Народна Освіта » Географія » § 39. Різноманітність тваринного світу. Вплив людини на тваринний світ україни

НАРОДНА ОСВІТА

§ 39. Різноманітність тваринного світу. Вплив людини на тваринний світ україни

1.    Які дикі тварини мешкають у Вашій місцевості?

2.    Яких свійських тварин розводять на Вашій території?

Формування та різноманітність тваринного світу зумовлені різноманітністю природних умов України. Це понад 45 тис. видів тварин, зокрема близько 100 видів ссавців, 360 видів птахів та 200 видів риб.

Тваринне царство в межах сучасної України у далекому минулому було зовсім іншим і змінювало свій склад декілька разів. Про це свідчать викопні рештки тварин. Сучасний тваринний світ формувався впродовж кайнозойської ери. У палеогені існували свиноподібні тварини (антракотерії), безрогі носороги (хілотерії), із птахів — баклани, кулики, качки, лелеки, мартини, сови. У річках жили крокодили, у морях — хижозубі кити (зеуглодони). У неогені типовими представниками фауни були: із ссавців — дикобрази, зайці, ведмеді, лисиці, їжаки, шаблезубі тигри, трипалі коні (гіпаріони), жирафи (самотерії), мавпи (макаки); з птахів — дикі кури, марабу, страуси, фламінго. Під час четвертинного зледеніння в антропогені теплолюбні види тварин (гіпаріони, мавпи, самотерії, страуси, марабу, хілотерії) вимерли. На зміну їм прийшли леви і плямисті гієни, мамонти і печерні ведмеді, шерстисті носороги і північні олені. Існувало також багато видів тварин, які представляють сучасну фауну.

Після відступу льодовика, коли умови стали близькими до сьогоднішніх, нашу територію почали інтенсивно заселяти люди, і фауна також набула сучасних рис. Розвивалося примітивне сільське господарство, вирубувалися ліси. Люди активно полювали на зубрів, мамонтів, оленів, турів, приручили дикого коня — тарпана. У XVI—XVII ст. зникли зубри, тури, осли-ку-лани, тарпани, сайгаки, леви, степові зубри, росомахи. Збіднів тваринний світ пралісів Карпат, зникли сарна, заєць-біляк, біла куріпка, білка-летяга.

Поясніть, які зміни природних умов найбільше вплинули на видовий склад тваринного світу України.

Господарська діяльність людини змінювала і продовжує докорінно змінювати природні комплекси, що супроводжується зникненням одних видів диких тварин і поширенням інших. Полювання, поширення хліборобства призвели до зникнення з території сучасної України диких коней (тарпанів), биків (турів), диких ослів (куланів), сайгаків, левів та гієн.

Закономірності поширення тваринного світу в Україні. Відповідно до природних зон в Україні виділяють основні зональні та азональні типи фауни.

Назвіть основні зональні та азональні ландшафти України.

Лісові угруповання тварин характерні для фауни Полісся. Найбільшими тваринами цих угруповань є зубри, лосі, олені, ведмеді, вовки. Найбільша кількість диких тварин живе сьогодні у великих лісових масивах півночі країни та Карпат, серед них: білка, бобер, благородний олень, лось, дика свиня, рись, тхір, козуля, лісова куниця, лісовий кіт тощо. Трапляються бурі ведмеді, зубри й вовки. У лісах багатим є царство птахів: глухарі, деркачі, дикі голуби, рябчики, шпаки, синиці, тетеруки, кулики тощо. З плазунів є гадюки, вужі, ящірки. У лісах є багато мишей і кротів.

У лісостепах зустрічаються представники тваринного світу мішаних лісів і степу: лисиці, борсуки, дикі свині, польові миші, їжаки; з птахів — дятел, перепілка, сіра куріпка, сорокопуд, лелеки. Зустрічаються й птахи, характерні тільки для лісостепу: дятел строкатий, іволга, горлиця.

У південній степовій частині країни, де великим тваринам сховатися ніде, їх майже немає. До життя тут пристосувалися дрібні, здебільшого землерийні тварини, які ховаються в норах і пристосовані до літньої спеки: полівки, ховрах сірий, тхір степовий, кролик дикий, куниця кам’яна, хом’ячок сірий, їжаки, бабаки та ін. Серед птахів — перепілка, жайворонок, куріпка сіра, стрепет і дрохва. Багато є і плазунів (полоз жовточеревий, гадюка степова тощо) (мал. 101).

На Азово-Чорноморському узбережжі степові ділянки чергуються із заплавними лісами, піщані коси — з ділянками очерету, луками, болотами, морськими мілководдями. Ці умови сприяли формуванню своєрідного тваринного світу. Тут зустрі-

чаються чайки, сріблясті мартини, чаплі, качки, сірі гуси, ле-беді-шипуни, пелікани. Серед земноводних — найбільше жаб і тритонів.

Тваринний світ Українських Карпат має деяку подібність до фауни Полісся. Проте є й типові види: саламандра плямиста, кумка гірська, тритони карпатський і гірський.

Фауна Кримських гір має майже лісовий характер. Типовими видами серед птахів є сойка чорноголова, сип білоголовий, гриф чорний, серед комах — богомол і скорпіон кримські.

У річках і озерах України є прісноводні риби, ракоподібні, молюски і зоопланктон. Серед риб переважають окунь, карась, верховодка, плітка, лин, тараня, чехоня, головень. Цінними видами риб є судак, сом, лящ, сазан, які досягають особливо великих розмірів у Дніпровських водосховищах. У Дунаї цінними промисловими рибами є данайський лосось і оселедець. Карпатські річки славляться фореллю і харіусом. В озерах північного заходу країни водиться знаменитий вугор. Акліматизовано товстолобика і білого амура.

На території країни є багато комах: довгоносиків, мух, метеликів, джмелів, ос, бджіл, хрущів, шовкопрядів, короїдів, комарів, коників та ін.

В Україні розводять і цінних хутрових звірів: норку, ондатру, нутрію, песця, сріблясто-чорну лисицю.

Територія нашої країни — важливий регіон сезонних міграцій численних видів водоплавних і болотних птахів. Восени вони покидають територію України й повертаються навесні (зозулі, журавлі, лелеки). Перелітні птахи живуть тут під час осінніх і весняних перельотів (кулики, гагари).

Поясніть, чому відбуваються сезонні міграції птахів.

Вплив людини на тваринний світ. Видовий і кількісний склад тваринного світу України зазнає постійних змін унаслідок господарської діяльності людини. Та?;, фауна Полісся збідніла через вирубування лісів, осушення боліт, браконьєрство. Видовий склад степу скоротився через розорювання земель. Великої шкоди тваринному світу завдала аварія на Чорнобильській АЕС.

Однією з важливих проблем, що стоять перед населенням України в галузі охорони навколишнього середовища, є охорона певних типів природних ландшафтів, а також рідкісних видів тварин у їх природному середовищі.

Тварини, занесені до Червоної книги України. Кожна країна складає свій список рідкісних і вимираючих тварин. Не є винятком і Україна, до Червоної книги якої занесено понад 540 їх видів. Серед них — видра річкова, борсук, рись звичайна, кіт лісовий, горностай та ін. Багато тут і риб, зокрема цінні промислові види: харіус, стерлядь, морський судак.

На жаль, з кожним роком цей список збільшується. Багато тварин охороняють у заповідниках, заказниках, зоопарках.

Скористайтесь матеріалами сайту Червоної книги України (http://redbook-ua.org/) та навчального географічного атласу і заповніть відповідну таблицю: Представники тваринного світу України, занесені до Червоноїкниги

 

Викопні рештки тварин свідчать про те, що склад тваринного світу в межах сучасної України змінювався декілька разів. Сучасних рис фауна набула після закінчення четвертинного зледеніння.

В Україні виділяють зональні та азональні типи фауни.

Унаслідок господарської діяльності людини видовий і кількісний склад тваринного світу України постійно змінюється і біднішає. Тому до списку рідкісних і вимираючих у Червону книгу України занесено понад 540 видів тварин.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    Назвіть тварин, які мешкали на території України в далекому минулому.

2.    Поясніть, коли і чому в Україні зникли зубри, тури, дикі коні.

3.    Які місцевості в Україні і чому є найбагатшими на тварин?

4.    Розкажіть, як тварини степів, лісостепів та лісів пристосувалися до місцевих природних умов.

5.    У чому полягає унікальність тваринного світу Азово-Чорноморсько-го узбережжя?

6.    Назвіть найцінніші види риб України.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 18:12, Переглядів: 2124