Вашій області?

Сьогодні Україні потрібна добре продумана державна політика, спрямована на рівномірне розміщення населення територією країни, а також переміщення його в регіони, де передбачається швидке освоєння природних ресурсів та розвиток трудомістких галузей господарства. Необхідним є також заселення окремих районів країни з геополітичних міркувань національної безпеки і оборони.

Нерівномірність розміщення населення планети її територією пов’язана з природними, історичними, економічними, екологічними, політичними чинниками.

Середня густота населення світу наближається до 45 чол./км2 суходолу. Цей показник для окремих материків і частин світу істотно відрізняється. Найгустіше заселеними є Європа й Азія, найменше — Австралія, найнижча густота населення — у Ґренландії. Антарктида взагалі не заселена.

За густотою населення Україна поступається багатьом країнам світу. Враховуючи окупацію Криму та російську агресію на Донбасі, сказати, яка густота населення в тій чи іншій області на сьогодні, проблематично.

Густоту й розміщення населення окрім природних умов і ресурсів, визначають розвиток та спеціалізація галузей економіки країни.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    Назвіть середні показники густоти населення у світі та Україні.

2.    Покажіть на карті і назвіть регіони світу, країни, області в Україні з найбільшою і найменшою густотою населення.

3.    Оцініть важливість знань про особливості розселення населення у світі та Україні.

4.    Які, на Вашу думку, окремі райони країни потребують заселення?

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 18:22, Переглядів: 5584