Народна Освіта » Географія » § 45. Природні зони України: лісостеп

НАРОДНА ОСВІТА

§ 45. Природні зони України: лісостеп

Назвіть населені пункти, якими проходить південна межа Українського Полісся.

Межі лісостепу. Від південної межі зони мішаних лісів і до лінії, що проходить від кордону з Молдовою через Первомайськ, Кіровоград, Олександрію, Красноград, Ізюм до кордону з Росією, на 1100 км простягається лісостепова зона. Вона займає близько 34 % території України.

Особливості природи лісостепу. У зоні чергуються лісові й степові ділянки. У минулому краще зволожені частини височин, особливо на Правобережжі, займали могутні широколистяні праліси, які пізніше вирубали. На знижених ділянках буяли багаті на рослинні види різнотравно-злакові степи. Таке поєднання створювало близьке до ідеального середовище для існування тварин, життя і господарської діяльності людини.

Різноманітний, дещо контрастний рельєф робить лісостепи, особливо їх правобережну частину, надзвичайно мальовничими. Недаремно Леся Українка назвала лісостепове Поділля «красою України».

Лісостеп у різних частинах набагато контрастніший від зони мішаних лісів чи степової зони. Якщо на Поліссі, крім Словечансько-Овруцького кряжу, панують низовини, то в правобережному лісостепу основною формою рельєфу е височини, а на Лівобережжі — Придніпровська низовина.

У межах яких височин розташована лісостепова зона?

Ґрунти лісостепів сформувалися переважно на глинистій материнській породі — лесі, який на крутих схилах височин легко розмивається дощовими й талими водами, тому особливо в західній частині лісостепу, утворилися численні яри і балки. На Правобережжі, де колись великі площі займали широколистяні ліси, поширені сірі лісові ґрунти. На Лівобережжі, де більші площі в минулому займали степові ділянки, домінують чорноземи.

У лісостеповій зоні вже помітно тепліше, ніж у зоні мішаних лісів. Середні температури липня в напрямку з крайнього північного заходу лісостепу до його південної частини зростають від +18 до +22 "С. Січневі температури знижуються з південного заходу на північний схід від -5 до -8 С. Із заходу на схід кількість опадів зменшується — від 750 до 450 мм.

Зону перетинає багато великих річок України. Безліч невеликих річок повністю протікає у межах зони. Особливо густою є їх мережа на Подільській і Придніпровській височинах.

Назвіть найбільші річки зони лісостепу.

ьезумовно, найцікавішою в природно-історичному плані є подільська частина лісостепу. На мальовничій Подільській височині, особливо в районі Товтр, збереглися унікальні рослини та природні пам’ятки. Глибоко під землею простягаються численні карстові печери. Упродовж мільйонів років вода вимила тут, під землею, химерну систему ходів, заіів, озер, річок, водоспадів. Серед печер виділяється Оптимістична (біля села Королівка Борщів-ського району Тернопільської області), ще не вивчена до кінця. Відомо, що її довжина сягає близько 240 км. Її занесено до Книги рекордів Гінесса як найдовшу у світі гіпсову печеру, найдовшу печеру Євразії та другу, після Флінт-Рідж-Мамонтової печери, яка розташована у СІЛА, за довжиною серед печер світу!

Флора і фауна лісостепу. Мало що залишилося від могутніх пралісів лісостепу. Нині переважно штучно насаджені ліси займають близько 12 % території зони. Для дібров лісостепів характерна складна багатоярусна будова. Основна порода — могутні дуби, які своїм верховіттям тягнуться до неба. Не поступаються їм граб, бук, липа, в’яз, дика груша.

Нижче ростуть дерева й кущі чагарникового ярусу: клен, берест, шипшина, кизил (дерен), глід, ліщина, бересклет, бузина тощо (мал. 113). Найнижчий, трав’яний, ярус заповнюють папороть, копитень, осока тощо.

У лісостепу органічно співіснують тварини лісу і степу. Серед лісових тварин, які знаходять собі поживу і на полях, виділяються дика свиня, козуля, лось, борсук, вовк, куниця. Типовими представниками степу є лисиця, заєць-русак, хом’як, ховрах, тушканчик, у річках — видра, ондатра, бобер (мал. 114).

 

Унікальні об’єкти та охорона природи. Унікальними природно-історичними святинями України в лісостепу є Канівські гори Придніпровської й Товтри Подільської височин.

Оспівані Тарасом Шевченком Канівські гори виділяються своєю природною унікальністю. Завдяки складності геологічної будови вони відомі геологам усього світу. А ще гори уславлені тим, що тут, на Чернечій горі, знайшов свій спочинок наш непе-ревершений Поет і Пророк.

Підготуйте повідомлення про Канівські гори та печеру Оптимістичну.

Товтри — колишній кораловий риф теплого і неглибокого Сарматського моря — нині валом здіймається над височиною. Ліси тут майже вирубали, але оозооати пі киуті схили не змогли.

 

тому тут збереглися реліктові й ендемічні рослини: молочай багатоколірний, хвощ великий, шиверекія подільська, цибуля круглонога тощо. Трапляється й легендарна для нас рослина — ясенець білий. Під дією сонячного проміння він виділяє ефірну олію. Якщо піднести до рослини запальничку чи сірник вона «спачахує», aie запишається не-ушкодженою від вогню. Тому українці називати ясенець білий «неопачимою купиною* (мал. 115).

 

На основі різних типів ландшафтів у лісостепу виділяють чотири краї (провінції): Західноукраїнський, Дністровсько-Дніпровський, Лівобережно-Дніпровський і Східноукраїнський. У складі провінцій виокремлюють 17 областей, що свідчить про різноманіття та різнорідність природи лісостепу.

За назвами цих провінцій визначте їх географічне положення. Перевірте себе за допомогою карти шкільного навчального атласу.

До природоохоронних територій лісостепів належать заповідники та націонатьні природні парки: Михайлівська цілина, Канівський, Розточчя і Медобори, Подільські Товтри тощо.

У лісах і печерах лісостепового Поділля знаходили собі схрон гайдамаки і подільські опришки, славний Устим Карма-люк, а також воїни Української повстанської армії. Тут усюди можна натрапити на зачишки укріплених князівських городищ часів Київської Русі, фортець і неприступних замків пізніших епох.

За допомогою додаткових джерел знань підготуйте повідомлення про археологічну спадщину Поділля.

Розораність лісостепу майже на 70 % свідчить і про наявність тут великої кількості еродованих земель. Загалом сьогодні в лісостепу переважають сільськогосподарські ландшафти: поля кукурудзи, цукрового буряку, соняшнику тощо.

Умовна південна межа лісостепу пролягає від кордону з Молдовою до кордону з Росією через Первомайськ, Кірово-

град, Олександрію, Красноград, Ізюм. Це майже 34 % території України, яка місцями на 85,4 % розорана.

Сірі лісові ґрунти на Правобережжі і чорноземи на Лівобережжі легко розмиваються дощовими й талими водами. Клімат тут тепліший, ніж у зоні лісів.

Тварини і рослини Полісся і степу органічно співіснують, багато реліктових і ендемічних рослин.

Чотири краї (провінції), Західноукраїнський, Дністровсько-Дніпровський, Лівобережно-Дніпровсьрсий і Східноукраїнський лісостеп — розподілено на 17 природних областей.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    На контурній карті проведіть південну межу лісостепової зони.

2.    Поясніть, як і чому змінюються температура повітря і вологість у лісостеповій зоні?

3.    Чому природний склад рослин лісостепу значно змінено? Які рослини є найбільш характерними для лісостепової зони?

4.    Назвіть і покажіть на карті провінції лісостепу.

5.    Які природоохоронні території виділяються у лісостеповій зоні?

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 18:16, Переглядів: 2477