Народна Освіта » Географія » § 58. Українська діаспора

НАРОДНА ОСВІТА

§ 58. Українська діаспора

З уроків історії та літератури пригадайте, що таке діаспора?

Діаспора — це проживання народу поза етнічною територією в результаті добровільного чи примусового переселення.

 

східна українська діаспора та її формування. Відповідно до визначення поняття «діаспора», українське населення, яке сьогодні проживає на своїй етнічній території в прикордонних районах Росії, Білорусі, Польщі, Словаччини, Румунії, Молдови, не можна вважати діаспорою. При формуванні кордону між Росією і Україною за правом сильного мільйони українців опинилися за межами країни на своїх етнічних землях у Курській, Бєлгородській і Воронезькій областях, на Кубані. У 1925 р. Росія забрала в України Таганрозький і Шахтинський округи, які були заселені переважно українцями і увійшли до складу Ростовської області.

Знайдіть вищезазначені географічні об'єкти на карті.

Масове переселення українців у Нижнє Надволжя почалося ще у XVIII ст. У другій половині XIX ст. значна їх кількість оселилася в районі р. Терек. Ще раніше українці заселили Нижній Дон і принесли на ці землі козацтво — виключно українське явище. Усі козаки (запорізькі, дунайські, донські, кубанські і тер-ські) мають українське генетичне походження. Пізніші російські імітації — лише фальсифікація історії. З 1880 по 1914 р. понад 2 млн українців переселилися за Урал, на р. Амур та р. Уссурі. Свідченням цього є наявність навколо головної житниці Сибіру, Омська, районних центрів із суто українськими назвами Полтавка, Одеське, Українка, Чернігівка, Київка тощо. У цей же час почалося освоєння українцями степів Казахстану та Чуйської долини в Киргизстані.

Формування західної української діаспори. Наприкінці XIX ст. із західних територій України розпочалося масове переселення українців за Атлантичний океан. Найбільше осіб українського походження сьогодні проживає у СІНА і Канаді (мал. 156), вони зробили значний внесок у розвиток цих країн. Знамениті актори — Джек Паланс, Мілла Йовович, Девід Духовни, учені — винахідник атомної бомби Джордж Богдан Кістяківський родом з Києва, винахідник вертольотів Ігор Іванович Сікорський, теж колишній киянин, людину на місяць запустив Майкл Яримович, що запустив людину на Місяць, президент NASA Стів Дудчак з Тернопілля, найвидатніший американський механік Степан Тимошенко — також українці. Цей список можна продовжувати. Люди українського походження завжди входять до урядів цих країн.

 

Перегляньте відеоматеріали Українського музею Канада (режим доступу: http://www.umc.sk.ca). Поділіться враженнями з однокласниками.

Значна частина українців поїхала до країн Південної Америки: Бразилії, Аргентини, Парагваю, Уруґваю, Венесуели і Чилі. У роки Другої світової війни десятки тисяч українців переселилися до Німеччини, Великої Британії, Бельгії, Франції. На території колишньої Югославії українці оселилися ще у XVIII ст. Кілька тисяч українців проживають в Південній Африці. Є вони в Австралії і Новій Зеландії.

Знайдіть та підпишіть на політичній контурній карті країни світу, де сформувалася українська діаспора.

Нині у світі не існує жодної країни, де не було б української діаспори. За різними даними сьогодні за кордоном проживає від 15 до 20 млн осіб українського походження. Таким чином, українська діаспора належить до найбільших діаспор світу. Є українські громади в Японії, Китаї і навіть на острівних державах Карибського басейну.

 

Причини утворення діаспори. Чому ж українців, як і євреїв, вірмен, доля розкидала по всьому світу? Причини — однакові. Усі три народи є націями, які зазнали геноциду. Вони втратили власну тисячолітню державність. їхню територію було захоплено іншими державами, де їх знищували на рідній землі. Щоб урятуватися від геноциду, мільйони представників цих народів розселилися по всьому світу. На чужині вони прищеплювали своїм дітям любов до рідної землі і мови. І ми побачили після того, як Росія почала чергову війну на знищення українців, як представники української діаспори по всьому світу почали підтримувати Україну і українців. І, як наслідок, краще відчули свою національну приналежність, стали більшими патріотами України.

Намагаючись знищити українців як націю на своїй же землі, чужоземні загарбники хотіли позбавити їх національної свідомості, нав’язати чужу для них мову і культуру. І це, на жаль, давало гіркі плоди. У XIX ст. в столиці України Києві панувала польська мова, у XX ст. — російська. У самостійній Україні українська мова, хоча і має статус державної, але реально такою все ще не стала.

Неймовірно багата, розмаїта і гарна природа України породила феноменальні якості української нації, які вона рознесла по всьому світу. Скрізь на Землі, де є чорноземні ґрунти (Україна, Молдова, Росія, Казахстан, Киргизстан, Канада, США, Аргентина, Бразилія), живуть і обробляють землю українці — найдавніша хліборобська нація світу (лмл. 157). Сьогодні генетично українською, трипільською пшеницею, що її завезли українські переселенці до США, Росії, Канади, Казахстану, Аргентини годується весь світ {мал. 158).

Століттями українці створювали наймелодійніші у світі народні пісні. Жодна нація на нашій планеті не має понад 200 тисяч народних пісень. Українська народна мелодика була покладена в основу європейської музики, а українські народні мелодії стали народними від Польщі до Росії, від США до Японії. Крім хліба українці дали світові Пісню.

 

Разом із батьками знайдіть інформацію про американську співачку українського походження Квітку Цісик, послухайте у виконанні хору ім. Г. Верьовки твір «Щедрик». Чи знаєте Ви щось про цю співачку та цю пісню? Нездоланна тяга до зірок — це особливість українського характеру. Вона знайшла свій реальний прояв у технічній творчості з ракетобудування і освоєння космічного простору. Українці в цій царині зробили більше, ніж усі інші народи світу разом узяті. Теорію космічних польотів розробили і втілили в життя етнічні українці: О. Засядько, М. Кибальчич, К. Ціол-ковський-Наливайко, Ю. Кондратюк, С. Корольов, В. Глушко, В. Челомей, М. Яримович, С. Дудчак, М. Янгель, Г. Лозино-Ло-зинський, І. Сікорський. Наша нація дала світові Крила.

Перегляньте відеоматеріали проекту«Українці в світі» (ukrainians-world.org.ua). Обговоріть отриману інформацію.

Нація, яка дала світові Пісню, Хліб і Крила, здатна перетворити Україну на одну з провідних країн світу.

Щоб урятуватися від геноциду після втрати власної тисячолітньої державності, мільйони українців розселилися по всьому світу, де прищеплювали своїм дітям любов до України та української мови.

Масове переселення українців почалося у ХУПІ-ХІХ ст. в райони Тереку, Нижнього Дону, Уралу, Амуру та Уссурі. Вони освоювали степи Казахстану та Киргизстану, утворивши так звану східну діаспору.

Наприкінці XIX ст. із західних територій України розпочалося масове переселення українців у США і Канаду, а зго-

дом і до Бразилії, Аргентини, Параґваю, Уруґваю, Венесуели і Чилі, а в роки Другої світової війни — до Німеччини, Великої Британії, Бельгії, Франції (західна діаспора).

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    Знайдіть та покажіть на карті світу країни з найбільшою українською діаспорою.

2.    Укажіть причини утворення української діаспори.

3.    Назвіть видатних українців за межами України. Який внесок вони зробили до світової культурної та науково-технічної скарбниці?

4.    Як українська діаспора допомагає Україні сьогодні?

ПИСЬМОВІ ЗАВДАННЯ

Практична робота 11.

Тема. Обчислення показників природного та механічного руху населення в різних регіонах України.

Пам'ятка для учнів:

•    Природний приріст (ПП) населення — це різниця між народжуваністю (Н, кількістю людей, які народилися) і смертністю (С, тими, що померли).

ПП = Н-С.

Усі показники природного руху обчислюють для певної території за рік в абсолютних (у тис. осіб) і відносних (у розрахунку на 1 000 мешканців відповідної території, тобто у проміле — %о) величинах.

•    Відтворення населення в різний час і на різних територіях може бути розширеним (Н > С, ПП > 0), простим (Н = С, ПП = 0) або звуженим (Н < С, ПП < 0). Примітка. У XX ст. в Україні не раз траплялося звужене відтворення населення, спричинене названими вище в тексті підручника трагічними моментами в її історії.

Завдання:

1. Обчисліть за допомогою мал. 159та таблиці 1середньорічний природний приріст населення України (ПП ) за періоди 1990-1993 і 2000-2005 рр.

Н _ н

При обчисленні скористайтеся формулою: ППоао = —-^де Н, і Н0 —

кількість населення відповідно в кінці й на початку періоду, к — кількість років у періоді.

На основі отриманих результатів зробіть висновок про тенденцію зміни приросту населення в країні.

2. Обчисліть показники механічного руху населення України для кожного року, поданого в таблиці 2.

На основі отриманих результатів зробіть висновок про тенденцію зміни механічного приросту населення в країні. Назвіть країни, які є лідерами за показниками емігоаііії та іммітаїїії

Практична рооотаїг.

Тема. Аналіз статево-вікових пірамід України та окремих країн світу. Завдання:

1.    Простежте за загальною тенденцією щодо змін тривалості життя населення України в період з 1897 по 2014 р. (дивіться мал. 150 на crop. 235) (чоловічого та жіночого).

2.    Чим відрізняються піраміди, що ілюструють статево-вікову структуру населення України у 1897 та 1939 рр., від пірамід 2001 та 2014 рр.?

3.    За допомогою піраміди статево-вікової структури населення України 1939 р. назвіть кризові роки з найменшою народжуваністю населення.

Тема 2. Розселення населення

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 18:22, Переглядів: 4366